Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Бельгійська капітуляція. ЦСКА 2001-2002 (ЄвроНезалежність)

Бельгійська капітуляція. ЦСКА 2001-2002 (ЄвроНезалежність)

У минулій частині ми згадували, як «армійці» проводили свій перший європейський сезон, де на шляху у Кубку Кубків їх зупинили московські «залізничники». Сьогодні ж наша повість про те, як ЦСКА брало участь у розіграші Кубку УЄФА 2001-2002 рр – найуспішнішому виступу на міжнародній арені. Як і в попередній раз, кияни здобули путівку в євротурнір через розіграш Кубка України 2000-2001 року. На першій стадії столична команда була на якусь дещицюсильнішою від свого колишнього побратима «Борисфена» - 1:2(ЦСКА колись носив подвійну назву ЦСКА-Борисфен, до...

28 февраля 2014, 14:25
1

У ми згадували, як «армійці» проводили свій перший європейський сезон, де на шляху у Кубку Кубків їх зупинили московські «залізничники».

       Сьогодні ж наша повість про те, як ЦСКА брало участь у розіграші Кубку УЄФА 2001-2002 рр – найуспішнішому виступу на міжнародній арені.

       Як і в попередній раз, кияни здобули путівку в євротурнір через розіграш Кубка України 2000-2001 року. На першій стадії столична команда була на якусь дещицюсильнішою від свого колишнього побратима «Борисфена» - 1:2(ЦСКА колись носив подвійну назву ЦСКА-Борисфен, до слова).

       На стадії, коли у турнірі залишилось 16 найсильніших команд України, «армійці» не зустріли опору від тернопільської «Ниви» - вальяжна перемога 2:0 дала змогу «городянам» в ¼ зустрітись з сумським «Спартаком». З жеребом гостям повезло, тому що сумчани були найкращим варіантом з усіх можливих. Підсумок зустрічі нікого, в принципі, і не здивував – категорична звитяга гостей з рахунком 1:4.

       У півфіналі ЦСКА зустрічався з дніпрянами. І тут теж підопічних Фоменка чекала звитяга – столична команда у додатковий час забила два м’ячі, на що гості не спромоглись рівним рахунком нічого зробити.

       Творцем успіху киян сміливо можна називати коуча «армійців» - теперішнього тренера нашої збірної Михайла Фоменка.

 

       Михайло Іванович напередодні початку сезону перейшов до столичного клубу з харківського «Металіста», де особливих успіхів не здобув.

       Проте, тренерська дисципліна та те, що Фоменко залишив помічниками колишніх тренерів ЦСКА дало змогу команді вийти до фінальної стадії Кубка України, де, на «Олімпійському» їх уже чекав донецький «Шахтар» Віктора Прокопенка.

       Незважаючи на те, що «гірняки» вже тоді досить міцно стояли в українському футболі, крові підопічні Фоменка випили у донеччан пристойно.

       Мало того, що вже на 7-ій хвилині руслан Костишин вивів номінальних гостей уперед, так вони практично всю гру утримувати прийнятний для них результат, віддавши ініціативу в руки та ноги підопічних Прокопенка, а самі чекали моменту для контратаки.

       В кінці-кінців «Шахтар» зумів відновити статус-кво у матчі. Джокер команди Ателькін, який замінив Бахарєва, на 78 хвилині відквитав один м’яч. А коли зустріч вже наближалась до свого логічного завершення і команди готувались вирішувати долю трофея в футбольній лотереї, Сергій знову ж таки засмутив кіпера киян Реву. 2-1! Кубок летить в Донецьк!

 

       Незважаючи на успіх у Кубку України та здобуття квоти від України в розіграші Кубку УЄФА, Фоменко залишив розташування «армійців». Тренерський місток зайняв тандем Безсонов-Кузнецов, яким і доручили підготовку команди до Кубка УЄФА.

09.08.2001. 18:00. Київ. Стадіон "Динамо". 4 500 глядачів.

ЦСКА-Йокеріт 2:0

ЦСКА: Кернозенко, Мальцев, Аннєнков (Білозор, 69), Кирлик, Мікадзе, Пахолюк (Поляруш, 63), Закарлюка, Костишин, Волосянко, Ткаченко (Поліщук, 59), Балицький.

«Йокеріт»: Ракхамаа, Баба, Тервонен, Мойланен (Марямаа, 36), Єрьоменко (Дідье-Сикс, 71), Вяйрюнен, Ігбінадолор (Васара, 46), Аббенхюйс, Коскінен, Ненонен, Олісе.

       Вирушаючи на перший поєдинок кваліфікаційного раунду Кубка УЄФА в Київ, представники фінського клубу всіляко намагалися переконати всіх в тому, що не плекають особливих ілюзій щодо результату матчів з ЦСКА. Посилаючись на молодість і недосвідченість футболістів, керівництво команди відзначало, що головне завдання, яке стоїть перед клубом - дати відчути хлопцям смак єврокубкових поєдинків, щоб вони знайшли бракуючу їм часом впевненість у своїх силах.

На прес-конференції тренер гостей Еверс таки зізнався, що має намір поборотися в Києві за нічию, хоча і поразка з мінімальним рахунком також буде сприйнято як позитивний результат.

Цікавий суперник чекав на ЦСКА – чого варта лише емблема з блазнем на логотипі?

 

Свисток Алі Айдана дав сигнал до початку зустрічі між «армійцями» та «джокерами». Ледве розпочалася гра, як стало зрозуміло, що ЦСКА явно перевершує своїх опонентів за рівнем майстерності. Та й командні дії киян виглядали солідніше. У складі гостей вирізнявся лише Олексій Єрьоменко, який відомий в Україні як брат Романа Єрьоменка та гравець харківського «Металіста»

Зарядженість господарів на перемогу була видна неозброєним поглядом. Ворота Рахкамаа були атаковані великими силами. Підопічні Безсонова / Кузнєцова діяли широко, різко змінювали акценти атаки.

Перший гол небагаточисельна публіка у Києві побачила на 23 хвилині. Після подачі «корнера» Костишин взяв ініціативу на себе і, продершись по правому краю штрафного, влучив у дальній кут - 1:0.

Другий гол у воротах Рахкамаа також побував після розіграшу кутового. Мальцев, мов цвях у домовину увігнав мяча у ворота фіннів. Воротар сферу зачіпив, але врятувати шансів не мав. Спокійна перемога киян..

 

23.08.2001. 19:00. Хельсінкі. Стадион "Фінн Ейр". 1 237 глядачів

Йокеріт-ЦСКА 0:2

«Йокеріт»: Ракхамаа, Марямаа, Тервонен, Мойланен, Вяйрюнен (Васара, 78), Ненонен, Аббенхюйс, Олісе (Дідье-Сікс, 62), Ігбінадолор, Баба, Єрьоменко (Коскела, 78).

ЦСКА: Кернозенко, Мальцев, Аннєнков, Білозор, Мікадзе, Закарлюка (Поляруш, 71), Костишин (Косирін, 74), Волосянко (Ревут, 85), Ткаченко, Поліщук, Балицький.

В «країну тисячі озер» кияни могли вирушати як туристи. Проте, 5 поразок у шести матчах змусили все задуматись над майбутнім команди. Офіційно очолив команду Олег Кузнецов, тоді як Безсонова керівництво відправило у «відпустку».

 

Перед матчем біля трибун було надзвичайно багато молоді – представники киян були шоковані, тмоу що, за їх інформацію на матч мало прийти не більше 4 000 глядачів, тоді як зібралось поблизу стадіону не менше 10 000 юнаків та дівчат. Щоправда, виявилось, що в той же час у місті проходив молодіжний концерт. Не поважають у Фінляндії футбол :)

Перший тайм був нудним та скупим на моменти. Господарі не могли, гості – не дуже то і хотіли витрачати свою енергію, яку вирішили приберегти на другу половину гри.

На 58 хвилині Ткаченко збили на лівому фланзі метрах в сорока від воріт. Потерпілий віддав пас Білозору, який перевів кулястого в центр на Закарлюку. Сергій вільно приймає і обробляє м'яч, а потім «стріляє» лівою ногою у верхній кут - 0:1! Це був перший удар у ствір воріт у матчі.

А на 82 хвилині рахунок стає 0:2! Флангова атака Поліщук - Мікадзе – Косирін – і останній пускає м’яч між ніг Ракхамаа.

 

 

20.09.2001. 19:00. Київ. Стадіон "Динамо". 2 500 глядачів.

ЦСКА-Црвена Звезда 3:2

ЦСКА: Кернозенко, Мальцев, Аннєнков, Кирлик, Білозор, Мікадзе, Закарлюка, Костишин, Волосянко, Ткаченко (Поляруш Олег, 68), Балицький.

«Црвена Звезда»: Ранджеловіч, Марковіч, Матияшовіч, Глоговац (Вукомановіч, 46), Гвозденовіч, Іліч, Єліч (Спалевіч, 61), Ачимовіч, Пьяновіч, Лалатовіч, Леринц (Братіч, 84)

Наступний суперник киян був значно грізніший – сербський гранд «Црвена Звезда». У складі гостей вже тоді були гравці, з якими в певній мірі знайомі українські вболівальники: Марковіч пізніше перейшов до «Динамо», Лалатовіч – у «Шахтар», Ачимовіча ми знаємо за його «грішки» проти України, у запасі був Дишленковіч та сьогоднішня зірка – Відіч.

 

ЦСКА переживав не найкращі часи – передостаннє місце в чемпіонаті + епопея з переходом клубу з підпоруки Міністерства оборони у власність міста (Омельченка). Це все не додавало впевненості перед поєдинком.

А сам матч вийшов досить динамічним та драматичним. На 35-ій хвилині Пьяновіч, скориставшись помилкою київських захисників, вийшов тет-а-тет з Кернозенко і не залишив голкіперу жодних шансів.

Зрівняти рахунок господарям вдалося на останніх хвилинах першого тайму - після розіграшу штрафного відзначився Сергій Ткаченко. А незабаром після перерви Руслан Костишин, отримавши передачу від Левана Мікадзе, вивів партнерів вперед.

Справжня драма розгорнулася в середині другої половини зустрічі. Спершу феноменальний удар вдався в Закарлюки, який приблизно з метрів 20-ти влучив у дев’ятку воріт Ранджеловіча, тим самим вбивши павучка на стадіоні «Динамо». Не встигли українці порадіти, як через кілька десятків секунд ейфорію зняла рука Андрія Кирлика, який підіграв собі нею у штрафному майданчику «армійців». Вирок бездоганно виконав «злий геній всія України» - Ачімовіч.

 

Все мало вирішитись у Бєлграді…

27.09.2001. 20:00. Бєлград. Стадіон "Црвена Звезда". 15 000 глядачів.

Црвена Звезда - ЦСКА 0:0

«Црвена Звезда»: Дишленковіч, Марковіч, Лалатовіч, Матіяшовіч (Братіч, 65), Глоговац, Лерінц (Бошковіч, 72), Гвозденовіч, Іліч, Еліч (Спалевіч, 79), Ачімовіч, Пьяновіч.

ЦСКА: Кернозенко, Мальцев, Аннєнков (Бондаренко, 73), Кирлик, Білозор, Мікадзе, Закарлюка, Костишин (Косырин, 79), Волосянко (Ревут, 89), Ткаченко, Балицький

Природньо, що «Црвена Звезда» відразу ж кинулася відігравати мінімальну поразку 2:3 в першій зустрічі. І лише голкіпер киян В'ячеслав Кернозенко не дозволив сербам відкрити рахунок вже у стартовій третині тайму.

Діючи строго від оборони, гості могли відзначитися під час першої своєї серйозної атаки, проте Сергій Закарлюка потрапив в штангу.

Після перерви перевага господарів, яких підтримували 15 000 відчайдушних фанатів, стала колосальною. Небезпечно двічі пробивав Гвозденовіч, свій момент не реалізував Пьяновіч . На стороні белградців був і арбітр Лейф Сунделл з Швеції, який до основного часу матчу додав цілих 9(!!!) хвилин. Проте, кияни вистояли, чим втішили небагаточисельну групу фанатів з України.

 

       В 1/32 розіграшу Кубка УЄФА на киян чекав новий суперник – титулований бельгійський гранд того часу «Брюгге». Звичайно, що великих ілюзій щодо двоматчевої дуелі серед футбольних експертів не виникало, але, якщо досить міцну «Звезду» пройшли, то чого б не спробувати на ще один подвиг?

18.10.2001. 19:00. Київ. Стадіон "Динамо". 3 500 глядачів

ЦСКА-Брюгге 0:2

ЦСКА: Кернозенко, Мальцев, Аннєнков, Кирлик, Білозор, Мікадзе, Закарлюка, Костишин (Косирін, 56), Волосянко, Ткаченко (Бондаренко, 73), Балицький.

«Брюгге»: Немец, Де Кок, Сіммонс, Ван дер Хейден, Клеман, Верхейен, Енглебер, Лембі (де Брюль, 77), Мендоса (Шіміч, 70), Ланге, Сілла.

 

Стартові п'ятнадцять хвилин проходила позиційна гра – команди притирались до стилю гри одне одного.. Перший по- справжньому небезпечний момент виник на 17-ій хвилині: перуанський легіонер Мендоса (відомий за виступами за донецький Металург) пробив зі штрафного трохи вище воріт. Він же незабаром хитро підкрутив м'яч метрів з чотирнадцяти, але голкіпер ЦСКА Кернозенко в стрибку ліквідував загрозу. «Армійці» нічим суттєвим відповісти не зуміли.

Героєм зустрічі став автор двох м'ячів у ворота киян Герт Верхейен. 

На 32-ій хвилині він вигриз м'яч у воротарському майданчику ЦСКА і пропхнув його в сітку з чотирьох метрів – Кернозенко шансів врятувати команду не мав.

Щойно почався другий тайм, як Верхейен знову відзначився. Ситуація для киян ускладнилася до украй. Ліквідувати гандикап у два м'ячі у досвідченої і міцною за складом команди непросто, особливо коли ти аутсайдер чемпіонату України.

Пропустивши два м'ячі, «армійці» рук не склали, а продовжували розхитувати оборону гостей. Особливого успіху при цьому не домоглися, проте в старанні їм не відмовиш. Гості ж спокійно тримати гру під своїм контролем, дозволяючи киянам лише удари здалеку, які не представляли прямої загрози володінням бельгійців.

01.11.2001.21:30. Брюгге. Стадіон "Ян Брейдель". 7 788 глядачів

Брюгге-ЦСКА 5:0

«Брюгге»: Немец, Де Кок, Сіммонс, Клеман, Верхейен, Мартенс, Чех, Лембі (Лесняк, 79), Мендоса (Шіміч, 55), Ланге, Корнеліс (де Брюль, 41).

ЦСКА: Кернозенко, Мальцев, Аннєнков, Білозор (Балицький, 48), Мікадзе, Закарлюка, Костишин, Волосянко, Ткаченко, Бондаренко, Косирін.

Про цей матч важко писати. Українці були розгромлені з рахунком 5-0!

Вже в першій десятихвилинці гості програвали 2-0 – розпечатали Кернозенка Мартенс та все той же Верхейен. 

Гості повністю розклеїлись і голи Мендоси та підсумковий хет-рик від Мартенса стали лебединою піснею київського клубу в цьому розіграші Кубка УЄФА…

В цілому, даний європохід можна вважати вдалим. Незважаючи на труднощі, пов’язані з переходом клубу з руки в руки, підопічні Кузнецова зуміли достойно представити Україну на міжнародній арені. Звичайно, що матч проти Брюгге змазав загальне враження, проте без поразок не обійтись.

Далі буде… 

Богдан Матулкін ©

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты