Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Повернення «моряків». «Чорноморець» 2006-2007 (ЄвроНезалежність)

Повернення «моряків». «Чорноморець» 2006-2007 (ЄвроНезалежність)

Про те, як одеський «Чорноморець» повернувся в еліту європейського футболу після десятирічної лиходарки читайте далі..

Автор — Lviv1256
15 апреля 2014, 11:05
6

Цілих десять років пройшло з того часу, коли одеський «Чорноморець» був серед еліти українських футбольних клубів і мав привілегій виступати у єврокубках. За цей час «моряки» три сезони під своїми чорно-синіми стягами проплавали в першій лізі; а їхні виступи у вищій лізі були абсолютно не переконливими. І лише з приходом на тренерський місток Семена Альтмана почали відроджуватись славні традиції головного футбольного клубу Південної Пальміри. У сезоні 2005/06 одесити вперше за десятиліття втамували апетит свої фанатів медалями – було здобуто третє місце (що цікаво, то і цього року «моряки» могли знову залишитись ні з чим, адже за останні чотири тури вони набрали всього лиш одне очко, а за спиною «Чорноморця» вже було чути подихи «Іллічівця», «Металіста» та «Дніпра», які на фініші відстали від одеситів всього на два залікові пункти). Власне, бронза в чемпіонаті України і подарувала підопічним Семена Альтмана можливість спробувати свої сили у міжнародному турнірі – Кубку УЄФА.

Жеребкування було доволі вдалим для одеситів – суперником виявилась «Вісла» з Плоцька, яка була далеко не найсильнішою командою (навіть якщо брати польські міри). У минулому сезоні «Вісла» зайняла лише 12-е місце в чемпіонаті країни, проте змогла виграти Кубок Польщі, що й дало їм можливість виступати в єрокубках. Що важливо, то в літі 2006-го року команду покинув головний бомбардир команди – Єлень, що було доволі болюче для польського колективу, адже новачки ще не стигли адаптуватись. Як відзначали експерти, то найслабшим місцем «Вісли» була захисна ланка, яка доволі часто сама собі привозила голи.

Представники двох команд заявляли, що їхньою метою є вихід до наступного раунду змагань. І не дивно, адже зважаючи на тогочасну форму колективів шанси були розподілені порівну. Тренер поляків Йозеф Чаплар на передматчевій  прес-конференції зробив декілька компліментів «Чорноморцю» та висловив надію, що його команда зможе добути потрібний результат:

«Ми знаємо, що «Чорноморець» – це складний супротивник, адже минулий сезон одесити закінчили на третьому місці, а це говорить про високий рівень команди. Ми мали досить багато інформації про «Чорноморець». Побачене справило на нас враження і ми ставимося з великою повагою до нашого противника. Але хотілося би добитися доброго результату і зробимо все для того, щоб пройти до наступної стадії турніру».

10.08.06. Центральний стадіон «Чорноморець». 14 500 глядачів.

Чорноморець – Вісла 0:0

«Чорноморець»: Альтман, Полтавец (Гілазєв, 70), Білозор, Кирлик, Зотов (Кирильчик, 83), Венглинський (Луценко, 74), Мжаванадзе, Ніжегородов, Даниловський, Канделакі, Шищенко.

«Вісла»: Губец, Собчак (Ромузга, 76), Дошек (Михалек, 66), Геворгян, Рачвал, Гедеон, Седлачек (Обайдин, 90), Пекович, Белада, Магдон, Живкович.

Ажіотаж перед матчем в Одесі був величезним, проте через далеко не найзручніший час проведення гри не всі вболівальники «моряків» мали змогу потрапити на стадіон. Справа в тому, що початок зустрічі був назначений на 18:00 – в той час, коли у більшості одеситів тільки завершувався робочий день.

Матч розпочався і недооцінені поляки зразу ж кинулись на ворота Геннадія Альтмана. Вже на другій хвилині гри чудовий шанс відзначитись мав Собчак – його удар головою одеський кіпер зумів парирувати. Така незрозуміла гра «моряків» продовжувалась майже цілий перший тайм і лише з 30-ї хвилини «Чорноморець», подолавши хвилювання, згадав про атаку, проте ці спроби мали скоріш за все спонтанний характер (спроби перевести гру на половину поля гостів були нелогічні та нерозумні: безглузді атаки центром та бездіяльність флангів) та й польський воротар помилок не допускав. Ледве розпочався другий тайм , як поляки змусили господарів знову понервувати. Павел Собчак міг відкрити рахунок в матчі після виходу на побачення з Геннадієм Альтманом, але кіпер вчасно вибіг назустріч і ліквідував загрозу. Проте допускати помилок першого тайму на цей раз одесити не хотіли, тому зуміли зразу ж перехопити ініціативу: на 53-й хвилині у штангу влучив Канделакі, на 63 -й м'яч після удару Шищенка в упор влучив у голкіпера, а на 74-й забійної сили постріл Гілазева з 13 метрів дав можливість Губецу знову блиснути майстерністю. У підсумку на табло горіли нулі, які, очевидно, не були вигідні нікому.

Семен Альтман на післяматчевій прес-конференції підсумував перший матч двоматчевої дуелі:

«Ми будемо ретельно готуватися до матчу у відповідь. Кубкові протистояння складаються з двох раундів. Безумовно, результат, з огляду на сформовані обставини, є сприятливим для гостей. По сьогоднішній грі мені немає в чому дорікнути футболістів нашої команди. Щоб вигравати – потрібно забивати. У нас було достатньо моментів, але ми не змогли їх реалізувати».

Чеський наставник «Вісли» Йозеф Чаплар також виловив сподівання на матч-відповідь:

«Це був дуже важкий матч для нашої команди. Результат 0:0 можна назвати щасливим для нас. Але цей результат коштував тих зусиль, що ми витратили сьогодні. Зараз важко зробити висновки, ми зробимо їх пізніше. Ми чекаємо відповідного матчу. Я думаю, що шанси як і раніше 50 на 50. Ми можемо грати краще. Останні 15 хвилин цього матчу були дуже важкими для нас і захоплюючими для вболівальників, але ми вистояли і шанси все ще рівні».

24.08.06. Плоцьк. «Стадіон ім. Казимежа Гурського». 5000 глядачів.

Вісла – Чорноморець 1:1

«Вісла»: Губек, Живкович (Михалек, 46), Белада (Казимирчак, 76), Магдон, Пекович, Рачвал, Гедеон, Геворгян, Седлачек, Дошек (Обайдин, 85), Собчак.

«Чорноморець»: Альтман, Полтавець, Білозор, Кирлик (Шашіашвілі, 90+3), Кирильчик (Симоненко, 90+2), Мжаванадзе, Нижегородов, Даниловський, Канделакі, Бугаєв (Гілазєв, 81), Шищенко.

 

Після досить небезпечного початку з боку «Вісли» – Павел Собчак на 7 хвилині зустрічі пробив головою в падінні і м'яч потрапив у штангу. Після цього епізоду одеситам вдалося заволодіти ініціативою і в першому таймі перевага «моряків» була відчутною. Логічним був м'яч, який Сергій Шищенко забив у ворота поляків на 31-й хвилині: затяжна атака за участю Полтавця і Канделакі призвела до того, що Шищенко виявився один прямо по центру воріт – і він шансу не змарнував. Після цього «моряки» ще декілька разів могли збільшити рахунок. Після навісу Кирлика з лівого флангу Даниловський п'ятою відкинув м'яч під удар вільному від опіки Кирильчику, але у Павла удар відверто не вийшов. Атака продовжилася, і вже Кирлик пробивав з лінії штрафного, але не влучив у дальній кут. На 39-й хвилині від голови Білозора м'яч потрапив у поперечину.

Поляки активізувалися після перерви (хоч вони і не зуміли перехопити ініціативу, але атакували гостро) і найбільш неприємний випадок стався на 62-й хвилині. М'яч по центру верхом був доставлений в штрафний майданчик одеситів, Ваган Геворгян увірвався в неї з м'ячем і чітко пробив у дальній кут. Все трагічно могло завершитись для «Чорноморця» за десять хвилин до фінального свистка – Павел Собчак чудом не замкнув простріл з правого флангу. А жирну крапку в матчі були зобов'язані ставити саме гравці «Чорноморця». Полтавець отримав від Шищенка передачу, вийшов один на один і обіграв голкіпера, правда бити з гострого кута йому було незручно, тому він віддав передачу на Гілазєва, проте Руслан дивом не попав в ствір воріт. Фінальний свисток турецького рефері Фірата Айдинуса зафіксував нічию 1:1, яка була вигідна саме «морякам».

Наступним суперником «Чорноморця» став «Хапоель» із Тель-Авіва. Ізраїльський клуб не можна було назвати однозначним фаворитом і команди підійшли до протистояння майже з однаковим статусом. І «Чорноморець», і «Хапоель» зовсім не виблискують на старті своїх чемпіонатів, вони програли чергові матчі внутрішнього календаря. Одесити в Харкові були розгромлені з рахунком 4:0 «Металістом», а «Хапоель» в свою чергу програв «Бейтару». Помічник Семена Альтмана Олександр Скрипник, який аналізував перед протистояннями ізраїльський клуб зробив такі висновки:

««Хапоель» – добре організована команда. Тель-авівські футболісти добре володіють м'ячем. Люблять його потримати, воліють виконувати короткі або середні передачі. Особливу небезпеку становлять швидкі і гострі контратаки, якщо, звичайно, їм це дозволяють суперники».

14.09.06. Одеса. «Центральний стадіон «Чорноморець». 18 500 глядачів.

Чорноморець – Хапоель 0:1

«Чорноморець»: Руденко, Полтавець, Кирлик, Венглинський, Гілазєв (Осипов, 82), Лошанков (Зотов, 54), Островський, Мжаванадзе, Нижегородов, Канделакі (Симоненко, 69), Шищенко.

«Хапоель»: Елімелех, Антебі, Бадір, Паес, Халіба, Абукасіс, Абутбул, Барда (Огбона, 90+1), Дегу, Тоема (Чен, 84), Йоліч (Де Бруно, 64).

Безпрецедентна подія трапилась в день протистояння між «Чорноморцем» та «Хапоелем». Представники ізраїльського клубу попросили українських правоохоронців провести обстеження стадіону на випадок замінування арени. Очевидно, що ніякої бомби не було виявлено і максимум чого могли боятися гості із Тель-Авіва – то серпантину й конфеті, які летіли на бігові доріжки стадіону.

У першому таймі у «Чорноморця» відверто не йшла гра попереду, а футболісти з Тель-Авіва проводили досить небезпечні контратаки. Двічі один на один виходив Барух Дегу і лише впевнені дії Віталія Руденка рятували «моряків» від вірних голів. Після перерви одесити заволоділи ініціативою й почали частіше гостювати у володіннях Шавіта Елімелеха. Здавалося, що назріває гол в ворота «Хапоеля» (на 55-й хвилині Венглинський вразив ціль після хорошої комбінації за участю Шищенка й Полтавця, але арбітри побачили у Олега офсайд, якого не було), проте забили гості. Лучано Де Бруно, вийшовши на заміну, забив вирішальний гол у ворота Руденка.

На післяматчевій прес-конференції двоє тренерів не форсували події і сказали, що все вирішиться у матчі-відповіді.

Іцхак Шум:

«Сьогодні був непоганий поєдинок, у нас було багато моментів. Але коли стільки моментів не реалізовується, звичайно отримуєш гол у відповідь. Я радий, що сьогодні такого не сталося. Мої підопічні тактично дуже добре попрацювали, у противника майже не було шансів в атаці. Але ще все можливо, поки що позаду тільки півматчу».

