Tribuna/Футбол/Блоги/Роздуми про футбол/Хто має очолювати Шахтар наступного сезону?

Хто має очолювати Шахтар наступного сезону?

Звісно, запрошення зіркового (мінімум для УПЛ) італійця - топ. Особливо у наші часи, зараз далеко не найкращий період в історії нашого футболу. Тим більше, що цей італієць - справжня висхідна зірка тренерського цеху.

Автор — Dennis87
17 апреля 2021, 05:59
5
Хто має очолювати Шахтар наступного сезону?

Звісно, запрошення зіркового (мінімум для УПЛ) італійця - топ. Особливо у наші часи, зараз далеко не найкращий період в історії нашого футболу. Тим більше, що цей італієць - справжня висхідна зірка тренерського цеху.

Однак, враховуючи рівень молодого наставника - в його переїзд до України віриться слабко. Як і в те, що цей вундеркінд не отримає пропозиції від одного з клубів ТОП 7 Серії А. Навіть попри заяви його друга Кассано. Буду радий помилятися, та на всякий випадок можна розглянути й інші кандидатури.

Варіант з продовженням угоди з Каштру - далеко не найгірший. Португалець добре знає команду (і мав би вже непогано адаптуватися в країні в цілому) і досить добре себе зарекомендував як тренер-будівельник, здатний задіювати нових виконавців (у тому числі молодь) і використовувати нові схеми і моделі гри, що якісно відрізняє його від попередників. Та судячи з усього, контракт з ним продовжено не буде, тут можливо особисті взаємовідносини з кимось із менеджменту Шахтаря, можливо щось інше, а можливо клуб просто вирішив змінити вектор розвитку, і особистих претензій до Луїша мінімум.

Якщо клуб прощається з Каштру і не вдається домовитись з Де Дзебрі або з кимось приблизно його рівня (немає сенсу запрошувати іноземця лише через те, що він іноземець, коли його рівень викликає сумніви) - слід звернути увагу на власний ринок.

І цим тренером, першим за доволі довгий час українським, має стати Віктор Скрипник. Людина з тим самим європейським менталітетом, представник, як і італійці, однієї з найсильніших тренерських шкіл у Світі. Детально зупинятись на численних перевагах кандидатури Віктора Анатолійовича зараз немає сенсу. Що ж стосується мінусів - то тут в першу чергу варто говорити про брак досвіду вирішення настільки високих завдань. Абсолютно абсурдний "аргумент" як на мене!

Хіба мав досвід роботи з командою рівня Ліги Чемпіонів, з бюджетом і можливостями на кшталт Шахтаря той же Каштру чи, наприклад, Фонсека?? А приклади (невдалі окрім Реброва) призначення молодих динамівських сердець чи європейських (дуже часто вдалих) топ клубів, які довіряють молодим і недосвідченим наставникам - годі й приводити. Страшно і уявити, але Клопп, Тухель, Нагельсманн і інші зараз тренували б досі клуби рівня Майнцу якби лідери таблиці Бундесліги ганялись за хайповими італійцями, іспанцями чи португальцями (або призначали своїх ручних колишніх гравців) як роблять наші гранди. Рівень недовіри до наших тренерів (згадуємо Вернидуба, Григорчука та інших, замість кандидатури яких Суркіс витяг із нафталіну колись класного тренера, який, втім, ніколи не відрізнявся хорошими людськими якостями...) - це щось абсолютно ненормальне, і можна було б спробувати це змінити.

Крім вищезазначених Скрипника, Вернидуба і Григорчука (ще можна додати до них Максимова), є надзвичайно цікавий варіант з одним перспективним наставником, який володіє іспанською мовою і досить добре розбирається в тонкощах тамтешнього футболу, у їхньму тренувальному процесі, очевидно, має там звязки і так далі...

Навіть скромному і молодому Маріуполю Остап Маркевич ставить симпатичний технічний футбол. Було б добре побачити його в більш комфортних умовах.

Звісно, рівень, якщо порівнювати з Де Дзебрі, поки не той, але ж і ціна зовсім інша. І зовсім інший рівень мотивації, швидше за все, адже важко уявити, що італієць, який сьогодні налаштовує команду грати проти Юве чи Наполі - буде з такою ж енергією вивчати гру (чи хоча б саму назву) Агробізнеса, Вереса чи Інгульця, а матчів групового етапу ЛЧ (якщо вони будуть) замало щоб не втрачати тонус. Мова не про професійні якості, а про психологію, наставник приїздить у пошуках нового виклику, а тут Олександрія, Олімпік, Минай... Руки можуть опуститися самі собою, чого не скажеш про молодого українця, який чіплятиметься за цей шанс до останнього.

До того ж, Остап Миронович добре знає молодих виконавців Шахтаря, деякі з них вже добре себе зарекомендували й цілком могли б з наступного сезону конкурувати або грати поряд з Марлосом, Мораєсом чи Соломоном і прогресувати набагато більш високими темпами. А запросивши топового європейця (Де Дзебрі, або, наприклад, навіть повернення того ж Фонсеки, про яке йшлися розмови) - не відомо які в нього будуть вимоги по трансферах, по комплектуванню команди, це не говорячи вже про космічну зарплатню, звісно ж...

Лучшее в блогах
Больше интересных постов