Tribuna/Футбол/Блоги/Погляди футболіста/«ПСЖ» – нова атракція Парижа після Ейфелевої вежі та Нотр-Дама. Тут під одним дахом зібрані найдорожчі гравці планети

«ПСЖ» – нова атракція Парижа після Ейфелевої вежі та Нотр-Дама. Тут під одним дахом зібрані найдорожчі гравці планети

Свіжа колонка Філіппа Лама.

Автор — Філіпп Лам
15 сентября 2021, 16:57
4
«ПСЖ» – нова атракція Парижа після Ейфелевої вежі та Нотр-Дама. Тут під одним дахом зібрані найдорожчі гравці планети

Колишній чемпіон світу та турнірний директор Євро-2024 Філіпп Лам аналізує футбольні теми та обговорює їхнє стратегічне значення для суспільства, економіки та політики.

Серія колонок «Погляди футболіста» записана журналістом видання Zeit Online Олівером Фрічем та публікується в різних європейських країнах як вітальний жест усьому континенту. В Україні їх можна читати ексклюзивно на сайті Tribuna.com.

На березі ріки Сена в Парижі, за п’ять хвилин від Лувру, розташований торговий центр «Самарітен». Востаннє на реновацію будівлі витратили 750 млн євро. Обшита дерев’яними панелями, в ній є VIP-зона, в асортименті Dior, Gucci, Prada та Louis Vuitton, а взуття коштує 1000 євро. Пляшки шампанського можна персоналізувати, виставлені під склом флакони для парфумів можна купити за шестизначну суму. Бізнес розкішних товарів продовжує зростати навіть в умовах пандемії.

«Самарітен» приваблює людей. Вони прогулюються між вітринами та милуються ними, наче Моною Лізою в Луврі. Торговий центр хочуть відвідати так само як Ейфелеву вежу та Нотр-Дам. Його власник Бернар Арно, найбагатша людина Європи, зібрав у своєму казковому замку всі знатні бренди.

«Самарітен» нагадує футбольний клуб «ПСЖ». Бо найдорожчі гравці світу зібрані тут під одним дахом. На воротах італієць Джанлуіджі Доннарумма, якого після перемоги на Євро визнали гравцем турніру. Новачок в обороні – Серхіо Рамос, капітан та ідентифікатор «Реала» понад десятиліття. Чемпіон Європи, серце збірної Італії Марко Вератті веде гру паризької команди.

Футболістів атаки взагалі знає кожна дитина в Токіо, Делі, Кейптауні, Лондоні та Ріо. Неймар та Кіліан Мбаппе не є найталановитішими голеадорами у світі, але є найдорожчими. Разом їхні трансфери вартували понад 400 млн євро. Тепер Ліонель Мессі також у футболці «ПСЖ», колишня ікона «Барселони» та 6-разовий володар Золотого м’яча.

Ці троє – найвідоміші футболісти на планеті, разом у них більше мільярда підписників у соціальних медіа. Компанії бракує лише Крішітану Роналду, але це було б уже занадто для будь-якого тренера. 

Десять років «ПСЖ» належить керівній родині Катару. Власник – емір держави Тамім бін Хамад Аль Тані, який інвестував у клуб уже понад мільярд євро. Країна, яка наступного року прийме чемпіонат світу, фінансує спорт багато років, привертаючи таким чином увагу усього світу.

За останні дев’ять років «ПСЖ» сім разів ставав чемпіоном Франції. Але в Парижі, як і в інших великих місцях, тутешня ліга більше не є визначальним фактором. Клуб без величних традицій чи колекцій трофеїв останнім часом став членом континентальної еліти. Він наймає лише визнаних тренерів на кшталт Карло Анчелотті, Унаї Емері, Лорана Блана, Томаса Тухеля чи тепер Маурісіо Почеттіно.

В Парижі мислять глобально. В Лізі чемпіонів «ПСЖ» тепер вважається фаворитом. Перемога в турнірі принесе французькому клубу перший міжнародний титул з 1996 року. Останніми роками парижане все ближче й ближче до цього досягнення. Минулого сезону вони дійшли до півфіналу, а два роки тому зіграли у фіналі.

Число їхніх фанатів у світі постійно росте. Якщо є можливість побачити зірок зблизька, натовп утворюється наче навколо музичних кумирів чи голлівудських акторів. Футболки добре продаються. Ковід нічим не може завадити «ПСЖ». Клуб на устах у кожного. Після Ейфелевої вежі та Нотр-Дама в Парижа нова визначна атракція – непомірно дорогий футбольний клуб.

«ПСЖ» став частиною поп-культури. Його гравці популярні серед реперів. Перегляди їхніх відео сягають 9-значних показників. Клуб також інтегрувався в індустрію моди. Дизайнерка Крістель Коше створила футболку «ПСЖ» вартістю 3 тисячі євро. Бейонсе, Леонардо Ді Капріо та Мік Джаґер одягали щось із цієї колекції. Це пасує Парижу, столиці моди та екстравагантності.

В першому турі групового етапу Ліги чемпіонів «ПСЖ» зустрінеться із «Брюгге». Річний оборот клубу, чий випуск акцій цього року провалився, сягає 135 млн євро, але команда все ще грає в абсолютно іншій лізі. Гравці чемпіона Бельгії почуватимуться туристами в «Самарітені», коли зійдуться в дуелі з Неймаром, Мбаппе та Мессі.

В групі «ПСЖ» також «Лейпціг» та «Манчестер Сіті» – два інших клуби, керовані інвесторами і чий розвиток не простежувався десять років тому. Як показує приклад «ПСЖ», топовий футбол змінився. Клуби просувають нову модель – ідентифікацію не через прив’язку до локальних коренів, а через глобальний інтерес. Коли гратимуть «ПСЖ» та «Манчестер Сіті», дивитиметься весь світ. Більшого видовища не існує.

Фото: Lionel Urman / Imago-image, твіттер ПСЖ, Frank Hoermann/Sven Simon

Другие посты блога

Все посты