Tribuna/Футбол/Блоги/Про все і ні про що/Що чекає на футбол у посткарантинну добу. Відповідають відомі журналісти і Фоззі

Що чекає на футбол у посткарантинну добу. Відповідають відомі журналісти і Фоззі

Ми попросили дати свій прогноз Миколу Василькова, Роберто Моралеса, Фоззі та багатьох інших

2 мая 2020, 18:27
11
Що чекає на футбол у посткарантинну добу. Відповідають відомі журналісти і Фоззі

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Про все і ні про що. Його автор написав цей текст на другий тур блогерского конкурсу «Кубок Карантину», в якому ви також можете взяти участь! А поки підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою.

2020 рік проходить (і пройде) під знаком пандемії, що зачепила всі аспекти нашого життя. Постраждала і гра мільйонів. Сьогодні лише можна уявляти, як саме зміниться футбол після завершення світової кризи.

Тож я поставив це запитання відомим представникам журналістського цеху.

Володимир Миленко

«Світовий футбол після пандемії очікує фінансова криза, як і всі інші галузі світової економіки. Хтось виживе, хтось, можливо, ні. Можливо, побачимо якісь пертурбації в ешелонах топів і середняків. З часом криза мине – і все повернеться на круги своя. Принаймні, якихось довгострокових наслідків, пов’язаних саме з пандемією, я не очікую.

В Україні не зміниться нічого. Бо єдине, що може тут змінитися, це зникнення одного чи двох «великих» клубів. Але ні «Шахтар», ні «Динамо» не збираються нікуди зникати, бо вони не зав’язані на економіці держави. А те, що, можливо, зникнуть якась там «Десна» чи «Зоря», то це взагалі не грає ніякої ролі. Їхні місця тут же займуть інші такі самі «хазяйські проєкти», можливо, аж до «Інгульця» чи навіть глибше. Це всерйоз помітять і відчують тільки кілька сотень уболівальників цих клубів, що є в межах статистичної похибки.

Одним словом, єдиними серйозним наслідком (щодо світового футболу) бачу спроби «устаканити» проведення сезону-2020/21 (бо поточний сезон уже зіпсовано). Можливо, увесь сезон, зважаючи на прогнози про другу й третю хвилі пандемії, буде проходити за зачиненими дверима, а ми бачитимемо матчі тільки по телевізору»

Юрій Шевченко (Sports.ru)

«Сложно давать прогнозы, потому что абсолютно непонятно, как будет развиваться ситуация и когда вообще вернется футбол. Очевидно, что какое-то время придется играть без зрителей, и это, конечно, повлияет на финансовое состояние клубов. А если пауза затянется, то многим клубам вообще будет сложно сохранить финансовую стабильность. Например, итальянские эксперты прогнозируют банкротство даже некоторым представителям серии А. Речь идет не о топовых клубах, а о тех, которые большую часть прибыли получают от продажи билетов и посещения болельщиками матчей, а не от денег за телеправа. То есть, под угрозой те, кто идет во второй десятке турнирной таблицы.

Логично предположить, что клубам на грани банкротства придется продавать лучших игроков, причем не по самым высоким ценам: в такой ситуации сложно будет диктовать свои условия. Трансферный рынок может сильно поменяться. Многие переходы, возможно, даже пройдут без денег – популярными станут обмены.

То же самое касается контрактов. Как с футболистами, так и спонсорских. В режиме экономии брендам придется уменьшить спонсорские выплаты, соответственно у клубов будут более скромные бюджеты»

Роман Сінчук (UA-Футбол)

«По-перше, прогнозую зниження витрат. Улі Хьонесс уже говорив, що тепер за 100 млн ніхто нікого купувати не буде, і це правда. Упаде все: і ціни, і зарплати. У виграші лишаться клуби, у яких багато талановитої молоді на малих контрактах. А от ті, хто назбирав вікових суперзірок, типу «Барси» чи «Юве», будуть мати проблеми. Багато хто з гравців, що провалились, в умовах відсутності трансферів отримають другий шанс, як Йович у «Реалі» або Фелікс в «Атлетіко».

По-друге, чекаю на банкротство малих клубів, адже деякі й без того на ладан дихали. «Жиліна» не буде останньою жертвою коронавірусу. У Франції, наприклад, важка ситуація з «Німом», та й «Ам’єн» ледве живий.

Щодо України, то тут глобально майбутнє кожного конкретного клубу буде залежати від олігарха, який його утримує: чим ближче олігарх до бюджету, тим краще буде його клубу»

Володимир Пояснюк (footboom.com)

«На власне футбол пандемія вірусу не вплине – вона вплине на те, що його оточує. Футбол колись повернеться, і буде точнісінько таким, як раніше, але кілька найближчих років його навряд чи будуть супроводжувати велетенські гроші. Цілком імовірно, що на нас чекає ціла купа відкриттів: юні талановиті гравці, яким могло й не дістатися місця в основі своїх команд, можуть засяяти на найвищому рівні.

Що стосується конкретно нашої країни, то я думаю, що Україна в цілому пройде цей важкий етап без особливих наслідків. Європейські клуби дуже страждають від відсутності прибутків за трансляції та грошей за мерч – у нас ці проблеми взагалі не поставали на порядку денному, бо ця ланка індустрії в українському футболі вважайте що відсутня»

Іван Громиков (Setanta Sports Ukraine)

«В ближайшее время клубы не самого большого уровня, вероятно, будут бояться расставаться с деньгами. Потери понесут почти все: для кого-то они будут едва ли не фатальными, потому риск, связанный с покупкой игроков, придется отложить и понаблюдать, куда движется футбол. Ну, а сама игра на рынке останется прежней: агенты не исчезнут, просто изменятся суммы.

Пауза скажется на уровне игры, скажется и отсутствие зрителей. Конечно, сильные команды и футболисты будут играть в хороший футбол, но интенсивность поначалу будет не той. Если честно, я думаю, что в восприятии «уровня игры» зрителем куда больше значение имеет антураж вокруг события, качество картинки и все прочее, а эта составляющая пострадает. Но люди привыкнут, хорошо подать можно все что угодно.

Не думаю, что в Украине кто-то будет брать на себя полную ответственность за серьезные решения. Возобновление сезона зависит от общей ситуации в стране и политической воли чиновников. А тут мы банально копируем решения других стран. Как решат поляки или чехи, так решим и мы. Возможно, футбол проскочит и вернется, он не является сколько-нибудь важной составляющей в жизни украинского общества. Играть без зрителей для наших команд не будет проблемой уж точно.

Разрыв между большими клубами и остальными, на мой взгляд, только увеличится. Потому не разделяю революционного оптимизма тех, кто ждет краха системы и возврата футбола «ближе к людям». Что касается ТВ-контрактов, то они должны упасть в цене в условиях кризиса, как такового, но ценность телевизионной картинки в мире, где живет страх реального контакта, будет велика. Хотя, конечно, хочется верить, что зрители как можно скорее вернуться на стадионы: чтобы хорошо продать картинку без зрителя, придется поработать. Ну, а среди источников дохода для футбола, как индустрии, может еще больше укрепиться зависимость от букмекеров. По логике, их путь к восстановлению будет короче: ставить люди точно не перестанут»

Микола Васильков (прес-аташе головного тренера збірної України з футболу)

«Зрозуміло, що зараз усі трішечки втратили форму, тому варто на початках очікувати, що темп ігор упаде. Адже тренування чи навіть спаринги повноцінно не замінять змагального темпу, до якого звикли спортсмени та уболівальники. Тому очікую також на зміни і в тактиці команд на майбутні матчі, зважаючи на нинішні умови.

Проте дивлюся в майбутнє з оптимізмом. Візьмемо для прикладу популярний термін «весняний футбол». Той же «Шахтар» не перший рік доводить, що наші клуби навчилися успішно долати великі, кількамісячні паузи. Тим більше, що зараз не буде однієї з головних проблем «весняного футболу» – поганих газонів. У футболістів велике бажання повернутися пошвидше до гри. На відміну від зими, коли вони мають реальний відпочинок і деяку втрату ігрових кондицій, зараз гравці тренуються весь час, намагаючись утримати себе в бойовій (фізичній і ментальній) формі»

Роберто Моралес

«Дехто вважає, що мильна бульбашка лусне, проте я вважаю, що футбол справді заробляв усі ті шалені гроші. Принаймні футбол у більшості країн. Тепер він серйозно постраждає через те, що є індустрією розваг, а у важкі часи люди першими з витрат викреслюють розваги або суттєво зменшують витрати на них. Тому футбольний ринок буде повертатися до колишніх сум і розмірів років із п‘ять після коронавірусу.

Деякі клуби елітних дивізіонів покотяться стрімко вниз, хтось збанкрутує. Насамперед це загрожує тим, хто має чималі борги. Сам по собі борг не був бідою у звичайний час, клуб міг заробляти, реструктуризовуючи фінансові мінуси і беручи знову позики. Якщо він мав стабільний, пристойний дохід, то це було просто специфічною стратегією життя. Та тепер на кілька років стратегія не працюватиме, а гроші треба повертати. От у моїй улюбленій Бразилії багато хто від того постраждає, адже там є клуби з річними бюджетами 50 мільйонів доларів та вище, але й з боргами 25 мільйонів і більше.

На жаль, для українського футболу прогнози ще гірші, хоч я й не песиміст. Але є два визначальні відмінності нашої ситуації від багатьох інших чемпіонатів. Фінансова темрява на нас впевнено насувалася і без пандемії, тож матимемо подвійний удар. По-друге, наші клуби збиткові і ніколи навіть й близько не підходили до того, аби системно заробляти гроші. Вони всі – це багаття марнославства, різниця тільки в тому хто з власників готовий більше спалити. Футболісти їхатимуть за кордон тепер ще жвавіше, ніж раніше. Грати за їжу ж ніхто не хоче. Але тепер пропозицій буде менше. Скрізь робочі місця будуть добре цінувати, зокрема й футбольні. Також серйозне падіння очікує усі, як я називаю їх, «падишахські» чемпіонати: Катар, ОАЕ, Китай, Росія та подібні, де сяйво тих багать марнославства йшло до небес.

А з самим футболом нічого не трапиться, він десь 150 років тому прийшов у життя людей назавжди»

Олександр Гапоненко

«Через новий вірус світ змінився. Не тільки світ футболу, а світ взагалі. Ми думали, що людство настільки пішло вперед у розвитку технологій, що така проблема взагалі не може виникнути, а природа знову нагадала нам про те, що людина дуже вразлива. Людство дуже вразливе і не всесильне. Світ футболу – це велика частина суспільства, яка вимагає відкритості. Це спілкування, заповнені стадіони, фан-зони, перегляд футболу в компанії друзів, подорожі.

Хоча я за темою коронавірусу слідкую задовго до того, як вона стала мейнстрімом, я відмовлявся вірити в те, що він може відмінити Євро-2020 або поставити під загрозу проведення всіх провідних футбольних чемпіонатів. Зараз я вже морально готовий до будь-яких сценаріїв. Справа тут не в паніці і не в хайпі. Як приклад: у кожного з нас є джерело прибутку, є певний сімейний бюджет. Коли це джерело зникає, ми можемо протриматись певний проміжок часу. Те саме стосується і футбольних клубів, які втратили на сьогодні практично всі джерела доходу. Кожен тиждень, місяць без футболу клуби несуть грандіозні збитки. Рано чи пізно фінанси клубів можуть закінчитися. З усіма наслідками.

Напевно, одна з головних змін, яка відбудеться: клуби почнуть звертати ще більше уваги на своїх фанатів по всьому світу, розвивати онлайн-комерцію, фан-середовище в соціальних мережах, е-спорт. Через те, що під питанням проведення масових заходів зараз і в майбутньому, клубам потрібно переглядати свої бюджети, скорочувати їх, скорочувати зарплати футболістам. Під питанням така графа прибутку, як матчдей, а це приблизно 15-20% загального прибутку в найбагатших клубів світу»

Костянтин Андріюк («ЗупиниЛося»)

«Якщо коротко, то, звісно, нічого хорошого наш футбол не чекає. Навіть за найсприятливішого виходу з карантину до осені, а може, і до кінця року матчі будуть грати без глядачів. Частина клубів, вангую, просто збанкрутіє. Фінансова криза вдарить ще більше, і футболу тут не позадриш.

Зважаючи на наші клуби, які продовжують залишатися дорогими іграшками бізнесменів-олігархів, вихід із кризи там узагалі буде катастрофічний. Тому все це логічно і покаже наше місце в європейськиму клубному футболі, на яке ми справді заслуговуємо!»

Андрій Ковальський (ICTV)

«Я думаю, що однозначно зменшаться зарплати гравців. Багато клубів уже скоротили оклади, і після закінчення карантину в один день ці виплати не поновляться. А може, і взагалі не буде захмарних зарплатних відомостей. Буде оптимізація штату: переглянуть обов’язки і звільнять зайвих людей. Також деякі клуби зникнуть або ж будуть існувати на подачки багатих власників інший команд (щоб набрати потрібну кількість для чемпіонату). У будь-якому разі, я не бачу трагедії. Так, є певні труднощі, але в майбутньому вони посприяють рухові вперед. Футболу потрібна була така шокова терапія.

