Tribuna/Футбол/Блоги/Овертайм/«Шахтар» бере класних гравців, але знищує баланс у складі. Підсилює сильні якості, ігноруючи слабкі

«Шахтар» бере класних гравців, але знищує баланс у складі. Підсилює сильні якості, ігноруючи слабкі

Олександр Сажко - про трансферне літо донецького клубу.

Блог — Овертайм
7 сентября 2021, 10:06
86
«Шахтар» бере класних гравців, але знищує баланс у складі. Підсилює сильні якості, ігноруючи слабкі

Олександр Сажко – про трансферне літо донецького клубу.

Неодноразово після серпневих матчів «Шахтаря» довелося зустріти думку, що такий складний старт Роберто Де Дзербі пов’язаний з роботою селекційного відділу клубу та безпосередньо його голови Жозе Боту. Начебто португалець провалився та привіз в Україну гравців, які не відповідають рівню «Шахтаря». А звідси й такі проблеми в нового головного тренера.

Дуже важко погодитись з такою думкою. В клубу дійсно є проблеми з трансферами, але вони не пов’язані з загальним рівнем гравців.

Справа не в рівні гравців та якості скаутингу, а у відсутності гнучкості у формуванні складу

«Шахтар» – єдиний клуб в Україні та один з небагатьох в Європі, який має довгострокову стратегію трансферів. Принаймні коли взагалі підписує нових гравців, тому що за два роки це перше вікно, коли гірники витрачали гроші.

Стратегія не ідеальна, в ній не завжди вистачає гнучкості в межах занадто суворої системності, але вона є. І це в будь-якому разі плюс, ніж мінус.

Ідея проста: взяти індивідуально сильних молодих талантів, які вирізняються своєю технікою, дриблінгом, вмінням грати під тиском у вузьких просторах, креативністю та швидкістю. Це якості, які майже неможливо суттєво розвинути після юнацького рівня.

У цьому процесі клуб свідомо (принаймні є сподівання, що це все ж таки свідомий вибір, а не тотальне нерозуміння, що відбувається) ігнорує проблеми в інших якостях. Тому що більшість з них теоретично можна значно покращити шляхом тренувань та отримання досвіду на дорослому рівні – особливо в Лізі чемпіонів.

В цьому є логіка: беруть гравця з високим базовим рівнем та покращують те, що в теорії піддається апгрейду. Ризик завжди є, але його начебто прораховано. Якби вказаних недоліків не було, таланти відразу б їхали не до нас, а у клуби топ-5 ліг.

І це довгий час працювало. Навіть зараз в «Шахтарі» купа талановитих гравців з дуже високим потенціалом, які мають шанс вирости якщо не до топ-рівня, то точно до стану, коли не помічатимуть «Минай» або «Олександрію». Справа не в Боту – він виконує завдання в рамках стратегії клубу, а той просить знаходити гравців майже за шаблоном.

«Шахтар» підсилює й так сильні сторони складу замість того, щоб розв’язувати проблеми та покращувати слабкі якості. Це призводить до дисбалансу. Начебто загальний рівень гравців високий, але це група дуже сильних індивідуалістів, а не команда.

І командою їм заважає стати масова нездатність якісно робити частину важливих дій на полі: пресинг, індивідуальні єдиноборства, дисципліна та підстраховка в захисті, використання глибини в атаці (грати на випередження за спини захисників, а не в ноги). Ці та деякі інші якості здебільшого системно ігноруються «Шахтарем» під час скаутингу.

Чим більше нових трансферів, тим гіршим стає баланс наявних якостей в складі. Більшість гравців добре вміє робити однакові речі, але жахливо виглядає в інших компонентах. В таких умовах дуже важко підтягти слабкі якості шляхом тренувань. Тому що команда звикла грати тільки так – і в ній немає прикладів до чого тягнутись.

Влітку «Шахтар» покращував сильні якості, але майже не вирішував системних проблем

Влітку «Шахтар» зробив три величезних для УПЛ придбання, додавши по гравцю в кожну лінію. І ця трансферна кампанія дуже показова. Клуб взяв потужних за середнім рівнем виконавців, але у двох із трьох випадків не посилював слабкі якості складу, а додавав сильного гравця зі схожими на інших якостями.

Тому не можна кожен з цих трансферів оцінити позитивно. Те ж саме стосується і минулих придбань гірників. З кожним з трансферів баланс у складі погіршується, хоч середній рівень залишається високим.

Марлон

Найбільш непотрібний трансфер для «Шахтаря». 12 мільйонів євро витрачені, щоб задовольнити нового головного тренера, який працював з гравцем в «Сассуоло». Заради Де Дзербі «Шахтар» порушив два важливих принципи: не брати гравців під тренера (тренери змінюються, а гравці залишаються); брати молодих талантів, яких можна продати значно дорожче.

Марлону 26 років, він дуже близький до максимуму своїх можливостей і вже не заграв у топ-клубі. До того ж важко уявити, щоб в «Шахтарі» він прогресував саме в грі в захисті. Коли клуб не вміє захищатись, неможливо чомусь від нього навчитись.

«Шахтарю» давно потрібне підсилення зрілими гравцями, але у випадку Марлона важливий контекст. Частину проблем здатен вирішити сильний центральний захисник, який покращить рівень саме захисту команди. І це точно не Марлон.

Бразилець додав до складу ті якості, яких і так вистачало: гра в пас, діагоналі, швидкість, вміння грати з високою лінією оборони. Він майже не відрізняється від Миколи Матвієнка. Два найсильніших центральних захисники не можуть грати разом, тому що дублюють один одного. Де Дзербі змушений ставити Матвієнка на фланг, бо його пара з Марлоном – гарантований провал в захисті.

Вони обидва маленькі (182-183 см зросту), не вміють грати головою, жахливі в боротьбі та позиційному захисті. І як би круто не працювали з м’ячем, вони не здатні в парі якісно виконувати безпосередні обов’язки – захищати свої ворота від забитих голів. А захисник в першу чергу повинен вміти захищатись. Хоча б один з пари.

До рівня Марлона немає питань – це сильний гравець для України. Але він тільки погіршує проблеми клубу в захисті, а не вирішує їх. Ще один доказ, що рівня недостатньо, щоб приймати рішення про придбання гравця. Треба враховувати загальний баланс якостей в клубі.

Оцінка за трансфер: 4 з 10.

Педріньо

Схожа ситуація з Марлоном. Єдина відмінність, що після втрати Тайсона «Шахтарю» не вистачало якісних гравців в атакувальній ланці. Педріньо з цієї точки зору повинен допомогти. За потенціалом він топ-талант.

Величезний розбір сильних та слабких якостей гравця читайте тут: За кого «Шахтер» заплатил 18 млн евро. Подробно разбираем, кто такой Педриньо. В цьому тексті лише коротке пояснення, чому бразилець майже не додає чогось нового команді.

Педріньо не вирішує проблему з використанням глибини атаки: не біжить та не звик шукати зони за спинами захисників для отримання м’яча на хід. Педріньо не додає динаміки в розіграші м’яча: швидко думає, але мало рухається, звик отримувати паси в ноги. Педріньо не дуже добре насичує зони завершення: скоріше чекає на підборі, щоб використати свій потужний удар. Педріньо не грає в захисті: не вміє пресингувати, слабкий в єдиноборствах.

Педріньо додає команді контролю та креативності, але це й так далеко не слабкі сторони «Шахтаря». Цим трансфером клуб не вирішив жодної конкретної проблеми, окрім збільшення глибини складу. Ще й сильно ризикує, тому що гроші скажені, а гравець вже не зовсім юний та провалився в перший сезон у Європі.

Оцінка за трансфер: 6 з 10.

Лассіна Траоре

Майже ідеальний трансфер «Шахтаря». Вперше за довгий час клуб придбав гравця, який посилює слабкі сторони та додає складу нові корисні якості. І це виняток з усіх трансферів клубу в останні роки.

Траоре – потужний та агресивний форвард. За його допомогою можна урізноманітнити гру в нападі – при необхідності вертикалізувати та пришвидшувати розіграш м’яча. Не маючи видатної техніки, Лассіна все одно цікаво виглядає в підігруванні партнерам, якісно грає в дотик. В сукупності з вмілою роботою корпусом це дозволяє форварду бути таргетменом під довгі вертикальні паси. Також він максимально небезпечний в карному майданчику: вміє шукати вільні зони та непогано закриває ближню стійку, що майже не робили інші нападники «Шахтаря».

Також Траоре здатен допомогти в захисті. Через нього можна намагатись будувати високий пресинг. На жаль, для якісного пресингу зазвичай недостатньо одного гравця. Але це перший крок в потрібному напрямку. Також Лассіна корисний під час стандартів у своїх воріт.

«Шахтар» придбав командного гравця, який при правильному використанні може допомогти цьому складу стати краще у всіх фазах гри. До того ж вдалося правильно використати ситуацію з контрактом форварда з «Аяксом» та придбати його за адекватні гроші. Лассіна зовсім юний та ще може сильно прогресувати. На ньому можна заробити десятки мільйонів євро.

Інше питання, що поки що Де Дзербі зовсім не використовує частину сильних якостей нападника, але це тема для окремого великого матеріалу. Сам трансфер – топ.

Оцінка за трансфер: 10 з 10.

Фото: «Шахтар».

Другие посты блога

Все посты