Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Фіаско на полярному колі. «Металург» Донецьк у сезоні 2012/13

Фіаско на полярному колі. «Металург» Донецьк у сезоні 2012/13

Один з останніх європоходів донецьких «металургів» у новому випуску «ЄвроНезалежності»

12 сентября 2014, 10:41
7

донецький «Металург» кілька сезонів не міг вийти на європейську арену. Дуже близькими до цього донеччани були у сезоні 2009-2010, коли вийшли у фінал Кубку України, де програли сімферопольській «Таврії». Незважаючи на це, вже за два сезони, у розіграші Кубку України 2011-2012 років, «металурги» зуміли здобути путівку до Кубку УЄФА.

На стадії 1/16 фіналу донеччани «помстились» за фінал сімферопольській «Таврії», впевнено перегравши їх з рахунком 2:0. Наступного суперника – криворізький «Кривбас» - «металурги» просто-напросто не помітили, розгромивши їх з рахунком 4:0.

Стадії ¼ та ½ фіналу змусили добряче понервувати фанатів «Металурга» - з першими суперником – «Зорею» - донеччани зуміли розібратись лише у додатковому часі, тоді як з «Карпатами» лише у серії післяматчевих пенальті. Ну а у «донецькому фіналі» «Шахтар» переграв героїв статті з рахунком 1:2. 

19.07.2012. 20:00. Донецьк. Стадіон «Металург». 3 200 глядачів. +24°C.

«Металург» Донецьк – «Челік» 7:0

Арбітр: Якоб Кехлет (Данія).

«Металург»: Бандура, Чечер, Морозюк, Лазіч, Казарян, Даніло (Мораес, 54), Макрідіс, Воловик, Соарес (Нельсон , 64), Прийма (Грищенко, 76), Голайдо.

Тренер: Володимир Пятенко.

«Челік»: Бановіч, Дублевіч, Радовіч, Адровіч, Івановіч (Аговіч, 64), Сіміч (Брновіч, 86), Зоріч, Ніколіч, Відаканіч (Дрінчіч, 88), Йововіч, Булаїч.

Тренер: Славолюб Бубаня.

Голи: Макрідіс (17, 49), Казарян (36, 61, 86), Даніло (51), Мораес (78).

Попередження: Казарян (34), Прийма  (66).

Донецький «Металург» більш ніж впевнено стартував у Лізі Європи. В першому матчі другого кваліфай-раунду команда П'ятенка більш ніж впевнено розібралася із чорногорським «Челіком».

В один момент букмекери навіть зняли цей матч з букмекерської лінії. Дійсно, шансів у чорногорців було обмаль, а після того, як виявилось, що до Донецьку гості вирушатимуть на автобусі – і примарні шанси були практично знівельовані. Три дні гравці «Челіка» були у дорозі, поки не добрались до столиці Донбасу.

Гру команди почали, на диво, досить обережно. «Металург» не мав за мету будь що із перших хвилин форсувати події, проте вже до середини тайму перевага донеччан була тотальною. Чорногорці грали від оборони; в атаці ж нічого не показали взагалі. Та й захисні редути підопічних Славолюба Бубаня провалилися вже на 17-й хвилині, коли кіпріот Макрідіс замкнув передачу Миколи  Морозюка.

Після цього «металурги» розкріпостились і почали впевнено контролювати хід поєдинку. Акцентовано господарі атакували флангами і мали вирішувати усі питання вже в першій половині гри. Чорногорці дійсно усі сили поклали на те, щоб фізично добратись на матч, тому під завісу першого тайму вже почав здавати фізично, чим і скористалися підопічні П'ятенка, які на 36-й хвилині провели класичну флангову атаку, яказавершилася результативним ударом героя зустрічі Геворга Казаряна.

Після цього команди пішли до роздягалень, щоб отримати настанови від своїх головних тренерів. Щоправда, матч втратив практично усю інтригу, окрім однієї – скільки ще м’ячів витягне з своєї сітки кіпер чорногорців.

Щоправда, другий тайм для гостей розпочався набагато гірше, ніж перша половина зустрічі. Спершу Макрідіс, а за кілька хвилин і Даніло, довели рахунок до розгромного.

 

На 61 хвилині Казарян розписався у воротах «Челіка» вже дублем.

 

Остаточний підсумок матчу поставив все той же Казарян та Жуніор Мораес, який щойно лиш перейшов у стан донецького "Металурга".

26.07.2012. 18:30. Нікшич. Стадіон «Градські». 2 000 глядачів. +22°C.

«Челік» - «Металург» Донецьк 2:4

Арбітр: Елі Ахмнон (Ізраїль).

