Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Швейцарський шлагбаум. «Чорноморець» 1994-1995 (ЄвроНезалежність)

Швейцарський шлагбаум. «Чорноморець» 1994-1995 (ЄвроНезалежність)

Продовжуємо випуски «ЄвроНезалежності». Про те, як одеський «Чорноморець» не зумів пройти в першому раунді швейцарський «Грассхоппер», читайте далі..

Автор — Lviv1256
7 апреля 2014, 12:13
16

Стабільна гра «Чорноморця» в чемпіонаті України у першій половині 90-х не завжди гарантувала одеситам єврокубкову осінь. Так, в сезоні 1992/93 «моряки» прийшли на фініш чемпіонату третіми, що не давало можливості «синьо-чорним» відчути смак міжнародних матчів. Подібна ситуація могла статись і в наступному році: в сезоні 1993/94 «Чорноморець» став бронзовим призером чемпіонату, проте вдалі виступи в кубку України (як і в 1992 році) все ж подарували одеській команді не лише звання дворазового володаря кубку України (у фіналі відбулось так-зване «чорноморське» дербі: у серії пенальті було обіграно Таврію з рахунком 5:3, переможний гол забив Олег Суслов), а й можливість виступити в Кубку володарів кубків.

Новий сезон одесити розпочали з новим тренером – Леонідом Буряком (Віктор Прокопенко, який з «Чорноморцем» за два сезони здобув 2 Кубки України відправився волгоградський «Ротор»). Спершу в Одесі у Буряка не все було гладко – початок сезону в чемпіонаті «моряки» розпочали не надто переконливо, часто просто не щастило. Проте в жеребкуванні першого раунду Кубка кубків, здавалось, фортуна повернулась обличчям до одеситів: суперником виявився швейцарський «Грассхоппер». Сам Леонід Буряк був добре знайомим із цією командою (в 1984 році київське «Динамо» розбило швейцарців з рахунком 3:0, а Буряк в цьому матчі відзначився дублем) і тренер «Чорноморця» був впевнений, що його команда без проблем зуміє пройти у наступний раунд.

15.09.1994. Цюріх. Стадіон "Хардтурм". 3 600 глядачів.

Грассхоппер – Чорноморець 3:0

«Грассхоппер»: Буклі, Гемперле, Тюлер, Грен, Вега, Колер, Якін, Ломбардо (Килліан, 8), Сюбіа, Біккель, Вільямс (Маньїн, 80).

«Чорноморець»: Суслов, Смотріч (Скіш, 52), Нікіфоров, Букель, Жабченко (Парахневич, 46), Парфенов, Корнієц, Гусейнов, Горшков, Романчук, Телесненко.

Перший матч дуелі відбувця в Цюріху, де за декілька днів перед матчем (та й під час самої гри) йшли проливні дощі; газон був просочений вологою і, як виявилось, краще до цього зуміли пристосувались господарі поля. Для «Чорноморця» гра з перших ж хвилин пішла не за сценарієм Леоніда Буряка. «Грассхоппер», у складі якого було декілька гравців збірної Швейцарії (учасник ЧС-94), відразу ж завалив одеситів скаженим шквалом атак. Оборона «Чорноморця», яка грала фактично на відбій, дала тріщину на 41-й хвилині. Після прострілу з гострого кута Томаса Біккеля м'яч зрадницько ковзнув по мокрій траві і перетнув лінію воріт. У другому таймі «моряки» були остаточно розбиті. Два Нестора – Коллер і Сюбіа довели рахунок до розгромного: на 51-й хвилині вдало зіграв на добиванні Колер, а під завісу зустрічі швейцарці впіймали одеситів на помилці у створенні штучного офсайду, яка й дозволила Сюбіа вийти один на один з Сусловим і встановити остаточний результат. Гіркоту поразки посилила ще й червона карточка Олександра Нікіфорова (на 73-й хвилині матчу чеський рефері Д.Ульріх виписав одеситу другий гірчичник). «Моряки» повертались до Одеси тільки із надією на матч-відповідь.

 

29.09.1994. Одеса. Центральный стадион ЧМП. 10 000 глядачів.

Чорноморець – Грассхоппер 1:0

«Чорноморець»: Суслов, Скіш (Горшков, 46), Кулик (Єремєєв, 58), Букель, Жабченко, Парфенов, Корнієц, Гусейнов, Парахневич, Романчук, Телесненко.

«Грассхоппер»: Цубербюллер, Гемперле, Тюлер, Грен, Вега, Колер, Якін, Ломбардо (Кілліан, 69), Сюбіа (Маньїн, 81), Біккель, Вільямс.

Матч-відповідь в Одесі розпочався з лютих атак «Чорноморця», і вже на десятій хвилині спрацювала зв'язка Жабченко – Гусейнов: Ігор стрімко пройшов по правому краю і точно навісив на Гусейнова. Тимерлан фірмовим ударом головою змусив капітулювати Паскаля Цубербюллер. Швидкий гол Гусейнова вселив надію у фанатів «Чорноморця» на успішне вирішення завдання – відіграти три м'ячі. Моряки продовжили штурмувати швейцарські «бастіони». Одесити більше володіли м'ячем, постійно були націлені на боротьбу, але в завершальній стадії атак виглядали далеко не кращим чином. Крім цього Гусейнов був щільно прикритий швейцарськими беками і ще раз відзначитися грізному форварду «Чорноморця» 90-х років так і не дозволили. У підсумку одесити перемогли, але за сумою двох матчів припинили боротьбу в єврокубках.

 

Після матчу розчарований і результатом, і грою Леонід Буряк в інтерв’ю розказав своє бачення фіаско:

«У поєдинках з «Грассхоппером» нашим футболістам не вистачило досвіду. Це не для виправдання. Просто констатуючи факт, зауважу, що послабила команду відсутність у складі у грі з різних причин Сака, Мочуляка, Нікіфорова, Смотріча та Чередника. Взяти на себе кермо гри виявилося нікому».

Так чи інакше, футбольне життя в Одесі продовжувалось. Відігравши геніально другу частину чемпіонату України (одесити навіть випередили «Динамо»: 42 очки проти 40), «Чорноморець» посів елітне друге місце, що дозволило «морякам» в наступному сезоні виступати в Кубку УЄФА.

© Василь Федевич

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты