Tribuna/Футбол/Блоги/Регіональні змагання з футболу/Деякі еволюційні процеси у футболі в контексті глобалізації

Деякі еволюційні процеси у футболі в контексті глобалізації

Питання глобалізації та вплив міграції спортсменів на загальні результати змагань

Автор — soandso
31 июля 2019, 11:30
10
Деякі еволюційні процеси у футболі в контексті глобалізації

«Футбол – простая игра. Открылся, принял мяч, отдал»

Г. Б. Городенко

 

Замість вступу

У мої студентські часи фізичне виховання (у неспортивному ВНЗі)проводив легенда одеського «Чорноморця», тоді ще віце-президент обласної федерації футболу, Георгій Борисович Городенко. Пам’ятаю, він говорив: «Хлоці, футбол, то проста гра – відкрився, прийняв м’яч, віддав на партнера».

Проте, якщо розглядати загалом футбол як суспільно-культурне явище, то це вже ціла галузь промисловості, яка виробляє продукт для продажу як на стадіоні, так і  через різні засоби масової інформації.

У функціонуванні футбольних клубів зацікавлені ряд інших учасників процесу – від вболівальників до муніципальних установ чи комерційних партнерів. Всі сторони є рушійними силами розвитку футболу.

За словами В. В. Лобановського техніка у футболі направлена на боротьбу з простором і часом. Вже за часів радянської України в інституті кібернетики АН УРСР були розроблені методики аналізу та математичного моделювання групових дій у футболі. Завдяки цим методикам вирішувалися задачі, що слабо формалізуються стосовно управління та планування тренувальних навантажень з ціллю досягнення результатів змагання з певної надійністю.

(Інфомаційна модель процесу управління в динамічній моделі коаліційно-спортивних ігр)

 

Для функціонування сучасного професійного клубу необхідно налагодження роботи у таких основних напрямках: спортивному, інфраструктурному, юридичному, адміністративному, фінансовому.

Футбольний союз України поступово йде шляхом перетворень, характерним до передових футбольних країн Європи.

В Іспанії, наприклад, спостерігається поступове припинення держаних дотацій клубам з переводом їх на самофінансування. В даному випадку утворюються товариства з обмеженою відповідальністю.

У Франції футбольні клуби діють як товариства зі змішаною економікою.

В Італії завдяки пільговій податковій політиці держави дуже популярним є спортивне спонсорство.

У німецькому чемпіонаті, команди окрім власних коштів (від діяльності як організації) практикують випуск у продаж акцій клуба.

Разом з тим на фоні процесів економічної, культурної, навіть політичної інтеграції, що характерна для сучасної епохи людства, відбуваються певні зміни й у футболі. Дуже часто стали говорити футбольні фахівці про зведення на нівець колишніх значень  футбольних шкіл чи стилів. Ми є свідками процесів поступової уніфікації тактичних побудов та стилів гри у різних національних першостях, команд національних збірних.

Процеси глобалізації, як об’єктивне явище, мають безпосередній вплив на розвиток футболу.

 

Загальні риси глобалізації

Є очевидні підстави говорити, що глобалізація споріднила економіки різних регіонів, тим самим у великій мірі знівелювала значення кордонів між світовими економічними регіонами.

Характерна особливість глобалізації у тому, що даний процес має періодичний характер. Сучасна фаза є новим історичним виразом довготривалої динаміки безперервних детеріторіалізації та ретеріторіалізації, що лежать в основі формування просторовості капіталізму в період першої промислової революції і на початку XIX ст.

У даних процесах з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій, процесів анігіляції простору у часі відбувається зменшення значення державної влади в кожній окремій країні. Наприклад, правило Босмана, яке було прийняте Судом Європейського Союзу, лібералізувало переміщення футболістів у межах ЄС, які є громадянами ЄС.

 

Значення глобалізації для розвитку футболу

При розгляді трудової міграції з огляду на мотиваційний фактор гравців, вчені виділяють наступні категорії футболістів:  «піонери», «найманці », «кочові космополіти », «поселенці», «ті, що повернулись», «шанолюб», «Засланець» і «вигнаний» (Maguire, Magee and Sugden).

Важливий факт у міграції спортсменів полягає у тому, що причиною є не стільки результат протистояння між пропозицією і попитом на міжнародному ринку праці, скільки вираз глобальних процесів, породжених взаємодіями людей. Тому трудова міграція надто складний процес, який неможливо висвітлити тільки з огляду на макроекономіку, або суб’єктивну мотивацію безпосередньо гравців.

Характерною рисою глобалізації є й те, що великі міжнародні компанії шукають в країнах, що розвиваються не тільки ринки збуту або джерела сировини, але також і робочу силу, тобто організовують виробництво. У футболі це відтворилось на збільшенні числа гравців, з Південної Америки і Африки.

Раніше трудова міграція футболістів була характерна, передусім, серед досвідчених і висококваліфікованих гравців. На сьогоднішній день звичайною є практика серед спортсменів у віковій категорії 13-16 р. Гравці окрім клубної приналежності часто змінюють громадянство з метою долучитися до змагального процесу більш високого рівня. Ці процеси відбуваються як на національному, так і на міжнародному рівнях.

В українському футболі постійно відбуваються переходи молодих талановитих спортсменів до футбольних академій клубів «Динамо» (Київ) та «Шахтар» (Донецьк). Також юні футболісти переходять з ДЮСШ маленьких містечок до футбольних академій таких клубів як «Металіст» (Харків), «Чорноморець» (Одеса) та ін.

(Воротар Олимпика Дані Джуніор Лтайф)

Україна в цьому плані не є унікальною. Відповідні процеси відбуваються у футбольних академіях «Аякс» (Нідерланди), «Бенфіка» (Португалія), або «Реал» чи «Барселона» (Іспанія).

 

Глобалізація і досягнення команд

Дослідник Дорошенко Е. Ю. у Науковому часопису НПУ імені Н. П. Драгоманова  наводить цікаві дані щодо складу національних команд, які брали участь у фінальній частині чемпіонату Європи 2016 р. Пораховано число футболістів у складах збірних команд, які протягом останнього сезону виступали у національних чемпіонатах інших країн – «легіонери» та число «натуралізованих» гравців.

Отримані наступні результати. Команда Португалії, що посіла перше місце на турнірі, у своєму складі має 69,57% «легіонерів» та 34,78% «натуралізованих» гравців.

Команда, що посіла другу сходинку за результатами змагань, Франція має 86,96% «легіонерів» та 17,39% «натуралізованих» гравців.

Команда, яка грала у півфіналі, Німеччина у своєму складі мала на той час 40,91% «легіонерів» та 9,09% «натуралізованих» гравців.

 Загальні оцінки наступні. Команди, що посіли 1-8 місця у своїх складах мають 71,58% «легіонерів» та 19,67 «натуралізованих» гравців.

Команди, які посіли 9-16 місця у складах мають 60,87% «легіонерів» і 15,76 «натуралізованих».

Нарешті, остання узагальнена группа команд, що посіли 17-24 місяця, у своєму складі мають 51,89% «легіонерів» та 14,05% «натуралізованих» гравців.

В свою чергу на той момент (час проведення чемпіонату Європи 2016 р.) у складі збірної України налічувалось 21,74% «легіонерів» та 4,35% «натуралізованих» гравців.

 

Замість висновку

Досить багато висловлювалось думок як серед вітчизняних представників ЗМІ, так і тренерів команд стосовно важливого значення міграції кваліфікованих гравців. Як видно цей фактор важливий не тільки для ситуації в українському футболі, а є невід’ємним фактором розвитку всього європейського, світового футболу.

Даний фактор вимагає модифікації програм підготовки молодих футболістів, а також підготовки до міжнародних змагань з ціллю підвищення як рівня внутрішньої першості , так рівня змагальної діяльності національної збірної команди.