Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Донецьке прокляття. «Металург» Донецьк 2009/10 (ЄвроНезалежність)

Донецьке прокляття. «Металург» Донецьк 2009/10 (ЄвроНезалежність)

про найяскравіший євросезон донецької команди - у новому випуску ЄвроНезалежності.

8 августа 2014, 12:18

Сезон 2008-2009 був феноменальним для футбольної України. Ніхто не забув, як у півфіналі КУЄФА зійшлись «Шахтар» та «Динамо», а перші у фіналі здобули бажаний трофей.

 

Але сьогодні йде мова про одного з «менших братів» «Шахтаря» - донецький «Металург». Команда Костова, на відміну від підопічних Луческу, феноменально стартувала в розіграші чемпіонату України – після 6-го туру «металурги» мали в активі 18 очок і відірвались від найближчих переслідувачів на 5 очок. Генеральний директор клубу Гайдук заявляв, що:

«несподіваним цей старт я б не назвав. Ми ретельно готувались, провівши продуктивні збори в Криму і Німеччині. Можна признати успішною і солідною селекцію, адже всі новачки зараз на видноті та дають результат».    

Ніколай Костов, говорячи про успіх в стартових матчах говорив наступне:

       «Ми граємо не в зовсім характерний для українських команд футбол. Як правило, більшість колективів навчені по системі Лобановського, вони надають перевагу прагматизму… Ми стараємось сповідувати дещо відмінний стиль гри. У нас акцент робиться на техніці.»

      

Лише у 7-му турі команда з донецька втратила очки у матчі з столичним «Динамо». Після цього «Металург» втратив ряд очок у матчах, де був фаворитом і на зимову паузу пішов на 3-му місці.

До кінця чемпіонату України «Металург» вів жорстку боротьбу за 4-те місце з полтавською «Ворсклою», яка, щоправда, у цей сезон виграла Кубок України. А це давало право донеччанам знову випробувати свої сили на європейській арені.

Головною зіркою міжсезоння став Генріх Мхітарян. Донеччани виграли боротьбу за нього у київського «Динамо» та французького «Ліона» і вірменин з «Пюніка» перейшов у стан «Металурга», де і поступово стає одним з лідерів.

Перший офіційний матч донеччани мали зіграти з «збірною» команди Мінського тракторного заводу і Республіканського інституту професійної освіти, скорочено - «МТЗ-РІПО».

16.07.09. 19:30. Донецьк. Стадіон "Металург". 4 000 глядачів. +31°C.

Металург Донецьк-МТЗ-РІПО - 3:0

«Металлург»: Дішленкович, Коротецький, Чечер, Мгуні, Лазіч, Макрідіс (Танаса, 87), Мхітарян, Годін (Даниловський, 83), Дос Сантос, Маріо Сержіо, Кінгслі (Воловик, 68).

«МТЗ-РІПО»: Суліма, Зрнановіч, Кварацхелія (Сітко, 84), Толканіца, Щегріковіч, Осипович, Попель, Харітончик (Макас, 60), Маєвский (Мальцев, 69), Єремчук, Сеолін.

Зазначимо, що команда з берегів Кальміусу кардинально змінилась. З героїв попередніх євро кубкових баталій залишись лише Дішленковіч та одвічний лідер команди Чечер. Решта - все нові обличчя.

Дебют зустрічі пройшов у сумбурній боротьбі. Господарі намагались з перших хвилин взяти гру у свої руки, проте виглядало це все досить хаотично. У свою чергу гості не паркували «автобус» біля своїх воріт і кілька раз гостро контратакували. Проте, клас української команди був на порядок вищим і на 34 хвилині рахунок був відкритий. Новачок команди – зімбабвієць Мусавенкосі Мгуні, який приїхав в Україну з «Аль-Шабаба» «обікрав» Щегріковіча, увірвався в штрафну і прострілив. Серія рикошетів призвела до легкій паніки, кінець якої поклав сам винуватець моменту.

 

Та цим господарі не обмежились і вже за 8-м хвилин Олексій Годін, який перейшов у міжсезоння з клубу-тезки із Запоріжжя, передав м’яча Генріху Мхітаряну, який не залишив жодного шансу кіперу білоруської команди.

На другий тайм команди вийшли з кардинально різними завданнями – господарі відійшли більш у захист, віддавши ініціативу МТЗ-РІПО у розрахунку на швидкі контратаки. Гості ж будь-що хотіли відквитати гандикап. Проте їхні надії поховав олексій Годін на 66 хвилині, тим самим поставивши фінальну крапку на табло – 3:0!

23.07.09. 18:00. Мінськ. Стадіон "Трактор". 1 000 глядачів. +21°C.

МТЗ-РІПО-Металург Донецьк - 1:2

«МТЗ-РІПО»: Суліма, Зрнановіч (Мальцев, 46), Камара (Харітончик, 66), Кварацхелія, Толканіца, Щегрікович, Осипович, Маєвский, Єремчук, Кендиш (Макас, 76), Сеолін.

«Металург»: Воробьйов, Коротецький (Білозор,70),Чечер,Мгуні (Танаса ,67), Лазіч, Воловик, Макрідіс, Мхітарян, Годін, Маріо Сержіо, Кінгслі (Ткаченко, 81).

Матч-відповідь не віщував нічого екстраординарного. Проте матч перетворився у певний форс-мажор завдяки неготовності місцевого стадіону «Трактор», чий дренаж не впорався з сильною зливою. Тому французький рефері Тюаль був змушений перервати матч на 13-ій хвилині - м'яч «відмовлявся» стрибати, а застрягав в одній великій калюжі. Краще це виходило у гостей, які, незважаючи на хороший гандикап, вийшли основним складом.

Вимушена перерва, яка тривала приблизно 80 хвилин, пішла на користь господарям, які притиснули гостей до їхніх воріт. Судячи з усього, причиною стало те, що команди не могли впевнено грати на флангах через залишки негоди (а саме флангова гра була козирем команди Костова).

Вже за 2 хвилини після поновлення гри «МТЗ-РІПО» -  Воробйов виконав вільний, Кварацхелія був першим на підборі і класною передачею в дотик вивів Сеоліна на побачення з кіпером - 1:0.

Проте інтризі в цьому двобої, як виявилось, не бувати. На 35 хвилині Мгуні, отримавши передачу від Мхітаряна, увірвався в штрафну, перегравав Зрнановіча і з 12 метрів влучив у дальню «дев'ятку».

Домінування «Металурга» було очевидним, проте м’яч не йшов у ворота Суліми. Аж на 85 хвилині останній був безсилим: Мхітарян, зігравши в «стінку» з Макрідісом, вийшов один на один і холоднокровно вразив ворота білорусів.

До слова, трансляції другого тайму в Україні не було. Причиною відсутності показу, за словами співробітників ТК «Футбол», стало те, що оплачений час роботи сателіта було обмежено; через більш ніж годинну затримку, воно вийшло задовго до фінального свистка.

30.07.09. 20:00. Донецьк. Стадион "Металург". 3 000 глядачів. +27°C.

Металург Донецьк-Інтерблок – 2:0

«Металург»: Дішленковіч, Коротецький, Чечер, Мгуні (Танаса, 89), Лазіч, Воловик, Макрідіс, Мхітарян, Годін (Ткаченко, 81),  Маріо Сержіо, Кінгслі (Фабіо, 76).

«Інтерблок»: Розман, Табо, Брежіч, Раковіч, Мішура (Геріч, 50), Кокот, Джилл, Єлечевіч, Хорват (Заднікар, 78), Ілічіч (Фінк, 83), Грабус.

Донецький «Металург» розпочав гру проти «Інтерблока» приблизно в тому ж руслі, що і проти МТЗ-РІПО. Різниця полягала в тому, що гості нічим не могли відповісти. Не можна сказати, що словенці були на порядок слабшими за білорусів – тут має місце серйозніша підготовка підопічних Костова.

Знову на перших ролях були новачки команди Годін, Мгуні і Мхітарян, а також Кінгслі, який був у цій грі дуже активний. «Металург» створив кілька хороших моментів на початку зустрічі і на 20-ій хвилині домігся свого – Олексій Годін показав, як він вміє виконувати штрафні.

 

На самому початку другого тайму донецькі футболісти подвоїли свою перевагу. На цей раз здорово проявив себе довгоногий Мгуні, який прокинув собі м'яч на хід і як стоячого обійшов захисника «Інтерблока». Мгуні спокійно прострілив на Кінгслі в центр штрафної. Останній не зміг пробити, але зумів впасти в боротьбі за м'яч, заробивши тим самим цілком заслужений пенальті. Ну а 11-метровий реалізував Маріо Сержіо - точно під поперечину.

До кінця матчу гості лічені рази потривожили Дішленковіча, проте кіпер грамотно діяв на останньому рубежі і зберіг свої ворота «на замку».

Слова Костова не могли не тішити:

«Свої матчі ми виграємо, але, звичайно, в певний момент мої підопічні можуть бути змученими. Будем міркувати, як синхронізувати дії наших виконавців. У нас в складі є і інші гравці, і у разі потреби, ми будем робити зміни. Поки у наших гравців хороший рух, вони швидко відновлюються. Графік «четвер-неділя» ми витримуємо»

 

06.08.09. 21:00. Домжале. Стадіон "Шпортні парк". 1 000 глядачів. +27°C.

Інтерблок-Металург Донецьк – 0:3

«Інтерблок»: Розман, Табо, Брежіч, Раковіч (Майцен, 70), Мішура (Заднікар, 55), Кокот, Жуніор Нтаме, Джилл, Єлечевіч, Ілічіч, Фінк (Міленковіч, 46).

«Металург»: Дішленковіч, Коротецький (Білозор, 77), Чечер,Мгуні,Лазіч,Воловик,Макрідіс,Мхітарян,Годін (Фабіо, 72), Маріо Сержіо, Кінгслі (Дімітров, 46).

В Словенію «металурги» відправилися як туристи завдяки результату домашньої зустрічі. Проте, гості з перших хвилин зустрічі гру під свій контроль. Активністю виділявся Годін, який практично кожну атаку старався завершувати ударом. Та завершити стартовий натиск голом донеччанам так і не вдалося.

       Рівновага на полі тривало недовго і через десять хвилин «металурги» знову притиснули гостинних господарів до їхніх воріт. Та свої моменти Мгуні, Мхітарян та Годін реалізувати не могли.

Та вже у другому таймі гості підняли планку вверх і  і оборона «Інтерблока» розсипалася як картковий будиночок.

Рахунок був відкритий на 67 хвилині. Кіпріот Макрідіс підключив до атаки бразильця Маріо Сержіо, який у штрафному суперника знайшов Мхітаряна. Першим дотиком Генріх прокинув собі на хід, а другим з відстані в 10 метрів послав м'яч точно за призначенням.

 

На 73 хвилині подвоїв перевагу своєї команди Мгуні. Чергова тонка передача від Макрідіса і наступне торкання Мхітаряна ввели в ступор тандем центральних захисників словенців, в результаті якого Мусавенкосі вийшов один на один з воротарем і переграв останнього. Крапку у матчі поставив Велізар Дімітров, який реалізував пенальті.

20.08.09. 20:15. Донецьк. Стадіон "Металург". 4 100 глядачів. +20°C.

Металург Донецьк-Аустрія – 2:2

«Металург»: Дішленковіч, Коротецький, Чечер, Лазіч, Воловик (Дос Сантос, 68), Дімітров, Макрідіс (Фабіо, 73), Мхітарян, Годін (Танаса, 57), Маріо Сержіо, Кінгслі

«Аустрія»: Шафар, Драговіч, Бонк, Діабанг, Юн, Ортлехнер, Ворішек, Юнузовіч (Кляйн, 46), Баумгартлінгер,  Ачімович (Зуттнер, 83), Штандфест.

 В четвертому раунді плей-оффу Ліги Європи «Металургу» судилося зустрітись із значно грізним суперником – віденською «Аустрією». Ніколай Костов надзвичайно переживав з приводу травми основного форварда – Мгуні, який напередодні дуелі з «Аустрією» зазнав ушкодження і був вимушений пропустити обидва поєдинки.

Дебют зустрічі був однозначно за гостями - Міленко Ачимович – злий геній збірної України, зі своєї лівої ноги пробив точно в праву «дев'ятку» воріт Дишленковича. Гіршого старту і уявити було неможливо, з урахуванням того, що первинним завданням «Металурга» у першій грі було - не пропустити.

Проте досить швидко донеччани відквитали гандикап. Господарі вирішили спробувати провести атаку через правий фланг, де до активного Маріо Сержіо підключався Велізвар Димитров. Саме з цього флангу на 17 хвилині була виконана подача в центр штрафної і Санні Кінгслі дотиком головою зумів перекинути м'яч через голкіпера «Аустрії», тим самим, зрівнявши рахунок.

 

Проте, до кінця першого тайму гострих моментів біля воріт обидної команд не було. Щоправда, як тільки арбітр дав свисток про початок другого тайму, розслаблена оборона «Металурга» знову здійснила грубу помилку. Чечер програв боротьбу Мамаду Діабангу – останній прийняв передачу від свого партнера і другим дотиком пробив у лівий кут воріт Дишленковича.

Після цього гості вирішили закритися в своєму штрафному і віддати перевагу своїм візаві. Окрім того, вилучення заробив Мамаду-Діабінг – тому господарі будь що хотіла вирівняти положення у матчі.

Команда Костова продовжувала шукати шляхи до воріт «Аустрії» і робила це переважно через правий фланг, звідки одна за одною йшли подачі Маріу Сержіу. Та гольова ж атака «Металурга» була проведена з протилежного флангу. Санні Кінгслі отримав м'яч на лівому куті штрафного майданчика, віддав в центр на Дімітрова і болгарин холоднокровно пробив повз лежачого Шафара.

27.08.09. 20:15. Відень. Стадіон "Франц Хорр". 12 000 глядачів. +31°C.

Аустрія – Металург Донецьк – 2:2 (д.ч. 3:2)

«Аустрія»: Шафар, Драговіч, Бонк, Кляйн, Юн (Сулімані, 90+2), Ортлехнер (Зуттнер, 46), Ворішек, Окоті (Топіч, 64), Баумгартлінгер,  Ачімович, Штандфест.

«Металург»: Дішленковіч, Коротецький (Аракелян , 71), Чечер, Лазіч, Воловик (Дос Сантос, 88), Танаса, Дімітров, Макрідіс , Мхітарян,  Маріо Сержіо, Кінгслі (Фабіо, 109).

З перших хвилин пішла «весела» гра. На 9 хвилині Танаса увірвався в штрафну, але схибив. Потім Ачімовіч не реалізував перспективний штрафний.

Поступово перевагою заволоділи «металурги», яким краще вдавалося контролювати м'яч в центрі. Як наслідок, на 20 хвилині рахунок був відкритий. Лазіч перехопив м'яч в центрі поля, запустив по флангу Макрідіса. Кіпріот зряче навісив, а Чіпріан Танаса, не залишив Шафару жодного шансу.

 

Приходили в себе господарі не довго і вже через 15-ть хвилин відновили статус-кво в двоматчевій дуелі. Спершу Сержіу, вибиваючи, влучив м'ячем у Ачімовіча. В результаті чого останній безперешкодно прострілив і найбільш спртним виявився Окота.

Після перерви ініціатива знову перейшла до підопічних Костова, які великими силами перейшли в наступ - регулярно здійснював флангові набіги Сержіо, Кінгслі з Макрідісом з'являлися в найнесподіваніших місцях, Танаса завжди був напоготові. На 54 хвилині безперервний тиск таки дало свої плоди. Макрідіс, зігравши в «стіночку» з Чипріаном, увірвався в штрафну і, вже падаючи, віддав поперечну передачу. Мхітарян був холоднокровним – 1:2. Та знову за 15-ть хвилин австрійці зрівняли рахунок – на цей Ачімовіч переграв Дішленковіча.

 

На 90 хвилині Дімітров, заробивши штрафний, вирішив поговорити з рефері. Як підсумок, другий «гірчичник» і туманні перспективи на овертайм. Просто-таки підвів команду Велізар.

У додатковий час перевага була вже на боці господарів. На 115 хвилині Сулімані ударом з «точки» вирішив підсумок протистояння. 

Донецьке прокляття продовжується..

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты