Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Легіонерська Dream Team чемпіонату України. Правий захисник

Легіонерська Dream Team чемпіонату України. Правий захисник

Третя частина найбільш масштабного блогерського проекту. Обираємо найкращого правого захисника-легіонера в історії української першості

1 июля 2015, 16:29
68
Легіонерська Dream Team чемпіонату України. Правий захисник

1. Роман Єрьоменко («Динамо» Київ, Фінляндія)

У вищій лізі чемпіонату Фінляндії дебютував в 2004 році у віці 17-и років у команді «Яро». Влітку 2005 року підписав п’ятирічний контракт з італійським «Удінезе». Першу половину 2007 року провів на правах оренди в «Сієні», повернувшись влітку в «Удінезе». У серпні 2008 року підписав з київським «Динамо» орендну угоду на рік. Після закінчення терміну оренди «Динамо» скористалося правом викупу контракту Єрьоменка в «Удінезе» і підписало з гравцем контракт до 2014 року. Футболіст-універсал. В свій час бігав на правому фланзі захисту – тому саме сюди його і віднесемо (хоч він грав і центральним півзахисником, правим півзахисником тощо). У серпні 2011 року Єрьоменко перейшов в казанський «Рубін» за 13 млн. доларів. У серпні 2014 розірвав контракт з клубом в односторонньому порядку. 25 серпня 2014 в якості вільного агента Роман підписав 4-х річний контракт з московським ЦСКА.

Всього за три роки виступів у «Динамо» Єременко зіграв у 127 матчах і забив 7 голів, став чемпіоном України і двічі володарем українського суперкубка.

2. Даніло Сілва («Динамо» Київ, Бразилія)

Шлях до професійного футболу розпочинався для Даніло у приватному спортивному центрі «Gol de Placa», який не належав жодному клубу. Першою професійною школою стала «Пеньяленсе». В 19-річному віці переїхав до США, підписавши контракт із нью-йоркським «Метростарзом», проте через травми не зарекомендував себе там. Повернувшись в Бразилію, підписав контракт з командою «Ґуарані», за яку зіграв 47 матчів, забивши 3 м’ячі. Незважаючи на інтерес з боку «Сан-Паулу» у 2008 році Даніло Сілва перебирається в стан «Інтернасьйонала», який зробив вигідну пропозицію «Ґуарані». За два роки, проведених у клубі з Порту-Алегре, захисник зіграв у 49 матчах та забив два м’ячі.

В останній день зими 2010 року Сілва підписав контракт із київським «Динамо» і вже 6 березня дебютував у матчі Прем’єр-ліги України проти маріупольського «Іллічівця». З того часу Сілва є одним з основних гравців київського «Динамо». За «Динамо» бразилець зіграв більш ніж 130 матчів і двічі відзначився у воротах суперників.

Чемпіон України та дворазовий володар Кубку України.

3. Крістіан Вільягра («Металіст» Харків, Аргентина)

Почав займатися футболом у рідному місті Мортерос. Пізніше виступав за команду «9 липня». Влітку 2004 року перейшов в «Росаріо Сентраль». Всього за команду зіграв 31 матч і забив 1 гол.На початку 2007 року перейшов в «Рівер Плейт», який за нього заплатив 500 тисяч євро. 2008 року разом з командою став переможцем Клаусури. Всього за «Рівер Плейт» провів 78 матчів та забив 3 голи. У липні 2010 року підписав чотирирічний контракт з харківським «Металістом». В Прем’єр-лізі України дебютував 10 липня 2010 року в матчі проти сімферопольської «Таврії». 19 серпня 2010 року дебютував у єврокубках у виїзному матчі кваліфікації Ліги Європи проти кіпрської «Омонії». В подальшому став основним захисником команди, витіснивши Бордіяна. В січні 2015 року повернувся у свій перший професійний клуб «Росаріо Сентраль», підписавши контракт на один рік. Причиною стали кризові явища в харківському «Металісті».

За збірну Аргентини зіграв 2 матчі – проти Шотландії та Гаїті. Срібний призер чемпіонату України та дворазовий бронзовий призер чемпіонату. Відзначився лонг-шотом у ворота московського «Динамо» у одному з товариських матчів.

