Tribuna/Футбол/Блоги/Околиці Футболу/У «Зорі» нетиповий суперник в ЛК: з технічним футболом, куражем та гіперрезультативною атакою

У «Зорі» нетиповий суперник в ЛК: з технічним футболом, куражем та гіперрезультативною атакою

Норвезький «Буде-Глімт» наразі переживає найкращі часи в своїй 105-річній історії

Автор — Josef Švejk
15 сентября 2021, 17:30
9
У «Зорі» нетиповий суперник в ЛК: з технічним футболом, куражем та гіперрезультативною атакою

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Околиці Футболу. Його автор влітку завів блог на нашому сайті. Це перший його текст, який ми виносимо. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Готуємось до дебюту в Лізі конференцій луганської «Зорі». Суперник більш ніж цікавий – заполярний норвезький «Буде-Глімт». Звернути на нього більше уваги мене спонукала підготовка до промо групи С.  В тому матеріалі більше про місто, унікальність його представника і його шлях в цьогорічній єврокампанії. Зараз хотілося більше про людей.

Що відомо про «Буде-Глімт»? Почнемо з того, що це:

— доволі старий клуб: рік його заснування – 1916;

— діючий чемпіон країни;

— найкращий футбольний клуб в історії північної Норвегії, до якої зазвичай відносять її заполярні регіони;

— найпівнічніший клуб-чемпіон своєї країни в світовій історії. 

Вересень 2020. «Буде-Глімт» на рівних б’ється з «Міланом» в останньому кваліфікаційному раунді Ліги Європи. Єдиний матч стадії проходив на «Сан-Сіро». Господарі перемогли 3:2. Поразка не позбавила норвежців натхнення – команда на підйомі, на куражі. На батьківщині її виступ у міжнародній кампанії оцінили високо і хочуть іще досягнень.

Творець успіху норвезького клубу – 52-річний К’єтіль Кнутсен. В 2017 він виходив до Елітесеріен асистентом головного тренера. З наступного року сам очолив колектив. Перед тим самим двобоєм із Міланом він наголошував, що його підопічні не «тремтять вночі від страху». А до того «Буде-Глімт» пройшов шлях від кризового стану і 12-річного скромного існування у другому дивізіоні.

В перший сезон в еліті 2018 року клуб став 11-м, а вже наступного команда підтвердила свою назву (глімт = спалах), спалахнула і одягнула срібні нагороди. Відставання від чемпіона – «Молде» – було величезним. Але за рік вже «Молде» відстав від «Буде-Глімт» на космічну кількість очок (62 проти 81). А суперники «Зорі» за 30 ігор забили аж 103 голи.

Кадри попереднього історичного сезону:

Цікаво! Ще в другій лізі, в сезоні 2016 в Буде встигли пограти українці: воротар Сергій Погорілий (7 матчів), відомий по виступам за київський «Арсенал», «Таврію» та «Металіст», та півзахисник Руслан Бабенко (19 матчів, 0 голів), який потім перейшов до… «Зорі» (він доречі дав інтерв’ю клубному сайту «Буде-Глімт»).

Кнутсен скроїв колектив на основі місцевих вихованців. Тепер це – клубна стратегія. Але навряд ми побачимо на полі типово силову скандинавську гру. У себе в Норвегії «спалахи» грають в контроль м’яча (нерідко – із залученням свого голкіпера) із швидкісними проривами і технічною грою на поблизу чужих воріт. Основні аспекти футболу «Буде-Глімт»:

1. Лінія захисту низька через свою слабкість. Невисокі оборонці програють другий поверх, пропускають різкі атаки з країв.

2. Команда витривала. Без м’яча завзято пресингує.

3. Фланги – акцент атак «Буде». Подібні контратаки «Зорі» майже забезпечені. С кожної сторони норвезький клуб має як мінімум по 2 рівноцінних виконавця. Тому флангові позиції можна завжди освіжити. Небезпечні швидкі проходи до лінії воріт з відкатами під удар або коротким пасом в середині штрафного майданчика перемежовуються з різкими прострілами від бокової лінії.

В цілому «Буде-Глімт» демонструє прогресивний «смачний» футбол. Команда на підйомі, гравці чудово відгукуються про тренера, а вболівальники перебувають в ейфорії. Заполярний клуб в Норвегії наразі перебуває в статусі Попелюшки. За неї в євро кубках вболіває вся країна.

Футболістів почали викликати до національних збірних. На них з’явився попит в більш сильних європейських лігах. Втім багато з тих, хто був на полі рік тому, в Мілані, і сьогодні є основними в команді. Варто звернути увагу на наступних:

— опорний півзахисник Патрік Берг, представник династії місцевих футболістів (починаючи з прадіда) — жорсткий у відборі і водночас одним з кращих плеймейкерів;

— капітан Улрік Солтнес, півзахисник атакувального плану, багато забиває і також підігрує партнерам;

— ліві хавбеки Пеллегріно (серпневий новачок) і Пернамбуко (орендований із «Львова» бразилець) — поки що зіграли мало, але вже відзначились результативними діями;

— правий хав Ола Солбаккен — якісний крайок з якостями диспетчера і вміннями забивати;

— головний бомбардир і товариш Ерлінга Голана по всіх рівнях юнацьких національних збірних Норвегії Ерік Ботхейм — класичний нападник штрафного майданчика, грає добре і головою і ногами.

Патрік Берг

Прогноз стартового складу «Буде-Глімт»:

Хайкін – Бйоркан, Лоде, Мое, Сампстед – Берг – Пеллегріно, Фет, Салтенс, Солбаккен – Ботхейм.

В основі норвежців все прогнозовано. Саме так вони грають і домагаються результату в левовій частині важливих двобоїв.

Прогноз стартового складу «Зорі»:

Мацапура – Жуніньо, Імереков, Вернидуб, Хомченовський – Цвек – Громов, Кабаєв, Булеца, Кочергін – Шахаб.

З початком осені в нашій команді один за одним вибули кілька провідних виконавців. Тепер в «рамці» чекаємо малодосвідченого Дмитра Мацапуру, в опорній зоні – не надто надійного Ловро Цвека. Хоча з останнім поки не точно: Єгор Назарина теж поїхав до Норвегії.

«Зоря» вперше для себе зіграє за Полярним колом. Буде – не холодне, але дуже вітряне місто. Галявина штучна. Глядачі будуть. «Буде-Глімт» точно не виглядає аутсайдером в квартеті. Команда яскраво грає в атаці, але ненадійна в обороні. Цим і мають користатися луганчани, адже мають швидких форвардів. Добре що травми не зачепили напад «Зорі» – там завжди є, ким підсилити і освіжити.

Сподіваємось на краще! Вболіваємо за наших!

Використані фото: MARCA, www.glimt.no, «Зоря» Луганськ, на обкладинці: Ботхейм vs. Кочергін

Лучшее в блогахБольше интересных постов