«Челік»: Бановіч, Дублевіч, Радовіч, Адровіч, Івановіч  (Аговіч, 80), Сіміч (Касапі, 60), Зоріч, Николіч, Булатовіч (Відаканіч, 60), Йововіч, Булаїч.

Тренер: Славолюб Бубаня.

«Металург»: Бандура, Чечер, Нельсон, Лазіч (Макрідіс, 72), Казарян (Соарес, 60), Даніло, Воловик, Дімітров, Едігарян, Голайдо (Морозюк, 46), Мораес.

Тренер: Володимир Пятенко.

Голи: Йововіч (23), Зоріч (50, з пенальті) - Даніло (15), Мораес (53), Воловик (72), Соарес (84).

Попередження: Івановіч (33), Адровіч (90+2).

Донецький «Металург» здобув перемогу над чорногорським «Челіком» і у матчі-відповіді другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи.

Українці відкрили рахунок на 15-й хвилині, коли бразилець Даніло вийшов віч-на-віч з воротарем господарів Бановічем і пробив у сітку. Однак за вісім хвилин Йововіч відгукнувся на прострільну передачу і відновив рівновагу у матчі. Донеччани могли піти на перерву у якості лідерів, проте не зуміли  реалізувати кілька 100%-их моментів.

А от господарі, до своєї честі, зуміли вийти уперед вже на початку другого тайму.  Капітан гостей – В’ячеслав Чечер – збив опонента у власному штрафному майданчику. Рішення ізраїльського арбітра Елі Ахмнона було очевидним – пенальті. Вирок чітко виконав Зоріч. Та це не на жарт розлютило «металургів», яким знадобилося лише чотири хвилини, щоб відновити статус-кво у поєдинку.

 

Морозюк пройшов правим флангом і прострілив у воротарський майданчик, де найспритнішим виявився все той же Жуніор Мораес. На 72-й хвилині донеччани вдруге за матч вийшли уперед. Невгамовний Морозюк з кутового переадресував м'яч на лінію штрафного майданчика, де уже чатував Велізар Дімітров. Болгарський плеймейкер прострілив на дальню штангу, а захисник донеччан Воловик переправив м'яч у ворота. Масну крапку у протистоянні «Металурга» з «Челіком» поставив Зе Соарес, який увірвавшись в штрафний майданчик, класно пробив повз воротаря. Отже, 0:7, 2:4 - більш ніж переконлива перемога донецького клуба.

Вже в наступному раунді «Металург» зустрічався з норвезьким «Тромсе» - суперником на порядок сильнішим.

02.08.2012. 20:00. Тромсе. Стадіон «Алфхейм». 3 700 глядачів. +13°C.

«Тромсе» - «Металург» Донецьк 1:1

Арбітр: Стівен Макклін (Шотландія).

«Тромсе»: Сальман, Бьорк, Крістіансен, Коппінен, Драге (Індестад, 79), Іттергор-Йенссен, Ондрашек, Норб’є, Андерсен, Бендіксен, Орст (Люсволль, 66).

Тренер: Пер-Матіас Хегмо.

«Металург»: Бандура, Чечер, Морозюк, Лазіч, Казарян, Макрідіс (Нельсон, 66), Воловик, Дімітров, Єдігарян, Прийма, Мораес (Даніло, 75).

Тренер: Пятенко Владимир.

Голи: Ондрашек (43) - Бьорк (88, автогол).

Попередження: Бьорк (24) - Макрідіс (66), Чечер (70), Морозюк (87).

 

Перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи, в якому наша команда зустрічалася з норвезьким «Тромсе», завершився внічию 1:1 – не найгірший результат для гостей, зважаючи на тактику двоматчевої битви.

«Металурги» в перші хвилини придивлялися до суперника та до синтетичного газону «Алфхейму». За ці миттєвості господарі намагались відкрити рахуноку матчі та Бандура був напоготові. Незабаром і донеччани почали почувати себе більш вільніше поблизу штрафного норвезької команди - постріл Велізара Дімітрова з 12-ти метрів дивом не став результативним - кіпер господарів Сальман недбало відбив м'яч у своєму штрафному майданчику, а вже там Дімітров із забійної позиції пробив вище воріт.

Не надто об’єктивним був шотландський рефері Макклін, який двічі не насмілився поставити пенальті у ворота норвежців за гру рукою у штрафному майданчику. Відзначимо те, що на рішення арбітра могли повпливати трибуни «Алфхейма» - коли це було еобхідним глядачі тиснули на арбітра.

Перший тайм підходив до свого завершення, як несподівано рахунок у матчі був відкритим. Ондрашек на лівому фланзі зіграв у «стіночку» з партнером, вискочив на ударну позицію та  потужно пробив у ближній кут, який Бандура не зумів закрити. Донеччани одразу ж кинулися відіграватися. Джордже Лазіч та Геворг Казарян наносили прицільні удари, проте рахунок до кінця першого тайму так і не змінився.

 

Друга половина матчу проходила переважно на половині поля господарів, які грали по рахунку. Наша команда часто атакувала флангами та це не давало свої плоди, оскільки високорослі гравці «Тромсе» спокійно перегравали «металургів» на другому поверсі. Володимир П'ятенко кинув у бій свіжі сили, випустивши на поле Нельсона та Даніло. З часом футболісти «Металурга» все більш легко знаходили собі можливості для удару та реалізувати моменти не могли.

Та українці були винагороджені за свої старання. На 88 хвилині Лазіч підхопив м'яч неподалік від центрального кола, обіграв Йенссена і потужно пробив по воротах з 23-х метрів. М'яч потрапив в ногу Бйорку і залетів в кут воріт Сальмана - 1:1.

«Металург» не зупинився на цьому і «на куражі» спробував забити переможний м'яч, але кіпер господарів врятував свою команду після удару Казаряна.

09.08.2012. 20:00. Донецьк. Стадіон «Металург». 2 800 глядачів. +24°C.

«Металург» - «Тромсе» 0:1

Арбітр: Алєксєй Кульбаков (Білорусь).

«Металург»: Бандура, Чечер, Морозюк, Лазіч, Казарян, Макрідіс, Воловик, Соарес (Нельсон, 46), Єдігарян, Прийма (Дімітров, 72), Мораес (Траоре, 58).

Тренер: Володимир Пятенко.

«Тромсе»: Сальман, Мбоджі, Бьорк, Крістіансен, Коппінен, Драге (Андерсен, 81), Іттергор-Йенссен, Ондрашек (Кісс, 86), Індестад, Бендіксен, Прійовіч (Орст, 62).

Тренер: Пер-Матіас Хегмо.

Голи: Прійовіч (9).

Попередження: Казарян (64) - Кісс (90).

 

На жаль, матч-відповідь для українського клубу не склався у позитивному руслі. Команда П'ятенка не була готовою вести боротьбу на два фронти і в результаті залишилася ні з чим. Перед матчем з норвезьким «Тромсе» багато хто передбачав перемогу у двоматчевій дуелі власне українському клубу. Причиною є те, що «металурги» не програли перший матч та й змогли забити на виїзді.

В стартовому складі «Металурга» виявилися і Лазіч, і Соарес, і Чечер, можливість яких зіграти П'ятенко ставив під сумнів. Зі старту поєдинку господарі не стали форсувати події і навіть дозволили супернику провести кілька небезпечних атак. Вже на 9-й хвилині норвежці повели в рахунку. Морозюк вирішив допомогти своєму голкіперу вибити м'яч, але зробив це вкрай невдало. В метрах 20 від воріт «круглого» підхопив Іттергор-Йенссен та сильно пробив. Бандура з ударом впорався, але недбало відбив м'яч перед собою, де його вже чекав Прійовіч, добивши м'яча у ворота.

Норвежці не тиснули, не грали на шалених швидкостях, але при цьому відчували себе цілком впевнено і не дозволяли господарям створити хоч щось біля своїх воріт.

 

Після перерви «Металург» спробував змінити ситуацію. Непогано ввійшли в гру Нельсон і Траоре, які, за великим рахунком, за рахунок індивідуальних дій змогли кілька разів потурбувати голкіпера гостей. Але без підтримки партнерів їхні зусилля не виправдовувалися. Казарян навіть відверто «малював» пенальті, але заробив лише попередження.

 

Команда П'ятенко не могла, і не хотіла боротися. «Тромсе» така ситуація цілком влаштовувала. В результаті, норвежці здобувають мінімальну перемогу і продовжують боротьбу за вихід у груповий етап Ліги Європи.

Наставник норвезького «Тромсе» Пер Матіас Хегмо дав свій коментар після гри з донецьким «Металургом»:

«Я вважаю, що це була наша найкраща гра. Звичайно, ми могли б забити більше. У нас було багато шансів. Сьогодні ми чудово зіграли у  захисті. У нас також з'явився новий гравець - Олександр Прійовіч зі Швейцарії, який і забив вирішальний гол».

 «Металург» прощається з мрією про єврокубки і зосереджується на чемпіонаті України.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты