Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна аналітика/По той бік фортуни. Loser Team Абрамовича

По той бік фортуни. Loser Team Абрамовича

Перемоги,трофеї,фантастичні вечори...І невдачі.

Автор — Q_MeiDer
18 апреля 2014, 13:52
1

Йшов 2003-ій рік. Челсі,через давні борги,зв'язані з будівництвом нової трибуни, на межі банкрутства. Здавалось англійському футбольному довгожителю скоро настане кінець. Але доля зглянулась над пенсіонерами і надала їм допомогу - преса заявила про купівлю клубу російським олігархом Романом Абрамовичем.Згідно з легендою , Абрамович задумався про покупку англійського футбольного клубу після перегляду матчу Ліги чемпіонів Манчестер Юнайтед - Реал Мадрид . Квітневого вечора 2003 року в Манчестері трапився справжній футбольний трилер : англійський клуб виграв з рахунком 4:3 , але далі пройшли іспанці.Через два місяці бажання Абрамовича збулося : він домовився про покупку лондонського Челсі за £ 60 млн. 

В інтерв'ю журналу «Итоги» футбольний агент Герман Ткаченко згадував: «За двадцять хвилин Роман Аркадійович все подивився і зробив пропозицію про покупку команди. Пам'ятаю , ми довго сиділи у фастфуді на стадіоні , нам запропонували якусь дуже несмачну їжу. І хлопець , який займався в клубі продажем , Тревор Берч , ніяк не міг повірити в серйозність наших намірів » .

Чому Абрамович вибрав Челсі ? Клуб, який не хапав зірок з неба (останні дев'ять титулів англійської Прем'єр -ліги розіграли між собою МЮ та Арсенал ) і що випробував фінансові проблеми , закінчив той сезон на четвертому місці , що дало йому можливість взяти участь в Лізі чемпіонів. Ще один аргумент на користь придбання - стадіон команди знаходиться в респектабельному районі Лондона. 

В перший же сезон Абрамович витратив на своє дітище близько  £120 млн, придбавши з півтора десятка граців. Та виграти чемпіонський титул з ходу не вдалось. Олігарху знову довелось значно витрачатись - у нового тренера Моуріньйо були ще ті апетити на гравців. В результаті - 2 чемпіонських титули, Кубок Англії, 2 Кубки Ліги.Та погляди Абрамовича та Особливого розійшлись, і в результаті португалець покинув Лондон. Після нього трененром був Авраам Грант. Потім Сколарі, за ним Хіддінк. Далі золотий дубль з Анчелотті, суперрадикальний реформатор Боаш, Ліга Чемпіонів з Ді Маттео, Ліга Європи з Бенітезом, і нарешті знову біля керма Челсі сеу Жозе.

І кожний новий тренер, який приходив в клуб, робив свої трансфери - витратні і не дуже. Та не це головне. Головне те, як ці трансфери виправдали себе - були вони успішними чи не надто?

Завядки Абрамовичу,а точніше його щедрим вливанням, в команду прийшли Дрогба,Коул(щоправда цей дістався за безцінь),Макелеле, Карвальйо, Чех, Роббен і багато інших гравців, які успішно показали себе виступаючи за "синіх". Та були й такі футболісти, які в Челсі зазнали повного краху. Саму про них йтиметься в цій статті.

Хочу представити Вам свою версію "Лузер Тім".

Отже, почнемо з позиції голкіпера.

В Челсі в епоху Абрамовича було достатньо воротарів,та не всі захищали рамку воріт успішно. Енріке Іларіу прийшов в Челсі в 2006 році і відтоді зіграв вкрай малу кількість поєдинків. По-суті для Челсі він нічого аж такого поганого-непрофесіонального не зробив. Тут вірно сказати так - він заподіяв шкоди собі. Перейшовши в Челсі він втратив будь-які шанси на більш-менш успішне продовження своєї кар'єри, зайнявши в Челсі позицію "вічного резервіста".

Правий захисник

Пауло Феррейру в команду привів Жозе Моуріньйо. Гаманцеві Абрамовича він обійшовся аж в 20 млн європейської валюти. Видавши більш-менш непоганий перший сезон він поступово почав полірувати лаву запасних. Причин цьому декілька - травми, недостача технічних навиків. Але в чому йому можна позаздрити - так це в працьовитості. Справжній професіонал, та все ж в такій команді для бронювання місця в основі цього мало.

Центральний захисник

В стані синіх завжди були класні центральні захисники - Десаї, Галлас, Террі, Карвальйо. Але й тут не без провалів. Халід Буларуз, голландський "Каннібал", якого спочатку так хвалив Жозе, в кінцевому результаті повністю розчарував наставника своєю бездарною грою. Дійшло до того, що він програвав конкуренцію на позицію захисника півзахисникам. А Роману Аркадійовичу він обійшовся в 9 млн євро.

Центральний захисник

Таль Бен Хаїм. Цей, щоправда, дістався безплатно, але крім 5 млн фунтів,які за нього дав Манчестер Сіті, нічого путнього він в команду не вніс.

Лівий захисник

По-великому рахунку з лівими латералями в Челсі за епоху Абрамовича ніколи проблем не було. Але одного все ж виділю - Раян Бертран. В Челсі він з 2005 року - сюди, в молодіжну команду, він прийшов з Джиллінгема. За всі роки Раян так і не зміг закріпитись в основному складі. Якщо й потрапляв в заявку - то в основному виходив на заміну, або взагалі весь матч сидів на лаві. В результаті хоч якесь просвітлення для нього - оренда в Астон Віллу.

Опорний півзахисник

Клод Макелеле, Майкл Есьєн, Рауль Мейрелеш, Міхаель Баллак, Неманья Матіч - загалом переважно успіх. Але все почалось з конкретної невдачі - Хуана Себастьяна Верона. Відомий аргентинський півзахисник, провів надуспішні сезони в Лаціо, після чого перейшов в Манчестер Юнайтед. В стані "червоних дияволів" також виступав яскраво, але все ж не так, як в Італії. Відігравши 2 роки в МЮ, він,за 15 млн фунтів, приміряв на собі синю футболку. Як виявилось - провально. В основі не закріпився, майже не грав і в результаті - на вихід безплатно.

Правий вінгер

Ян Райт - відомий англійський футболіст, один з кращих форвардів збірної Англії та лондонського Арсенала. Та тут йтиметься не про нього, а про його прийомного сина  - Шона. Шон Райт-Філліпс являється вихованцем школи Манчестер Сіті, в основну команду якої потім і пробився. В 2005-му році перейшов в Челсі за 21 млн фунтів стерлінгів. На жаль, крім суми трансферу, так нічим і не запам'ятався, провівши більшість свого часу в Челсі поліруючи лаву запасних.

Лівий вінгер

Зимою 2009 року для укріплення команди в оренду був взятий Рікарду Куарежма. Куарежма, відомий своєю технікою ще з часів виступів за Порту, в Лондоні так і не прижився. В принципі, які в жодній іншій команді окрім Порту. Що й не дивно при такому-то характері - винен тренер, винен власник клубу, винен агент, а я - крутіший за Пеле. 

А тепер найболючіша позиція для Челсі часів Абрамовича - форвард.

Узагалі, трансферні досягнення Челсі щодо цієї позиції двоякі - Дідьє Дрогба, Саломон Калу (якщо він грав зі стартових хвилин - команда не програвала), той же Анелька. А є й інша сторона медалі, яка ще й досить дорого обійшлась.

І так, схема моєї Лузер Тім: 4-3-3, відповідно форвардів в команді буде також 3.1-ий супербомбардир - Адріан Муту. Перейшов в Челсі з Парми за 15,8 млн євров 2003-му році. По-суті був багатообіцяючим гравцем, але далі того не зайшло. У вересні 2004-го року під час допінг-тесту у його крові виявили кокаїн, за що він був успішно звільнений з клубу. Потім була судова тяганина, в результаті якої, у 2010-му році Арбітражний суд Лозанни забов'язав Муту виплатити Челсі компенсацію у розмірі 14,3 млн фунтів стерлінгів. Загалом, досить мутна історія з Муту.

На самому вістрі атаки гратиме донедавна один з кращих форвардів планети - Фернандо Торрес. Трансфер Ель Ніньйо став рекордним для Прем'єр-Ліги - 50 000 000 англійської валюти. З перших днів його перебування в клубі на нього покладали великі надії. Він мав замінити Дрогба. А вийшло так, що з фінансової точки зору, Нандо став найневдалішим трансфером Челсі. І хоч він зробив багато користі для Челсі,забив декілька надважливих голів - цього залишається вкрай мало, як для форварда, який претендував на Золотий м'яч і за якого була заплачена така сума. 

Останнім в моїй команді буде Андрій Шевченко. Шевченко...Володар Золотого м'яча 2004, один з кращих бомбардирів за всю історію італійського Мілану, найкращий нападник збірної України. Його кар'єра була б ідеальною, якби не перехід в стан "синіх" влітку 2006-го. Він обійшовся Абрамовичу в рекордну на той час суму - £30 млн. Ба навіть початок був обнадіюючим - Шева забив гол в першому ж матчі. Але далі гра не пішла - травми, гра не на його позиції, висока конкуренція. З того всього літом 2008-го року він був відправлений в оренду на сезон до Мілану. Але й там у нього не склалось, після чого повернувся до київського "Динамо".

 

 

Тренер команди - Клаудіо Раньєрі. За 4 роки в Челсі - жодного трофею. Хоча має одну звитягу - за такої гри протримався при Абрамовичі аж рік! Після Челсі безуспішно тренував Валенсію та Парму. Попрацював ще в декількох клубах поки не добився хоч якогось успіху в Монако.

 

До списку невдах можна було б додати таких футболістів як Жеремі Нжитап, Матея Кежман, Ярошек, Сінклейр, Клаудіо Пізарро, Франко Ді Санто. Невдач було достатньо, та не зважаючи на це, Челсі завжди добивався хорошого результату. І добиватиметься надалі.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов