Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол на шпацер/Карантин и дети: как коронавирус повлиял на академии и юных футболистов

Карантин и дети: как коронавирус повлиял на академии и юных футболистов

2020 год и коронавирус уже можно считать словами-синонимами. Все ломают голову над профессиональным футболом, как завершить сезон и никого не обидеть или может доиграть в более спокойное время. При этом мало кто вспоминает про будущих футболистов и академии. Давайте немного порассуждаем над тем, как карантин ударил по детскому футболу и расспросим об этой ситуации маленьких футболистов и тренеров академий.

4 мая 2020, 12:53
5
Карантин и дети: как коронавирус повлиял на академии и юных футболистов

2020 год и коронавирус уже можно считать словами-синонимами. Все ломают голову над профессиональным футболом, как завершить сезон и никого не обидеть или может доиграть в более спокойное время. При этом мало кто вспоминает про будущих футболистов и академии. Давайте немного порассуждаем над тем, как карантин ударил по детскому футболу и расспросим об этой ситуации маленьких футболистов и тренеров академий.

Убытки школ футбола

Если говорить про детский футбол в Украине - он у нас, грубо говоря, топчется на месте. Очень маленький процент воспитанников школ клубов играют в своих основных командах (вспомнить того же Мудрика с Сиканом). А настоящие таланты практически не встречаются/на них забивают/говорят, что у них ничего не получится (нужное подчеркнуть). На первый взгляд, переживать незачем. На самом деле есть несколько причин:

Первая и, наверное, самая очевидная - содержание полей и зданий академий. 

Их нужно держать в порядке, даже если там никого нету. Особенно это касается газона. Даже за искусственным полем нужно следить, а за натуральным - так тем более. Это всё выливается в копеечку для школ.

Вторая: рабочие места. Из-за дорогого содержания владельцам приходится или сокращать зарплаты персоналу и тренерам, или их вовсе увольнять. Увы, сейчас таким не удивишь. Коронавирус коснулся всех сфер жизни и такие меры, к сожалению, вынуждены.

Третья: форма спортсменов после карантина. Тут убыток состоит в качестве выступлений футболистов на турнирах по окончанию пандемии. Хоть на кофейной гуще гадай - никто, даже сами воспитанники не знают, в каком состоянии они выйдут на первые тренировки.

О детском футболе в четырёх стенах точнее всего могут рассказать сами дети, а также их тренера. Я пообщалась и с теми, и с другими и узнала, как они занимаются футболом на карантине.

Владимир Бобенчик (Карпаты)

Владимир Бобенчик - игрок “Карпат” U-12. В своём Инстаграме мальчик публикует видео с различными трюками, которые быстро становятся популярными. Стал известен, когда ему родители на день рождения подарили билеты на Евро-2016, но ему отказали в визе. Благодаря резонансу общественности Владимир всё-таки получил свой подарок.

- Як ти підтримуєш свою форму на карантині? 

- Тренуюся вдома. Роблю різні фізичні вправи, намагаюся тримати себе в тонусі. Щодня турнік, вправи на прес та багато роботи з м'ячем. Але вже дуже хочу на повноцінне тренування.

- Чи надсилають тобі завдання тренери або ж ви проводите дистанційні тренування?

- На жаль, тренери нічого не надсилають. Мені тато зробив план тренувань і я його дотримуюсь.

- Чим займаєшся вдома, окрім тренувань?

- Вдома до обіду в мене шкільні уроки в режимі онлайн . Приділяю багато уваги вивченню англійської та німецької мов. Також багато читаю, дивлюсь ретро матчі.

- Не сниться ще футбольне поле?

- Снилось. Особливо в перші дні карантину. Батьки розповідали, що я вночі закричав на весь будинок “Гоооол!” крізь сон. Зранку вони з мене сміялись і запитали, чи я виграв.

Оксана Рак (ЖФК “Металлург”)

Оксана Рак - тренер женского футбольного клуба “Металлург” Запорожье. Хоть и сама команда играет в областных чемпионатах, но она является важной частью академии Металлурга, которая в свою очередь имеет звездных воспитанников и глубокую историю.

- Ви контролюєте дітей під час карантину? Проводите онлайн-тренування чи відсилаєте їм листи з завданням?

- Я надсилаю до груп у месенджерах відео-завдання, а потім чекаю на зворотні відеозвіти від дітей. Також запрошую дівчат брати участь в онлайн-тренуваннях, які проводять гравці МФК “Металург”. Та на жаль, в такий спосіб не вдається стовідсотково проконтролювати юних футболісток, адже з ними немає поруч тренера, який їх мотивує та перевіряє правильність виконання завдань.

- Яка ваша позиція на рахунок онлайн тренувань за допомогою сучасних технологій чи все ж таки ніщо не замінить тренування у групі?

- Зараз онлайн тренування - це непоганий вихід з ситуації, але вони ніяк не замінять звичні для всіх тренування на полі. Адже в чотирьох стінах навряд чи хтось здобуде технічні та тактичні вміння. Також діти спілкуються між собою на тренуваннях і отримують від своїх тренерів задоволення від спілкування. Групові тренування відіграють ще і соціальну роль та допомагають в самоорганізації. Дуже хочеться вірити, що вихованки не втратять всіх навичок до кінця карантину. Та й взагалі, футбол - командна гра, що передбачає контакт з м‘ячем та гравцями. Тож для гравців домашні тренування - теж саме, що балерині садити картоплю - ніби етюди виконуєш, та все ж не те.

- З 11 травня полегшують карантин. Ви будете відновлювати тренування чи все ж таки дочекаєтесь повного зняття обмежень?

- Все залежить від рішення керівництва. Як тільки всім тренерам нашої ДЮСШ дозволять проводити заняття - думаю, що цього ж дня тренери і діти вже будуть займатися на зелених газонах, адже у юних гравців "ноги сверблять" як хочеться пограти. Та все ж здоров‘я дітей - перш за все і найбільша відповідальність за них лежить на їх рідних. Якщо буде наказ про відновлення тренувань, а батьки вважатимуть безпечнішим обмеження - то це їх право. Все ж таки, карантин був введений не просто так. Тож чекаємо того дня, коли нам знову дозволять повернутися на футбольні поля.

Фото: instagram.com/bobenchyk_volodya | pinterest.com | instagram.com/school_metalurg | rekvizit.info

Другие посты блога

Все посты