Tribuna/Баскетбол/Блоги/Дніпро за справжній футбол/Врятувати український футбол: Чому можна навчитися в баскетболу?

Врятувати український футбол: Чому можна навчитися в баскетболу?

Цими вихідними вперше за довгий час довелося побувати на баскетболі. Матч «Дніпро» : «Запоріжжя» викликав великий ажіотаж серед фанатів та простих уболівальників. Він же й наштовхнув мене на певні думки щодо того, що наш футбол може запозчити в баскетболу заради власного розвитку.

Автор — Roman Ščerbak
6 января 2019, 12:48
5
Врятувати український футбол: Чому можна навчитися в баскетболу?

ЗАОХОЧЕННЯ ВБОЛІВАЛЬНИКІВ

На баскетболі було правильно створено всі умови для зацікавлення людей у підтримці своєї команди. Є відразу декілька речей, що змушують навіть найбільш апатичних уболівальників приходити на баскетбол і створювати на матчах галас.

Перша: табло, що повсякчас закликає підтримувати свою команду, заважати суперникам під час штрафних кидків. Складно порівняти з футбольним, що найчастіше лише зачитує протокольні дані, авторів голів і заміни.

Друга: акції, що проводяться під час великої перерви. Найвідоміша в Україні та, коли за влучний кидок із центру майданчика можна виграти гроші. 

Що саме було на вчорашньому матчі, пройшло повз мене, але важливіший сам факт. Серед альбому світлин із матчу можна знайти фото переможців цього конкурсу.

АКТИВНІСТЬ ГЛЯДАЧІВ

Частково прямий наслідок попереднього пункту: уболівальники, заохочені підтримувати свій клуб, є активними, часто переважаючи в цьому показнику футбольних. Деякі з них приєднувалися до зарядів ультрас зі своїх місць та створювали самі ту неймовірну атмосферу, про яку вже багато чого сказано в цьому записі. У футболі такого не пригадаю ще з часів «Дніпра» в УПЛ. І навіть тоді така активність була далеко не завжди.

Звичайно, баскетбол — динамічніший спорт, порівняно з футболом, але й применшувати вплив гарних рішень на вболівальницький інтерес не можна.

РЕКЛАМА МАТЧУ

У Дніпрі баскетбольні матчі краще рекламуються за ледь не всі футбольні. Навряд чи вдасться згадати бігборди з часів «Дніпра» в УПЛ. СК поки обмежується лише ними. І ці бігборди частіше стають об’єктом закидування фарбою, аніж змінюються відповідно до плину часу (у місті досі можна знайти рекламу осінніх матчів). 

У цей час нормальним явищем є відеореклама матчей БК «Дніпро» на вулицях міста. Її можна побачити, як і на одному з головних медіа-фасадів міста на площі Героїв Майдану, так і на трохи менших навколо центру. 

Результатом кращої реклами є й вища відвідуваність: трибуни було заповнено, а дістати квитки в день матчу було неможливо. Ущерть зайняли місця й на фанатській трибуні.

Окремо відзначу професіоналізм у роботі клубу задля зацікавлення людей. Наприклад, непогане новорічне привітання, що є, на мою думку, цікавішим за створене «Динамо» Київ. Можна згадати й новорічне фото, що стоїть на сайті клубу, банер із ним знаходиться в холі «Шиннику» та на плакатах, які продає клубна крамниця.

ФАНАТСЬКА ТРИБУНА

У тему фанатів можна відзначити й те, що через нестачу місця як домашні, так і гостьові ультрас розташувалися на одній трибуні, фактично невідділені від одне одного. Уявити таке на футболі доволі складно, навіть серед дружніх фанатських рухів. На це є об’єктивні причини, які можна пояснити й акустикою стадіонів, але в настільки тісному контакті наявний свій шарм. На фото — спільна трибуна обох рухів. Ліворуч — дніпряни, праворуч — запоріжці.

 

АТМОСФЕРА

Близькість місць до ігрового майданчика зумовлює неймовірну атмосферу, з якою не порівняти навіть «Дніпро-Арену», де трибуни знаходяться біля самого поля. Казати про «Олімпійський» чи «Металіст» не доводиться.

Обмежений з усіх боків простір також має перевагу в тому, що лише активність фанатів може сильно покращити атмосферу. На звичайному футбольному стадіоні таке правило не діє (ті, кому довелося бути на матчах «Дніпра» за останні два сезони, зрозуміють, про що йдеться мова).

А можливість вийти на паркет та побачити гравців на відстані витягнутої руки є безцінною. Таке можна побачити лише в аматорському футболі й те навіть не завжди. У професіональному за це клуб отримає хіба штраф і закриті трибуни.

Для розуміння слід переглянути огляд матчу (його залишу в коментарях, як тільки буде викладено).

КЛУБНА КРАМНИЦЯ

Просто біля входу знаходиться невеличка крамниця, де можна придбати будь-яку бажану атрибутику: від футболки до новорічної кульки з емблемою клубу на ялинку. На «Дніпро-Арені його роль виконували намети, розставлені біля входів на сектори. Тоді як «12-й гравець» знаходився під бульваром Кучеревського. І туди не дуже легко встигнути дістатися за велику перерву, якщо хочеш придбати, наприклад, футболку (у наметах вони ніколи не продавалися).

П.С. ЛОЖКА ДЬОГТЮ

Найбільшим недоліком є те, що «Шинник» — дуже незручне місце для проведення змагань високого рівня. По-перше, він знаходиться далеко від усього (для розуміння, єдиний футбольний стадіон, що знаходиться поруч, — «Монтажник» — не приймає змагання вище за чемпіонати міста й області та навіть там є лише третім після «Молодіжного парку» та «Олімпійських резервів»). По-друге, він значно менший за потреби клубу. Хол будівлі не розрахований на кількість уболівальників, так само як і входи та виходи на трибуни та сама кількість місць, про що вже було згадано.

Прикро також, що основну частину матеріалу створено російською мовою, ураховуючи голос на табло, відеопривітання, звіти з матчів та коментарі трансляцій.

 

Якщо ця тема видається цікавою, я створю окремий запис, де викладу своє бачення реалізації цих перетворень у футболі.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Повернення «Метеору»
20 марта 2019, 12:29
10
Рішення для «Карпат»
28 сентября 2018, 22:19
8
Все посты