Tribuna/Авто/мото/Блоги/Дніпро за справжній футбол/Слалом-серія Формули 1

Слалом-серія Формули 1

Три неділі поспіль фанати автоперегонів могли дивитися гонки «Формули 1», які подарували багато емоцій та неочікуваних результатів.

Автор — Roman Ščerbak
12 июля 2018, 14:47
1
Слалом-серія Формули 1

Франція: буремний старт, невдачі Фетеля й Алонсо

До старту Фетель із «Ферарі» підходив маючи перевагу в один бал над Гемілтоном із «Мерседес». Та вже з найпершої гонки британець зумів повернути лідерську позицію.

Багато в чому цьому посприяла стратегія Фетеля, який на самому початку французького заїзду розпочав боротьбу проти Ботаса, яка завершилась зіткненням, через що обидва гонщики змушені були поїхати на ранній піт-стоп. Там німець отримав м’яку гуму замість ультра-софту, на якому той розпочинав. Ця стратегія теж не спрацювала. А ще тодішньому лідерові було додано 5 секунд до кінцевого результату, які ні на що не вплинули.

Одразу після першої аварії відразу відбулась і друга: Окон і Ґазлі не зуміли розійтися на домашній для обох гонці, їдучи за сповільненим Фетелем. Для них обох результатом було завершення заїзду.

Свій уплив на початковий безлад мав і Ґрожан, який надактивно розпочав рух, через що зустрівся в невеликому контакті з Оконом. 

Після шести кіл, проведених за машиною безпеки, на неочікувано високій позиції опинився Карлос Сайнс, який ішов третім. Та різниця класу далася взнаки, і він завершив лише восьмим. 

Після повернення Фетеля й Ботаса, вони опинилися на 17-ому й 18-ому місцях, відповідно. Німець одразу розпочав іти на відігравання позицій. Але це ледь не призвело до другої зустрічі, коли він мав невеликий контакт із болідом Алонсо, для якого ця гонка склалася геть погано, а «МакЛарен» продовжує відверто посередній сезон, який на тлі зароблених одразу двома пілотами «Рено» (Гюлькенберґом і Сайнсом) очок, став іще гіршим.

Фетель продовжив свій підйом та зумів обійти Рикардо. Та зношена м’яка гума показала, що Себ не зуміє протистояти «Ред Булам», тож було вирішено зробити ставку на Райконена. І йому вдалося завершити третім. Його напарник же був лише п’ятим, що дозволило Гемілтонові, який виграв гонку, повернути перше місце в загальному заліку. Другим прийшов Макс Ферстапен із «Ред Бул», що дозволило йому трохи наблизитись до четвертого місця, яке займав фін із «Ферарі».

Жоден гонщик «Форс Індії» так і не завершив рейс, оскільки Серхіо Перес заїхав у бокси на 27-му колі, звідки вже не виїхав. Також не зумів закінчити заїзд Ленс Строл, у якого вибухнула гума за два кола до фінішу. Через це під завершення з’явилась віртуальна машина безпеки, що вбила боротьбу на останньому відрізку гонки.

Фернандо Алонсо мав проблеми з підвіскою, через що на останньому колі змушений був поїхати на піт-стоп, через що прийшов під картатий прапор останнім.

Свої п’ять секунд штрафу отримали Ґрожан, який був винуватцем контакту з Оконом та Сіроткін, який занадто вповільнився під час машини безпеки. Та на кінцеві результати впливу це не мало.

За результатами цього заїзду в Гемілтона стало 145 балів, Фетель мав 131, Рикардо — 96, Ботас — 92, Райконен — 83, Ферстапен — 68, Гюлькенберґ — 34, Алонсо — 32, Сайнс — 28, а Маґнусен, який завершив десятку найкращих, — 27. Без очок за весь сезон залишались лише Ґрожан та Сіроткін.

У Кубку конструкторів Мерседес мав 237 очок,  Скудерія Ферарі — 214, Ред Бул — 164, Рено — 62, МакЛарен — 40, Форс Індія — 28, Гаас — 27, Торо Росо — 19, Заубер — 13, Вільямз — 4.

Австрія: невдачі «Мерседес», успіх «Ферарі»

Гонку в Австрії з перших двох місць розпочинали два гонщики «Мерседес» — Ботас і Гемілтон. Та вихідні, що розпочинались для срібних успішно, завершились доволі трагічною.

На початку Кімі Райконен підірвав їхні позиції, ледь не ставши першим уже на стартовому колі. 

На п’ятнадцятому колі Валтері Ботас вимушений був завершити заїзд через проблеми з машиною.

Пізніше розпочалися проблеми з гумою в Гемілтона й Рикардо, що стало причиною завершення гонки останнім на 54-му колі.

А ще за 10 кіл вікенд «Мерседес» було остаточно знищено, коли гонку завершив і тодішній лідер чемпіонату. Його болід розпочав утрачати силу, на що йому порадили просто зупинитися, що британець і вимушений був зробити, як і Ботас за майже 50 кіл до цього.

Гонку також не завершили Гюлькенберґ, Гартлі й Вандорн, а Ленс Строл отримав покарання в 10 секунд, що відкинуло канадця зі тринадцятого місця на чотирнадцяте. Пропустив він уперед свого партнера по команді — росіянина Сергія Сіроткіна.

На подіум прийшли Ферстапен, Фетель та Райконен, що стало великим успіхом для «Скудерії».

Успішним вікенд був і для Гаасу, обидва гонщики якого (Ґрожан і Маґнусен, відповідно) розташувались одразу за першими трьома місцями заїзду. Це стало найліпшим результатом за всю історію цієї команди.

Після цього Себ Фетель випередив Гемілтона, набравши 146 очок, тоді як британець мав 145. Райконен зумів вийти на третє місце, маючи 101 бал. За ним ішли два «Ред Були», що мали 96 (Рикардо) й 93 (Ферстапен) та Боттас, який мав 92. Нижче опинилися Маґнусен (37), Алонсо (36) та два «Рена» Гюлькенберґа й Сайнца (34 і 28, відповідно), які й замкнули топ-10. Перші очки за сезон набрав Ґрожан, залишивши росіянина останнім, хто досі не завершував жодну гонку в десятці найкращих.

У Кубку конструкторів італійці вийшли на перше місце, набравши 247 очок, другим був «Мерседес» зі 237-ома балами, третім — «Ред Бул» (189), далі — «Рено» (62), «Гаас» (49). Недалеко від американів пішли «Макларен» (44) та «Форс-Індія» (42). Нижче утворилась група Торо Росо й Заубер (19 і 16, відповідно). Найнижчим ішов «Вільямз», маючи лише 4 очки.

 

Усі ці результати лише зайвий раз показують ту прірву, що існує між трьома командами-лідерами та всіма іншими. Як і той факт, що лише три гонщики не завершили рейс у статусі колових.

Велика Британія: машини безпеки та тріумф «Ферарі»

 

На першому ж колі Райконен і Гемілтон, який узяв першу позицію на кваліфікації, зіткнулися один з одним, через що опинилися на останніх місцях і змушені були пройти нелегкий шлях нагору, який був успішним. 

Гонщик «Ферарі» ж отримав покарання в 10 секунд, яке ніяким чином не завадило йому взяти місце в трійці найкращих.

Уже на колі номер 10 Льюїс Гемілтон зміг вийти на шосте місце (знову ж таки, різниця в рівні: учасник із ушкодженнями на машині, який вилетів на одне з останніх місць на першому ж колі, зумів піднятися на більше, аніж 10 місць лише за 9 кіл).  

Також на першому колі вилетів Брендон Гартлі, який не завершує вже п’яту гонку за сезон. Та цього разу він не зміг завершити також третю практику (де потрапив до аварії) та зовсім не вийшов на кваліфікацію, чим майже повторив заїзд в Іспанії, де він, однак, зумів фінішувати 12-им.

Жахливою була гонка для «Заубер», які повторили «успіх» Гемілтона й Ботаса на Ґран-Прі Австрії. Спочатку на 20-му колі зійшов Шарль Леклер, з яким трапилась типова помилка цього сезону: незакріплене колесо. На початку 31-го кола вже Маркус Ериксон мусив завершити заїзд після аварії. 

Після цього на коло вийшла машина безпеки, що доволі довго вимушена була тримати пілотів.

А вже на 38-му колі знову повернутись, коли Ґрожан і Сайнц не зуміли розділити відрізок траси між собою, через що сталася велика аварія. 

Між цими виїздами машини безпеки відбулася напружена боротьба між Райконеном і Ферстапеном, де гонщик «Скудерії» спочатку обійшов, а потім пропустив нідерландця. Третя спроба обігнати супротивника не дала фінові нічого.

Запам’ятався також неймовірний захист Валтері Ботаса від Себа Фетеля, який, усе одно не стримав німця від обгону й перемоги. 

46-е коло стало останнім для Ферстапена, який розпочав губити силу та змушений був зійти. Після цього фін із «Мерседес» утратив за 4 кола (47-50) відразу три позиції, пропустивши почергово Фетеля, Гемілтона й Ботаса.

Іще одним невдахою стало «Торо Росо», яке втратило єдине набране в гонці очко через п’ятисекундне покарання для Ґазлі за те, що його дії стали причиною зіткнення.

Цього разу різниця між пілотами найвищих щаблів та всіма іншими склала «всього» 19 секунд (між Рикардо й Гюлькенберґом). Причиною цьому стали дві появи машини безпеки, що зменшили цю відстань.

 

Підсумки

По завершенню цієї надзвичайної серії таблиця виглядає таким чином:

Фетель 171

Гемілтон 163

Райконен 116

Рикардо 106

Ботас 104

Ферстапен 93

Гюлькенберґ 42

Алонсо 40

Маґнусен 39

Сайнс 28

 

У Кубку конструкторів ситуація така:

Ферарі 287

Мерседес 267

Ред Бул 199

Рено 70

Гаас 51

Форс Індія 48

Макларен 48

Торо Росо 19

Заубер 16

Вільямз 4

 

Від того, хто прочитав цей запис до кінця чекаю думок про те, хто стане цьогорічним чемпіоном та яка команда виграє Кубок конструкторів.

Другие посты блога

Повернення «Метеору»
20 марта 2019, 12:29
10
Рішення для «Карпат»
28 сентября 2018, 22:19
8
Все посты