Tribuna/Футбол/Блоги/Дніпро за справжній футбол/«Титоґрад» Підгориця, або що буває, коли не можеш розстатися з соціалістичним минулим

«Титоґрад» Підгориця, або що буває, коли не можеш розстатися з соціалістичним минулим

Футбольний клуб «Младост» Підгориця, який неодноразово захищав честь Чорногорії на євроарені отримав нову назву, яка, разом із новою емблемою, на думку власників, має віддати шану минулим поколінням і традиціям міста.

Автор — Roman Ščerbak
23 июня 2018, 15:59
«Титоґрад» Підгориця, або що буває, коли не можеш розстатися з соціалістичним минулим

Отже, з наступного сезону, Младост називатиметься ОФК «Титоґрад» (чорногорською OFK Titograd). До чого тут ця назва, соціалізм та чому вона є великим абсурдом? 

Минуле

1951-го було створено клуб ФК «Младост». Назву «Титоґрад» він отримав 1960-го. За часів Югославії клуб рухався між Другою лігою держави та чорногорською регіональною лігою. 1992-го «Младост» знову стала собою, але результатів це не змінило. Усього за часів Югославії вона провела 24 сезони в Другій Лізі. 

Після розпаду Сербії та Чорногорії клуб потрапив до найвищого дивізіону своєї держави, але вилетів уже під завершення другого сезону. Після відсутності, що тривала два роки, «Младост» повернулася та відразу зайняла п’яте місце, просто під зоною єврокубків. За сезон їй усе-таки вдалося вийти до єврокубків. Однак було зайнято лише шосте місце, та через заборону двом іншим клубам (сусідям «Младості» — «Будучності» та ще одному клубові під назвою «Ґрбаль») підгірці отримали своє місце в першому раунді кваліфікації Ліги Європи на сезон 13/14, де спочатку пройшли «Відеотон», а потім — «Сеницю», але в наступному раунді програли майбутнім переможцям — «Севільї» (загальний рахунок: 9—1). Наразі це є — найліпше досягнення чорногорського клубу в європейських змаганнях. 

Цього року «Младост» гратиме в першому раунді Ліги Європи з переможцем зустрічі «Торсгавн» : «Сент Джозефс», після чого, у випадку перемоги, протистоятиме «Бешикташу». 

Що таке Титоґрад та звідки він узявся?

Титоґрадом називалася Підгориця — столиця країни. Цю назву місто носило з 1952-го по 1992 на честь Йосипа Броза Тита — слюсаря та механіка, що пізніше брав участь у Першій Світовій, де в битві під селом Митків (нині — Чернівецька область) потрапив у російський полон. Там засвоїв ідеї комунзіму. Після виходу з табору (1917) нелегально працював на заводі й одружився на п’ятнадцятирічній дівчині (на той час йому було десь 26/27 років). 1920-го, уже маючи дитину, повернувся до Югославії. Там відсидів 6 років у в’язниці, після чого зайнявся комуністичною діяльністю.

Югославією Тито керував 27 років (1953—1980). За той час змінив чотирьох дружин та посварився зі Сталіним і всім Радянським Союзом.

Нині в Хорватії, з якою він походить, Йосипа розглядають більше як героя. На честь нього, наприклад, названо площу в Заґребі.

Як би це виглядало в нашій дійсності?

Паралелі між двома Йосипами (Брозом Тито та Сталіним) відверто існують, незважаючи на конфлікт між ними. Тому саме Сталіна я обрав для того, щоб перенести ці події на нашу дійсність.

Тож, у після радянській дійсності це б виглядало таким чином: грузини розпочали відрожувати культ Сталіна, на честь нього перейменовано площу в Тбілісі й іде поступове розкручування його як великого представника нації. Виступи проти цього відверто не подобаються владі. Тим часом у кожній колишній республіці ставлять йому пам’ятники та називають на честь вулиці та площі. 

У той самий момент деякі історики розпочинають заявляти про те, що сталінські репресії — не привід називати на честь нього важливі об’єкти. Доходить до суспільних ініціатив щодо перейменування, однак усі вони отримують відмову. 

І потроху розпочинають з’являтися клуби з поетичним назвами, такі як: «Сталінград» Волгоград, «Ворошиловград» Луганськ, «Сталіно» Донецьк, «Дніпропетровськ» Дніпро, «Кіровоград» Кропивницький, «Дніпродзержинськ» Кам’янське Список можна продовжувати нескінченно.

Не знаю, чи є для цього якась інша назва, окрім як абсурд.

Що кажуть про це чорногорці?

Основні тези, які я відзначу:

1) Слід забрати літеру О, аби не плутати з ОФК «Белґрад»

2) Слід повернути місту ім’я Титоґрад (ніхто не хоче „переїхати” з Луганська до Ворошиловграда?)

3) Титоґрад є прекрасним ім’ям для міста та клубу

4) Слід „повернути” Тита на мапу (тобто, Титоґрад та Титове Цетинє (нині називається просто Цетинє))

5) Поверніть стару емблему «Титоґрада»

6) ОФК «Титоґрад» із Підгориці...

Висновок

Усьому балканським країнам слід іще пройти довгий шлях до відчищення від соціалістичного минулого. Можливо, навіть довший, аніж Україні. І, на жаль, футбол це теж зачепило.

І дуже сильно це відображається на змінах емблем. У нас, зазвичай, роблять для цього конкурс, де за кожну емблему накручують голоси голосують охочі, аби вибрати найкращу, автор якої отримує символічні подяки 200 гривень. «Младост»-«Титоґрад» зробила в цьому плані крок уперед. Переможець отримав 500 євро, за друге місце дали 250, за третє — 150. Уявляю собі, яка боротьба була за перше місце. (Для порівняння: середня зарплатня на місяць у Чорногорії складає 765 євро. Тобто, за вміння накручувати голоси можна було заробити майже щомісячну платню.)

 

Другие посты блога

Повернення «Метеору»
20 марта 2019, 12:29
10
Рішення для «Карпат»
28 сентября 2018, 22:19
8
Все посты