Tribuna/Фигурное катание/Блоги/ПроSkating/Підсумки передолімпійського року у фігурному катанні України

Підсумки передолімпійського року у фігурному катанні України

Ну, що ж перша половина сезону для українських фігуристів вже пройшла. Хоч найважливіші старти сезону ще попереду, але рік підійшов до кінця і пора зробити певні висновки.

Блог — ПроSkating
Автор — Tetiana Pidhirna
28 декабря 2021, 21:32
13
Підсумки передолімпійського року у фігурному катанні України

Ну, що ж перша половина сезону для українських фігуристів вже пройшла. Хоч найважливіші старти сезону ще попереду, але рік підійшов до кінця і пора зробити певні висновки.

Для того, щоб краще побачити розвиток або ж навпаки застій фігуристів за 2021 рік, варто проаналізувати конкретних фігуристів.

Почнемо з чоловіків

Ні для кого не стало новиною, що чемпіоном України вчетверте став Іван Шмуратко. Попередній змагальний сезон він закінчив чемпіонатом світу у березні, де здобув квоту на Олімпійські ігри. У новий сезон вступив досить впевнено, хоч і без стрибків ультра-сі. Його харизма, вміння передати програму, техніка ковзання та виконання стрибків протягом цього сезону помітно покращилась. Добре видно плоди співпраці з італійськими тренерами у Young Goose Academy.

Срібним призером чемпіонату України став Гліб Смотров. Для багатьох, він - відкриття цього сезону. Адже ще в минулому сезоні Гліб катався серед юніорів, а вже в цьому досить добре заявив про себе на дорослому рівні. Уміння передати програму, досить стабільні прокати і технічна складова, яка удосконалюється і через рік-два він зможе конкурувати й міжнародних стартах.

Бронзу на ЧУ отримав Кирило Марсак. За цей рік він також прогресував, показав, що володіє 3А, хоч стрибок поки що не дуже стабільний. Та поки що цього недостатньо, щоб конкурувати на міжнародній арені, але більш-менш достатньо щоб бути конкурентноспроможним на внутрішніх стартах.

Крім цих фігуристів варто декілька слів сказати й про інших, які також показують непогані результати для України.

Так Кирило Лішенко попередніх 2 сезони був срібним призером ЧУ України і показував непогані результати. В цьому сезоні хоча й прокати стали впевненішими і технічно складнішими, але, на жаль, стали не набагато чистішими. І це є проблемою, адже з його висотою стрибків, він легко може докручувати всі потрійні стрибки, в тому числі й каскади 3-3, а згодом пробувати стрибки в чотири оберти. Для того, щоб його прогарами виглядали гармонійними, йому варто попрацювати над їхньою презентацією. Адже без хореографічності, технічна складова виглядає сирой нецікаво.

Для Вадима Новікова, як і Гліба Смотрова, це перший "дорослий" сезон. Виступивши на юніорських етапах Гран-Прі, він показав, що технічно виріс, у порівнянні з попереднім сезоном, катання стало хореографічнішим і впевненішим. Так за його результатами можна помітити, що за міжсезоння він вивчив каскади 3-3, де першим йде стрибок Фліп або Лутц, але повністю чистих прокатів ми так і не побачили у цьому році.

Андрій Кокура - єдиний український одиночник, який у цьому сезоні декілька разів пробував виконати 4Т - елемент ультра-сі, та на жаль, у плюси цей стрибок ще ні разу так і не вдався. Однозначно харизма та цікаві постановки програм підкупляють, але над стабільністю стрибків і технікою виконанням деяких інших елементів ще потрібно попрацювати.

Жіночне одиночне катання

Чемпіонкою України вже втретє стала Анастасія Шаботова. Для неї цей рік видався досить успішним. Завдяки тому, що вік дозволяє змагатись на міжнародних стартах серед дорослих, Настя восени здобула ліцензію на Олімпійські ігри. У програмах все частіше виконувала 3А, але поки що стрибок рідко їй вдається. Настя володіє таким набором стрибків, що могла б змагатися на рівні з нашими хлопцями. Але її мінус те, що не завжди чисто докатує програму і може втратити рівні на спінах, що й відбувалося на цьогорічних міжнародних стартах.

Нарешті помаленько повертаються у форму ще 2 Анастасії - Гожва й Архипова.

Анастасія Гожва стала срібною призеркою ЧУ, і мабуть вперше за свою кар'єру показала 2 чистих прокати і заодно встановила personal best. Попередній сезон вона пропустила, відповідно й половину цього року, а тому на всіх змаганнях до ЧУ прокати були змазаними через багато невдач на стрибках. Якщо не зважати на стрибки, то техніка катання Насті дуже хороша, лиш трішки не вистачає харизми.

Анастасія Архипова, хоч і виступала у минулому сезоні, навіть їздила на ЧС, та не до кінця відновила своє катання після травми. У цьому сезоні вона відновлює каскад 3-3, але поки що це тулуп-тулуп, а не лутц-тулуп, як було раніше. Настя добре відчуває музику і хореографічність у цьому році їй допомагала перекрити певні невдачі у виконанні стрбків.

Окремо хочу виділити двох фігуристок Марію Андрійчук та Софію Григоренко. В обох досить високий для України технічний набір стрибків. Видно, що дівчата прогресують, набирають оберти і можуть стати хорошими конкурентками нашим трьом Анастасіям. Та стабільності і впевненості у катанні поки що не вистачає.

Танці на льоду

Тут Олександра Назарова та Максим Нікітін, однозначно найдосвідченіші фігуристи в нашій збірні. Вже який рік вони показують високий рівень скатаності та оригінальність своїх програм. Саме оригінальністю підтримок, хореографічних доріжок вони підкорюють багатьох поціновувачів цього спорту. Але інколи на міжнародних стартах, вони стикаються з проблемою, що можуть втратити рівні на елементах. Та однозначно, цей рік для них важливий. Ще у березні вони здобули олімпійську квоту, а це означає, що швидше за все на Олімпіаді саме вони вже вдруге представлять Україну.

Інша пара - Марія Голубцова та Кирил Бєлобров на ЧУ посіли 2 місце. Все-таки у складності елементів вони уступають чемпіонам, але Марія та Кирило беруть своє харизмою і хорошими прокатами. В цьому сезоні вони більше ускладнили свої програми, і тому мають можливість разом з парою Назарова-Нікітін виступити на чемпіонаті Європи.

Бронзу ЧУ отримала пара, для яких це перший спільний сезон. У минулому сезоні Анастасія Саммель - Данило Єфременко мали інших партнерів, а тому їм ще дуже не вистачає скатаності і вони припускаються багатьох помилок у своїх програмах.

Для ще однієї танцювальної пари Марії Пінчук - Микити Погорєлова, які хоч і не виступали на ЧУ, це другий спільний сезон. В порівнянні з попереднім, вони стали більш скатаними, покращили презентацію програм, але пора прогресувати у складності деяких елементів.

Спортивні пари

Тут найбільша проблема, адже у нас є всього 2 спортивні пари в країні, які змагаються, і про конкуренцію тут важко говорити.

Пара Софія Голіченко - Артем Даренський стали чемпіонами України. Хоч і показали свій не найскладніший технічний набір, через стан здоров'я партнерки. Але однозначно видно прогрес, пара стала більш скатаною, впевненішою на льоду, у порівнянні з попереднім сезоном. Стараються ускладнити свій контент, виконують і потрійний підкрут, і стрибки в три оберти, але над презентацією програм треба попрацювати як і над технікою виконання. Та за рахунок чемпіонства, саме вони мають змогу представляти Україну на чемпіонаті Європи.

Іншій спортивні парі Віолетті Сєровій - Івану Хобті, стан здоров'я партнера взагалі не дозволив виступити на ЧУ. Хоч технічний набір у них меншої складності, ніж у попередньої пари, але вони виглядають більш скатаними, хореографічнішими і впевненішими на льоду та й загалом презентація програм у них на вищому рівні.

Можна сказати, що волею долі наша фігуристи отримали змогу виступити на командному олімпійському турнірі. Тому Софія Голіченко та Артем Даренський, які не здобули самостійної ліцензії у спортивних парах, зможуть взяти участь у командному турнірі. Вони є єдиною українською парою, яка може претендувати на це місце за віком. 

***

Фігурне катання в Україні в певній мірі можна назвати андеграундом українського спорту. Адже на змаганнях основна частина глядачів це рідні фігуристів і журналісти. А виступати спортсменам без глядачів набагато важче, адже під час і після прокату саме глядачі підтримують фігуристів, саме для них спортсмени стараються показати свої програми. І склалося так, що наші фігуристи в інших країнах популярніші й мають своїх вболівальників, а в нас про них можуть згадати лишень тоді, як хтось із них здобуде медаль з найважливіших міжнародних стартів.

Попри це наші фігуристи наполегливо тренуються і навіть погана інфраструктура й мала кількість годин проводження на льоду, для них не стоїть на заваді для вдосконалення свого катання.

Фото: Getty Images, UFSF, Instagram: sweetcompot_rg