Tribuna/Баскетбол/Блоги/CК «Прометей»/Пристрасті за «Прометеєм»: «зрада» скасовується!

Пристрасті за «Прометеєм»: «зрада» скасовується!

Керівництво та гравці «Прометея» прокоментували ситуацію з виступом клубу у Єврокубку.

22 июня 2022, 18:15
2
Пристрасті за «Прометеєм»: «зрада» скасовується!

Керівництво та гравці «Прометея» прокоментували ситуацію з виступом клубу у Єврокубку.

Баскетбольне міжсезоння видалося жарким. У цьому є плюс – баскетбол в Україні був, є та буде. Головна інтрига останніх днів – а де виступатиме український гранд, СК «Прометей»? Як стало відомо, флагман вітчизняного баскетболу вибрав Єврокубок. Перемога в цьому турнірі гарантує пряме потрапляння до найпрестижнішого змагання континенту – Євроліги.

Але є нюанси.

Що стурбувало ФБУ?

Єврокубок проводиться не під егідою ФІБА. Цей фактор викликав стурбованість в очільників Федерації баскетболу України. Аргументи наступні:

«Єврокубок не є змаганням ФІБА. Відповідно є певні питання, зокрема, календар змагання, який не є інтегрованим в календар ФІБА, а отже є ризик виникнення надалі питань щодо участі гравців СК «Прометей» у матчах національної збірної України та інших питань, що аж ніяк не сприятиме інтересам збірної та України в цілому», – заявив президент ФБУ Михайло Бродський.

Побоювання представників  федерації зрозумілі. Адже їхнє завдання – утримання чемпіонату на належному рівні та прогрес національної збірної.

Однак як контраргумент федерації наводять приклад судді Бориса Рижика. Член виконкому ФБУ та найвідоміший арбітр українського баскетболу багато років обслуговує поєдинки Євроліги. Тобто, змагання Euroleague Basketball, куди потрапляють і переможці Єврокубку. Що дозволено арбітру, не дозволено клубу?

Без шкоди для Суперліги та на благо збірної

У СК «Прометей» пояснили принцип вибору турніру на наступний сезон. Якщо коротко – то «зради» ніякої немає. Вибирали із міркувань прагматизму.

«Ми з великою повагою ставимося до ФІБА, для нас було честю грати у Лізі чемпіонів у сезоні-2021/2022. На жаль, через війну в Україні довелося достроково завершити виступ команди. Цього року в ЛЧ під час попередніх переговорів, на жаль, нам не змогли гарантувати участь у груповому етапі. Реальний ризик – зіграти дуже мало ігор.

У Єврокубку нам дали таку гарантію. Мінімум 18 ігор ми зможемо провести із найсильнішими командами Європи. Тому, обираючи між двома престижними змаганнями, ми обрали саме Єврокубок. Таке рішення було ухвалено і гравцями, і тренерським штабом. З огляду на ситуацію в нашій країні ми зобов’язані боротися за ігрову практику насамперед гравців національної збірної. У нас їх виступатиме сім, хоча регламент дозволяє задіяти до 12 легіонерів. Але наш пріоритет – це спортсмени, які  виступають за головну команду країни», – пояснили у клубі.

Також у «Прометеї» зазначили:  обираючи між турнірами, враховували не лише інтереси гравців національної збірної, а й колег по Суперлізі. Бо вже стало відомо, що заявку на участь у Лізі чемпіонів подав інший український клуб – «Будівельник».

До речі, слід зазначити, що багато в чому саме успішний виступ СК «Прометей» підняв Україну на 16 місце у офіційному рейтингу країн-учасниць Ліги чемпіонів. Слобожанський клуб приніс у скарбничку за виступ у ЛЧ рекордні для України 23 очки. До цього нашим командам вдавалося здобути 1 або 2 очки за сезон. Завдяки підвищенню рейтингу українські клуби зможуть брати участь у престижних турнірах на постійній основі.

«Якби ми подали заявку відразу на обидва турніри (а заявки приймалися майже одночасно), довелося б зніматися з BCL. Це неприємна іміджева історія, плюс ще й фінансові штрафи. Тому ми вирішили, що буде оптимально, якщо квоту в Лізі чемпіонів займе інший український клуб. Від цього наш вітчизняний чемпіонат лише виграє. Сподіваємося, що обидва наші клуби гідно виступлять на європейській арені та подарують уболівальникам спортивне свято», – зазначили у СК «Прометей».

Гравці «Прометея» та збірної підтримали вибір клубу

Побоювання ФБУ щодо накладок у графіку Єврокубку та іграх національної збірної розвіюють самі гравці. І наводять аргументи участі «Прометея» саме у цьому турнірі.

В’ячеслав Петров: «Для гравців це перспектива та можливість перевірити та показати себе на високому рівні. У Єврокубку за будь-яких обставин ти граєш як мінімум 18 матчів регулярного сезону, тоді як у Лізі чемпіонів за невдалих обставин ти можеш зіграти лише 6 матчів»

Ілля Сидоров висловив аналогічну позицію: «Я вважаю, що участь у Єврокубку – це крок уперед для українського клубного баскетболу. Велика кількість ігор в одному з найпрестижніших європейських чемпіонатів піде на користь усім гравцям національної збірної, які виступають за «Прометей». Робитимемо все для того, щоб порадувати наших уболівальників і гідно виступити на європейській арені».

Лідер збірної України Олександр Липовий не бачить загрози участі гравців у Єврокубку, оскільки сам, виступаючи за грецький клуб «Промітеас», брав участь у ньому та водночас грав за збірну.

«Емоції лише позитивні. Для гравців збірної такий досвід – це дуже добре. Ми гратимемо проти сильних команд, і, відповідно, рівень збірників буде підвищуватися. Щодо розбіжності з графіком ФІБА ​​– це безпідставні побоювання. І я, і, наприклад, Артем Пустовий, виступаючи в Єврокубку, жодного вікна не пропустили, і не підводили в цьому сенсі збірну. Як капітан можу сказати, що всі гравці «Прометея» готові виступати за головну команду України», – розповів Липовий.

Як повідомлялося раніше, «Прометей» продовжує посилюватися перед стартом нового сезону. Раніше клуб підписав Іллю Сидорова, Олександра Липового, Івана Ткаченка та В’ячеслава Петрова. Згодом стало відомо, що склад команди посилить гравець збірної України Ісуф Санон. Також до клубу приєднається зірковий легіонер з Пуерто-Ріко Джиан Клавелл, який має досвід виступів в НБА.

У новому сезоні «Прометей» візьме участь у двох турнірах: Єврокубку та Латвійсько-Естонській лізі. Також у клубі чекають поновлення українського чемпіонату.

«Наразі повною мірою йде підготовка до нового сезону. Ми раді, що є можливість у спонсорів підтримувати український баскетбол. Ми всі дуже чекаємо на поновлення Суперліги. Як і заявляли раніше – «Прометей» гратиме український чемпіонат в Україні. Це наша важлива позиція. Зараз усі чекаємо на рішення ФБУ», – підсумували в СК «Прометей».

Лучшее в блогах
Больше интересных постов