Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол зсередини/Він ледь не «пропив» свій талант, але вчасно поглянув у дзеркало. Історія Джека Гріліша

Він ледь не «пропив» свій талант, але вчасно поглянув у дзеркало. Історія Джека Гріліша

Історія про те, як лідер «Астон Вілли» ледь не прогуляв свій талант, але взявся за голову

7 января 2021, 11:51
3
Він ледь не «пропив» свій талант, але вчасно поглянув у дзеркало. Історія Джека Гріліша

Зараз всі знають півзахисника «Астон Вілли» Джека Гріліша як одного із найбільш яскравих футболістів АПЛ, але свого часу футболіст своїми діями міг себе позбавити хорошого майбутнього. Розгульний спосіб життя Джека ледь не призвів до жахливих наслідків, через порушення режиму «Астон Вілла» вже думала над тим, чи потрібен їй такий гравець, хоч і дуже талановитий. У цій історії видно, як можна бажанням та працею виправити помилки молодості і реалізувати свій талант так, що тебе «носитимуть на руках» власні вболівальники.

Перші кроки у дорослому футболі. Гріліш ріс у сім’ї вболівальників «Астон Вілли», тому мови про те, в яку футболу школу віддавати малого Джека навіть не йшло. У систему бірмінгемців футболіст потрапив у 6 років і увесь цей час навчався у клубній академії, згодом дійшовши до основної команди.

Джек не відразу закріпився у основній команді «левів», у сезоні 2013-14 ще зовсім молодого хлопця віддали у оренду до «Ноттс Коунті», що тоді виступав у третьому за силою англійському дивізіоні. Граючи в оренді хавбек провів цілих 37 матчів та навіть зумів відзначитись 5-ма забитими м’ячами – непогане досягнення для футболіста без досвіду на дорослому рівні. Така не по роках впевнена гра від гравця змусила керівників «Астон Вілли» звернути увагу на таланта і надати йому шанс в команді, в якій він провів усе своє дитинство.

Від дебюту за рідний клуб до стрімкої слави, алкоголю та вечірок. 7 травня 2014 року в матчі проти «Манчестер Сіті» дебютував 16-річний Джек Гріліш. У сезоні 2014/15 хавбек провів 17 матчів у Прем'єр-лізі, стаючи потрохи ключовою фігурою у системі бірмінгемців. Вже тоді він вважався одним із найбільш перспективних футболістів у АПЛ, багато тамтешніх грандів всерйоз почали слідкувати за хавбеком. Така стрімка слава та популярність занадто швидко прийшли до Гріліша, і як наслідок молодий футболіст не впорався із нею. Постійні вечірки, алкоголь та порушення режиму напряму впливали на ігрову форму талановитого півзахисника, з кожним днем він виглядав на футбольному полі все гірше.

Молодий Гріліш зовсім забув про футбол, все частіше він почав потрапляти у скандали. Влітку 2015 року в мережі з’явилась фотографія, на якій Джек під час свого відпочинку в Тенеріфе, лежить посеред вулиці в стані алкогольного сп’яніння поруч із порожніми пачками від сигарет. На перший раз клуб не став якось карати футболіста, провівши із ним виховну бесіду.

Схожа поведінка від Гріліша виявилась неодноразовою, не так довго довелось чекати нового скандалу із гравцем. У сезоні 2015-16 «леви» зазнали нищівною поразки у матчі проти «Евертона» (0-4), але це не зупинило Джека відвідати вечірку та відірватись там на повну. У клубі не оцінили таку витівку від хавбека і відсторонили його від основного складу. Це сталось якраз у той період, коли Гріліш часто з’являвся на полі у футболці «Вілли», тому такий кардинальний крок від тренерського штабу не пішов на користь жодній із сторін, але був правильним з огляду в майбутнє. Пізніше футболіста все ж повернули до основної обойми, однак тепер він не так часто виходив на поле, переважно з’являючись на заміну. Внаслідок такого багатого на різні емоції сезону, «Астон Вілла» зайняла останню сходинку в АПЛ і змушена була понизитись у класі, а разом із командою така сама доля спіткала і Гріліша.

Відродження Гріліша. Провал в еліті англійського футболу дуже сильно вплинув на все ще молодого футболіста. Одного дня Джек поглянув у дзеркало і зрозумів, що це не те, заради чого він працював все своє життя. Тоді Гріліша неначе підмінили, він майже повністю відмовився від розгульного способу життя і почав багато тренуватись.

Із часом футбольний світ побачив зовсім іншого Гріліша, це був же не той худорлявий хлопчина, який падав від найменшого дотику із кремезними суперниками. Джек сидів цілими днями на клубній базі, тренувався як і з м’ячем, так і годинами сидів у тринажерці – результат був вражаючим. Півзахисник швидко став ключовою фігурою у рідній команді та почав наганяти жах на всіх у Чемпіоншипі, особливо коли виходив на лівому фланзі.

