Tribuna/Футбол/Блоги/Про все і ні про що/Усі хет-трики на Євро: від Мюллера (але не Герда і не Томаса) до найкращого бомбардира в історії збірної Іспанії

Усі хет-трики на Євро: від Мюллера (але не Герда і не Томаса) до найкращого бомбардира в історії збірної Іспанії

Усього 7 футболістів можуть похвалитися цим досягненням. А хтось із них – навіть двічі!

12 января 2022, 22:30
8
Усі хет-трики на Євро: від Мюллера (але не Герда і не Томаса) до найкращого бомбардира в історії збірної Іспанії

Для початку хвилинка «Вікіпедії». Назва «хет-трик» (з англійської hat-trick — трюк із капелюхом) з'явилась у 1858 році в Англії. Під час чемпіонату Великої Британії з крикету гравець Хітфілд Харман Стівенсон пройшов три ворітця поспіль. Це настільки вразило вболівальників, що вони зібрали гроші й купили спортсмену в подарунок головний убір — кепку чи капелюх. Хвилинку «Вікіпедії» завершено.

Хет-трик – нечасте явище в сучасному футболі навіть у регулярних національних чемпіонатах чи кубках. Що вже казати про турніри, які проводять раз на кілька років – континентальні та світові першості. Зокрема на Євро, яких із цьогорічним нараховується 16, зафіксовано лише 8 хет-триків у 337 матчах. Достатній привід, щоб зупинитися на кожному випадку більш детально.

Дітер Мюллер. Югославія – ФРН (ЧЄ-1976)

Чемпіонат Європи 1976 року став останнім континентальним турніром, до фінальної частини якого потрапляло 4 команди. Також це було перше змагання такого рівня, проведене не на полях Західної Європи. Чемпіонат приймала Югославія, і саме зі збірною-господаркою зіграти півфінальний матч випало «західним» німцям.

Після першого тайму здавалося, що збірній ФРН нічого не світить у цьому матчі. Югослави легко розривали захист німців, забивши двічі в першому таймі. У другій 45-хвилинці Німеччині вдалося не без удачі забити м’яч, який залетів у ворота господарів поля після рикошету. Проте станом на 80 хвилину, коли на поле в складі німців вийшов дебютант Дітер Мюллер, здавалося, що юги не відпустять путівку до фіналу.

Та буквально за хвилину новачок німецької команди знову ж таки буквально першим ударом по м’ячу перевів гру в овертайм. А в додаткові 30 хвилин забив ще два голи, ставши першим футболістом, який зміг організувати хет-трик у фінальній частині чемпіонату Європи з футболу.

Що було далі. ФРН у серії пенальті програло фінал Чехословаччині. Переможний м’яч забив Антонін Паненка (так-так, той самий удар). Дітер Мюллер забив й у фіналі, ставши найкращим бомбардиром турніру, проте це не допомогло його команді. Загалом Мюллер зіграв лише в 12 поєдинках за збірну, хоча й відзначився при цьому аж 9 разів. А в списку найпродуктивніших бомбардирів Бундесліги він посідає 7 місце з 177 голами. Також є рекордсменом німецької першості за кількістю голів в одному матчі – 6.

(на відео: 1:29 – 2:09)

Клаус Аллофс. ФРН – Нідерланди (ЧЄ-1980)

Матч проти Нідерландів став другим для німців на турнірі. У першому вони взяли реванш у збірної Чехословаччини за поразку у фіналі минулого Євро. «Ораньє» вважалися ще одним суперником, який міг завдати проблем Німеччині, проте насправді все вийшло не так, незважаючи навіть на фінальний результат. Німці впевнено вигравали в суперників із рахунком 3:0 уже на 65 хвилині. Лише наприкінці матчу трохи розслабилися, за що і розплатилися двома пропущеними голами.

Хет-триком за збірну ФРН відзначився нападник дюссельдорфської «Фортуни» Клаус Аллофс. Того року Аллофс забив 16 м'ячів у Бундеслізі. Також він відзначився 8 голами в Кубку Німеччини, що дозволило його команді вдруге поспіль виграти цей трофей.

Що було далі. Німці втретє поспіль вийшли у фінал Євро, перегравши у вирішальному матчі Бельгію та ставши першими дворазовими чемпіонами змагання. Також втретє поспіль гравець ФРН став найкращим бомбардиром турніру. Клаус Аллофс, крім згаданого хет-трику, більше не забивав на полях Італії, проте і цього вистачило, щоб встати в один ряд із співвітчизниками Гердом Мюллером (ЧЄ-1972) і Дітером Мюллером (ЧЄ-1976).

Мішель Платіні. Франція – Бельгія (ЧЄ-1984)

Чинний володар «Золотого м’яча» й Кубка кубків, капітан французів Мішель Платіні розпочав домашній Чемпіонат Європи з голу, що допоміг мінімально здолати непоступливих данців у матчі-відкритті турніру. У паралельному матчі бельгійці обіграли югославів. Тож у другому турі зустрічалися дві збірні-лідери квартету. Проте в очному матчі Франція не помітила сусідів, розгромивши їх із рахунком 5:0. І 3 м’ячі на свій рахунок записав саме Платіні.

Що було далі. А далі…

Мішель Платіні. Франція – Югославія (ЧЄ-1984)

…а далі минуло 3 дні, і Мішель Платіні зробив це знову! Цього разу постраждали югослави, які хоч і відкрили рахунок у матчі, проте все ж поступилися фаворитам матчу з рахунком 3:2. Таким чином, Платіні став (і залишається) єдиним футболістом, хто зміг відзначитися двома хет-триками на Євро. Особливо цінним є те, що це досягнення йому підкорилося протягом одного чемпіонату.

Що було далі. Збірна Франції виграла домашній Чемпіонат Європи, здолавши у фіналі іспанців. Після розширення фінальної стадії Євро в 1980 році це досягнення (здобути євротрофей удома) і досі нікому іншому не підкорилося. А Мішель Платіні забив на Євро-84 9 м’ячів, відзначившись у кожному матчі чемпіонату. Цей рекордний показник усе ще не перевершено. Після Платіні на Євро ніхто не забивав більше 6 голів за одне змагання. Не дивно, що того року Мішель узяв ще один титул найкращого гравця від «Франс Футбол». А через рік додасть до своєї колекції Кубок європейських чемпіонів і третій поспіль «Золотий м’яч».

Марко ван Бастен. Англія – Нідерланди (ЧЄ-1988)

Свої перші матчі у фінальній стадії Євро-88 збірні Англії та Нідерландів програли. Острів’яни з рахунком 1:0 несподівано поступилися андердогам – сусідам із Ірландії. «Ораньє» з таким самим рахунком програли СРСР. Тож очний поєдинок визначав, у кого залишаться шанси на продовження боротьби за трофей.

Марко ван Бастен розпочав перший матч на турнірі в запасі, поступившись місцем у складі Джону Босману з «Аякса», який став найкращим бомбардиром європейської кваліфікації (9 голів). Та вже в матчі з англійцями Рінус Міхелс випустив Марко в стартовій одинадцятці. Це рішення головного тренера, безумовно, спрацювало, адже форвард Нідерландів оформив хет-трик, а його збірна впевнено обіграла суперників із рахунком 3:1. Особливо образливо за такий результат, напевно, було легенді Англії – воротарю Пітеру Шилтону. Кіпер став лише четвертим гравцем збірної (на той час), який провів 100 матчів за національну команду. І ця сота гра випала якраз на поєдинок із Нідерландами.

Що було далі. Як і його попередники, які відзначалися хет-триками у фінальній частині турніру, ван Бастен став найкращим бомбардиром Євро. Усього форвард забив на тому чемпіонаті 5 голів. А його м’яч у ворота СРСР у фіналі турніру не лише допоміг Нідерландам уперше здобути титул (перемога з рахунком 2:0), а й став одним із найкращих і найвідоміших голів в історії ЧЄ зокрема й усієї футбольної історії загалом.

Сержіу Консейсау. Португалія – Німеччина (ЧЄ-2000)

Німці, на той момент чинні чемпіони Європи, провалили Євро-2000. Зігравши в першому турі внічию з румунами та програвши в другому турі англійцям, збірна Німеччини перед останнім матчем групового раунду мала невеликі шанси на вихід у плей-оф. Їм потрібно було не лише вигравати в Португалії, а й сподіватися, що Румунія обіграє Англію, та ще зробить це з потрібною різницею. Португальці, навпаки, обидва матчі виграли, забезпечивши собі 1/4 фіналу. Тож на матч із Німеччиною піренейці виставили напіврезервний склад.

Сержіу Консейсау, який у перших двох матчах виходив на заміну, сповна скористався своїм шансом, забезпечивши команді перемогу 3:0 над максимально мотивованим суперником. Збірна Німеччини закінчила Євро-2000 на останньому місці в групі, а Португалія вийшла в плей-оф із першого місця.

Що було далі. Такий перформанс Консейсау, який взагалі-то забив за збірну відносно небагато (12 голів), забезпечив гравцеві місце в стартовому складі в матчах на виліт. Португалія в 1/4 фіналу здолала турків, але в півфіналі програла 2:1 збірній Франції. У тому матчі Сержіу Консейсау віддав гольовий пас. Але «золотий» гол із пенальті, який на 117 хвилині забив Зінедін Зідан, відправив португальців додому.

Патрік Клюйверт. Нідерланди – Югославія (ЧЄ-2000)

Через 5 днів після матчу Португалія – Німеччина на тому ж турнірі відбувся ще один хет-трик. Узагалі до Євро-2020 із середньою результативністю у 2.78 гола за матч саме Чемпіонат Європи 2000 вважався найрезультативнішим із показником 2.74. Для цього дуже сильно постаралися саме збірні Нідерландів і Югославії.

Юги в стартовому матчі групового етапу зіграли 3:3 зі словенцями. Найцікавіше те, що відігралися вони взагалі з рахунку 0:3 і зробили це вдесятьох після вилучення Сініші Михайловича. А вже в третьому турі, навпаки, програли Іспанії 3:4, ведучи 3:2 до 90+2 хвилини матчу. Співгосподарі турніру, збірна Нідерландів, стала найрезультативнішою на Євро, забивши 13 м'ячів. 7 із них команда поклала у ворота суперників на груповому раунді, а залишок дістався якраз збірній Югославії в 1/4 фіналу.

Рахунок 6:1, із яким було обіграно балканців, і досі залишається найбільшим розгромом в історії плей-оф чемпіонатів Європи. Хет-триком у тому матчі відзначився Патрік Клюйверт. Форвард «Барселони» по суті також був причетний іще до одного взяття воріт. Саме в боротьбі з ним півзахисник югославів Деян Говедариця «відзначився» автоголом.

Що було далі. Збірна Нідерландів, як і Португалія, не потрапила до фіналу. У півфіналі команда програла італійцям у серії пенальті, забивши лише один післяматчевий удар. Причому по ходу матчу «Ораньє» не змогли реалізувати одразу два пенальті!

Один із них не забив якраз Патрік Клюйверт. Футболіст розділив звання найкращого бомбардира турніру разом із Саво Мілошевичем, забивши з югославом по 5 голів. Але це змагання стало останнім для Клюйверта у футболці національної збірної. Команда провалила відбір на Чемпіонат світу в Японії та Кореї, не потрапивши на той турнір. А на Євро-2004 гравець так ні разу і не з’явився на полі, завершивши того ж року кар’єру в збірній.

Давід Вілья. Іспанія – Росія (ЧЄ-2008)

Останній на сьогодні хет-трик у фінальних частинах чемпіонатів Європи з футболу зафіксовано на полях Австрії та Швейцарії в дебютному матчі групи D. Матч між збірними Іспанії та Росії пройшов за значної переваги піренейців. Команди пішли на перерву за переваги іспанців у два м'ячі після результативних ударів Давіда Вільї. Збірна Росії намагалася переламати хід поєдинку у другому таймі, але форвард «Валенсії» забив третій гол за 15 хвилин до фінального свистка. Наприкінці гри росіяни розмочили рахунок, та в доданий час Сеск Фабрегас встановив остаточний рахунок матчу.

Що було далі. Іспанія й Росія зіграли ще одного разу на Євро-2008. У півфіналі турніру іспанці так само впевнено розібралися з суперником із рахунком 3:0. А вже за кілька днів, забивши один гол німцям, але домінуючи протягом усього матчу, піренейці взяли перший із 1964 року євротрофей. Так команда розпрощалася з титулом вічних невдах й отримала звання найкращої збірної світу, закріпивши його перемогами на чемпіонаті світу в ПАР і на чемпіонаті Європи в Україні та Польщі.

Давід Вілья не зміг взяти участь у фінальному матчі через травму, отриману у півфіналі. Та це не завадило йому здобути звання головного снайпера турніру з 4 забитими голами. А загалом у форварда – 59 голів у 98 матчах за збірну, що робить його рекордсменом за цим показником в історії національної команди.

***

Підведемо підсумки. У фінальних частинах чемпіонатів Європи з футболу хет-триками відзначилися 7 гравців. Усі вони в результаті ставали найкращими снайперами турнірів, за винятком Сержіу Консейсау. Хтось, як Мішель Платіні, який забив 9 голів, зробив це максимально переконливо. А, наприклад, для Клауса Аллофса хет-трик так і залишився єдиними забитими м’ячами на турнірі.

4 команди, гравці яких відзначалися хет-триками, перемагали на тих турнірах. Не пощастило в цьому плані збірним ФРН у 1976 році (програла у фіналі) та збірним Нідерландів і Португалії у 2000 році (програли в півфіналах).

Серед снайперів – 2 німці, 2 голландці, француз, іспанець і португалець. А найбільшими невдахами можна вважати збірну Югославії. Саме у ворота балканців влетіло 3 із 8 хет-триків.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты