Tribuna/Шахматы/Блоги/Оффтоп/Jeep Compass із США. Плюси, мінуси, підводні камені

Jeep Compass із США. Плюси, мінуси, підводні камені

Чи вартує піврічний гемор кінцевого результату?

Блог — Оффтоп
Автор — intermezzo
28 октября 2019, 14:14
14
Jeep Compass із США. Плюси, мінуси, підводні камені

Тема пригону автомобілів з США є актуальною вже не перший рік, але найбільший потік "битків" почався після узаконення більшості "євроблях" і фактичного закриття цієї теми. Людям потрібно було шукати інші варіанти доступних і зручних в експлуатації авто, і вони звернули увагу на американський ринок...

Але для початку давайте повернемось в минуле і поставимо себе на місце людини, якій необхідно придбати авто. Щоб було зовсім конкретно, нехай це буду я зі своїми запитами (тому що вони в кожного свої; комусь достатньо Ravon R2, а комусь мало буса)

Звісно, що найкращий автомобіль - це новий автомобіль, і з цим ніхто не сперичається. Але що робити, якщо потрібен засіб пересування людей і переміщення вантажів, а грошей обмаль? Варіантів, як правило, 3.

1) Внутрішній ринок України. "Нєбіта нєкрашена, радной пробєг". На мою думку, 95% пропозицій на ринку б/в авто в Україні - це битий, фарбований і скручений шлак. Основна мета людей - не бути чесними одне з одним, а якомога вигідніше на... ну ви зрозуміли. Через це і маємо ситуацію, коли ніхто нікому не довіряє (і загалом правильно робить), а нормальні варіанти можна знайти або через спеців, або через знайомих.

Також варто додати неадекватну (на мою думку) вартість авто на нашому ринку у порівнянні з Європою/Грузією/США.

2) Європа. Майже та сама ситуація, що і в п.1, з поправками на якість пального, доріг та більший ринок, що означає більшу вірогідність знайти щось пристойне. Але без спеців тут теж не розібратися, тому що є велика вірогідність нарватися на ті ж самі скручені і фарбовані поляками "битки". 

3) США. Я, мої друзі, родичі і знайомі зупинилися на цьому варіанті (кожен собі щось пригнав), тому розповім про нього детальніше.

Звичайно ж, починати пошук потрібного авта ви маєте, виходячи зі своїх потреб і можливостей (див. вище).

Моїми потребами були:

- кросовер з кліренсом від 19 см, тому що немає доріг;

- повний привід, тому що на дачу і в село на передньому не завжди заїдеш. На відміну від нових або б/в авто в Україні, при пригоні авто із США різниця між переднім/повним приводом не істотна, тому звичайно що за приблизно ті ж самі гроші я вибрав повний;

- нормальний багажник (від 450 л);

- АКПП (99% авто із США з АКПП);

- надійність, можливість знайти запчастини і невисока ціна на них;

- популярна модель в США (щоб було з чого вибрати);

- не суттєві ушкодження кузова (щоб не "в кашу");

- вартість з ремонтом до 12 000 $.

На мал. 1 - список доступних варіантів з потрібними вам параметрами

Чи проблемно підібрати щось під свої потреби на ринку США? Звісно ж ні. Вибір там величезний, і якщо ви для пригону обрали популярну марку в США (Jeep, Ford, Chevrolet, Toyota, Honda, Dodge, Nissan), то матимете можливість перебирати між лотами на аукціоні. 

Визначившись зі своїми потребами і співставивши їх з наявними лотами на аукціоні, ви можете починати співпрацю з людьми, які займаються пригоном авто.

На мал. 2 - типовий лот на аукціоні Copart

Послідомність дій на цьому етапі, як правило, наступна:

1) Називаєте які авто вам підходять (декілька варіантів) і озвучуєте свій бюджет

2) Платите гроші за роботу людей в Україні (вони здійснюють пошук, контролюють транспортування, пригон, розмитнення)

3) Приймаєте/не приймаєте обраний після перевірки для вас лот (з досвідом ви самі зможете більш-менш непогано перевіряти той чи інший лот)

4) Платите через банк гроші на рахунок аукціону (Copart, IAAI)

5) Отримуєте фотографії з майданчику аукціону під час отримання автомобіля, а також його транспортування по території США 

6) Отримуєте код для відслідковування контейнеру, у якому пливе ваше авто

7) Чекаєте пару місяців (у моєму випадку оплата в банку відбувалась в листопаді, а контейнер прибув в Южне в лютому), в цей час шукаєте і замовляєте запчастини (деякі фірми купляють їх в США і кладуть в авто, але знаючи наших митників...)

8) Оплачуєте в банку розмитнення

9) Забираєте евакуатором автомобіль або чекаєте коли вам його привезуть (тут як домовитесь з пригонщиками)

10) Ремонт, фарбування

11) Заміна оптики на "європейську" (жовті показники поворотів замість червоних, якщо автомобіль не має "каліфорнії" (американський аналог Євро-5/6) - підтвердження Євро-5/6 тут)) 

На темі сертифікації зараз розвелося багато "рішал", і деякі з них роблять сертифікат без перероблення оптики. Я раджу все-таки оптику переробити, тому що на дорозі деколи бачу "американців" з червоними показниками поворотів, і зрозуміти що людина повертає можна далеко не одразу.

12) Подача документів до сервісних центрів МВС, тех. огляд авто, отримання номерів.

Колись, за часів МРЕВ, усі ці процеси контролювались "рішалами", як зараз в МРЕВ - не знаю. В мене весь процес у сервісному центрі зайняв годин 5-6 за талоном в електронній черзі. 

Загалом, від купівлі авта на аукціоні до стану "отримав номери" в мене пройшло 6 місяців. Але це враховуючи факапи з неправильно висланими запчастинами, чергами в порту в Америці, на митниці в нас тощо. 

"І що, весь оцей гемор вартує того?" - запитаєте ви.

Давайте зважимо усі плюси і мінуси процесу і отримаємо результат.

Почнемо з мінусів:

1) Бита машина ніколи не буде відновленою на 100%

В моєму випадку були замінені: крило переднє ліве, бампер, фара, туманка, плюс дрібні подряпини. Лонжерони, двигун, радіатор, подушки - все було цілим, але "биток" є "биток".

2) Довгий процес очікування

Якщо вам потрібне авто "тут і зараз", то цей варіант не для вас.

3) За пошкодження вашого майна фактично ніхто не відповідає

Отримати додаткові ушкодження ваше авто може і під час транспортування Штатами, і під час завантаження у контейнер, і особливо під час вивантаження в наших портах. Також є проблема зникнення ваших речей з авта. Деякі фірми пропонують страхування, але я даною опцією не користувався і з речей в мене нічого не зникло. Можливо, це залежить від фаховості експедитора.

4) Велика кількість "рішал" і аферистів, які можуть зустрітися на кожному етапі процесу

Тут все залежить від вас: шукайте перевірених людей.

5) Очікувана вартість майже ніколи не співпадає з кінцевою

Завжди закладайте додаткові кошти на випадок, якщо десь щось вкрадуть/вишлють не ті запчастини тощо. Я, наприклад, "попав" на додаткові 1.500 $.

6) При купівлі не в страхової компанії є велика вірогідність отримати "кота в мішку" (топлене або вже відновлене авто)

Щоб цього не сталося, не купляйте в сторонніх фірм і ретельно перевіряйте лот.

Тепер плюси:

1) Відсутність скручених пробігів та прихованих проблем

Автомобілі на аукціонах продаються страховими компаніями з повною історією обслуговування.

2) Малі пробіги

Як правило, приганяються автомобілі з пробігом до 70 тис. км. Трапляються лоти з пробігом 0-1000 миль.

3) Кінцева вартість автомобіля

Мабуть, найголовніший аргумент на користь пригону авто із США. Я за 13.500 $ (12.000 запланованих + факапи) отримав повнопривідний кросовер з АКПП, шкіряним салоном, кондиціонером, підігрівом сидінь і дзеркал, кліренсом 20 см і чесним пробігом 77 тис. км. Рік виробництва - 2015, рік пригону - початок 2018. 

Другие посты блога

Счёт:
21 марта, 23:17
Все посты