Бенефіс Джека у Чемпіоншипі та раннє капітанство. У другому за силою дивізіоні Англії півзахисник зміг відродити свою кар’єру. Гріліш провів два сезони у нижчому дивізіоні, хоча неодноразово міг перейти в кілька команд із АПЛ, проте всі запрошення відхиляв. Більш вдалим для футболіста був саме другий сезон у Чемпіоншипі, а саме 2018/19. Тоді Джек взяв участь у 30-ти матчах і зумів розписатись у воротах суперника 6 разів, що згодом і допомогло «Астон Віллі» повернутись до англійської еліти.

Варто відзначити, що попри свій молодий вік Гріліш вже у цьому сезоні став капітаном «Астон Вілли». Коли капітан «левів» Джеймс Честер отримав дуже складну травму і вилетів на довгий термін, капітанська пов’язка заслужено перейшла до Джека.

Усю повноту рангу капітана Гріліш відчув у бірмінгемському дербі. У матчі проти команди однойменної із містом, на поле вибіг розлючений вболівальник команди суперника та ззаду завдав удару по голові Гріліша. Футболіст не очікував такого розвитку подій, просто продовживши сидіти і спостерігати, як забирають хулігана стюарти. Джек не став відповідати силою своєму кривднику, він вчинив набагато краще.

За іронією долі саме Гріліш забив переможний м’яч у ворота «Бірмінгема» (1-0) і в такий спосіб помстився не лише цьому хулігану, але й усім вболівальникам суперника, які викрикували на його адресу не надто приємні речі. Цей поєдинок став ключовим для хавбека, адже після нього усім стало зрозуміло, що Гріліш став лідером «Астон Вілли» і це вже не той хлопець, якого звикли бачити у бірмінгемських барах.

Світове признання Гріліша, інтерес від «МЮ». Після повернення в АПЛ футболіст вкотре відхилив усі трансферні пропозиції і вирішив продовжити виступи за рідний колектив. Крім того, Джек продовжував цілими днями працювати над собою, він за словами тренерів навіть не виходив із клубної бази та не розлучався із м’ячем.

Бірмінгемці провалили не лише початок сезону у Прем’єр-лізі, а й весь її подальший перебіг. Команда до заключного туру боролась за те, щоб зберегти прописку у еліті, для того аби виконати завдання, потрібно було хоча б зіграти внічию із «Вест Хемом». І як не дивно, саме Гріліш забив у цьому поєдинку, що дозволило «левам» зіграти із лондонцями внічию 1-1 та залишитись в АПЛ.

Якби не цей гол футболіста, скоріш за все «Віллу» знову чекало б пониження у класі і трансфер лідера Гріліша був би неминучим (навряд чи у Джека було би бажання знову грати у Чемпіоншипі). Так як цього не сталося, ціна на хавбека почала лише зростати, що було неаби-якою перепоною для бажаючих його придбати.

Послугами Гріліша зацікавився «Манчестер Юнайтед», та й за словами людей, які знають футболіста, він хотів туди перейти. «Червоних дияволів» обурила сума у вигляді 80 млн. фунтів, яку запросила «Астон Вілла» і вони вийшли із переговорів. Джек також хотів поїхати із Бірмінгему, однак через свою любов до рідного клубу не став тиснути на керівництво клубу, а згодом і продовжив із «Віллою» контракт, продемонструвавши свою вірність.

У чому феномен Гріліша. Сезон 2020-21 Гріліш розпочав феєрично. За 15 зіграних поєдинків хавбек забив 5 голів та віддав 7 гольових передач. Своєю грою футболіст показав, що він і надалі прогресує та вже давно переріс рівень «Астон Вілли», яка хоч і почала краще грати, але до топ-клуба їй ну дуже далеко.

В чому же феномен цього футболіста? Перш за все, Гріліш дуже універсальний гравець. Він може зіграти як і на фланзі, так і чудово діяти в центрі на позиції плеймейкера. Нехай у нього не така висока швидкість для гри на крилі, але він компенсує її своєю технікою та вмінням вдало переміщатися. У Джека хороший удар, також він може однією передачею розрізати всю оборону суперника. Феномен Гріліша полягає у вмінні зіграти чудово в будь-якому місці у атаці, де б він не розташовувався. Небезпека від нього йде звідусіль, Джек може самотужки вигравати матчі, що він вже неодноразово доводив у виступах за «левів».

Чи варто очікувати його трансферу кудись? Для того, аби повністю себе реалізувати, Грілішу потрібно йти у якийсь топ-клуб і починати виступи на ще вищому рівні. Однак залишається невідомим, чи насмілиться хтось викласти такі гроші за нього, які хоче «Астон Вілла»? Навряд чи. Минулого літа бірмінгемці хотіли виручити на трансфері 80 мільйонів, а враховуючи ще впевненішу гру футболіста, нова сума сягне до 100 млн. фунтів.

Гріліш клопіткою працею пройшов шлях від п’яниці до топового футболіста, якому не вистачає лише пограти за топ-клуб. Його приклад наглядно демонструє, що не страшно робити помилки, головне вчасно їх осмислити та виправити. Роботою та бажанням можна легко зробити так, щоб їх усі забули і зробити собі репутацію топового футболіста, як це зробив Джек Гріліш.

Попрошу ваші враження про мою історію :)

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты