Tribuna/Футбол/Блоги/(Не)футбол/В «Астон Вілли», «Бернлі» та «Вест Гема» однакові кольори домашньої форми. Це більше випадковість, ніж закономірність

В «Астон Вілли», «Бернлі» та «Вест Гема» однакові кольори домашньої форми. Це більше випадковість, ніж закономірність

А перші букви клубів складають А-Б-В.

Блог — (Не)футбол
11 мая 2022, 01:16
4
В «Астон Вілли», «Бернлі» та «Вест Гема» однакові кольори домашньої форми. Це більше випадковість, ніж закономірність

У мене є класна футболка "Бернлі", яку я здобув на секонді. На жаль, більшість знають "Віллу" та "Вест Гем", і мені постійно доводиться поправляти тих, хто вгадує, а не вдивляється в емблему (такого ще не було).

Під час перегляду матчу "Астон Вілла" - "Ліверпуль" подібне сталося знов. "О, в тебе є така футболка", - ні, в мене форма "Бернлі"...

Крч. Я загуглив, як треба, і все знайшов.

"Астон Вілла" була першою бордово-блакитною командою з цих трьох - кінець 19-го століття (точно перед сезоном 1892/93), "Вест Гем" - другим (1903), "Бернлі" - третім (1910). Доу, недарма всі не вгадують мою футболку.

"Вілла" обрала бордовий та небесно-блакитний мотиви після довгих маніпуляцій з іншими кольорами (чорний, червоний, червоно-синій, зелений, синьо-білий, темно-бордовий і рябий). У 1886-му було прийнято шоколадно-небесні кольори, але перший - згодом замінили бордовим. І лиш потім "Астон Вілла" наклепала у новенькому вбранні 6 титулів чемпіонів Англії - від 1893 до 1910 рр.

"Бернлі" вкрав запозичив цю ідею з формою у 1910-му - після 6-го чемпіонства "вілланів" - щоб на удачу здобути і собі титули. Вийшло двічі - 1921, 1960. "Бернлі", до речі, до вибору традиційних кольорів також вдосталь імпровізував (це звична тема).

"Вест Гем" після ряду маніпуляцій обрав свої "класичні кольори" у 1903-му. Одна історія припускає, що таку форму "молотобійці" отримали від спринтера Вільяма Белтона, який виграв її у забігу проти 4 гравців "Астон Вілли" на ярмарку в Бірмінгемі.

Белтон тоді працював тренером на металургійному заводі Темзи (тодішній "Вест Гем" :). А, як він виграв? Містер Вільям Белтон був професійним спринтером, тому здобув невипрану форму "Вілли" у якості плати за перемогу у парі. Історія суперечлива на 146%, тому вірити їй необов'язково.

"Вест Гем" титулів АПЛ не здобував, отже їхня мімікрія зазнала поразки. Ну, то таке.

Тут оповідка про тріо "близнюків" чемпіонату Англії завершується.

До речі, класичним для "молотобійців" був оксфордський синій колір, практично як виїзна форма у сезоні 2018/19. Прикольна.

UPD. Ок, у "Вест Гема" був темно-бірюзовий в сезоні 18/19, і вночі я полінувався звіряти (схожі ж троха).

Зображення: "Вест Гем", Footy Headlines.

Другие посты блога

Все посты