Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол over 360/Народні клуби - це не фейк. Їх можна підняти до небес

Народні клуби - це не фейк. Їх можна підняти до небес

Нереальна ідея від Andrewbors

Блог — Футбол over 360
Автор — Andrewbors
8 июля 2018, 23:55
70
Народні клуби - це не фейк. Їх можна підняти до небес

Нереальна ідея від Andrewbors

Рівненський «Верес» відроджувався як народний клуб. Результати були непоганими, тож вболівальники потягнулись на стадіон. Але щастя тривало недовго. З часом клуб став «львівським шапіто», оскільки ним грався управляв «папік», і все залежало від його примх. А що було далі, ви прекрасно знаєте… Велика кількість «Дніпрів» теж не вселяють надії на стабільний розвиток справжніх народних клубів.

Але я вірю у мрії. Вірю в успіх грамотно побудованої структури клубу, хоча нічого не тямлю в структурах сучасних футбольних клубів. Хочеться, щоб цей процес був простішим, зрозумілішим і прозорішим. Тож я висуну свій варіант створення справжнього народного клубу(умовний клуб буде розташований в обласному центрі).

Комунікативність є шляхом до успіху

Спочатку потрібно знайти декількох людей, які теж заражені подібними ідеями, люблять футбол і рідне місто, та готові інтенсивно працювати, вкладаючи в проект всю душу. Я глибоко переконаний в тому, що такі люди існують, і їх досить багато навіть тут, на Трибуні. Трьох – чотирьох людей буде достатньо для того, щоб знайти спільну мову та подружитись. Якщо такою групкою буде рухати спільна мета – повірте, вона буде здатна на все. Але їй критично потрібен лідер, який буде мотиватором/психологом/найкращим другом/ментором для кожного з задіяних у проекті. Чому? Тому що невдачі та падіння будуть, і їх буде багато. В такі моменти потрібно рухатись далі, а не забивати на все. Саме наполегливість є одним з рушіїв будь-якої справи. Перемагають ті, хто наполегливо працюють задля перемоги.

А під час спільних посиденьок/бесід/переписок/сходжень «трибуналу» конкретного міста можна розробляти і удосконалювати проект клубу. Спілкування – наше все. Паралельно потрібно заражати цією ідеєю нових і нових людей, створивши групову бесіду та витягуючи цих людей в гості/паби/на шашлички. Прекрасно, якщо вони будуть працювати в різних сферах: хтось ютубер, хтось маркетолог, хтось фінансист, хтось менеджер і так далі. Так аудиторія майбутнього клубу буде дуже широкою і він матиме дуже потрібні простим смертним зв’язки. Якщо в компанії набереться 8 - 10 осіб(дуже важливо не брати перших - ліпших) – потрібно діяти.

Перші кроки до всенародного визнання

Настає час заявити про себе на весь світ. Потрібно створити аккаунти з назвою майбутнього клубу в усіх популярних соцмережах(Facebook, Twitter, Instagram, Telegram, Viber), а також канали (Telegram, YouTube). Ну і блог на Трибуні, куди ж без нього;) Крім того, важливо мати власний сайт. Якщо в «Раді 10»(умовно назвемо цю групу однодумців) є веб-дизайнер чи програміст, то створення сайту не складе великих проблем. Але поки клуб не матиме відповідної реєстрації та власного бюджету, сайт не знадобиться.

Редактори аккаунтів в соцмережах будуть змінюватись кожного дня(щоб не обтяжувати окремих людей). Більшість з «Ради 10» матимуть свою офіційну роботу(хоча….я ж вірю у мрії, може всі фрілансерами будуть), а розірватися надвоє не вийде. Активність у соцмережах дасть клубу велетенську аудиторію, якщо кожного дня викладати туди корисну та цікаву інфу про підготовчі роботи для створення клубу, а також нові та свіжі ідеї.

Найважливіша на цьому етапі місія – завоювати довіру людей, а особливо містян. На жаль, історія з «Вересом» дуже сильно підірвала авторитет такого поняття як «народний клуб». І потрібно прикласти титанічних зусиль, щоб повернути віру людей в подібні проекти. Якщо ідея «Ради 10» вразить і захопить людей, спричинивши багато схвальних відгуків – прекрасно. А ще краще, коли число підписників у всіх соцмережах перевалить за 10000. Потрібно буде рухатись далі.

Останні приготування

Не секрет, що будь-який клуб має свій бюджет. В цьому допоможе суспільство, а точніше – краудфандинг. Заливаємо проект на одну з таких платформ, залишаємо посилання на неї у всіх соцмережах, чекаємо… Для хорошого старту, за моїми підрахунками, достатньо річного бюджету в 500 тисяч гривень. Відразу після того, як надійде необхідна сума, потрібно найняти тямущого селекціонера, який зможе оперативно знайти хоча б 20 гравців, які готові грати в цьому клубі. Акцент потрібно зробити на молодих футболістах.

З усіма членами «Ради 10» потрібно укласти усну домовленість, згідно з якою кожен бере відпустку за свій рахунок терміном на 2 місяці з дня створення юридичної особи клубу. Хтозна, а раптом проект провалиться? Тоді у кожного буде можливість повернутися на свою роботу. Заробітня плата кожного буде не вищою за 8-10 тисяч гривень(умовно, звісно, але максимальна планка має бути) за місяць, і буде залежати від успіхів клубу.

Який же клуб без тренера? Потрібно укласти усну домовленість з... Андрієм Колесником(ютубер(адекватний ютубер)). Ну а що? Хлопець сам грав у системах «Нафтовика та «Ворскли», поки його не замучили травми. По його оглядах матчів видно, що він розбирається в футболі, а цього року планує отримати тренерську ліцензію(щоправда, мовчить, якого саме рівня). Крім того, він поставить атакувальну гру(про що теж неодноразово говорить у своїх відео), буде працювати з Інстатом і так далі. І це тільки ігрові плюси. Як же без хайпу? Його велика аудиторія допоможе клубу заявити про себе на всю Україну. Андрій скаже багато хороших слів про структуру клубу, оскільки в нього буде величезний кредит довіри від "Ради 10", який однозначно посприяє комфортній роботі. От би ще вламати його на цю роботу… Вламаємо! У нас же мотиватор є, та й клуб надамбіційний. Прокатить)

З емблемою, думаю, проблем не буде(Трибуна, Штрайс, Товстяк, Andrewbors).

Як я вже говорив, клуб розташовуватиметься в обласному центрі. Отже стадіон, хоч і в жахливому стані, буде. Та за оренду на цілий сезон, ясна річ, клуб не зможе заплатити. Тому адміністрацію стадіону теж потрібно буде вмовляти. Найкращим варіантом буде договір, згідно з яким половина(якщо вийде домовитись про 40% - супер) коштів, виручених за продаж квитків, належатиме стадіону, половина – клубу.

Поки «Рада 10» буде вирішувати всі ці питання, 500 тисяч на краудфандинговій платформі точно назбереться(соцмережі зігрють величезну роль). Але сторіночку потрібно залишити, щоб кожен бажаючий міг допомогти розвиватися клубу. Нарешті можна перейти до офіційних формальностей(мінус нерви).

І(вмикаємо режим Загорецької Людмили Степанівної) поооооооооїхали!!!

Перші місяці існування

Бажано, щоб всі бюрократичні моменти були вирішені так, щоб клуб ще встиг заявитися на аматорський чемпіонат. Основні рішення будуть прийматись членами «Ради 10»(друзям легше зійтись на думці, ніж корисливим шакалам, які хочуть розграбувати клуб). Через Колесника пройде багато футболістів, щоб він міг визначитися з заявкою на сезон. Крім того, потрібно розгорнути масштабну рекламну кампанію з біллбордами, машинами з гучномовцями, красунями, що роздають реклами в клубній формі і так далі. Потрібно виготовити деяку кількість атрибутики(не все відразу, бо прогоримо). Завдяки Колеснику, його атакувальній грі та соцмережам клуб буде достатньо відомим, щоб зібрати на трибунах 5, 8, а то і 10 тисяч глядачів, навіть граючи в аматорах. А наполегливість «Ради 10» допоможе знайти спонсорів.

Такими темпами бюджет клубу виросте до(просто вдумайтесь) 3 мільйонів гривень! І це точні підрахунки. Впевнений, праця клубу не буде даремною – прибуток буде використаний на покращення структури клубу, ще більше реклами, що призведе до більшої відвідуваністі, більшої популярності, більшої любові народу. Звучить фантастично. Чому б не втілити у реальність?

Фінансовий бік медалі

Не буду надто глибоко залізати в цю тему. Виділю лише три основних аспекти:

1)   Акції клубу будуть грамотно розподілені. Наприклад, спонсори зможуть викупити лише 33,(3)% акцій. Так можна перестрахуватись від рейдерського захоплення клубу. В нашій країні, на жаль, люблять відбирати успішний бізнес. Тому існуватиме таке жорстке обмеження. Так, клуб втратить багато грошей через це рішення. Але він завжди буде в надійних руках і буде розвиватися у правильному напрямку, хоч і трохи повільно. Решта 66,(6)% будуть знаходитись у власності «Ради 10». 33,(3)% акцій «Ради 10», тобто, рівно половину, зможуть потрохи викупляти прості вболівальники, які є членами клубу(внесок буде становити кількасот гривень). 33,(3)% акцій завжди будуть знаходитись в руках «Ради 10». Думаю, дуже швидко всі члени цієї ради звільняться зі своїх місць роботи. У клубі можна буде зробити стільки ж, працюючи з друзями і без лютого шефа. Чудова перспектива, чи не так?

2)   Заробітня плата гравців буде зміннюватись. Буде базова зарплата у розмірі 3200 гривень(мінімальна зарплата в Україні). Вона буде виплачуватися завжди. Але це далеко не максимум! Далі все залежатиме від самих гравців і тренерів. Голи, ассисти, відбори, перехоплення, точність передач, командне xG, ТТД, врешті решт, сейви(для голкіперів) – кожна результативна дія на полі буде включена до загального коефіцієнту гравця. Будуть враховуватися лише правильні або точні дії – на втрати м’яча, фоли і далі по списку Андрій не зважатиме за рекомендацією «Ради 10». Колесник виведе оптимальну формулу з адекватним оцінюванням кожної результативної дії. Ніяких товстих контрактів – максимальна зарплата гравця в аматорській лізі складатиме 10 тисяч гривень, в Другій Лізі - 20 тисяч гривень, в Першій Лізі - 50 тисяч гривень, в УПЛ(мріяти не шкідливо) – 100 тисяч гривень.

3)   Із заробітком тренерів все простіше – враховуватимуться лише такі показники як відсоток перемог та відсоток задоволених роботою тренера гравців.

А як ви вважаєте, чи такий підхід є правильним?

Як на мене, цей клуб буде готовим до кризи та інших труднощів. Він не розвалиться, оскільки за ним стоїть весела братія під назвою «Рада 10», яка думатиме про майбутні успіхи, а не короткочасну вигоду. Розвиток буде поступовим, свій стадіон клуб побудує не скоро(класний матеріал на цю тему дивіться тут). Та й не потрібно нікуди поспішати. Потрібно насолоджуватися моментом)

Де можна заснувати такий клуб?

Та будь-де. Але найкраще він приживеться в тих містах, де через егоїзм «папіків» відбувається клубопад. Якщо правильно піднести ідею вболівальникам, то вони повірять в її успіх.

А тепер трохи дьогтю. Поблажок від когось не варто очікувати – сьогоднішній футбольній системі глибоко пох на нас. Це болото не зрушиться просто так. Біля влади продовжуватимуть перебувати розпилювачі грошей. Тільки наша праця допоможе українському футболу хоч трохи змінитися.

Вірте в мрії! Якщо ви вже знаєте людей, разом з якими можна втілити в життя цю наркоманську, на перший погляд, ідею, то поговоріть з ними на цю тему. Не здавайтеся після відмови, спробуйте поговорити ще раз. «Стукайте – і вам відчинять» - написано в Біблії. Треба буде тяжко працювати, щоб втілити в життя цей проект. Хоча б спробуйте! Так, я не уточнив ще багато нюансів, цей план є лише приблизним. Але якщо в когось вийде, я буду найщасливішою людиною на землі!)

Другие посты блога

Щасливе число «13»
9 июня 2018, 21:24
34
УПЛ «подорожчала»!
12 января 2018, 20:35
14
Все посты