Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол over 360/У «Ворскли» та «Вереса» жахливі стадіони. Ми знаємо, як побудувати кращі

У «Ворскли» та «Вереса» жахливі стадіони. Ми знаємо, як побудувати кращі

Безпрограшний варіант від Andrewbors

Блог — Футбол over 360
Автор — Andrewbors
28 июня 2018, 20:52
44
У «Ворскли» та «Вереса» жахливі стадіони. Ми знаємо, як побудувати кращі

Безпрограшний варіант від Andrewbors

Як і очікувалось, літо 2018-го не обійшлось без скандалів навколо новачків УПЛ. Головним ньюсмейкером стала «Полтава» – президент клубу Леонід Соболєв видав справжнє шоу, яке закінчилося зняттям команди з турніру та її розпуском.

Офіційну причину такого кроку озвучив сам Соболєв:

«Главная причина заключается в действиях ФФУ, которая не разрешает нам играть на стадионе «Локомотив» в Полтаве. А для того, чтобы его реконструировать и подогнать под все нормы и требования, кроме финансовых вложений необходимо еще и время. По нашей оценке, реконструкция могла занять около двух лет. Судите сами: на арене необходимо построить три входа, трибуну, сделать подогрев газона, поставить турникеты и т.д.

На все работы необходимо затратить порядка двух миллионов долларов, на что я готов был пойти. Но помимо этого еще необходимо провести массу согласований с городскими властями для проекта реконструкции, а это, повторюсь, требует время, которого нам не дали».

Ну ок, я розумію, підігрів – досить дороге задоволення, але ж турнікети, освітлення, входи на стадіон, та навіть трибуна на 1300 місць – виконання цих вимог не є надто важким – за 2-3 місяці можна впоратись. Та поведінка Соболєва яскраво описує сутність більшості президентів українських футбольних клубів. В них немає бажання поступово розбудовувати інфраструктуру, підводити її до європейського рівня. Так, деякі вимоги УПЛ можуть здаватись необґрунтованими, але зрозуміти їх можна. І ці вимоги в майбутньому можуть піти на користь клубам. Головне – бажання покращуватись. Гроші є у всіх власників клубів, тому потрібно вкладати їх з розумом.

Тож, блог «Футбол over 360» пропонує свій варіант поступового розвитку стадіону для клубів, які бажають вийти в Прем’єр - Лігу.

Чия власність?

Не секрет, що будівництво стадіону з нуля у багатьох випадках обходиться дешевше, ніж викуп його у міста/селища/села. Більшість стадіонів, які знаходяться у комунальній власності, просто не відповідають сучасним нормам, є непрактичними та застарілими. Врешті-решт, може виникнути така ситуація: клуб виходить в єврокубки, але стадіон, який він орендував весь сезон, просто не відповідає нормам УЄФА. А міська влада не завжди зацікавлена в тому, щоб реконструйовувати стадіони. В чиновників є важливіші завдання – розпилювати виплачувати зарплати, пенсії, розпилювати економити гроші на ремонт доріг, і так далі.

Стає зрозуміло, що власний стадіон – найкраще рішення для будь якого клубу, оскільки перед ним відкриваються необмежені можливості. Наприклад, можна продати права на назву стадіону, без обмежень розширювати місткість арени, покращувати стан прилеглої території і так далі. Отже, клуби, які не мають власного стадіону – будуйте!

З чого почати?

Дуже важливим аспектом є форма стадіону. Я б навіть сказав, критично важливим. Просто згадайте, скільки останніми роками на українських стадіонах з біговими доріжками провелось легкоатлетичних змагань високого рівня? Га? От і я не пригадую такого. Власники українських футбольних клубів мають зрозуміти, що вони не змушені підлаштовуватись під потреби міста. Вони мають подивитись на свій проект, як на бізнес тут і зараз.

Стадіони з біговими доріжками займають надто багато місця, а трибуни знаходяться надто далеко від поля. Це невигідно як клубам, так і фанатам, які спостерігають за матчем. Крім того, варто звернути увагу на телекартинку. Погодьтесь, на еліпсоподібних стадіонах вона залишає бажати кращого. А ще на таких стадіонах є великі проблеми з акустикою – через велику площу споруди, яку зумовлюють бігові доріжки, пісні та кричалки вболівальників не будуть звучати так, як могли б. От чому на компактних англійських стадіонах завжди чудова атмосфера. Прямокутні стадіони зараз дуже потрібні. Президенти, мотайте на вус!)

А що з трибунами?

Ось тут починається найцікавіше – в якій послідовності та якої місткості потрібно будувати трибуни. Давайте поділимо процес будівництва на три частини:

1)      Вихід на самоокуповуваність вже з перших днів функціонування арени

В багатьох власників футбольних клубів(якщо не у всіх) є власні торгові центри, чи інші подібні заклади. З часом вони потребують розширення, або ж нових філій. Торговий центр у приміщенні стадіону – прекрасна ідея, яка підніме статус всіх учасників цього симбіозу. Не потрібно витрачати зайві гроші на системи опалення чи водопостачання, оскільки як торговий центр, так і стадіон будуть отримувати електроенергію з єдиного джерела. Це також посприяє кращій якості освітлення(доводити його до 1400 люкс потрібно вже на цьому етапі). Деякі ресторани/бари/спортзали будуть мати вид на стадіон. Під час матчів вони можуть навіть піднімати ціну за свої послуги на 20%. Бонус – безкоштовний перегляд футболу з вигідних місць, та ще й за шумоізолюючим склом. 

Крім того, потрібно облаштувати VIP - зону та приміщення під прес-центр. Сам прес-центр логічно буде розмістити навпроти центральної трибуни для більшої привабливості картинки з телетрансляцій. Але цього робити необов’язково, якщо клуб хоче зекономити на комунікаціях. А ще було б добре встановити три в’їзди на стадіон(для безпечності) та три відеоекрани, які зроблять перегляд матчів ще приємнішим.

Перейдемо до трибун. Для клубу, який грає в нижчих лігах, або взагалі починає з нуля, достатньо двох невеликих трибун загальною місткістю в 2000 сидінь. Але дуже важливо залити фундамент для наступної трибуни – навпроти торгово-розважального комплексу. Для чого це потрібно?

2)      Розширення стадіону для проходження атестації в УПЛ

На цьому етапі потрібно буде зробити дві справи. Для початку на вже залитому фундаменті потрібно побудувати трибуну на 3000(або більше) місць, яка допоможе збільшити загальну місткість стадіону до 5000(або більше), щоб відповідати вимогам УПЛ. Якщо прес-центр знаходився на місці нової трибуни, його треба перенести в будівлю торгово – розважального комплексу. Вас може здивувати напис «Прогулянкова алея, селфі-стенди і т.д.». Насправді це фундамент для побудови в майбутньому другого ярусу, який стане фанатською трибуною, де можна буде розгортати прапори, банери, де будуть сидіти найгарячіші фанати клубу. А поки на місці цієї трибуни лише голий бетон, його можна використати як додатковий майданчик для комфортного відпочинку людей. Саме таких дрібниць бракує багатьом українським стадіонам. Люди завжди мають покидати арену з хорошим настроєм – от для чого треба трудитись всім без виключення клубам.

У «порожнинах» стадіону доцільно буде розмістити багаторівневі парковки. Такий крок посприяє ефективнішому використанню простору. А навколо стадіону стане більше місць для зелених насаджень. Автостоянка вже не буде забирати простір у парку, як Меса не забирає простір у Мессі)))

Не варто забувати і про підігрів поля – його можна встановити як на попередньому етапі, так і на цьому. Але перед стартом УПЛ підключити його обов’язково. Мало хто захоче грати на цьому та дивитися на таке:

Ну і куди ж без навісу! Всі трибуни потрібно накрити. За моїми розрахунками, висота трибун та торгово-розважального комплексу дозволяє встановити єдиний та цілісний дах. Впевнений, що така комфортабельність стадіону не залишить байдужими людей, а відвідуваність тільки виросте.

3)      Подальша розбудова при рості відвідуваності

На цьому етапі можна збільшити кількість місць на стадіоні шляхом будівництва вже анонсованого другого ярусу(фанатської трибуни) на 1000 місць. При бажанні можна спорудити ще одну трибуну на 2000 місць, накривши її так, щоб не порушити цілісність загального навісу. Якщо все виконати правильно, вийде дуже красива арена:

Рішення зберегти своє «LEGO» однозначно було правильним)))

А куди ж дінеться прогулянкова зона? Не хвилюйтесь, нам допоможе плагіат. Ось як зробив «Ліверпуль»:

На нашій арені буде щось подібне. Тільки подібні зони будуть розташовуватись навколо всього стадіону. Це зробить арену відкритішою – люди зможуть спостерігати за футбольним матчем, а обернувшись назад - милуватися панорамою. Хіба не круто?)

В результаті виходить стадіон на 8000 – 8500 місць. Для будь-якого обласного центру це – оптимальна місткість. Стадіон вийде затишним, зручним, буде окуповуватись, і, безумовно, підніме імідж клубу. Фанати будуть з радістю спостерігати за своїми кумирами, не дивлячись на погоду. А хороша картинка з трибун однозначно підвищить рейтинги трансляцій та ціну на ТВ-права.

Звісно, я не згадав ще багато аспектів, але вони стосуються в більшій мірі менеджменту клубу, наприклад, робота з вболівальниками.

А які українські футбольні стадіони можна покращити прямо зараз?

1)  «Локомотив», Полтава

Якби Соболєв не ставився до клубу, як до іграшки, то побудував би ще дві трибуни.

2)  «Ніка», Олександрія

Стадіон і без поправок виглядає непогано. Але дивна форма коротких трибун псує всю картину. Логічніше було б перетворити стадіон у прямокутний.

3)  «Оболонь - Арена», Київ

До цієї арени можна добудувати ще одну трибуну.

4)  «Сонячний», Харків

А цей стадіон цілком можна вивести на європейський рівень.

5)  «Славутич - Арена», Запоріжжя

Можна встановити навіси над двома короткими трибунами.

6)  «Футбольне поле», Дніпро

Стільки «Дніпрів» розвелось! А місто не гумове, тому потрібно покращувати те, що є)

Шановні президенти футбольних клубів! Зверніть, будь ласка, увагу на такий аспект як інфраструктура. Побудований стадіон – це пам’ятник власникові клубу ще за його життя. Зрозумійте, що стадіон, як і клуб – це бізнес. Чим кращий буде ваш продукт, тим швидше в нього вкладуться інвестори. Покращення умов для вболівальників приведе до росту відвідуваності, або, по простому, до грошей. Адже саме на нестачу коштів ви так часто любите нарікати…

Друзі, як ви вважаєте, чи підійшов би такий стадіон середняку УПЛ?

 

Другие посты блога

Щасливе число «13»
9 июня 2018, 21:24
34
УПЛ «подорожчала»!
12 января 2018, 20:35
14
Все посты