Tribuna/Футбол/Блоги/Оффтоп/Мої оффтопні підсумки 2010-х. ОМ27

Мої оффтопні підсумки 2010-х. ОМ27

Щось мало постів, тому вирішив долучитися до флешмобу.

Блог — Оффтоп
Автор — ОМ27
30 декабря 2019, 20:45
4
Мої оффтопні підсумки 2010-х. ОМ27

Щось мало постів, тому вирішив долучитися до флешмобу.

Найкращий фільм – «Початок», 2010

Згадував, згадував щось новіше, але не пригадав. Не кожного року виходять такі потужні фільми. А якісні картини з подібною проблематикою якраз приблизно раз на 10 років. «Матриця» (1999), «Початок» (2010), настає час наступного фільму.

Крістофер Нолан працював над сценарієм близько 10 років. Недарма, коли у нього з’явилася ідея фільму, він перебував під впливом саме «Матриці» і «Тринадцятого поверху». Співпраця Нолана з Гансом Цімером завжди ефективна. Хороший підбір акторів. Але головне – це сюжет фільму.

Найкращий серіал – «Шерлок», 2010–2017

Я не дуже полюбляю серіали. Особливо наші чи близького зарубіжжя (польські, турецькі, не говорячи вже про російські). Але можу переглянути детективи. Краще британські. Так і згадав «Шерлока». Старе на новий лад. Дивитися можна.

Найкращий міні-серіал – «11.22.63», 2016

Тут все зійшлося: автор, роман, сюжет, сценарій, постановка. Що може бути краще за подорожі у часі? До речі, книга «11/22/63» Стівена Кінга теж дуже цікава. Нетиповий Кінг навіть кращий, аніж зазвичай, але не являюся його палким шанувальником.

Передусім, звернув увагу на назву твору. Якщо для переважної більшості читачів вона нічого не скаже, то мені відразу було зрозумілим зв’язок з вбивством президента Кеннеді. Якщо хтось серйозно цікавиться цією проблематикою, і тому захоче прочитати, то нічого нового не дізнається. Це хороший твір, але не про вбивство Кеннеді.

Найкращий документальний фільм – «Переломний момент: Війна за демократію в Україні», 2017

Фільм про події Революції Гідності, анексію Криму Росією та війну на сході України. Створена українським режисером Олесем Саніним («Мамай», «Поводир», «Довбуш») і американським оскароносним документалістом Марком Харрісом.

Фільм охоплює період 2013–2016 рр. Було записано 86 інтерв’ю з учасниками подій. У ньому зібрані кіносвідчення політичних, кримінальних і військових злочинів російських окупантів та проросійських колаборантів на території України.

Найкращий альбом – «Земля» («Океан Ельзи»), 2013

До цього не був великим поціновувачем творчості Святослава Вакарчука, навіть у часи «золотого складу» «Океана Ельзи». Так, подобалися окремі пісні, але не більше. Після цього альбому почав їх сприймати по-іншому. Можливо, цьому сприяли й інші фактори, не напряму пов’язані власне з музичною творчістю, але сподобалися майже всі композиції.

Найкраща пісня – «Не твоя війна» (Океан Ельзи), 2015

Ця пісня відразу запала мені в душу.  Змушує задуматися над власним життям. Закликає усвідомити, що настав час брати відповідальність на себе, власну долю у свої руки.

Найкраща книга – Ювал Ной Харарі

«Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього», 2011 / 2016

«Людина божественна. За лаштунками майбутнього», 2015 / 2018

«21 урок для 21 століття», 2018 / 2018 

З вибором автора не сумнівався. А ось з твором не визначився. Сподобались усі три книги. Фактично – це наше минуле, майбутнє і сьогодення. 

«Людина розумна…» – історія людства з найдавніших часів (70 000 років тому), від появи людини і народження мови до наших днів. Основною темою є історія еволюції і пізнання. Як і через які причини відбувався розвиток людства? Основна ідея – людина досягла певного рівня еволюції через віру у спільні форми – релігію, гроші, право, які змогли об’єднати людей у соціум з можливістю співіснувати.

Автор запропонував кілька цікавих теорій. Наприклад, що був не поступальний розвиток людини, а що разом з Homo Sapiens жили інші види людей, ті ж неандертальці. Але вони майже не перетиналися. Людина розумна зуміла вижити через те, що змогла згуртуватися. І саме це дозволило зайняти панівне становище у тваринному світі.

Наукові рецензії були переважно скептичні. А ось людям сподобалось. Книга стала бестселером, перекладена на більше 50 мов. Написана цікаво, наповнена якісною інформацією і викладена простою, доступною мовою.

«Людина божественна…» – намагання відтворити образ майбутнього. Якою стане людина майбутнього? Чи матиме риси божественності? Чи людей замінять комп’ютери? Яку мету поставе перед собою людство?

Автор допускає, що суспільство буде прагнути досягнути трьох цілей: безсмертя, щастя, перетворення.

1) безсмертя

Наші далекі предки жили максимум 30 років. Завдяки розвитку науки і медицини, зараз середній вік життя – 70 років. Якщо ж технології майбутнього будуть дієвішими, то чому б людям не жити 150 років або й більше?

2) щастя

Здавалося б, при нинішньому рівні розвитку технологій і можливостей, ми мали бути більш щасливими, аніж наші попередники, але це далеко не так. Окрім цього, попри вищий добробут і комфорт, кількість самогубств значно вища у розвинених країнах, аніж у традиційних суспільствах.

На психологічному рівні щастя залежить від наших очікувань. Задоволення приходить не від матеріального статку, а від отримання нами того, що очікуємо від реальності. Але чим кращі умови життя, тим вищими стають очікування – виникає замкнене коло.

3) перетворення

Зможе Homo Sapiens перетворитися на Homo Deus? Але  не треба сприймати божественність як ідеальну всемогутність. Якщо поглянути на історію людства, міфи різних народів, то більшість богів мають не всемогутність, а скоріше специфічні суперздібності.

Такі як здатність створювати людські істоти, трансформувати власні тіла, контролювати погоду й довкілля, подорожувати з великою швидкістю, спілкуватися на відстані, читати чужі думки і, звичайно, уникати смерті та жити необмежено довго.

Люди якраз перебувають на шляху до набуття всіх цих можливостей. І цей процес триває повільно, але досить успішно.

«21 урок для 21 століття» – намагання розібратися в політичних, соціально-економічних, технологічних, культурних проблемах, з якими зіткнулося людство в ХХІ ст. 

Автор змістовно і ґрунтовно відповідає на складні питання сьогодення. Що відбувається у сучасному світі і який глибинний зміст цих подій? Що можна зробити з епідемією фейкових новин? Як не стати рабами комп’ютерних алгоритмів? Чи дійсно відбувається повернення до релігії? Чи наближається нова Світова війна? Яка цивілізація домінує у світі: Захід, Китай, Іслам? Чому ліберальна демократія зазнає кризи? Чи варто Європі тримати двері відкритими для іммігрантів? Що означає підйом Трампа? Що треба робити з тероризмом? Чи можна запобігти екологічному колапсу? Чи може націоналізм вирішити проблеми нерівності?

Чи знайде людство відповіді на ці виклики? Від цього залежить, буде існувати планета Земля і її мешканці у майбутньому.

Цікавий факт. Текст глави «Постправда» у російськомовному виданні має відмінності від оригіналу. Коли Харарі пояснює, що таке «постправда», то згадує виступи Путіна, який заперечує введення в Крим російських військ весною 2014 року і називає їх стихійними групами самооборони. Але пізніше визнає їх військовослужбовцями РФ.

У російськомовному виданні йдеться про помилкові заяви у промовах Трампа. Харарі зізнався, що дав згоду на подібне редагування, щоб уникнути заборони публікації своєї книги на Росії.

Міста, які хотів би ще раз відвідати

У цих містах не був більше шести років. Але хотів би сюди ще повернутися хоча б через шість років.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Счёт:
21 марта, 23:17
Все посты