4. Бетао («Динамо» Київ, Бразилія)

Ще один захисник-універсал київського «Динамо». Вихованець футбольної школи клубу «Корінтіанс». Разом з останнім виграв Турнір Ріо-Сан-Паулу 2002, Бразильський Кубок-2002, Чемпіонат штату Сан-Паулу у 2003 році та Бразильську Лігу у 2005 році. Контракт з «Корінтіанс» у Бетао закінчився 31 грудня 2007 року. Бетао пішов з команди як вільний агент після того, як «Корінтіанс» посів 17 місце в чемпіонаті Бразилії 2007 року й вилетів у другий дивізіон. На початку 2008 року вирушив в табір бразильського «Сантоса» (32 матчів), звідки транзитом влітку 2008 року перейшов до київського «Динамо» за 1,6 млн. євро і підписав з ним п’ятирічний контракт. У січні 2013 року на правах оренди перейшов до французького клубу «Евіан». Під кінець 2014 року Ігор Суркіс оголосив про повернення Бетао до київського клубу, проте закріпитись в основній обоймі команди бразильський захисник не зумів. Тому на днях стало відомо, що Бетао вдруге залишає «Динамо» в статусі вільного агента. За киян зіграв близько 110 матчів.

Дворазовий чемпіон України (2008/09 і 2014/15), володар Кубку України (2014/15)

5. Домагой Віда («Динамо» Київ, Хорватія)

Знову ж таки, динамівський захисник-універсал. За браком кваліфікованих правих захисників віднесемо його до цього амплуа.

Народився в хорватському Осієку і з 2003 року став виступати в місцевій дитячо-юнацькій команді. З сезону 2006/07 року Домагой закріпився в основному складі останніх і успішно виступав в чемпіонаті Хорватії. Завдяки успішним виступам його «взяли на олівець» скаути футбольних клубів Європи і хорват вирішив перебратися до Леверкузена в місцевий «Байер». Проте пробитися до основної команди Віда не зміг і протягом сезону виступав здебільшого в матчах Ліги Європи. У червні 2011 року Домаґой повернувся в чемпіонат Хорватії, підписавши контракт із загребським «Динамо», у складі якого став чемпіоном і володарем Кубка Хорватії. У пергих днях 2013 року підписав контракт з київським «Динамо». За киян виступає до сих пір, зігравши в футболці «біло-голубих» в рамках ЧУ 49 матчів. Цікавим є те, що Віда забиває лише голи, які мають вирішальне турнірне значення.

Чемпіон України, дворазовий володар Кубку України.

6. Флавіус Стойкан («Шахтар» Донецьк, «Металіст» Харків, Румунія)

Флавіус Стойкан почав займатися футболом з 9 років. Свою кар’єру футболіста розпочав в румунському напіваматорському футбольному клубі «Дробета». Власне першим професійним клубом в кар’єрі нашого героя стала «Університатя», футболку якої він вдягнув в 1995 році. За останніх Флавіус відіграх довгих 7 років, зігравши більше ста матчів і двічі засмутивши воротарів суперника. Після вдалих виступів за останніх, Стойкана запросили до столичного «Динамо», за яке румун виступав півтора сезони, доки його не помітив тодішній (і нинішній) тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу. Після запрошення останнього Флавіус без жодних вагань переїжає до Донецька, де уже грає його співвітчизник Даніель Флоря. У складі «гірників» румун проводить чотири сезони (48 матчів і 1 гол). Не витримавши конкуренції, у 2007 році Стойкан переходить до харківського «Металіста» (17 матчів). 

Екс-гравець збірної Румунії (19 матчів). Дворазовий чемпіон України та володар Кубку. У травні 2015 року був звільнений з посади головного тренера бухарестського «Динамо»

7. Даріо Срна («Шахтар» Донецьк, Хорватія)

У віці 12 років майбутня легенда донецького «Шахтаря» пішов навчатися футболу в місцеву спортшколу «Неретва». У 12-річному віці Даріо Срна вперше одягнув футболку команди «Метковіч». У віці 16-ти років Франко Барезі кликав Даріо в італійський «Мілан», проте Срна відмовився і підписав з сплітським «Хайдуком» професійний контракт. За 4 сезони у «Хайдуку» зіграв 63 матчі, у яких забив 4 голи. За хорватським півзахисником полювало «Шальке-04», дортмундська «Боруссія», «Рома», «Кайзерслаутерн» та «Динамо» Київ, проте «Шахтар» був найбільш конкретним у своїй пропозиції (і не прогадав). Хорватський легіонер дебютував в «Шахтарі» в липні 2003 року в матчі із запорізьким «Металургом», замінивши Брандао. У складі «Шахтаря» хорватський легіонер виступає і досі, займаючи позицію правого захисника. У «помаранчево-чорній» футболці Даріо зіграв 289 матчів у рамках розіграшу чемпіонату України і забив 30 м’ячів. Незважаючи на інтереси з боку титулованих клубів Європи, Срна залишився вірним «Шахтарю».

Восьмиразовий чемпіон України, п’ятиразовий володар Кубку України, володар Кубку УЄФА, кращий гравець українського чемпіонату 2008/09. Капітан збірної Хорватії – за «клітчастих» зіграв 122 матчі і забив 21 м’яч.

8. Віталій Бордіян («Металіст» Харків, «Говерла» Ужгород, Молдова)

Вихованець спортшколи молдавського клубу «Зімбру», за основну команду якої виступав до початку 2002 року. Після цього його до себе запросив московський «Локомотив», вбачаючи у Бордіянові перспективного правого захисника. Та на жаль в новій команді Віталій протягом трьох сезонів виступав лише за дублюючу команду (47 матчів і 4 голи). Тому в січні 2005 року уже досвідчений молдавський захисник підписав контракт на 3,5 роки з харківським «Металістом». У грудні 2008 року продовжив контракт з клубом до 2012 року. Тоді ж Бордіян був визнаний кращим футболістом Молдови 2008 року. У складі харків’ян зіграв 164 матчі, в яких відзначився чотирьма гольовими ударами. В кінці серпня 2012 року, не витримавши конкуренції з боку Крістіана Вільягри, залишає табір харківського «Металіста» та підписує контракт з ужгородською «Говерлою» (10 матчів). Після завершення сезону переходить в нижньоновгородську «Волгу», а пізніше у молдавський «Верис». На даний момент – завершив кар’єру і вчиться в тренерській школі, щоб здобути ліцензію «В».

Екс-гравець збірної Молдови (34 матчів; 1 гол). Шестиразовий бронзовий призер чемпіонату України.

9. Маріо Сержіо («Металург» Донецьк, Португалія)

Португальський правий захисник донецького «Металурга». Починав свою футбольну кар’єру в клубі «Пасуш де Феррейра». За три сезони відіграв 52 матчі та перебрався в лави лісабонського «Спортінга». Місця в основному складі «зелено-білих» він не здобув, тому відправився в оренду до футбольного клубу «Віторія» (Гімараєш). На початку сезону 2006/07 підписав контракт з португальським «Навалом», за який виступав до 2008 року (57 матчів; 1 гол). Саме звідти його переманив до себе донецький «Металург», який підписав португальського бровочника у червні 2008 року. За «металургів» дебютував у липні 2008 року в матчі  проти львівських «Карпат». У складі «МетаДону» зіграв 103 матчі і забив 4 голи. У 2012 році перебрався до кіпрського АПОЕЛу, кольори якого захищає досі.

Екс-гравець молодіжної збірної Португалії. Фіналіст Кубку України сезону 2011/12

10. Мар’ян Марковіч («Динамо» Київ, Сербія)

Починав займатися футболом в команді «Млади Радник», потім у белградській «Црвені Звезді». 2005 року перейшов у київського «Динамо», з яким підписав контракт на 4 роки. За три сезони Мар’ян провів у чемпіонаті України 37 матчів, в яких забив 2 м’ячі. На рахунку футболіста 11 матчів у єврокубках та 9 у Кубку України. Після закінчення сезону у 2008 році захисник «Динамо» звернувся до керівництва клубу з проханням щодо дострокового розторгнення свого контракту. Отримавши статус вільного агента футболіст продовжив кар’єру в сербській «Црвені Звєзді», з якої і перебрався до України. Влітку 2009 року перейшов у хорватський «Істра 1961» (37 матчів). Після сезону у Хорватії перебрався до Австрії, в місцевий клуб «Фірст Вієнна» (40 матчів). У сезоні 2012 року перебрався в далекий Казахстан, де виступав за «Кайсар». Подальша клубна кар’єра – «Алкі» (Кіпр), «Слога» Сербія, «Пієрікос» Греція.

Чемпіон України та дворазовий володар кубку України.

Другие посты блога

Все посты