Tribuna/Футбол/Блоги/Real Football/Гвардіола. Тренер, що творить історію

Гвардіола. Тренер, що творить історію

«Я можу пробачити невдачі, але не відсутність старання».- Хосеп Гвардіола

Блог — Real Football
Автор — Solomiya Paitak
17 апреля 2020, 21:27
7
Гвардіола. Тренер, що творить історію

Гвардіола. Геній сучасності, феномен світового футболу.

Дитинство. Перший крок до футбольної кар’єри.

Хосеп, будучи юнаком, та й зовсім дитиною, особливо не вирізнявся поміж своїх однолітків, був таким, як усі, любив футбол, але дивився на м’яч по-особливому, очима, що світились від бажання, - стати професійним футболістом.

Закоханий у футбол хлопець мріяв понад усе стати тим футболістом, про якого знатиме цілий світ, мріяв, бути схожим на свого кумира, плакат якого висів у нього над ліжком – Мішеля Платіні.

Вперше познайомився з футболом на показовому виступі вихованців футбольного клубу з Манреса, де пізніше і розпочав свій шлях до мрії. Саме тут Хосепа і помітила Барселона, яка згодом запросила хлопця до своїх лав, проте шаленого успіху йому ніхто не пророкував. У цей період грав в дитячій команді, а інколи, подавав м’ячі на «Камп Ноу» вже професійним гравцям. Проте, він ніколи не здавався, не опускав руки і не скаржився на те, що поки йому не дають можливості стати першим у команді. Він тренувався, працював над помилками, почав більше володіти м’ячем, продовжував вірити у свої сили, необмежені можливості і чекав на виклик в основний склад.

 

Футбол

Перший дебют Гвардіоли за Барселону відбувся проти Кадіса, в грудні 1990 року. Безрезультативність – так можна охарактеризувати всі 4 матчі Хосепа, які він провів за клуб, відповідно, пізніше він відправився у другий склад.

Час йшов, а Гвардіола не залишив бажання грати в основі улюбленого клубу. І що ви думаєте? У нього вийшло, у нього вийшло все настільки добре, що зовсім скоро він одягне капітанську пов’язку і стане кумиром мільйонів футбольних вболівальників. Вже гравцем він став феномен, у тренерському амплуа він просто ще раз підкреслив свій статус.

 

Гвардіола – тренер

У 2006 році Гвардіола завершує футбольну кар’єру і починає писати нову історію, під назвою «Гвардіола – тренер, прорив чи провал». На той час ніхто і не міг подумати, яких вершин він досягне, продовжуючи йти вперед і не опускати руки за жодних обставин, як тоді, в дитинстві, коли боровся за першість у дитячій команді. Спочатку, очолює «Барселону Б», де показує хороші результати і виводить команду до боротьби за місце в другому дивізіоні Іспанії. Старання і тренерські задатки помітило керівництво «Барселони» і вже в 2008 році Хосеп Гвардіола очолює основну і вже рідну для нього команду.

Розпочав своє тренерство перестановками і чисткою рядів клубу, звідси і всім відома історія про складні відносини між Гвардіолою і Рональдіньо, яка бере початок саме тут. Вже оновлений склад в перших двох турах чемпіонату - програв, далі - зіграв в нічию, проте вже потім на «Барселону» чекали 22 перемоги, нарешті «Барселона» змогла обіграти вічного суперника з Мадриду. Ліга чемпіонів також підкорилась клубу під керівництвом Гвардіоли.

 

Згодом отримує звання кращого тренера року, а от справи в «Барселоні» йдуть гірше, Гвардіола вирішує покинути клуб, аби підняти на вершину іншу командую. Яку? На той момент ніхто і не здогадувався.

Далі була «Баварія». Клуб з великою історією і фірмовою грою. Не дивно, що тоді, експерти та аналітики досить скептично поставились до призначення Гвардіоли на пост головного тренера, проте сам Пеп довів свій професіоналізм і завойовував разом з командою нові титули.

 

У 2016 році Хосеп очолює «Манчестер Сіті». Підписує контракт з клубом на 3 роки з зарплатнею 20 млн. євро/рік. Розпочав своє тренерство досить вдало, що не можна сказати про подальші матчі «МанСіті». Весною, клуб вилетів з Ліги чемпіонів, а потім і з Кубку Англії, поступившись «Арсеналу».

Зваживши всі помилки, перед початком наступного сезону клуб провів активну трансферну кампанію. Результат не змусив себе чекати. «МанСіті» впевнено рухались по турнірній таблиці вгору і врешті-решт зайняли першість, отримавши 17 перемог і лише одну нічию. За цей час Пеп отримував звання кращого тренера місяця англійської Прем’єр ліги 4 рази поспіль, що є абсолютним рекордом. «Манчестер Сіті» оформлює дострокове чемпіонство Англії, згодом, Гвардіола продовжує контракт з клубом до 2021 року, закріплюючи за собою звання тренера, що неодмінно увійде в історію.

 

Сім’я

Познайомився Гвардіола зі своєю майбутньою дружиною у досить юному віці, на той момент йому було 18. Хто б міг подумати, що звичайний похід Хосепа до магазину одягу вирішить його подальше життя, саме там він познайомився з Крістіною Серра, яка згодом стала його законною дружиною. Разом подружжя виховує трьох дітей: Маріуса, Марі і Валентину. Сам Пеп не звик публічно говорити про особисте, тому всі сімейні подробиці звик залишати поза камерами і журналістськими розслідуваннями.

Він – велика людина. Він – великий футболіст. Він – великий тренер

Хосеп Гвардіола – імя, що залишить величезний слід в історії світового футболу. А ми і надалі продовжуємо слідкувати за досягненнями Пепа і бажаємо лише грандіозних перемог, життєвих і футбольних.

Другие посты блога

Все посты