Семен Альтман:

«Я погоджуся з Іцхаком Шумом, що позаду лише перший етап двоматчевого протистояння і ми постараємося підійти до гри в кращому стані. Сьогодні суперник запропонував таку гру, яка ускладнила нашу задачу. Особливо це стосується нашої атаки, якій важко було діяти в умовах насиченості оборони «Хапоеля» – всі зони були перекриті».

28.09.06. Тель-Авів. «Блюмфільд». 15 000 глядачів.

Хапоель – Чорноморець 3:1

«Хапоель»: Елімелех, Абукасчс, Антебч, Бадчр, Барда, Дего (Де Бруно, 56), Халіба, Чен, Тоема (Абутбул, 85), Йоліч (Вермоут, 64), Паес.

«Чорноморець»: Руденко, Полтавець, Симоненко, Кирлик, Зотов (Кирильчик, 46), Венглинський (Луценко, 79), Островський, Нижегородов, Даниловский (Білозор, 77), Канделакі, Шищенко.

Матч-відповідь став для «Чорноморця» історичним – одесити стали першими, хто зіграв на виїзді саме в Ізраїлі після того, як УЄФА у зв'язку із збройним конфліктом з Ліваном заборонив проведення матчів під своєю егідою в цій країні. Після того, як обставини у регіоні врегулювались, УЄФА змінив гнів на милість. Матчі в Ізраїлі повинні були проводитися на обумовлених в 2004 році умовах: вони полягали в тому, що поєдинки повинні проходити лише в районі Тель-Авіва, а також господарі повинні надати всі гарантії безпеки (крім того, УЄФА в будь-який момент міг знову накласти заборону, якщо ситуація на Близькому Сході знову погіршиться).

Через хворобу до Ізраїлю разом з командою не зміг прилетіти Семен Алтман; керував командою Сергій Догадайло, який на прес-конференції сказав, що його команда прибула лише за перемогою:

«Ми в черговий раз досконально вивчили гру «Хапоеля». «Чорноморець» приїхав перемагати».

У першому таймі ізраїльтяни атакували дуже гостро й небезпечно. На 24 хвилині Тоема після передачі Барди завдав чудовий удар у ближню дев'ятку. Наші футболісти часом проводили непогані атаки, але до справжніх гольових моментів біля воріт Елімелеха справа не дійшла. Зате в другому таймі одесити не на жарт завелися і могли не тільки вирішити, але й перевиконати, здавалася, неможливою завдання забити ізраїльтянам два м'ячі. Відразу після перерви Венглинський вийшов віч-на-віч з голкіпером, але не зумів переграти його. Потім Симоненко завдав відмінного удару із-за штрафної – м’яч смачно попав у стійку воріт, а через хвилину Олег Венглинський мав чергову можливість забити гол, проте знову мимо каси. Апофеозом атакуючої гри «моряків» стала затяжна атака на 66-й хвилині, яка завершилася прострілом Венглинського, після чого з хороших позицій били Кирильчик і Даниловський, але так і не зуміли вразити ворота «Хапоеля». Ще один хороший шанс був у Даниловського, але й тут голкіпер ізраїльтян вийшов переможцем з дуелі.

Переломний момент зустрічі відбувся на 73-й хвилині матчу: червону карточку отримав Андрій Островський, а за хвилину Барда подвоїв рахунок. До кінця зустрічі команди обмінялися голами. Нижегородов здорово перекинув м'яч головою через Елімелеха після навісу Кирлика, а через 6 хвилин Де Бруно скористався чудовим пасом Абукасіса і встановив остаточний рахунок матчу – 3:1.

 

Ці два протистояння із не найсильнішими «Віслою» та «Хапоелем» показали, що «Чорноморець» поки що не може вести боротьбу в єврокубках, та й цього сезону «моряки» не зуміли навіть в національній першості продемонструвати хороших досягнень – шосте місце в кінці сезону навіть не гарантували «морякам» місця в наступному розіграші Кубку УЄФА.

© Василь Федевич

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты