Tribuna/Футбол/Блоги/Полонез/Екстра-класу? Форми Nike для клубів польської Екстракласи

Екстра-класу? Форми Nike для клубів польської Екстракласи

Блог «Полонез» розпочинає цикл матеріалів про форми клубів Екстракласи. Сьогодні поговоримо про «Лех», «Погонь» та «Термаліку»

Блог — Полонез
Автор — Gedeonus
2 августа 2015, 17:12
4

Блог «Полонез» розпочинає цикл матеріалів про форми клубів Екстракласи. Сьогодні поговоримо про «Лех», «Погонь» та «Термаліку».

«Лех». Шляхом Дніпра

 

Минулого літа познанський «Лех» відмовився від форм виробника Puma. Саме за пумівськими формами український вболівальник найкраще пам’ятає познанський клуб – декілька сезонів тому у плей-офф Ліги Європи, граючи саме у Puma, «Лех» не пустив дніпропетровський «Дніпро» до групового етапу ЛЄ. Нічого унікального познанському клубу не пропонувалося, проте тогочасні шаблонні форми від Пуми (як-от так звані «боброві зуби») були цікавими та незвичайними. Незважаючи на це, в травні 2014 року був підписаний контракт з Nike, деталі якого не були оприлюднені. Не здивуюся, якщо насправді у ньому просто фігурувала сума, яка у більшу сторону відрізнялася від тої, що була готова платити Puma. Як би там не було, «залізничники» отримали на минулий сезон де-факто ту ж саму форму, що й і «Дніпро». Більш того, цьогосезонна (15/16) зміна полягає хібащо в тому, що синю форму з білою вертикальною смугою замінила повністю синя форма з коміром (нічого не нагадує?). Простота та невимушеність, з якою дизайнери Nike підходять до моделювання нових форм «Леха» та «Дніпра», вражають. І якщо у «Дніпра» на більш-менш пристойну форму ще є якісь надії (врешті-решт, клуб фіналіст Ліги Європи!), то «Леху» нічого не залишається, окрім як сподіватись на зміну спонсора найближчим часом.

Ціна: 200 злотих – домашня (синя), 180 зл. – виїзна.

«Погонь». Львів у екзилі

Зараз, коли футбольний Львів асоціюється виключно з «Карпатами» (вибач, львівський «Шахтар»; пробач, ФК «Львів») важко навіть уявити, що колись у місті Лева був клуб, який значив для місцевих більше, ніж «зелено-білі». Проте львівська «Погонь» була таким клубом: заснована у 1904 році, з моменту розіграшу першого чемпіонату Польщі (1921) і до останнього чемпіонату країни (1939) чотири (!) рази ставала чемпіоном країни і жодного раз не вилітала з Екстракласи. Друга світова війна внесла свої корективи: польське населення спішно покинуло Львів, осідаючи переважно у містах Нижньої Силезії та вздовж Одри. Одним з таких міст було місто Щецин, в якому екс-львів’яни заснували однойменний спортивний клуб «Погонь» Щецин, який зберігав кольори львівської «Погоні» та подібну емблему. Зараз синьо-гранатовий клуб має багаторічний контракт з Nike. На відміну від, наприклад, «Барселони», яка щороку (майже) наполягає на вертикальних смугах для своєї форми, для «Погоні» наразі не має значення, як саме розташовані ці кольори на футболці. Цьогоріч, наприклад, домашня форма Щецина має вертикальні синьо-гранатові смуги за тим само шаблоном, як у «Чорноморця». Виїзна ж у померанців повністю біла за класичним найківським шаблоном.

Ціна: 200 злотих – домашня (синьо-гранатова), 140 злотих – виїзна.

«Термаліка». Бетон від Витковської

У селі Нецєча, що представляє цей клуб, живе 750 людей, а клубний стадіон у сусідньому містечку Жабно вміщує трохи більше двох тисяч чоловік. Втім, це не завадило «Термаліці» пройти з шостого (регіонального) дивізіону до Екстракласи за 12 років. 2005 року, коли клуб дебютував у п’ятому дивізіоні країни, його було придбано головою компанії «Брук-Бет» (виробництво бетону) Данутою Витковською. Слова «Брук-Бет» наявні у назві клубу і нині: саме ця компанія вкладала неабиякі гроші у розвиток клубної інфраструктури та клубу взагалі.

Як всі клуби без особливих традицій, Нецєча не примхлива щодо ігрової форми. Та і як тут бути примхливим, якщо твій технічний спонсор – Nike. Три форми – повністю синя, повністю помаранчева та повністю біла – і є цьогорічним комплектом форм для «Термаліки». Варті уваги також нетрадиційні основні кольори клубу. Синій поряд з помаранчевим у топ-5 лігах ми бачимо тільки у французького «Монпельє», а отже своїми кольорами Нецєча виділяється не тільки в Польщі, а в цілому у Європі.

Ціна: 160 злотих - усі форми. 

---

P.S. Одразу звертає на себе увагу такий аспект польських ігрових форм, як безбожна кількість реклами на футболках майже кожного клубу. Для людини, розпещеної наявністю смаку та УПЛ (де половина клубів споконвіку грає без титульного спонсора на футболці і це норма), така ситуація видається повним жахіттям. У всіх трьох сьогоднішніх клубів, як бачите вище, ця проблема наявна і навіть прогресує. Безідейні комплекти форми від Nike самі по собі виглядають ніяк, а з тисячею різнокольорових спонсорів по всій футболці єдиним почуттям, які вони викликають, є огида. На жаль. Тим не менш, на щастя, не всі польські клуби так зневажливо ставляться до своїх форм. Які – побачите у наступних оглядах :)