Tribuna/Футбол/Блоги/Овертайм/Страждання з «Рухом» показали, що «Шахтарю» Де Дзербі все ще дуже складно грати як велика команда

Страждання з «Рухом» показали, що «Шахтарю» Де Дзербі все ще дуже складно грати як велика команда

Блог — Овертайм
21 ноября 2021, 00:50
82
Страждання з «Рухом» показали, що «Шахтарю» Де Дзербі все ще дуже складно грати як велика команда

Олександр Сажко – про важку перемогу гірників в Києві.

Починав писати текст саме з цією думкою ще під час кубкового матчу «Шахтаря» проти дублерів «Динамо» з «Чорноморця». Тоді команда Де Дзербі страждала годину з однією з найгірших команд УПЛ. Але все ж таки недосвічені дублери посипались та за півгодини отримали три голи. Ідею довелось відкласти.

Матч з «Рухом», в якому «Шахтар» страждав ще більше та забив лише на 86-й та 88-й хвилинах, – хороший привід закінчити розпочате.

В кінці вересня я отримав від читачів на горіхи, коли після чудового за якістю гри та наповненням матчу «Шахтаря» проти «Інтера» написав, що Де Дзербі грав як добре організована та агресивна маленька команда, але поки не довів, що вміє грати як великий клуб. Той матч був зовсім непоказовим для контексту УПЛ, але багато хто в ту мить вже вирішив, що в італійця все налагоджується і далі буде тільки краще.

Після того «Шахтар» не зміг нічого витиснути в матчі чемпіонату з закритим «Динамо» (0:0), мучився зі сміливою «Ворсклою», яка грала годину в меншості, годину страждав в Одесі з дублем «Динамо» в Кубку, а тепер розкрив «автобус» «Руха» тільки завдяки удару з-за меж штрафного майданчика на 86-й хвилині.

Зате дуже бадьоро зіграли на виїзді з «Реалом» – як із «Інтером». Але в тому-то і справа, що УПЛ та Ліга чемпіонів – два різні світи. І крута гра в одному турнірі нічого не гарантує в іншому. Тому що робити там потрібно зовсім різні речі. І якщо досвід гри проти топів в Де Дзербі є після Серії А, то досвіду гри проти «автобусів» немає. І це зараз дуже заважає команді.

Доречно повторити після максимально показового матчу з «Рухом»: «Шахтар» Де Дзербі поки що не вміє грати як велика команда, яка повинна спокійно розбирати суперників, які значно поступаються в класі. Будь-яка закрита команда, яка захищається дисципліновано середнім або низьким блоком стає проблемою.

І «Рух» був ідеальною перевіркою: команда з другої половини турнірної таблиці, яка очевидно на дві голови поступається в класі, але з тренером, єдиною сильною рисою якого є дисципліна та побудова незручних для суперника «автобусів». Кучук навіть в першій лізі, коли «Рух» забивав першим, далі грав на утримання рахунку. Це його стихія.

І цю перевірку «Шахтар» насправді не пройшов, хоч за рахунком виграв впевнено 2:0. Гірники не створили жодної небезпеки з меж штрафного майданчику до першого гола. Єдині небезпечні моменти: штанга після дальнього удару Соломона та гол Маркоса Антоніо. Не було взагалі нічого. Статичне володіння, проблеми навіть з входженням у штрафний майданчик, не те що з тим, щоб ударити звідти, ніхто не насичував зони завершення.

«Шахтар» витягнула індивідуальна майстерність гравців, але Де Дзербі знову не запропонував жодної ідеї проти низького захисного блоку. Бити здалеку – це не ідея. І це може стати серйозною проблемою в боротьбі за чемпіонство. Тому що кожен наступний суперник буде брати за приклад саме захист «Руха». А іншого разу вже може і не залетіти щось необов’язкове здалеку.

Ніякої системності в цій перемозі немає. І, здається, сам Де Дзербі це розумів, тому що страшенно нервував. Він завжди дуже емоційний, а цього разу емоції зашкалювали. Підсумок – вилучення за дві жовті картки.

Такі матчі це зовсім не те, що потрібно перед найважливішою зустріччю в Лізі чемпіонів.

Фото: Getti Images

Другие посты блога

Все посты