Tribuna/Футбол/Блоги/Biało-czerwoni/В Японії він був зіркою, але і безсоромним сніговиком. Ким буде Лукаш Подольскі в Польщі?

В Японії він був зіркою, але і безсоромним сніговиком. Ким буде Лукаш Подольскі в Польщі?

В Японії у нього був імператорський прийом і приватний літак, а в Туреччині, він забивав мало, але ефектно. Лукаш Подольскі герої самого грандіозного трансферу в історії польської Прем‘єр-ліги. Багато великих гравців грало на польських полях, але когось як Польді не було.

Блог — Biało-czerwoni
Автор — остап
3 августа 2021, 19:16
5
В Японії він був зіркою, але і безсоромним сніговиком. Ким буде Лукаш Подольскі в Польщі?

Багата кар'єра

Лукаш народився на території Верхньої Сілезії, в спортивній сім'ї Крістіани (етнічної німки) і Вальдемара Подольских. Його мати була гандболісткою і виступала за збірну Польщі, батько був професійним футболістом і ставав чемпіоном Польщі у складі "Шомберки". В 1987 році сім'я вирішила шукати кращого життя в ФРН. Лукаш ріс в Бергхайме, а пізніше в Пульхайме - містечко біля Кельна.

Футбольний світ дізнався про польського емігранта завдяки чудовим виступам за "Кельн". В маленькому клубі Подольскі став головною зіркою і надією клубу. Після Евро-2004 Лукаш ще сезон проведе за "Кельн", забивши 24 голи в другій Бундеслізі допоможе клубу повернутися в вищий німецький дивізіон. І його трансфер у флагман німецького футболу - "Баварію" став неминучим. Сума трансферу склала близько 10 мільйонів євро.

За три роки в мюнхенській "Баварії", Подольскі не розкрив свій потенціал на повну через травми та конкуренцію. В Мюнхені його колекція трофеїв поповнилася Кубком і Суперкубком Німеччини та золотом чемпіонату Німеччини в сезоні 2007/08 роках. У 2009 році Лукаш повернувся в "Кельн" підписавши 4-річний контракт з "козлами".

Провівши у "Кельні" 88 матчів і забивши 33 голи Подольскі вирішив спробувати себе за межами Бундесліги в більш статусній АПЛ. 30 квітня 2012 року було оголошено, що німець в літнє трансферне вікно перейде в лондонський "Арсенал". Нове розлучення для фанатів "Кельна" було не менш сумне, фанати хоч і молили Польді залишитися, але ніхто не думав назвати його зрадником. Крім того в клубі вирішили зробити його "десятий номер" недоторканим до того часу, поки він не закінчить кар‘єру футболіста, натякаючи, що двері в клуба для нього завжди відкриті.

В "Арсеналі" в першому ж сезоні забив 11 голів і віддав 11 передач. Його дуже цінував француз Арсен Венгер. Якби б мене запитали: "Кого з форвардів ти б хотів побачити на ударній позиції у вирішальний момент?" я б відповів: "Лукаш Подольскі" зізнавався француз в інтерв'ю. Але в наступних двох сезонах Лукаш став нечасто потрапляти в основу "канонірів".

В сезоні 2014/15 "Арсеналом" був придбаний Алексис Санчес, який з перших матчів почав показувати свій клас і Денні Велбек з Манчестера. Розуміючи це Лукаш відправився в Італію. Піврічна оренда в міланському "Інтері": команда була в середині таблиці і завершила чемпіонат на восьмій сходинці. Сам Подольські за команду Манчіні провів лише 9 матчів і за цей час встиг лише один раз асистувати партнерові. "Інтер? Минулий сезон склався так, як склався. Англійський футбол підходить моєму стилю гри, але я знаю, як все може раптово змінитися. У мене є характеристики, які можуть допомогти багатьом командам. Але трансфер в "Інтер" без попереднього договору про покупку став помилкою"- резюмував свою кар‘єру в Мілані німець. Наступним клубом Лукаса став "Галатасарай" у якому він проведе два сезона, стабільно виходячи в основі гранда турецького футболу.

2 травня 2017 року Подольскі повідомив, що по закінченню сезону в турецькій Суперлізі поповнить склад "Віссел Кобе". Футболісту був запропонований контракт на три роки з зарплатою 15 мільйонів євро в рік.

Вибір збірної

Говорячи про кар'єру Подольскі треба не забути його виступи в збірної. В кінці 2003 року, після кількох вдалих матчів в першому сезоні в Бундеслізі, польські ЗМІ активно почали радити тодішньому тренеру збірної Польщі Павлу Янусу. "На сьогоднішній день у нас є сильніші нападаючі в Польщі, і я не бачу причин викликати гравця в команду, який зіграв лише декілька ігор в Бундеслізі". В той час Подольскі хотів виступати саме за збірну Польщі. Але в Німеччині його потенціал побачили й Подольскі почав викликатися в німецьку юніорську команду. Гра Лукаша настільки вразила Руді Феллера, що форварда взяли на Євро -2004. Він став першим гравцем представником другої Бундесліги в складі збірної Німеччини.

Йому належить рекорд по силі і швидкості польоту м‘яча -201 км/г (до цього рекорд належав Роберто Карлосу 198 км/г).

Подольскі став зіркою в Японії. Почав еру DAZN на азійському ринку

У 2017 році він приєднався до "Кобе" на зборах в Німеччині. Більшість передбачало, що для Подольскі це символічний відхід від гри. Між тим в Азії його зустрічали по-королівське. Він летів на приватному літаку, в аеропорту його зустрічав натовп вболівальників. Клуб показав ролик в якому Лукаш їв суші анонсуючи його трансфер.

Це відкрило "еру DAZN", коли стрімінгова платформа почала показувати лігу."Віссел Кобе" був середняком ліги без особливих досягнень і не викликав цікавості, як і вся японська ліга в цілому. Попередньою великою подією став трансфер Дієго Форлана у "Сересо Осака" в 2014 році, але важко порівняти ці два трансфери. Прихід Подольскі був схожий на режисерське поставлене шоу. Саме Лукаш проклав шлях в "Кобе" Андерсу Іньєсті і Томасу Вермалену, популяризуючи лігу для постарілих зірок.

За два роки в Японії Подольскі забив 17 голів в 60 іграх. Він виділявся, але не завжди був гравцем, який вирішував долю матчу. Це вже не був той Подольскі, який провів 130 матчів і забив 48 голів за збірну Німеччини, маючи за спиною сім великих турнірів і титул чемпіона світу 2014.

А проте у нього були свої моменти і як тільки він був у хорошій формі, на полі він був загрозою для команди суперника. В "Кобе" він змінився ментально. Адже він приїхав в статусі чинного чемпіона світу і всі мали про це знати.

Лукаш Подольскі, а також Давід Вілья або Іньєста, який пізніше почав грати за "Кобе", стали підтверджувати японській футбольній спільноті, що адаптація до місцевої ліги, не така і проста. Японія стала країною втечі від тиску і популярності, який трапляється в Європі, при цьому забезпечила прилив грошей і контрактів.

Вболівальники любили Лукаша для них він став суперзіркою. Кожного разу на матчі "Кобе" в Токіо на стадіоні було багато футболок німецької збірної та "Арсеналу" з ім'ям Подольскі.

Хоча в японському медіапросторі Подольскі часто висміювали. А зокрема журналісти, які писали для іноземних читачів. Рахуючи його за безсоромного сніговика простими словами гравця, який приїхав за грошима, а не для популяризації ліги й клубу зокрема. Польський-німець не хотів носити капітанську пов‘язку в "Кобе" і вести за собою команду. В японських ЗМІ на противагу цьому ніхто ніколи його не критикував, через це в Японії він залишив враження супер гравця.

Подольскі мав допомогти "Антальяспору". Він забивав фантастичні голи, але і страждав

Після двох років в Японії Подольскі вирішив повернутися в Туреччину, в країну з дуже вірними фанатами і клубами. Він став гравцем "Антальяспору". І знову його зустрів натовп турецьких фанатів і медіа. "Зірка, в яку ми віримо і потребуємо повернулася", - говорили заголовки газет. Журналісти були впевнені, що Подольскі допоможе не тільки "Антальяспору", але й уже не такій праймовій турецькій Суперлізі.

А чи допомогло це? Провів у команді весь 2020 рік і першу половину 2021 року, але у двох випадках не був рятівником турецької команди. Якщо подивитися на його цифри, то вони не вражають - він забив сім голів в 47 матчах. Але дивлячись, як він грав ми отримаємо трішки іншу картину гравця. Його голи були ефектними, а передачі точними й красивими. Він часто допомагав в захисті, він ставав більш універсальним гравцем.

Подольскі часто був в лазареті команди. Керівництво "Антальяспору" вирішило не продовжувати з ним контракт. В Туречинну він приїхав в статусі зірки, а поїхав якось непомітно і буденно.

Лукаш Подольскі виконав свою обіцянку

Подольскі багато років тому обіцяв вболівальникам, що в кінці кар‘єри хоче пограти в Польщі, а саме в Гурніку Забже. Лукаш з дитинства вболівав за цей клуб, 14 разових чемпіонів Польщі. Він вперше зізнався про любов до сілезького клубу, ще до того як перейшов в лондонський "Арсенал". "Я слідкую за всіма матчами гірників(прізвище Гурніка Забже), по телевізору або в інтернеті. Мені приємно, що в Забже будується стадіон. Я б хотів зіграти на ньому одного разу", - сказав тоді Польді.

Колишній спортивний директор клубу із Забже Кшиштоф Май був одним з тих, кому дуже подобалася гра Подольскі. Гірничий активіст завжди активно запрошував німецьких гравців в клуб. Саме йому Подольскі пообіцяв, ще у 2007 році, на прикінці кар'єри він буде грати за "Гурнік". Аналогічну обіцянку він дав своїй бабусі. Кшиштоф Май так і не побачив Подольскі в футболці "гірників", він несподівано помер від серцевого нападу у 2015 році в 39 років. Між цим бабуся Лукаша померла у 2019 році. Після її смерті футболіст опублікував зворушливий пост в Instagram: "Коли я був маленьким я грав з тобою в футбол. Ти зробила мене тим, ким я є зараз. Ти вірила в мене і мої мрії. Ми разом завоювали золоті медалі чемпіонату світу"- написав Подольскі.

У Подольські були більш фінансово цікавіші пропозиції, чим в "гірників".Його хотів бачити у своїх рядах мексиканський "Керетаро", який запропонував гравцю контракт на два роки. Але він вирішив дотримати обіцянки і підписав однорічний контракт з командою із Забже з опцією продовження на 12 місяців. Подольскі на першій пресс - конференції сказав, що "Гурнік" буде його останнім клубом в багатій кар‘єрі.

Приїхав Подольскі, продажі збільшилися

Оголошення про підписання Подольскі контракту з "Гурніком", є найкращим трансфером року в польському футболі. В Екстракласе також виступають колишні зірки європейського футболу як Якуб Блащиковській і Артур Боруц. З точки зору маркетингу і бізнесу в лізі ще не було такого великого імені. Результати можна побачити вже зараз: в клубі говорять про рекордні продажі квитків на стадіон і у VIP-ложе та прибуткові спонсорські контракти. Лукаш добре розуміє свою роль в клубі, таке уже було в Японії. Він буде послом і обличчям багатьох маркетингових заходів, а його відкритість має допомогти в цьому.

Польський-німець може бути не тільки цінним у складі "гірників", але і для всієї польської ліги. Екстракласе потрібні зірки, ця історія не тільки локальна, але матиме вплив на популяризацію ліги в цілому. Подольскі вже керує власною академією в Польщі, інвестує в проекти навколо спорту і в бізнес.

Можливо, в клуб із Забже Лукаш прийшов в ідеальний момент кар'єри. Кінець кінцем, як запевняє сам футболіст, саме тут він повинен закінчити з професійним футболом. Ніде він не відчував себе комфортно. А в Забже на нього чекали роками й фанати матимуть можливість побачити його філіграмні паси і рекордні удари. Лукаш повертається на свою історичну батьківщину і хоче показати свою магію.

Фото: onet sport pl; sport pl; pl.wikipedia.org