Tribuna/Футбол/Блоги/Регіональні змагання з футболу/Як виховуються футбольні таланти

Як виховуються футбольні таланти

Чи не в будь-якому місті та містечку України існують футбольні таланти – молоді спортсмени які на своєму рівні здобувають винагороди та мають величезний потенціал. Проте й досі залишається відкритим питання про виховання виконавців для дорослого футболу

Автор — soandso
12 июля 2019, 14:05
6
Як виховуються футбольні таланти

У нас в країні знову почали активно обговорювати тему футбольних талантів. Питання виховання молоді було відкритим завжди, та час від часу активність обговорення зростає. Останнього разу длятакої активізації слугувала подія виграшу чемпіонату світу нашою збірною серед команд віком до 20-ти років.

Тема обговорюється досить давно як серед вболівальницьких кіл, так і серед чиновників футбольних органів. Проте незважаючи на все, навіть на прийнятті рішення, наприклад , «Стратегія-2030», на сьогодні цілком очевидно, що футбольна Україна зовсім не вміє використовувати такий потужний потенціал як юнацький спорт.

Багато можна почути розмов, на рахунок того, чи є Україна  футбольною країною, чи взагалі полюбляють спорт. Висловлюються різні судження на кшталт того, як же прививати цікавість до спорту?

Цілком очевидно, що необхідно залучати до спорту все більші верстви населення. Проте футбольна ідустрія країні зовсім не вміє використовуати той потенціал, який є вже прямо зараз.

 

Шукаємо таланти – обираємо локацію навмання

Таланти народжуються і проходять певні етапи становлення незалежно навіть від футбольної політики. В наш час це ще можливо завдяки існуючій інфрастуруктурі  та традиціям. Так, чи не найзіркові граці часів назалежності А. Шевченко та С. Ребров виховувались у найскрутніші для футболу часи.

Проте, як відомо для генія немає провінції чи столиці. Достаньо звернути увагу на будь-який населений пункт України. Існує враження, що на футбольні таланти можливо натрапити якщо не в містах локацій грандів то, скажімо, на Закарпатті чи у Запоріжжі. Взявши навмання містечко або, навіть, село можна знайти яскравого предстаника якщо не з футболу, то іншого виду спотру.

Наприклад, моє рідне містечко Розідльна (чис. населення до 20 тис. осіб), що на Одещині. За останні роки у юнацькому спорті видобута низка нагрод з різних видів спорту. Тут є і призери першості України з лекгою атлетики, різних видів єдинборств, волейболу, більярду та ін. Також серед представників Розділнянщина має чемпіона світу серед єдинборств 

Команда з футзалу здобула 3-те місце у першості України серед команд віком до 15 років.

Ці всі здобутки отримані останніми роками у провінційному містечку незважаючи не демографічну ситуацію та економічний стан країни.

Історія розвитку спорту у Роздільній, зокрема футболу ,  найтиповіша серед населених пунктів нашої країни. На міському заводі у 70-ті роки минулого століття почали, як тоді було прийнято, організовувати спортивні заходи. Таким чином організована аматорська команда та побудований стадіон. До речі, на цьому стадіоні розпочинав свій шлях у футболі олімпійський чемпіон 1988 р. (у складі СРСР) Ігор Добровольський, який у свій час вважався одним з найталановитіших племейкерів Радянського союзу.

Сучасний футбол у Роздільній 

До початку війни на сході країни у місті існувало три аматорські футбольні колективи, зараз тільки один. На базі дитячо-юнацької школи відбувається підготовка футбольних талантів. Команди різних вікових груп беруть учать у різних видах змагань.

Останній вагомий здобуток – третє місце на чемпіонаті України з футзалу серед команд вікової групи U15.

Головним бомбардиром турніру став капітан ДЮСШ Роздільна А. Щур. Рік тому юнак зі складу цієї ж віковою групи, Данііл Осадєц, перейшов до академії Динамо К. 

 

Проблема виховання футбольних кадрів в Україні

У зв‘язку з політичними та економічними подіями 2014 р. відбувся відтік капіталу з футбольної індустрії країни. Дивно, але з проблемою кадрового голоду опинилися не тільки футбольні клуби другого чи третього ешелону,  навіть такі як Динамо Київ. Адже гол. тренер А. Хацкевич зазначав, що конкуренції як такої в головній команді не існує. Все це незважаючи на здобутки футбольної академії.

Якщо проаналізувати вислови молодих футболістів, то майже всі пов’язують свої успіхи/неуспіхи з фактором довіри тренера. За думкою тренерів молодим гравцям бракує стабільності.

Разом з тим відсутня система підготовки молодих гравців як така.

Остап Миронович Маркевич, який працював у тренерському штабі Вільярреал U19 зазначає, що важко підготувати з таланту гравця команди певного класу, ящо порушені чи відсутні певні системні підходи на конкретних етапах розвитку спортсмена. Звідси й багато розмов у нашому футболі про перспективних, які за певних обставин не можуть реалізувати свій потенціал гравця.

Таким чином футбол України в втрачає як висококласних виконавців для внутрішнього чемпіонату, так і тих гравців на продажі трансферів яких можна заробляти.

Такі територіально невеликі країни як Сербія, Хорватія, чи Нідерланди готують кваліфікованих виконавців топових першостей Європи. На жаль в Україні попри здобутки на юнацькому рівні на даний момент постає проблема кадрового резерву на внутрішній першості.

 

Який є вихід?

Дієвий вихід можливий один – впровадження існуючих і опрацьованих технологій та загальних програм.

Системні зміни у підготовці спортсменів мають наблизити молодого гравця до рівня головної команди, а український футбол до світового.

Навіть в такій футбольній країні як Іспанія за словами того ж Остапа Маркевича були проблеми з юнацьким спортом. Проте на початку 2000-х рр. були прийняті рішення щодо системних змін діяльності всього дитячо-юнацького спорту стосовно футболу.

Гарним прикладом може слугувати розвиток IT-сфери в Україні. Всім відомо, що українські компанії зі сфери інформаційних технологій досить бурхливо розвиваються та є прибутковим, а наші «айті-шники» затребувані за кордоном. Це стало можливим завдяки існуючій базі підготовки в університетах (рівень знань з промислової електроніки, автоматизації, математики, тощо) та аутсорсінговій культурі.

Як працюють аутсорс компанії простими словами.

Існують великі IT-компанії такі як Google, Facebook. Іх відділи та пдірозділи розташовані у багатьох країнах, зокрема в Україні. Проте є дуже багато компанії, яким економічно не вигідно входити в різні країни саме як компанія. Вони винаймають в такій країні рекрутерів, які під конкретні проекти знаходять фахівців (від директорів, менеджерів до виконавців). Таким чином організовується окрема компанія, яка розташована та зареєстрована як самостійна компанія у нас в Україні, зокрема. Формально такі аутсосінгові компанії беруть замовлення від іноземних компаній, а по суті, за великим рахунком, є частиною структури основної компанії, що знаходиться за кордоном. Плюси для українських «айті-шників» в даному випадку полягають в тому, що вони долучаються до високих стандартів роботи, великих проектів та, безпосередньо, організації роботи, яка притаманна іноземним компаніям. Очевидно, що переїзд до європейських компаній не викликає великих проблем серед українських фахівців даної галузі.

Дуже важливо у нашому футболі провести такі системні зміни, завдяки яким український футбол міг би стати органічною частиною світового, зокрема європейського футболу.

 

Резюме

В будь-якій місцині в Україні існують футбольні таланти – молоді спортсмени які на своєму рівні здобувають винагороди та мають величезний потенціал.

Виховання таких талантів у спортсменів певного класу очевидно що потребую змін всієї системи підготовки спортсменів. Важлива не тільки мотивація на рівні «не бійтеся емблеми на їх футболках», а саме системні зміни, запозичені з найкращих здобутків європейського футболу стосовно виховання футболістів.

Зауваживши сьогоденні реалії економічного розвитку такі зміни є чи не найактуальшими саме зараз. Адже використання потенціалу юнацького спорту може стати вагомим чинником у розвитку українського футболу на даному етапі.