Tribuna/Биатлон/Блоги/Реальний біатлон/Підручний розклав тонкощі літніх зборів: переїзди, стрілкові тренажери та крос-походи по горах

Підручний розклав тонкощі літніх зборів: переїзди, стрілкові тренажери та крос-походи по горах

Де та як тренуються біатлоністи і чому тренувальні збори проводять закордоном - про все у новому дописі блогу Реальний біатлон

15 июля 2019, 18:05
16
Підручний розклав тонкощі літніх зборів: переїзди, стрілкові тренажери та крос-походи по горах

Від редакції Tribuna.com: це новий пост чемпіона світу Дмитра Підручного – в його блозі «Реальний біатлон» з’являються матеріали, які відкривають життя за лаштунками нашої збірної. Підписуйтесь, ставте плюси та задавайте нові питання про український біатлон.

Закінчився сезон, одразу починаємо підготовку до наступного? Ні, у біатлоністів теж є канікули. Щоправда тривають вони лише місяць-півтори, зазвичай, у квітні. А тоді починається найважливіше – тренування. Про них я сьогодні  розповім детальніше.

Перед тим, як приступати до будь-якої роботи, потрібно знати, що робити. Для цього згодиться план тренувань, який тренер складає на весь сезон. Здебільшого, саме від тренера залежить, де будуть проходити тренувальні збори, скільки часу і які навантаження будуть виконувати спортсмени. Але в процесі роботи план можна коригувати і змінювати.

Через запалення зв’язок під коліном ми з тренером змінювали мій план, довелось виключити на деякий час біг та велосипед. Зараз я ще досі тренуюсь по своїй програмі, але незабаром буду працювати за загальним командним планом.

Я радий, що Юрай Санітра (головний тренер чоловічої збірної) складає план так, що, порівняно з минулими сезонами, ми проводимо більше часу в Україні. Є можливість спостерігати за тим, як росте донечка не з телефонного екрану.

Юрай Санітра – головний тренер чоловічої збірної України

Перші тренування нового циклу є досить легкими і, зазвичай, ми проводимо їх вдома. Вони повертають м’язи в тонус після відпочинку.

Далі команда з’їжджається на збори. Вже два роки поспіль перший тренувальний збір проходить в Буковелі, куди, крім основного складу команди, Юрай запрошує й молодих хлопців. Для них це класна можливість здобути новий досвід, а для нас це причина не розслаблятися, адже з кожним роком ми стаємо старіші, а вони наступають нам на п’яти.

В Буковелі ми не проводимо стрілкові тренування. Поки що немає можливості – біатлонний комплекс ще не побудований. Проте ми тренажимо (імітуємо стрільбу) та працюємо із системою «SCATT». 

Це стрілковий тренажер, що показує на комп’ютері весь цикл стрільби: заряджання, заведення мушки на мішень, постріл, вивід мушки з мішені.

Система SCATT

Відсутність біатлонного комплексу в Україні – це одна з причин, чому здебільшого наші тренувальні збори проходять закордоном, але вона не єдина.

Збори повинні відрізнятися висотою над рівнем моря та рельєфом так само, як і змагання проводяться на різних стадіонах, на різній висоті та на трасах з різним рельєфом. Організм біатлоніста має вміти працювати в будь-яких умовах.  Крім того, постійно тренуватися в одному місці швидко набридає, потрібно змінювати локації, щоб тренування сприймалися легше психологічно.

Зараз ми проводимо збір в Словаччині  – багато стріляємо та робимо крос-походи по горах, які, до речі, тут неймовірно красиві. На ці літо та осінь в нас ще заплановані збори в Обертілліасі і Рамзау(Австрія), Антерсельві (Італія), а також в Обергофі і Рупольдингу (Німеччина).

На початку щорічного циклу ми проводимо базову роботу, спрямовану на витривалість та силу. Багато катаємось на велосипеді, робимо силові вправи в спортзалі, бігаємо, влаштовуємо крос-походи, а в процесі відпрацьовуємо також технічні моменти. Через деякий час додаємо спеціальну роботу з акцентом на розвиток швидкості.

Добре попрацювавши над витривалістю, силою та швидкістю, разом з командою випробовуємо свої сили у літній змагальний період: проводимо багато контрольних тренувань, під час яких змагаємось між собою, а також беремо участь у різноманітних чемпіонатах. Цього року плануємо позмагатися на чемпіонаті в Німеччині.

Літній чемпіонат світу 2018

Після такої виснажливої роботи зменшуємо навантаження та в жовтні вирушаємо на першу «вкатку», яка вже декілька років поспіль проходить в Рамзау, Австрія. Там ми поєднуємо літні тренування та часто піднімаємось на льодовик, де робимо перші тренування на лижах та готуємось до серйозних навантажень.

А вже наступний і крайній збір перед сезоном спрямований на підготовку до змагань Кубка Світу. Місце його проведення залежить від розташування першого етапу. На цьому зборі також остаточно визначаються склади команд на Кубок Світу та Кубок IBU.  Цього року крайній збір найімовірніше проведемо в Норвегії.

Такі переїзди вже стали частиною кожного біатлоніста. З одного боку, без них важко уявити своє життя, але з іншого – хочеться частіше бачити рідний дім.

Всі тонкощі тренувань на цьому ще не закінчуються! На кожному тренуванні спортсмени повинні слідкувати за своїм пульсом та диханням. Ці показники визначають в якому режимі ми працюємо: аеробному – коли кількість кисню, що надходить в організм, перевищує  кількість виробленого вуглекислого газу, чи анаеробному – коли вироблення вуглекислого газу більше, ніж споживання кисню. Тренер завжди наголошує на тому, в якій зоні потрібно працювати на тренуванні, бо це впливає на ефективність та якість як тренування, так і підготовки загалом.

***

До речі, хочу подякувати всім, хто підтримав ідею про блог, та всім, хто не боїться залишати фідбек! Дуже приємно бачити, що Вам цікаво читати. Тож маю для Вас пораду. Оскільки зараз в Україні стає популярно вести здоровий спосіб життя, то слід пам’ятати, що завжди потрібно слідкувати за своїм самопочуттям та станом здоров’я. Спорт має не шкодити, а сприяти покращенню здоров’я, тому серйозні фізичні навантаження слід виконувати під наглядом спеціалізованих тренерів!

Якщо у Вас з’явились запитання, можете, як завжди, залишити їх у коментарях, постараюсь відповісти на все, що Вас цікавить, у наступних публікаціях.

Фото: biathlon.com.ua