Tribuna/Футбол/Блоги/PAVLECHKO/ІВАН ГЕЦЬКО - «МАРАДОНА» ДЛЯ ЗАКАРПАТСЬКОГО ФУТБОЛУ

ІВАН ГЕЦЬКО - «МАРАДОНА» ДЛЯ ЗАКАРПАТСЬКОГО ФУТБОЛУ

Шлях футболіста, який в свій час,відмовив донецькому «Шахтарю»

Блог — PAVLECHKO
4 сентября 2020, 00:15
8
ІВАН ГЕЦЬКО - «МАРАДОНА» ДЛЯ ЗАКАРПАТСЬКОГО ФУТБОЛУ

 

Вписав своє ім'я в історію українського футболу, за короткий час, став легендою "Карпат",та через трагедію закінчив свою кар'єру. Все це про Івана Гецька.

 

 

Іван народився у Дніпропетровську, але сім’я згодом переїхала на Закарпаття. Там і почалася футбольна кар’єра хлопця. Батьки віддали його до Іршавської дитячої спортивної школи, після  закінчення якої,  майбутній футболіст перебрався до Львівського спортінтернату.  Батько Івана Гецька теж був футболістом, але на професійному рівні зіграти йому не вдалось. Чого не скажеш про самого Івана.

 

Першим клубом, майбутньої легенди українського футболу, стало ужгороцьке «Закарпаття», яке виступало в другій лізі СРСР . З 1986 по 1987 рік, Гецько провів 56 матчів та відзначився забитими голами 10 разів. Після чого, проходив військову службу в армійський командах, а саме «Зірка» Бердичів та СКА «Львів».

 

Коли ж, Іван Гецько, повернувся до своєї першої команди, та провів там декілька хороших сезонів, ним почали цікавитися клуби з вищої ліги. «Шахтар» Донецьк та одеський «Чорноморець» боролися за футболіста, але гравець віддав перевагу «одеситам». З яким згодом, виграв Кубок Федерації футболу СРСР у 1990 році та Кубок України у 1992.

 

 

В 1990 році отримав виклик до збірної Радянського Союзу, де провів 5 матчів, у яких не відзначився ні разу. В 1992 році, у якості гравця збірної України, забив у ворота команди з Угорщини. Ударом зі штрафного. Цей гол був записаний в історію українського футболу, як перше взяття воріт, гравців української збірної.

 

В тому ж році переїхав до Ізраїлю. І почав виступати у «Маккабі» Хайфа, де провів два повних сезони, і через кризу клубу, був змушений покинути команду. Кар’єру, Іван, вирішив продовжити у Росії. Спочатку виспупав за «Локомотив» з Нижнього Новгороду, а згодом перейшов у стан «Аланії». Після 5-років за кордоном, Гецько, повертається на Батьківщину, та поповнює лави «Дніпра».

 

 

Перехід у львівські «Карпати» - правильне рішення для Гецька. В 1998 році, «Карпати» взяли бронзу чемпіонату України, а у наступному розіграші, посіли 4-те місце, а Іван Гецько став другим бомбардиром чемпіонату, забивши 16 голів. Більше забити зумів лише, молодий та перспективний, Андрій Шевченко, до нього і пішла вся похвала після сезону, а Івана Гецька залишили на другому плані.

 

 

Гецько забив за «Карпати» 29 голів.

 

 

В наступному сезоні, виступаючи за «Кривбас», Іванові знову трішки не вистачило, щоб стати кращим бомбардиром чемпіонату України. Його знову випередив гравець «Динамо», але на цей раз – Максим Шацьких, залишивши Гецька знову без уваги.

 

Сезон 2001-02 провів у стані харківського «Металіста», де за 14 матчів, забив 8 голів.

Іван Гецько завершив кар’єру саме в харківському клубі, через автомобільну аварію

Лучшее в блогах
Больше интересных постов