Tribuna/Футбол/Блоги/Полонез/Три різних «Шахтаря». Форми польських гірників

Три різних «Шахтаря». Форми польських гірників

Блог «Полонез» продовжує цикл матеріалів про форми клубів Екстракласи. Сьогодні мова піде про найближчих «сусідів» донецького «Шахтаря» - двох «Гурніків» та «Заґлембе»

Блог — Полонез
Автор — Gedeonus
8 августа 2015, 15:44
3

Блог «Полонез» продовжує цикл матеріалів про форми клубів Екстракласи. Сьогодні мова піде про найближчих «сусідів» донецького «Шахтаря» - двох «Гурніків» та «Заґлембе».

Львівський «Шахтар»

Якщо «Шахтар» зненацька вирішить переїхати до Львову на постійній основі, за емблему їм варто буд взяти щось накшталт того, що зараз на емблемі у любінського «Заґлембе». У помаранчевого клубу зелено-білі вертикальні смуги з помаранчевими молотками розташовані у помаранчевому кільці, що дуже нагадує кільце як у старій емблемі «Шахтаря». Якщо без жартів – то любінський (не люблінський! це важливо) клуб і справді має дещо спільне з донецьким клубом. Назва клубу перекладається як «Басейн» (на що нам варто згадати донецький вугільний басейн), у формі використовує помаранчево-чорні та біло-чорні мотиви. Звичайно, на цьому спільні риси клубів закінчуються: ані бразильців, ані такого бюджету, як у «Шахтаря», у «Заґлембе» немає. Стадіон у клубу новий – будували під Євро – але не настільки сучасний, як «Донбас-Арена».  Такі справи.

Цікаві шаблони футбольних форм оминають шахтарське містечко Любін. Не остання заслуга в цьому компанії Nike, яка є технічним спонсором команди. На відміну від донецьких гірників, які після переходу до Nike мали виключно смугасту чорно-помаранчеву форму, то у любінських хлопців все навпаки. Повністю помаранчева форма з чорним верхом є домашньою, а повністю біла з чорними шортами (до речі, схожий на класичний комплект донеччан) – виїзна. Схожості з «Шахтарем» додає також єдиний спонсор посеред футболки у гравців. В той час як у минулому огляді форм клубів Екстракласи ми побачили забагато рекламного простору на один квадратний сантиметр футболки, то у «Заґлембе» з цим все чисто.

До речі, маскотом у люблінського клубу також є кротик

Ціна: 160 зл. – помаранчево-чорна форма; 120 зл. – чорна, 110 зл. - біла

Зелений молот

«Буферною зоною» між формами Nike та формами adidas у нашому огляді буде «Гурнік» з Лєнчни, який вдягається у Jako. Німецька компанія – виробник спортивного одягу, хоч і не має у своєму активі жодного клуба-гранда, давно вийшла за рамки німецькомовного ринку і тепер має хоча б одного свого представника майже у всіх країнах Європи (вибач, Україно). Сам «Гурнік» Лєнчна, власне, і є у Польщі головним клієнтом Jako. Інвестором клубу є вугільна шахта «Богданка» (названа за селищем Богданка під Лєнчною, у якому і базується шахта), яка таким чином посідає й  місце титульного спонсора клубу. Чотири роки тому у Богданці вирішили, що як головний спонсор клубу вони мають право змінити клубну назву, і на три роки «Гурнік» став ГКС «Богданка». На щастя, розум не зовсім покинув власників бідного клубу, і через певний час клубу з Лєнчни повернули його історичну назву.

Хоч у формах Лєнчни і немає нічого особливого, але вони одразу мені сподобалися своєю чистотою. Ні, спонсор у «Гурніка» є, проте він один і пасує до самої форми. Обидві футболки зроблені за однаковим шаблоном – вертикальні смуги двох відтінків головного кольору (зеленого та білого відповідно) вздовж всієї футболки, а такої чорні тонкі кільця та рукавах та чорні плечі з фірмовими кружечками від Jako.

Ціна: 130 зл. – обидві форми.

Триколор

Треті «гірники» у нашому огляді наразі перебувають на останній позиції у турнірній таблиці Екстракласи, хоча був час, коли Забже домінував у польському футболі, вигравши 4 чемпіонати поспіль у 80-ті та 10 чемпіонатів за 15 років у 60-ті. Ігор Шитов (якщо ви ще пам’ятаєте такого), певно, сказав би, що «ім’я – це все що залишилося від Забже». Цікаво, що хоч «Гурнік» Забже є «Гурніком», тобто клубом, що названий на честь шахтарів, клубом, який розташований в місті – центрі видобутку вугілля, але він не носить кольорів, що традиційно асоціюються з шахтарським ділом: помаранчевий, чорний. З момента утворення клубу основними кольорами Забже є білий, червоний та синій. Саме у таких кольорах маємо основну форму «Гурніка» від adidas. Основний колір – білий, тонесенькі сині вертикальні смуги йдуть вздовж форми. Червоне адідасівське трисмужжя пролягає плечами футболки, а під пахвами, по боках футболки, розташовані товсті сині смуги з червоними вставками. Хібащо рожевий спонсор T Mobile одразу під коміром всіма силами намагається зіпсувати вечірку.

 

За що можна похвалити Забже – то це за те, що хоч клуб і використовує adidas, але шаблони бере не найпростіші. На відміну від наших «Ворскли», «Говерли», «Волині» та «Металурга» Запоріжжя, «Гурнік» вміло вибирає з того, що йому запропонувала компанія – технічний спонсор. Жодна з трьох форм клубу не є класичним адідасом, як ми його знаємо: порожня футболка зі смугами на плечах. І саме за це можна навіть почати симпатизувати «Гурніку».

Ціна: 210 зл. – домашня.

Лучшее в блогахБольше интересных постов