Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Провалений реванш. «Чорноморець» Одеса у сезоні 2007/08 (ЄвроНезалежність)

Провалений реванш. «Чорноморець» Одеса у сезоні 2007/08 (ЄвроНезалежність)

Після вильоту від «Хапоеля» підопічні Семена Альтмана почали готуватись до нового штурму єврокубків через здобуття високої позначки у чемпіонаті України. Задля здобуття високих результатів до Одеси з Греції приїхав Олег Венглинський, який вів переговори ще й з рідним «Дніпром», проте одесити були більш переконливими і команду з південної Пальміри поповнив відомий український голеадор. «В Греції мені було тяжко. АЕК сповідував не той стиль гри, який я очікував… до того ж не дуже часто випадало потрапляти додому і дружина в самотності в чужій країні...

14 августа 2014, 13:32
1

Після підопічні Семена Альтмана почали готуватись до нового штурму єврокубків через здобуття високої позначки у чемпіонаті України. Задля здобуття високих результатів до Одеси з Греції приїхав Олег Венглинський, який вів переговори ще й з рідним «Дніпром», проте одесити були більш переконливими і команду з південної Пальміри поповнив відомий український голеадор.

«В Греції мені було тяжко. АЕК сповідував не той стиль гри, який я очікував… до того ж не дуже часто випадало потрапляти додому і дружина в самотності в чужій країні відчувала себе некомфортно. Тому і появилось бажання перебратись на Батьківщину, хоч були пропозиції з Росії та Німеччини.

 

 

 

…Я вів переговори з «Дніпром»… Проте, я так і не зрозумів, що хоче керівництво дніпропетровців. В підсумку я вирішив перебратись до «Чорноморця», який згодився виконати всі мої умови».

Протягом усього чемпіонату «Чорноморець» боровся за 4-те місце, проте під завісу чемпіонату одесити відпустили «Дніпро». В останньому турі «Чорноморець» на «Україні» здолав львівські «Карпати» 0:1 (до речі, голом відзначився Сергій Даниловський, який з 8-ма м’ячами став кращим бомбардиром команди), завершивши чемпіонат на мажорній ноті.

Без скандалу не обійшлось. Цього разу відзначились львівські фанати. В середині другого тайму фан-сектор «Карпат» загудів немов вулик - кілька десятків уболівальників намагалися спровокувати працівників «Беркуту» на бійку. Але так звані «танці», що більше нагадують бійку, не спричинили ніякої реакції у міліції. Після закінчення матчу всередині службового приміщення виявилася група неповнолітніх уболівальників. Вони голосно скандували і стукали кулаками у двері роздягальні, однак гарячі голови остудили співробітники охорони клубу.

 

Єдиний вихід зіграти в Кубку УЄФА – вийти через лабіринт Кубка Інтертото.

Вихід футболістів «Чорноморця» з відпустки планувався на 20 червня. Однак незадовго до дедлайну гравцям, тренерському і медичному персоналу в телефонному режимі було повідомлено про продовження літніх канікул на два дні. У кулуарах пліткували, що причиною даного рішення стане зміна головного тренера. Так і сталось – Семен Альтман покинув «Чорноморець», перебравшись до «Іллічівця», який понизився в класі.

«Звичайно, шкода покидати місто, у якому прожив 41 рік, клуб, якому вірою і правдою служив більш ніж 25 років – в якості футболіста, наставника ДЮСШ, асистента, головного тренера, але в житті треба очікувати всього».

 

 

Щоправда, доля зіграла злий жарт з Альтманом. Вже через півроку керівництво маріупольської команди розірвало з ним контракт…

2 липня відбулась зустріч почесного президента одеського клубу Леоніда Клімова з представниками ЗМІ, на якій було представлено нового коуча «моряків» - Віталія Шевченка.

 

«Віталія Вікторовича, напевно, добре знають і пам'ятають багато любителів футболу нашого міста. Від імені акціонерів нашого клубу та від себе особисто хочу висловити вдячність новому тренеру «Чорноморця» за те, що ми змогли знайти з ним точки дотику і укласти контракт на два роки, з можливістю подальшої пролонгації угоди. Вважаю, що зараз починається новий етап розвитку нашої команди».

Бойовим хрещенням для нового тренера мала стати битва з солі горським «Шахтарем»

07.07.07. 19:00. Одеса. Центральний стадіон «Чорноморець». 7 000 глядачів. +23°C.

«Чорноморець» (Одеса) – «Шахтар» (Солігорськ) 4:2

«Чорноморець»: Руденко, Ніжегородов, Корнєв (Гришко, 90+3), Зотов, Шандрук, Полтавець, Коритько (Ярошенко, 61), Даниловський, Шищенко (Валєєв, 73), Венглинський, Бугаєв.

Тренер: Віталій Шевченко

«Шахтар»: Макавчік, Гончарик (Биченьок, 62), Леончік, Нікіфоренко, Гукайло, Новік (Марциновіч, 65), Ріос (Букаткін, 76), Ласовський, Храпковський, Ковальчук, Пласконний.

Тренер: Юрій Вергейчик.

Голи: Бугаєв (13, 68, 89), Венглинський (18) -  Ріос (14), Марциновіч (80),

Попередження: Корнєв (40), Шандрук (64) - Макавчік (37)

Гості почали зустріч активно. Протягом перших десяти хвилин ледь не реалізував вихід один на один Гончарик, а також активним виглядав Пласконний.

Особливим відрізком у матчі став період 13-18 хвилини, коли команди забили три м'ячі. Спочатку після кутового здорово пробив головою Бугаєв, проте вболівальники не встигли суттєво втішитись взяттям воріт, тому що вже через хвилину Ріосу ніхто не заважав забивати з лінії воротарської. Та на 18-ій хвилині одесити знову були попереду–удар Коритька кіпер білорусів Макавчик відбив, проте не надто вдало, оскільки за миттєвість сфера опинилась в сітці воріт гостей після удару Венглинського.

Перевага господарів була очевидною як до перерви, так і після. Незважаючи на те, що «Шахтар» зосередився на захисті своїх воріт, одесити виглядали переконливо на вістрі атаки завдяки феєричній грі Ігоря Бугаєва. Молодий нападник на 68-ій хвилині скористався подачею Полтавця і завдав точний удар головою. Здавалось, що на цьому можна завершувати матч, проте солігорці витиснули максимум зі звичайного штрафного удару. Випущений на заміну Мартинович блискуче пробив у дальню дев'ятку і скоротив, таким чином, рахунок до мінімуму.

Втім, і цей гол не зламав «моряків» і рахунок був ще раз змінений. На передостанній хвилині матчу все той же Ігор Бугаєв реалізував вихід один на один. Молдавський форвард «Чорноморця» став першим іноземцем в історії українського футболу, який зробив хет-рик в матчах єврокубків.

 

«Я думаю, що сьогодні ми зіграли так, як планували. Раунд складається з двох ігор. Нам сьогодні необхідно було атакувати і забивати якомога більше перед повторною грою. У нападі ми зіграли нормально, ще й не реалізували чимало моментів. Але ось в обороні у нас великі проблеми, над виправленням яких обов'язково треба працювати» - саме так підсумував зустріч Віталій Шевченко.

15.07.07. 18:00. Солігорськ. Стадіон «Строїтєль». 4 200 глядачів. +27°C.

«Шахтар» (Солігорськ) – «Чорноморець» (Одеса) 0:2

Арбітр: Еміль Лаурсен (Данія)

«Шахтар»: Барановський, Гончарик (Букаткін, 46), Леончік, Клименко, Нікіфоренко, Марциновіч, Гукайло, Новік (Биченьок, 59), Ріос, Ковальчук, Пласконний.

Тренер: Юрій Вергейчик.

«Чорноморець»: Руденко, Ніжегородов, Полтавець (Валєєв, 83), Шандрук, Білецький, Коритько, Даниловський (Кирлик, 79), Гришко, Бугаєв, Корнєв, Шищенко, (Ярошенко, 72).

Тренер: Віталій Шевченко.

Голи: Полтавець (27, з пенальті), Гришко (64).

Попередження: Барановський (62) - Щищенко (30), Корнєв (44), Бугаєв (59), Полтавець (61).

В Солігорську «моряки» зіграли акуратно і зібрано в захисті, а також досить продуктивно в атаці.

До середини першого тайму гра протікала досить спокійно. У господарів було кілька напівмоментів, а у «Чорноморця» не вражала гра у атаці. Після перших двадцяти хвилин гри вималювалася перевага нашої команди і досить швидко вона матеріалізувалася в гол: Щищенко протягом однієї атаки двічі пробивав по воротах Барановського і другий його удар прийшовся в руку білоруського захисника. Пенальті чітко реалізував капітан «Чорноморця» Полтавець.

Як і в одеському матчі, через хвилину солігорці ледь не відігралися, проте Леончіку не дозволили відзначитися захисники української команди. До кінця тайму білоруській команді не вдавалося суттєво наблизитися до наших воріт, а у «моряків» було кілька можливостей збільшити різницю в рахунку, але надійно діяв Барановський.

Після перерви футболісти «Шахтаря» завдали кілька дальніх ударів, найнебезпечнішим з яких був постріл Ріоса – штанга воріт Руденка дозволила останньому зберегти ворота «сухими». Не забували про атаки і одесити, і в середині другого тайму нашій команді вдалося подвоїти рахунок - Полтавець пробив зі штрафного, воротар виручив, але білорусам не вдалося вибити м'яч достатньо далеко. Бугаєв повернув його Гришку і молодий захисник зіграв немов досвідчений форвард - увійшов в штрафну і точно пробив у дальній нижній кут. Матч так і завершився з рахунком 0:2.

Наступним суперником для одеситів став французький «Ланс», . Ключовий хавбек «Чорноморця» Щищенко заявляв, що:

«Нам протистоятиме дуже сильний колектив, але ж це футбол, тому, думаю, шанси на успіх рівні - 50/50. Якщо нам вдасться пробитися в відбірковий раунд КУЄФА, це буде величезний успіх для нас»

Капітан команди Полтавець: «будем брати реванш. Зіграємо 0:0 в гостях, виграємо 4: 0 дома! Помсту подають в холодному вигляді»

 

21.07.07. 19:00. Одеса. Центральний стадіон «Чорноморець». 10 000 глядачів. +36°C.

«Чорноморець» (Одеса) – «Ланс» 0:0

Арбітр: Томмі Шервен (Норвегія)

«Чорноморець»: Руденко, Ніжегородов, Полтавець (Шищенко, 64), Шандрук, Білецький (Валєєв, 87), Коритько, Венглинський, Лозо, Ярошенко, Даниловський, Гришко.

Тренер: Віталій Шевченко.

«Ланс»: Руньє, Демон, Хілтон, Кулібалі, Рамо (Обєй, 46), Ковачевіч, Сабле, Акале, Монтеррубіо, Карр’єр, Кузен.

Тренер: Гі Ру.

Попередження: Ніжегородов (79), Ярошенко (90+2) - Рамо (36).

Французький клуб очолював іменитий Гі Ру, який з 1961 до 2005 року керував «Осером». У 2007 році Гі Ру став головним тренером «Ланса» і одними з перших його матчів на чолі французів стали поєдинки проти «моряків».

«Нам належить відправитися дуже далеко - три з половиною години на літаку. До того ж треба враховувати, що там зовсім інший клімат. Поїздка на схід взимку - це жахливо, влітку - теж жахливо».

Господарі впевнено розпочали гру, контролювали м'яч і проводили спокійні позиційні атаки, в той час як французи робили епізодичні контрвипади вперед.

Найбільш небезпечно біля воріт хорвата Руньє було після удару Коритько з меж штрафної та Полтавця, який завершував багатоходову комбінацію ударом в правий нижній кут, але кіпер виручив свою команду. Крім того, кілька потенційно небезпечних моментів були у Венглинського.

В середині тайму дещо пожвавилися французи, і після передачі Карр'єра з глибини поля цілком міг забивати Кузен, проте габонець вдарив над поперечиною. У відповідь Коритько вивів Полтавця по правому флангу і Валентин втік майже один на один. З гострого кута наш капітан вирішив на цей раз пробити у дальню дев'ятку, але не влучив у ціль.

 

Цікавий футбол тривав і після перерви, хоча в другому таймі французи помітно активізувалися, і тепер гра проходила на зустрічних курсах. Небезпечних моментів біля воріт обох команд вистачало. В атаці «Ланса» Кузен став не менш помітною фігурою, ніж Акале, і центрфорвард гостей мав кілька хороших шансів. Після двох ударів Даніеля нашу команду виручали захисники і воротар, а третій постріл габонця прийшовся в штангу.

У «Чорноморця» теж було достатньо гольових моментів у другому таймі, щоправда одесити перейшли в контр-атаки. Кілька хороших моментів змарнував Олег Венглинський, який ніяк не міг переграти Руньє.

 

0:0 – логічний результат при +36 градусів в затінку. Підсумковий рахунок не надто засмутив українських фанатів. Підопічним Шевченка на виїзді потрібно було не програти, що виглядало не надто смертельним.

Гі Ру після матчу заявляв, що задоволений матчем:

«Ми очікували такого результату гри. Одесити сьогодні були динамічніше, що є наслідком їх кращої готовності в даний момент. Постараємося добитися кращого результату у Франції. Я вважаю, що одесити сьогодні грали дуже добре. Вони уважно діяли в обороні, провели багато швидких атак. Що стосується нас, то я можу поскаржитися на брак удачі.»

28.07.07. 21:00. Ланс. Стадіон «Фелікс Боллар». 25 752 глядачів. +23°C.

«Ланс» - «Чорноморець» 3:1

Арбітр: Мануель Грефе (Німеччина)

«Ланс»: Руньє, Демон, Хілтон, Кулібалі, Обєй (Рамо, 89), Ковачевіч, Сабле, Акале (Букарі, 86), Монтеррубіо, Карр’єр (Кейта, 73), Калу.

Тренер: Гі Ру

«Чорноморець»: Руденко, Гришко, Лозо, Ніжегородов, Шандрук, Коритько, Кірільчик (Полтавець, 46), Даниловський, Кирлик (Білецький, 46), Шищенко (Ярошенко, 73), Венглинський.

Тренер: Віталій Шевченко.

Голи: Кулібалі (19), Акале Канга (40,73) - Венглинський (10).

Попередження: Монтеррубіо (29), Руньє (81), Калу (89) - Полтавець (48).

У всіх передматчевих інтерв'ю наші футболісти говорили про необхідність забити першими. На стадіоні «Фелікс Боллар» одеситам вдалося це – вже на 11 хвилині Венглинський вивів гостей уперед. Проте, «Ланс» відігрався, вийшов вперед і домігся перемоги, підтвердивши свій рівень.

Хоча, все у матчі спершу складалось на нашу користь. Практично перша ж справжня атака призвела до голу в ворота «Ланса». Даниловського збив Кулібалі, Шищенко навісив зі штрафного і Венглинський на дальній штанзі переправив м'яч у ворота.

Французька команда швидко оговталася від цього удару, і вже через вісім хвилин гренадер Кулібалі переграв захисників «Чорноморця» у повітрі і зрівняв рахунок. Цього французам було мало і вони мчали щосили уперед. Ми ж перейшли на свою половину поля, час від часу робили уколи у вигляда контр-випадів на ворота Руньє.

 

Руденко крутився як білка в колесі, проте цього було мало, коли  на 40-й хвилині Акале переграв на правому фланзі Олега Шандрука і невідпорно пробив у дальній кут.

Шевченко вирішив кардинально змінити малюнок гри і на поле вийшли Білецький і Полтавець. Останній міг відзначиться взяттям воріт практично одразу – на 48 хвилині Венглинський зробив передачу врозріз і Валентин вийшов один на один з Руньє, який відверто зачепив Полтавця. Щоправда, Мануель Графе це епізод трактував по-своєму - картка за симуляцію. Саме це рішення і зламало одеситів у другому таймі - поступово французи заволоділи ініціативою і знову стали створювати небезпечні моменти біля наших воріт. На 73 – ій Акале Канга миттєво прокинув м'яч собі на хід, вийшов один на один і точно пробив у лівий нижній кут.

«Чорноморець» покидає Францію і Кубок Інтертото..

Другие посты блога

Все посты