Tribuna/Футбол/Блоги/Join the joyride!/Владу в збірній України захопили лівоногі! Як ми могли таке допустити?

Владу в збірній України захопили лівоногі! Як ми могли таке допустити?

Розслідування унікальної футбольної аномалії

Блог — Join the joyride!
20 ноября 2020, 02:50
7
Владу в збірній України захопили лівоногі! Як ми могли таке допустити?

Якщо попросити наших вболівальників назвати ключових гравців синьо-жовтої дружини, гадаю, в більшості опитаних перелік вийде більш-менш схожим.

Маємо безпрецедентно технічну та креативну для вітчизняного футболу лінію півзахисту – Маліновський, Зінченко, Ярмоленко, Циганков, Марлос; головний руйнувальник атак суперників – Степаненко, найсильніші з лінії захисту – Миколенко та Матвієнко, найефективніший форвард – Яремчук. Правоногим у цій компанії є лише Роман, навіть Коноплянку вже не ризикну поставити йому до компанії, бо закидаєте гнилими помідорами після останніх матчів Жені.

Ситуація доволі цікава та унікальна. Ви можете назвати ще хоча б одну пристойного рівня збірну, де ледве не усі лідери є шульгами? Особисто я – ні. Давайте розберемося, що призвело до такого аномального перекосу.

 

Кому це вигідно? 

Тут усе очевидно. Просто задайте самі собі два нескладних запитання:

1. Хто найуспішніший тренер в історії збірної України?

2. Хто найуспішніший шульга в історії українського футболу?

Неймовірно, але відповіді дивовижним чином співпадуть –  володарем обох досягнень наразі є Олег Блохін! Отже, усе сходиться, коло швидко замкнулося. Я впевнений, що Олег Володимирович, як кожна нормальна людина, під час роботи з головною командою країни думав не лише про сьогодення, а й про завтрашній день…

… А значить, мріяв, що вже незабаром настане славетна епоха, коли керуватимуть банкетом на полі його лівоногі колеги. Однак, провертати таку масштабну операцію, перебуваючи на чолі збірної, надто ризиковано: можуть легко спіймати на гарячому. Тому досвідчений тренер розумно вирішив відкласти подібні плани на більш пізній період – вже після домашнього Євро.

І не варто недооцінювати Блохіна – заради мети він готовий піти на усе, що завгодно! Я навіть підловив його на плагіаті – так-так, це трапилося на тому самому, легендарному для нас ЧС-2006.

 ***

Приховування секретної зброї 

Наполеонівські плани втілилися у життя вже за епохи Шеви-тренера, однак підготовка до звершень, звичайно ж, розпочалася значно раніше. Головна ставка (сьогодні про це неважко здогадатися) була зроблена на Ярмоленка, який вже встиг стати лідером за системою «гол+пас» історичного рейтингу збірної . Але завчасно розкривати всі карти не можна було. Саме тому Андрій на перших порах і намагався доводити всім навколо, що він – взагалі не футболіст.

 ***

Перехідна ланка

У середині 2010-х одним з рекордсменів за кількістю поєдинків у складі нашої збірної став Ротань, що запам'ятався прекрасною роботою (зокрема, виконанням стандартів) обома ногами. І це зовсім не випадковість! Занадто різка зміна вектору неодмінно спричинила би потужну хвилю обґрунтованих підозр, а так Руслан дуже філігранно виконав роль проміжної ланки в ланцюгу. Немає сумнівів, що за двох каденцій Блохіна усі необхідні інструкції дніпрянин встиг отримати.

… А ви думали, що людина з майже повною відсутністю тренерського досвіду просто так, за красиві очі отримала у своє розпорядження цілу молодіжку з купою чемпіонів світу U-20!? Цей факт зайвий раз підтверджує, що Ротань – не лише талановитий футболіст, а ще й важливий елемент чиїхось хитромудрих схем.

 ***

Х.-Фактор

Без підтримки з регіонів у такій масштабній спецоперації ніяк не обійтися. Логічно, що основні сили було кинуто в напрямку нашого найбільшого після столиці міста.

У п'яти офіційних матчах збірної України у Харкові (4 з них відбулися вже після Євро-2012) наші хлопці відзначилися сумарно 6 разів, причому авторів гольових ударів лише двоє: Ярмоленко (1 полякам, 2 туркам) та Маліновський (1 чехам, 2 литовцям). Помітили тенденцію? На ОСК "Металіст" у офіційних матчах збірних правоногим забивати суворо забороняється! Так само, до речі, як і нашим опонентам (5 із 5 можливих «сухариків» для П'ятова). Нічого дивного в цьому немає: самі знаєте, в Харкові добре вміють усе множити на нуль – і голи суперників, і голи правою ногою, і навіть цілий ФК «Металіст»…

 ***

Гноблення потенційного правоногого лідера

Супербомбардир «Металіста» після Євро-2012 цілком міг би стати нашою головною зброєю на вістрі атаки, але нормальні відносини в Девича з Фоменком так і не склалися… Пропуск матчу з Чорногорією через весілля – то, звісно, лише формальний привід для потрапляння у немилість, а що стало справжньою причиною – ви вже здогадалися.

 ***

Головне – дисципліновані виконавці

18-річного Зінченка випустили на кілька хвилин проти Іспанії в 2015-му зовсім не для того, щоб врятувати його від імовірної русифікації. Просто Сашко завжди був дуже слухняним хлопчиком. Тож коли перед дебютантом поставили задачу – захопити владу, він підійшов до справи з усією серйозністю і… за кілька років захопив Владу, як і замовляли.

***

Піар-акція

Пам'ятаєте гучний конфлікт між Ярмоленком та Степаненком перед ЧЄ-2016? Я впевнений, що це був просто майстерно розіграний спектакль, мета якого – підігріти інтерес футбольної спільноти до лівоногих збірників, збільшивши подібним чином їх рейтинг.

Наталя Касьянова прекрасно розповіла на прикладі Селезньова, як працює технологія в українських реаліях.

 ***

Чорний піар 

Для багатьох уболівальників є загадкою постійні виклики до збірної малоефективного Коваленка. Враховуючи усе вищесказане, пояснення знайти не складно: це робиться для того, щоб максимально дискредитувати саме поняття «правоногий атакувальний хавбек», адже нуль голів у 30 матчах для гравця на такій позиції – м'яко кажучи, непрезентабельний показник.

 ***

Відповідь на популярне запитання

Ну ви мене зрозуміли… Усі інші аргументи на користь ігнорування Буяльського виглядають не надто переконливо.

 ***

Підсумовуючи розслідування, можна сказати, що перехід влади в збірній України до лівоногих гравців – це чергове спростування тези «спорт поза політикою». І Олег Володимирович, як депутат ВРУ двох скликань, звичайно ж знає, на які важелі потрібно натиснути, щоб досягти бажаного ефекту.

Другие посты блога

Все посты