Наш футбол, як не дивно, постраждає менше, за європейський. У нас відсоток надходжень до бюджету клубу від продажу квитків, абонементів, сувенірки і телеправ значно менший, ніж в Європі. Порівняно з ними ми майже нічого не витрачаємо. Повторюсь, трагедії для нашого футболу немає. Навпаки, після цього ми можемо стати сильнішими, якщо не згаємо свій шанс. Адже це чудова нагода оптимізувати футбол як бізнес, знайти нові джерела прибутку й активніше залучати людей на трибуни. Після карантину буде «спортивний голод», і хто його краще задовольнить, той переможе в підсумку»

Євген Савчук (footboom.com)

«С моей точки зрения, в Украине появляется очень большой шанс для молодых или ранее не совсем востребованных футболистов. Ведь мы знаем позицию руководства УАФ, что чемпионат должен быть обязательно доигран. В случае воплощения в жизнь данной позиции это однозначно придется делать в очень сжатые сроки, играя, условно, через два дня на третий. В такой ситуации тренерам не избежать активной ротации составов, и тем, кому выпадет возможность показать себя, придется выкладываться по максимуму. И неважно, при пустых трибунах будут игры или со зрителями. Что еще важно, менее зрелищными в такой ситуации матчи могут не стать. Может, даже наоборот.

Есть ведь еще такой момент, что за футболистами могут наблюдать скауты зарубежных клубов. Это тоже хороший запасной аэродром, ведь не знаешь, где найдешь, а где потеряешь. Пример тех же Романа Яремчука и Александра Зинченко, которые сегодня являются ключевыми игроками национальной сборной, показывает: если тебя на каком-то этапе не оценили на родине, это не значит, что наступил конец света и карьеры.

Не думаю, что стоит ждать каких-либо суперсделок с баснословными суммами на сотни миллионов. Топ-клубы однозначно не станут разбрасываться лидерами, на которых держится результат и имидж команды, пример – «Барселона», где Месси, тер Штеген и де Йонг получили неприкосновенность на период распродажи. Другое дело, как такой подход отразится на общей атмосфере в коллективе, но это уже другая история.

Если же говорить о чемпионатах, которые досрочно завершены, то внутренняя обстановка в этих странах может быть не сильно благоприятной, по крайней мере, какое-то время. Ведь немало клубов административными методами лишились шансов на попадание в еврокубки либо сохранения прописки в своем дивизионе или, наоборот, повышения в классе. Например, «Утрехт», по данным СМИ, намерен судиться с Королевским футбольным союзном Голландии, поскольку решение досрочно завершить сезон поставило крест на шансах команды попасть в Лигу Европы. Только время покажет, насколько серьезными будут эти войны, и кто победит. Если в них вообще бывают победители»

Олексій Іванов

«На мою думку, важко буде відразу побачити якісь суттєві зміни. Зрозуміло, гравці, уболівальники, фахівці перший час будуть жадібно намагатись вгамувати голод, але через деякий час все повернеться до більш-менш звичного рівня.

Безсумнівно, буде ніяково від виду порожніх стадіонів, бо це все одно, що театральна зала без глядачів або масло без хліба. В ідеалі ця обставина мала б нагадати, що уболівальники – це життєво необхідна акустика футболу, його голос, а не тільки «споживачі» та «живі гроші».

В той самий час, можливо, деякі вболівальники зрозуміють, що справжні герої – зовсім не зірки футболу, а ті, кого звикли вважати чи не лузерами. Та й взагалі, футбол анітрохи не важливіший за життя чи смерть. Чи багато буде таких прозрінь?»

Кирило Крижанівський (офіційний сайт «Динамо»)

«Не жду кардинальных потрясений в нашем футболе. После исчезновения «Днепра» и «Металлиста» нас уже ничем не напугать. А в европейском футболе все может поменяться с приходом нового крупного арабского игрока. И он уже близок!

Как мы все прекрасно помним, неуемное желание больших побед и власти в профессиональном футболе привели владельцев «ПСЖ» к самому крупному и странному трансферу в истории футбола. После этого трансфера экономическая система профессионального футбола в Европе кардинально изменилась. После всего одного трансфера!

Теперь нам остается лишь ждать, насколько большими будут амбиции и желание новых владельцев «Ньюкасла» превратить этот клуб в напичканного деньгами монстра и как это повлияет на рынок. Если они пойдут по пути «ПСЖ», то половина логических рассуждений на счет футбольной экономики после пандемии перестанут быть логическими»

Фоззі (ТНМК)

«Усе зміниться: і людство в цілому, і футбол зокрема. Якщо не буде другої хвилі восени, за пару років оговтаємося й повернемося до передкарантинного рівня життя. Якщо буде друга хвиля, занепад затягнеться. Але зі стриманим оптимізмом чекаю на краще!»

Фото: соцсети журналистов

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты