Tribuna/Футбол/Блоги/Овертайм/Чому цей сезон УПЛ стане найгіршим за багато років

Чому цей сезон УПЛ стане найгіршим за багато років

Пояснення від Олександра Сажка.

Блог — Овертайм
22 июля 2021, 12:48
131
Чому цей сезон УПЛ стане найгіршим за багато років

Думка Олександра Сажка.

В сезоні-21/22 УПЛ розширюється до 16 учасників. Традиційно для українського футболу повернення до більш класичної кількості клубів у вищому дивізіоні відбувається без будь-якого обґрунтування та попередніх досліджень. Єдине пояснення, за яке чіпляються всі прихильники розширення: нібито більша кількість учасників допомагає популяризувати футбол.

Але це дуже сумнівний аргумент. Тому що якість футболу та його подача набагато важливіша за кількість команд та матчів.

І за це міжсезоння більшість клубів не стали сильнішими. Навпаки. В лізі з’явились ще кілька посередніх команд. Подивимось, що відбувається в кожному клубі поза «Динамо» та «Шахтарем»:

«Зоря». Знову втратила ключових гравців. І хоч підсилилась цікавими виконавцями, але знову доведеться все починати заново. Все тримається на головному тренері, в якого наступного літа завершується контракт. Скрипнику давно запропонували подовжити співпрацю, але він досі не погодився.

«Колос». Стоїть на місті: втратив Антюха з Оріховським, підписав Нурієва та Січінаву. Не забуваємо й про купу скандалів минулого сезону.

«Ворскла». Власник в міжнародному розшуку. Втратила лідера, найкращого бомбардира минулого сезону УПЛ. Хоч і підписала декількох цікавих виконавців.

«Десна». Існування клубу було під питанням. Зменшила бюджет, відпустила групу досвідчених виконавців. Втратила майже весь захист та основного голкіпера.

«Дніпро-1». На відміну від конкурентів, має гроші та можливість підписувати якісних гравців. Але це не відміняє того, що команда так і існує на гроші Коломойського, хоч й прикривається Березою. Коломойський вже знищив один «Дніпро», і ніхто не може передбачити, коли йому набридне цей.

«Львів». УАФ змусила клуб виступати на «Арені Львів». Якісного підсилення не було.

«Олександрія». Суттєво скоротила бюджет. Відпустила майже всіх лідерів вільними агентами.

«Рух». Воює з УАФ. Погрожував закрити клуб, але в останній момент домовився з «Ареною Львів» про домашні матчі, оминувши Павелка. Про цей конфлікт ми ще обов’язково почуємо протягом сезону. Здається, цій команді буде не до футболу.

«Маріуполь». Фарм «Шахтаря» без власних цілей й власного складу.

«Інгулець». Клуб-бомж. Другий сезон розпочне не на своєму стадіоні. Дуже давно годує обіцянками, коли буде нова арена, а тим часом грає в Кропивницькому. Новий дедлайн – весна 2022-го.

«Минай». Вилетів, але не вилетів. Повернувся в УПЛ за 10 (!) днів до старту сезону. Мав трансферний бан. 9 липня мав на контракті лише 6 гравців. Також грає не за місцем реєстрації, а в Ужгороді (знову клуб-бомж). Президент клубу під санкціями РНБО.

«Верес». Ще один клуб-бомж. Без стадіону та бази. Навіть не має де тренуватись в Рівному (в місті немає жодного нормального поля). Але все одно якимось дивом допущений до УПЛ.

«Чорноморець». Фарм «Динамо». Тренер команди U-21 та 12 гравців переїхали з київського клубу до Одеси. Ультрас погрожують зривати матчі, якщо тренером залишиться Мороз та не підуть орендовані.

«Металіст 1925». Дуже заважає проєкту Олександра Ярославського. Існувати в одному місті з ним буде складно.

Загальний висновок: в більшості клубів немає або мінімум грошей. Майже ніхто влітку не підсилився: або просто змінював одних вільних агентів на інших приблизно того ж рівня, або взагалі втрачав лідерів. І таких клубів стало ще більше, тому що ліга розширилась. Звичайно, ще є час до кінця літа на підсилення. Але за що та ким? Все це показує рівень роботи клубів, які очевидно не готові стати кращими наступного сезону. Вони продовжують виживати, а не розвиватися.

Тепер спеціально для прихильників формату з 16 командами з 8 матчів як мінімум 4-5 кожного туру будуть рівня «Інгулець» – «Олександрія» або «Минай» – «Чорноморець». Це турнір рівня першої ліги. Збільшення кількості учасників ще більше розмило й так невисокий рівень.

Наприклад, кожному клубу потрібні якісні українці через ліміт. За два роки кількість клубів збільшилась з 12 до 16. Але в Україні не стало відповідно більше якісних та доступних місцевих гравців, щоб закрити цей попит. Тому навіть 36-річний Селезньов зі шлейфом скандалів та жахливим характером досі здатен знайти собі клуб в УПЛ. Це ніяк не покращує та не популяризує наш футбол.

Звісно, сезон все одно може вийти цікавим. Нікуди не подінуться скандали, внаслідок яких останніми роками підтримується інтерес до українського футболу. З нашою УАФ, УПЛ та веселими власниками клубів це завжди актуально.

Більш того, коли стільки клубів знаходяться в одному болоті, завжди є місце для сенсацій. Одне цікаве рішення або одне вдале призначення тренера може все вирішити. Вистрілити може кожен. Не забуваємо й про велику інтригу між «Шахтарем» та «Динамо». Завжди є за чим слідкувати.

Але все це не конкуренція та не розвиток. Це метушня. Хотілося сказати, що майже на одному місці, але навіть гірше: розширення ліги зробило УПЛ найслабшою за багато років. І ми в цьому переконаємось протягом сезону. Великим досягненням буде, якщо всі клуби просто закінчать сезон. Хоч якось. І це продовжить тримати УПЛ на дні.

А головний парадокс цього всього: ми все одно будемо це дивитись та жалітись.

Фото: «Минай».

Лучшее в блогахБольше интересных постов
Показать еще 131

Другие посты блога

Все посты