Tribuna/Футбол/Блоги/Український футбол з низів/Як проводити змагання ПФЛ у післявоєнний час? Аналізуємо Першу лігу

Як проводити змагання ПФЛ у післявоєнний час? Аналізуємо Першу лігу

Розмірковуємо над тим, як можуть пройти змагання у Першій лізі в сезоні 2022/2023.

Автор — Illia Deulin
21 мая 2022, 12:39
2
Як проводити змагання ПФЛ у післявоєнний час? Аналізуємо Першу лігу

Вітаємо вас у блозі проєкту "Український футбол з низів", який висвітлює змагання у Першій та Другій лігах України!

Можливо, про це зараз недоречно думати, але тим не менш, рано чи пізно настане наша перемога і треба повертатися до звичного життя, в тому числі життя футбольного. Гостро стоятиме проблема проведення всеукраїнських змагань, тому, враховуючи тематику нашого блогу, в цьому та наступному матеріалі ми розмірковуватимемо над тим, як відбудеться сезон 2022/2023 в Професіональній футбольній лізі України.

Важливе повідомлення: цей матеріал є лише польотом фантазії авторів блогу і ні до чого не закликає. Ми відкриті до дискусії в коментарях.

Склад учасників та обмін між лігами

При побудові ймовірних варіантів проведення ми враховуємо найоптимістичніший варіант, за яким у Першій лізі, як і в сезоні 2021/22 буде 16 команд, тобто: до УПЛ підвищаться “Металіст” та “Кривбас” (проте не виключаємо можливість підвищення “Альянса” та “Оболоні”), а залишать Першу лігу лише команди, які мали фінансові проблеми ще до початку війни. З відкритих джерел відомо, що це тільки “Олімпік”. Також пам’ятаємо, що за спортивним принципом з УПЛ до Першої ліги, як і з Першої до Другої, ніхто не вилітає.

У разі, якщо в Першій лізі буде вакантно три місця, то з Другої ліги заходять чемпіони своїх груп: “Карпати” та “Металург”, а між другими командами, тобто між “Лівим берегом” та “Скоруком” проводиться матч плей-офф за право участі в Першій лізі перед початком сезону. 

Якщо ж “Альянс” та “Оболонь” таки виходять до УПЛ, то зміщуємо місця, які проводять матч за право участі в Першій лізі на одне вниз: “Лівий берег” та “Скорук” виходять напряму, а ЛНЗ та “Балкани” зіграють у плей-офф. Якщо ж хтось відмовиться грати в цьому матчі - право участі переходить наступній команді.

Місце проведення чемпіонату

Якщо обстановка дозволятиме - весь сезон можна проводити на домашніх стадіонах команд. Проте, у випадку відсутності такої можливості Першу лігу можна спокійно проводити на Заході України навіть за проведення УПЛ там ж. 

Змагання ПФЛ, попри трансляції на ТК “Футбол” (якщо вони будуть) інфраструктурно менш примхливі і арен для проведення матчів тут набагато більше, ніж для змагань УПЛ.

Оскільки команд 16, то для комфортного проведення сезону нам потрібно не більше восьми стадіонів. Якщо УПЛ все таки буде проводитися на Заході, то стадіони деяких команд навіть Першої ліги відпадають. Але альтернативи є.

Спочатку розраховуємо на те, що “Ужгород” продовжить виступи і команди УПЛ поділяться стадіоном “Авангард” для нього, як і стадіоном в селі Минай. Також не виключаємо штучне поле ужгородського стадіону, де за бажання можна проводити матчі (за умови зведення або встановлення тимчасової роздягальні для нього).

Далі по максимуму буде задіяна Академія МФА “Мункач” в селі Дерцен. Перше та шосте поля занесені в реєстр УАФ, але можна використати і два будь-яких інших поля, якщо встановити вишки для трансляцій. Цього буде достатньо.

І на останок - новий стадіон ДЮСШ в Мукачево. На фотографіях він виглядає досить симпатично, не гірше чернігівської “Юності”, де проводив матчі донецький “Олімпік”.

Якщо ж УПЛ проводитиметься в Туреччині, то список стадіонів виглядає цілком логічно. Беремо арени клубів ПФЛ + «Минай-Арену» і в підсумку отримуємо досить пристойні арени.

Формат змагань

Воєнний стан на 99% буде подовжено як мінімум до 23 серпня, тому підстав вважати, що сезон розпочнеться раніше початку вересня ми не маємо. 

Враховуючи цей факт, а також те, що змагання ПФЛ мають чотирьохмісячну “сплячку” з кінця листопада по другу декаду березня, вірогідність проведення звичайного чемпіонату дуже мала. Тому ми пропонуємо альтернативні варіанти проведення сезону 2022/23 у Першій лізі.

Варіант №1. Команди діляться на дві групи та проводять матчі за принципом “кожен з кожним” в одне коло (за умови проведення матчів у середу та неділю проводиться протягом одного місяця). За підсумками першої частини остання або разом з нею передостання команди кожної групи залишають Першу лігу, а чотири найкращі команди кожної з груп виходять до плей-оф зі стадії ¼, проводячи на кожному етапі по два матчі, де розіграють медалі та місця в УПЛ. 

Варіант №2. Проводиться груповий етап, як в єврокубках. В даному випадку формуються групи по три чи чотири команди за географічним принципом. (три тури - півтора тижні, шість турів - три тижні).

 Далі змагання розділяються на дві частини: переможці та володарі других місць зіграють у двоматчевому плей-оф за медалі та вихід в УПЛ (чотири тижні), а останні команди груп потрапляють ще в одну групу, але вже за виживання (три тури - півтора тижні, шість турів - три тижні). Два аутсайдери залишають Першу лігу, а дві найкращі команди зберігають прописку.

Варіант №3. Увесь наступний сезон складається з матчів на виліт, тобто починається зі стадії 1/8. Якщо більше 16 команд, то новачки з 2 ліги приймають участь у "кваліфікації". (з “кваліфікацією” - п’ять тижнів, без - чотири)

Варіант №4. Спочатку проводиться чемпіонат у 16 команд, але з одним колом (15 турів проводимо за два місяці), після чого формується дві групи, як в попередні роки робили в УПЛ, тобто: перша половина змагається за медалі і підвищення у класі, а друга - за збереження прописки. 

На цьому етапі можна зробити два кола (одне коло - три з половиною тижні, два кола - сім. В підсумку чемпіонат за цим шаблоном триватиме від трьох до п’яти місяців.)

Варіант №5. Перша частина сезону аналогічна варіанту №4, але після розподілу команд на дві групи замість матчів за принципом “кожен з кожним” проводиться плей-офф.

Прикладом може слугувати футзальна Екстра-ліга, де в чвертьфіналі перше місце грає з восьмим (для простоти назвімо це першим матчем), друге - з сьомим (другий матч), третє - з шостим (третій), а четверте - з п’ятим (четвертий). У півфіналі переможець першого матчу грає з переможцем матчу №4, переможець другого матчу грає з переможцем матчу №3. 

Відмінність від футзалу в тому, що на відміну від серій до двох або трьох перемог у Першій лізі переможець пари буде визначатися за сумою двох матчів, а за результатами плей-офф будуть розподілятися місця Першої ліги з першого по восьме шляхом складання зведеної таблиці.

За такою ж системою розподіляться місця з дев’ятого по шістнадцяте в другій групі. Але ті команди, які програють у чвертьфіналах, залишать Першу лігу.

Підсумовуємо: кожен з варіантів за тривалістю не перевищує трьох місяців, тому за будь-яким розкладом чемпіонат можна розпочати в середині березня — на початку квітня і завершити в середині червня, тільки варіант №4 вимагатиме старту принаймні на початку жовтня, щоб встигнути частково завершити першу частину і провести заключні матчі навесні.

Оскільки стикових матчів з командами УПЛ ми не передбачаємо, тому від завершення Прем’єр-ліги Перша ліга незалежна і її кінець можна накласти на міжнародні матчі.  

Висновок

Провести Першу лігу в післявоєнний час не здається чимось нереальним, як може бути на перший погляд. Звісно, ми сподіваємося на те, що клуби зможуть провести повноцінний чемпіонат, але і резервні варіанти, як ви побачили, також можна знайти.

Який варіант вам сподобався найбільше? Можливо, у вас є власні думки на цю тему? Будемо почути ваші оцінки матеріалу в коментарях!

Стежте за нашим проєктом у соціальних мережах: Instagram, Telegram, Twitter.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты