Tribuna/Баскетбол/Блоги/Просто Про НБА/Клей Томпсон. Історія «Морського Капітана»

Клей Томпсон. Історія «Морського Капітана»

Закінчення сезону 2018/19. Плейофф НБА в самому розпалі Голден Стейт крокують до свого першого в історії френчайзу три-піту. Дюрент, після завершення терміну контракту, покине команду. Всі все прекрасно розуміють, намагаються насолоджуватися останніми моментами історичного колективу...

Клей Томпсон. Історія «Морського Капітана»

Жахливий початок кінця

Закінчення сезону 2018/19. Плейофф НБА в самому розпалі Голден Стейт крокують до свого першого в історії френчайзу три-піту. Дюрент, після завершення терміну контракту, покине команду. Всі все прекрасно розуміють, намагаються насолоджуватися останніми моментами історичного колективу.

Але, як це часто буває, в житті стаються непередбачувані події, повороти, які радикально змінюють картину теперішню - та майбутню.

Півфінал Західної Конференції, гра №5 між Ворріорс та Рокетс. Дюрент травмує ногу. "Розтягнення правої ікри", таким є попередній діагноз. Шанси Голден Стейт на перемогу похитнулися. Знаючи про проблеми Стефа Каррі в постсезоні, більшість аналітиків та рядових фанатів, у своїх прогнозах перезулися та поставили на перемогу Х'юстона в 7 матчах.

Гра №6 відбувалася в Техасі. Томпсон з легкістю взяв на себе роль другої скрипки, занісши 27 очок, 10/20 з поля та 7/13 з трьошки. Але, цей вечір став бенефісом Каррі, який в четвертій четверті самотужки поклав опонента на лопатки : 23 очка за майже 10 хвилин та перемога ГС 118-113. Перший бар'єр подолано.

На черзі були Блейзерс. Не сказати, що серія стала легкою прогулянкою для "воїнів", проте рахунок 4:0 свідчив про колосальну різницю між колективами, навіть за умови, що ГС грали без свого кращого гравця.

Втрачені надії на МВП

Фінал НБА. В ньому Голден Стейт зустрічаються проти Торонто Репторз. Шанси команд оцінюються приблизно 50/50. До кінця не зрозуміло, чи зможе хоча б трішки відновитися Дюрент та допомогти перехилити шальки терезів на користь своєї команди.

Перша гра за господарями, кандці перемагають з відривом у 9 очок. Друга гра - стала фатальною та вирішила долю тодішнього чемпіонства. Не зважаючи на перемогу Ворріорс 109-104, в той вечір вони зазнали нищівної поразки.

Клей Томпсон зазнає травми підколінного сухожилля та ставить під сумнів подальшу участь в фінальній серії.

Перший домашній матч Томпсон пропускає. Не зважаючи на перформенс Каррі з 47ма очками, "воїни" поступаються з різницею в 14 очок.

На четвертий матч Клей повертається. 42 хвилини, 28 очок та 60% з-за дуги. Проте цього недостатньо. Торонто виносять суперників -13 та роблять рахунок в серії 1:3.

На 5й, виїздний для ГС матч повертається КД. Проте, за 12 хвилин на паркеті форвард розриває ахіл та ставить хрест на своїй подальшій участі. Цей момент запам'ятався мені реакцією уболівальників Торонто, які так сильно захопилися думкою про те, що можуть стати чемпіонами, що забули про звичайну людяність - бурхливо реагуючи на травму суперника. Для тих, хто радів горю - Бог (чи в кого вони вірять) їм суддя.

Не дивлячись на те, що 5й матч Торонто програли, вони отримали тактичну перемогу поза паркетом.

Гра №6. По ходу першої половини гра була рівною. Торонто вели 60-57, що не було критично. ГС, типово для себе, провели ударно 3тю чверть. Хоча перед початком останнього періоду "воїни" і вели 2 очки, проте на той момент вже всі все розуміли.

По ходу третьої четверті Клей Томпсон розриває хрестоподібну зв'язку на лівій нозі і таким чином сезон для нього офіційно завершується. Стеф Каррі так і не зміг, в соло, затащити команду проваливши останню чверть.

Якщо б Голден Стейт, якимось чином, виграл б той Фінал - Клей Томпсон 100% мав би стати його МВП. 54% реалізація з гри, 59% реалізація з трьохи та 26 очок в середньому.

Він на всі 1000% віддався грі, перемозі. І вже з розірваними "хрестами", на півдорозі до роздягальні, він повернувся на паркет та забив 2/2 штрафних. Якщо б існувала нагорода за "мамба менталіті" - Клей однозначно б виграв її.

Відновлення після відновлення

Після програного Фіналу, після отриманої травми розпочалося відновлення.

Про Голден Стейт, як про колись найсильнішу команду - забули. Тоді на "арену Заходу" вийшли Лейкерс та Кліпперс, з їх зірковими дуо. "Воїнам" ж пророкували занепад.

Травма Стефена Каррі, на старті нового, 2019/20 сезону - тільки підсилила впевненість у людей, що "це кінець". ГС закінчили сезон з найгіршим результатом 15-50. І як то кажуть "не було б щастя, так нещастя допомогло". Ворріорс вдалося виміняти Ендрю Віггінса та захищений пік 2021 року - на друга Карла-Ентоні Таунса, Ді'Анджело Рассела, який прибув в розпорядження ГС, після сайн-енд-трейду Дюрента, з Брукліну. Також команді з "золотого штату" повезло на Драфті і команда отримала пік №3.

Практично півтора роки Клей відновлювався після травми зв'язок. І ось, буквально за декілька тижнів перед початком сезону 2020/21 приходить невтішна новина зі стану "воїнів" про те, що Клей Томпсон "порвав ахіл".

Ще донедавна, подібного роду травми вважалися чуть було не "career ending injuries". А у випадку Клея - ще й одна за одною.

Складно уявити, що відчуває гравець, людина, котра була такою близькою до своєї цілі... і в один момент, тебе відкидує назад і ти вимушений починати все з початку. Кар'єра ж баскетболіста не довговічна. Тим паче, коли тобі перевалило за 30 - часу залишилося небагато.

За словами самого Томпсона, найжчою стороною в "рехабі" була психологічна складова. Почуття того, що твоє тіло вже готове і ти навіть вже можеш вибігти на майданчик та допомогти команді. Проте, ти все ще за декілька місяців до повноцінного відновлення і все, що тобі залишається - це чекати та дивитися. Це, мабуть, є найпекельнішим випробуванням для гравця, для людини яка любить конкуренцію - сидіти, чекати, спостерігати.

В подібні моменти можна поїхати дахом. Клей ж поїхав обирати човен.

Після Фіналу 19го року, Клей Томпсон підписав 5ти річний контракт на суму в 190 мільйонів. Це, в якійсь мірі, посприяло майбутній покупці. Яку допоміг оформити Кеньон Мартін - однофамілець колишнього гравця НБА, форварда Нью-Джерсі Нетс та Денвер Наггетс.

Його "вірним супутником", під час відновлення після травм, став човен "Північний кинджал". Як любить жартувати про нього Томпсон "човен був зроблений в Фінляндії, а отже він Норвезький". Тому і "північний". А "кинджал" - тому що не пливе, а наче прорізає собі шлях між хвиль.

Також у човна є ще одна, неофіційна назва - "Сплеш Експрес". ЇЇ човен дістає тоді, коли на борт сходять партенри по команді. Відомо, навіть, хто стане майбутнім юнгою у "капітана".

"Вільне плавання, полювання зі списом, дослідження акваторії Сан-Франциско допомогли мені справитися з психологічно важким відновленням"

Ще б пак, адже Томпсон був відсутній на паркеті 941 день з моменту свого останнього матчу.

Довгих 2,5 роки гравець чекав на своє повернення і таки дочекався.

Ті емоції, та енергія - їх важко передати словами.

Тепер Клей - "Капітан", який вирушає в чергове плавання. На основі останніх 2,5 років, що пережив гравець, можна спокійно написати книжку. Як мінімум невеличку автобіографію. Я ж можу лише побажати йому удачі, в будь-яких його починах. Та попутного вітру в вітрилах, на шляху до нових звитяг!

Другие посты блога

Прев'ю плей-оф НБА 2023
16 апреля 2023, 10:59
4
Все посты