Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Легіонерська Dream Team чемпіонату України. Опорний півзахисник

Легіонерська Dream Team чемпіонату України. Опорний півзахисник

Блог «Думки від себе» продовжує складати збірну найкращих легіонерів в історії нашого чемпіонату

6 июля 2015, 18:50
69
Легіонерська Dream Team чемпіонату України. Опорний півзахисник

Блог «Думки від себе» продовжує складати збірну найкращих легіонерів в історії нашого чемпіонату.

Олександр Хацкевич («Динамо» Київ, Білорусь)

Вихованець мінської СДЮШОР «Динамо». З 1992 року виступає за мінське «Динамо». У складі останніх чотири рази поспіль ставав чемпіоном Білорусі. Взимку 1996 року на матчах Кубку Співдружності головний тренер київського «Динамо» зацікавився гравцями мінського клубу Хацкевичем та Белькевичем, які й перейшли до українського клубу. За київське «Динамо» виступає до 2004 року (разом з невеликими вояжами в «Динамо-2» та «Динамо-3»), зігравши в рамках ЧУ 135 матчів і відзначившись 26 м’ячами. Влітку 2004 року Олександр підписав контракт з китайським «Тяньцзинь Теда», проте провів там лише три місяці (10 матчів). На початку 2005 року Хацкевич підписав контракт з латвійською «Вентою», куди Олександра запросив тодішній тренер латвійців Олег Лужний. Влітку 2005 року білоруський півзахисник підписує контракт з мінським «Динамо», у якому в квітні 2007 року став неофіційним граючим тренером команди. Тоді ж і завершив кар’єру і перейшов на тренерську ниву.

Семиразовий чемпіон України, чотириразовий володар Кубку України. Кращий футболіст Білорусі (1998, 2000). За свою збірну зіграв 38 матчів. На даний момент – головний тренер збірної Білорусі.

Томаш Хюбшман («Шахтар» Донецьк, Чехія)

Чеський опорник донецького «Шахтаря». Вихованець празької «Спарти», професійний контракт з якою підписав в 1998 році. У 1999 році виступав за клуб «Світ» з містечка Злін. У сезоні 2000/01 виступав на правах оренди за «Яблунець 97», після чого повернувся назад у «Спарту». У сезоні 2003/04 він допоміг клубу пройти в чвертьфінал Ліги чемпіонів. Усього в складі чеської «Спарти» зіграв у 81 матчі. Влітку 2004 року перейшов в донецький «Шахтар» за 3 мільйони євро. Томаш став основним гравцем команди, спершу часто виступав на позицію центрального захисника, пізніше повністю перербрався в опорну зону. У чемпіонаті України провів 167 матчів і забив 4 голи. У червні 2014 провів свою останню гру за «Шахтар» у товариському матчі проти албанського «Шкендербеу». У липні 2014 підписав трирічний контракт з клубом «Бауміт» на правах вільного агента.

Восьмиразовий чемпіон України, чотириразовий володар Кубка України. Екс-гравець збірної Чехії (58 матчів).

Аїла Юссуф («Динамо» Київ, «Металіст» Харків, Нігерія)

Вихованець нігерійського футболу. Свої перші професійні кроки в якості футболіста робив у африканських командах «Флеймінг», «Юліус Бергер», «Еньімба» і «Юніон Банк». Влітку 2003 року перейшов до київського «Динамо», незважаючи на те, що гравцем також цікавилися ПСВ та німецький «Штутгарт». У чемпіонаті України дебютував 21 вересня 2003 року в домашньому матчі проти кіровоградської «Зірки». До останнього часу був на контракті в київського «Динамо», за яке в розіграшах чемпіонату України зіграв 120 матчів, в яких забив 10 м’ячів. Виходив на позиції опорного півзахисника та центрального захисника. У січні 2013 року турецький «Ордуспор» на оголосив про підписання Айїли Юссуфа на умовах оренди. За турків відбігав 8 матчів. Після вояжу на береги Босфору, повертається в лави київського клубу і грає за «Динамо-2», а згодом переходить до харківського «Металісту» (11 матчів).

Триразовий чемпіон України та володар 3-х Кубків України. Екс-гравець збірної Нігерії (30 матчів).

Маріуш Левандовскі («Шахтар» Донецьк, «Севастополь», Польща)

Польський півзахисник оборонного плану донецького «Шахтаря» та ПФК «Севастополь». Першим професійним клубом у тривалій кар’єрі поляка стала команда «Заґлємбе», за яку Маріуш виступав протягом трьох сезонів (36 матчів). У 2000-01 роках виступає за польську «Дискоболію», звідки і переходить у стан донецького «Шахтаря». Був гравцем «гірників» впродовж 9 років – з липня 2001 року до липня 2010 року. За цей довгий час став легендою клубу, зігравши за нього в рамках чемпіонату України 174 матчі (275 матчів всіх рангів) і забивши при цьому 21 м’яч. У липні 2010 року підписує трирічний контракт з ПФК «Севастополь», в якому і виступав до кінця 2013 року, після чого завершив ігрову кар’єру (75 матчів).

Чотириразовий чемпіон України, триразовий володар Кубку України. Переможець Кубку УЄФА. Екс-гравець збірної Польщі (66 матчів і 6 голів).

Самсон Годвін («Карпати» Львів, «Волинь» Луцьк, Нігерія)

Свою футбольну кар’єру починав у клубі «Габрос Інтернешнл» із штату Анамбра. Першим європейським клубом стала команда третьої польської ліги ББТС (Бельсько-Бяла). Там Самсон Ґодвін провів сезон 2000/2001. Під час літнього міжсезоння 2001 р. почав тренувався разом із командою першої ліги – ГКС із Катовіце. Але на поле в матчах першої половини сезону 2001/2002 він не вийшов і не зіграв жодної офіційної гри. Взимку перейшов до львівських «Карпат». З початку 2002 року грав у «Карпатах». Разом з «Карпатами» пройшов шлях від Першої Ліги до групового етапу ліги Європи.  За «левів» Самсон відбігав з 2002 до 2012 року – з перервами, пов’язаними переходами на умовах оренди в карагандинський «Шахтар» та луцьку «Волинь». – 230 матчів, в яких забив 6 м’ячів.

Улюбленець львівської публіки упродовж багатьох років був одним із ключових гравців клубу в центрі поля, ставши ветераном команди та рекордсменом за кількістю проведених ігор серед легіонерів «Карпат» усіх часів. У червні 2012 року підписав контракт з білоруським клубом «Мінськ» (16 ігор). У квітні 2013 року підписав контракт до кінця сезону з клубом «Славія-Мозир» (11 матчів) 13 січня 2014 року завершив кар’єру гравця, продовжив працювати у структурі клубу. 

Ігор Дуляй («Шахтар» Донецьк, ПФК «Севастополь», Сербія)

Сербський півзахисник донецького «Шахтаря» та ПФК «Севастополь». Вихованець футбольної школи белградського «Партизана», за який «Дукі» виступав у юнацькі роки (з 1990 року до 1997року). Після завершення школи підписує професійний контракт з сербським грандом і виступає за останніх до 2003 року, після чого потрапляє на олівець селекціонерів донецького клубу. У «Шахтарі» виступає з лютого 2004 року до 2010 року. За цей час в рамках чемпіонату України одягнув футболку «гірників» 118 раз і відзначився п’ятьма влучними пострілами у ворота суперників. Разом з вищезгаданим Маріушем Левандовскі в 2010 році залишає лави донецького клубу і підписує трирічний контракт з ПФК «Севастополь». За останніх виступає чотири роки і завершує професійну футбольну кар’єру.

Триразовий чемпіон України, володар двох Кубків України. Володар Кубку УЄФА. Екс-гравець збірної Сербії – 48 матчів.

Тіберіу Гіоане («Динамо» Київ, Румунія)

З 7 років займається футболом в структурі румунського клубу «Брашов». У 1996 став чемпіоном серед юніорів і йому запропонували підписати професійний контракт з головною командою ФК «Брашов». В першому дивізіоні чемпіонату Румунії дебютував в матчі проти бухарестського «Рапіда» Бухарест, до якого згодом і перейшов. Зігравши за останніх 17 матчів перейшов до кивїського «Динамо» у 2001 році. Номінально опорний напівзахисник, хоча грав на всіх позиціях в центрі поля, а також правого захисника і навіть ліберо. Мав проблеми з психічними розладами з 2005 року. Після цього кар’єра стрімко пішла на спад і деякі лікарі порадили йому взагалі кинути кар’єру футболіста. Та згодом Тіберіу відновив свою колишню форму і продовжив грати за першу команду київського «Динамо». З 2001 до 2011 року за киян відіграв 168 матчів у рамках чемпіонату України, в яких забив 32 м’ячі. 

Чотириразовий чемпіон України, тричі володар Кубку України. Екс-гравець збірної Румунії – 21 матч і два забитих м’ячі.

Фернандіньо («Шахтар» Донецьк, Бразилія)

Найдорожчий гравець українського чемпіонату. Звісно, що не був яскраво вираженим опорником при живих Тимощуку та інших півзахисниках, проте був головною ланкою центральної осі донецького клубу. Вихованець «Атлетіку Паранаенсе». В липні 2005 року за 7,8 мільйони євро перейшов в стан донецького «Шахтар». У «Шахтарі» дебютував 30 липня 2005 року в матчі з «Кривбасом». Спершу не зумів здобути постійного місця в основі через постійну конкуренцію та не найкразий фізичний стан. Бразильця спершу пробували на правому фланзі півзахисту, проте після скандального відходу Матузалема влітку 2007 року, Фернандіньо став одним з лідерів команди. Найкращим гравець чемпіонату України сезону 2007–2008 років. Відзначався непоступливістю, інколи жорстокістю та підлістю. За «Шахтар» зіграв 184 матчі в рамках чемпіоанту України і забив 31 м’яч. 6 червня 2013 року була досягнута домовленість про перехід Фернандіньо в «Манчестер Сіті». Сума трансферу склала 40 млн євро, що стало найкоштовнішим трансфером в історії українського чемпіонату. На даний момент далі захищає кольори «Манчестер Сіті» та є основним гравцем збірної Бразилії.

П’ятиразовий чемпіон України, володар 4-х Кубків України та Кубку УЄФА.

Оґнєн Вукоєвіч («Динамо» Київ, Хорватія)

Займатися футболом почав у команді «Бєловар», за яку дебютував на професійному рівні у Третій хорватській лізі. В 19-річному віці уклав угоду з командою «Славен Белупо». На найвищому рівні чемпіонату Хорватії дебютував у серпні 2003 року в матчі «Славен»-«Цибалія». Влітку 2005 року Вукоєвич перейшов у бельгійський клуб «Льєрс», та через півроку повернувся у Хорватію, уклавши контракт із загребським «Динамо». У червні 2008 року підписав 5-річний контракт з київським «Динамо». Наприкінці лютого 2013 року було повідомлено про перехід Огнєна Вукоєвича до лав московського «Спартака» на правах оренди. пізніше йде в оренду до загребського «Динамо», а у червні 2015 року підписав контракт з віденською «Аустрією» за схемою 2+1. За київське «Динамо» зіграв 141 матч і відзначився десятьма забитими голами.

Джаба Канкава («Дніпро», «Арсенал» Київ, «Кривбас» Кривий Ріг, Грузія)

Гравець дніпропетровського «Дніпра». Вихованець тбіліського «Динамо», у складі якого був переможцем чемпіонату Грузії з футболу 2005 року. Протягом 2006–2007 років виступав у чемпіонаті України за київський «Арсенал». Перший матч у вищій лізі України провів у складі «Арсенала» 5 березня 2006 року проти футбольного клубу «Харків». 2007 року перейшов до дніпропетровського «Дніпра», у складі основної команди якого періодично виходив на поле до 2008 року. Згодом був затяжний період відновлення після травми, протягом якого гравець лише інколи грав за команду дублерів «Дніпра». На початку 2011 року на умовах оренди приєднався до криворізького «Кривбаса», кольори якого захищав до серпня 2012, в якому повернувся до Дніпропетровська. Від тоді є одним з основних гравців «Дніпра», допомігши йому стати фіналістом Ліги Європи.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты