Tribuna/Футбол/Блоги/Овертайм/«Шахтар» ледь не втратив Лігу чемпіонів через впертість Де Дзербі

«Шахтар» ледь не втратив Лігу чемпіонів через впертість Де Дзербі

Олександр Сажко - про матч з «Монако».

Блог — Овертайм
26 августа 2021, 13:45
179
«Шахтар» ледь не втратив Лігу чемпіонів через впертість Де Дзербі

Олександр Сажко – про матч з «Монако».

Коли Де Дзербі прийшов в «Шахтар» та провів перші матчі в донецькому клубі, найбільші питання викликала здатність тренера змінюватись та підлаштовуватися під обставини. В «Сассуоло» італієць вперто гнув свою лінію і не шукав окремі рішення навіть під найбільш топових суперників. За це його й обожнювали: команда грала сміливо навіть з найсильнішими, поразки нікого не хвилювали, тому що був свій стиль.

Проблема в тому, що «Шахтар» – не «Сассуоло». І одного стилю тут недостатньо. В цій команді завжди потрібен результат. В ідеалі – здобутий красиво, але якщо не виходить – то як завгодно.

Матч-відповідь з «Монако» показав, що Де Дзербі анітрохи не змінився з часів роботи з «Сассуоло». «Шахтар» виявився не готовим до матчу, коли треба підлаштуватись під суперника та зіграти на результат. Суперника, який має купу своїх проблем та далеко не ідеальний, але дуже незручний для твого стиля.

Можна звинуватити в жахливому першому таймі Пятова, який невдало відбив удар прямо в себе перед першим голом «Монако». Або Матвієнка – він упустив Бен Йеддера у другому голі та був замінений в перерві. Або Вітао та Марлона, які раз-пораз губилися під пресингом та втрачали м’яча.

Але все це тільки наслідки свідомого вибору Де Дзербі. «Шахтар» ледь не втратив місце в Лізі чемпіонів через абсолютно незрозумілу впертість свого головного тренера, яка, на відміну від періоду роботи італійця в «Сассуоло», вже викликає не повагу, а відверте здивування.

Коли в півзахисті потрібна була надійність, а не контроль, Де Дзербі все одно обрав Майкона, Алана Патріка та Маркоса Антоніо, а не Степаненка. Коли потрібно було зіграти простіше, «Шахтар» все одно намагався утримувати м’яч короткими передачами навіть під агресивним пресингом.

Ігнорувати найкращі якості свого потужного нападника Траоре в такій грі – це злочин. Таке враження, що Де Дзербі не бачив, як ефективно «Аякс» використовував форварда в матчі з агресивною «Аталантою» минулого сезону Ліги чемпіонів. Траоре здатен розтягувати високо пресингуючи команди та чіплятись за довгі передачі на лінії захисників. Потрібно тільки створити відповідні умови: направляти паси в правильні зони, де грають найслабші в єдиноборствах захисники, та насичувати зону підбору. Далі вже вистачає простору, щоб щось створювати.

«Монако» повинен був закривати цей матч в першому таймі або в кінці другого. Але, завдавши 25+ ударів по воротах гірників, команда Ніко Ковача забила лише два голи. «Шахтар», потрапивши двічі з 9 ударів, примудрився не програти цей безнадійний матч.

Є впевненість, що багато розмов буде, як Де Дзербі зумів змінити хід гри та здобути результат. Та ще й як він Мудрика підбадьорив в перерві між додатковими таймами. «Браво, Де Дзербі» було чутно навіть в прямому ефірі MEGOGO. І справді після перерви «Шахтар» зміг трохи вирівняти гру, забити та перевести матч в овертайм. Але саме сьогодні результат здобув не Де Дзербі, це був сліпий та скажений фарт, який трапляється раз на рік. Випадковий другий гол тільки підсилив враження.

Потрібно це визнати, щоб не обманювати самих себе. «Шахтар» не заслуговував на Лігу чемпіонів, але отримав її. Це величезний плюс як для клубу, так і для всього українського футболу. І дає можливість спокійно рухатись далі наступні місяці.

Тепер Де Дзербі може працювати над своїми ідеями без великого тиску. Йому потрібно набагато більше часу – доведено матчами з «Монако». Поки що італієць залишається перспективним та цікавим, але дуже впертим тренером. Зазвичай такі дуже рідко стають топами.

Якщо Роберто не зміниться та не стане більш гнучким, то ось такі матчі будемо бачити й далі. Успіх визначатиме не якість гри, а везіння. На такому рівні воно завжди потрібно, але далеко не заїдеш, якщо не мати рішень під конкретного суперника. 

Показать еще 179

Другие посты блога

Все посты