Tribuna/Футбол/Блоги/NPanasiuk/Реформування інституту футбольних агентів

Реформування інституту футбольних агентів

У червні 2014 року в бразильському місті Сан-Паулу відбувся 64 конгрес Міжнародної федерації футболу (ФІФА).

Блог — NPanasiuk
Автор — Nikita Panasiuk
30 октября 2014, 12:21

У червні 2014 року в бразильському місті Сан-Паулу відбувся 64 конгрес Міжнародної федерації футболу (ФІФА). На цьому зібранні представники усіх континентальних конфедерацій прийняли ряд важливих рішень. Одним з ключових та найбільш обговорюваних було питання реформування інституту футбольних агентів, діяльність яких зазнала докорінних змін.

Перш за все, слід зазначити, що з 1 квітня 2015 року припиняє діяти Регламент ФІФА щодо діяльності агентів гравців (2008), який буде замінений прийнятим на конгресі Регламентом ФІФА щодо співпраці з посередниками.

Згідно з положеннями нового Регламенту інститут футбольних агентів припиняє своє існування. На зміну йому приходить інститут посередників. Саме визначення поняття «посередник» надається на самому початку Регламенту: посередник – фізична або юридична особа, яка за винагороду або безкоштовно представляє гравців і / або клуби в переговорах з метою укладення трудового контракту або представляє клуби в переговорах з метою укладення трансферного контракту.

Зважаючи на те, що діяльність агентів припиняється, необхідність в їх ліцензуванні відпадає. Тепер бажаючому стати посередником не потрібно складати спеціальні іспити та отримувати ліцензію. Відповідно до положень нового Регламенту, національні асоціації замість ліцензування повинні проводити обов’язкову реєстрацію посередників через реєстрацію угод, учасниками яких вони є. Реєструвати ці угоди в національній асоціації мають або гравець, або клуб, що користуються послугами посередника.

В новому Регламенті також приділяється значна увага прозорливості інформації стосовно діяльності посередників. Відтепер гравці та клуби, що користуються послугами таких осіб, повинні надавати в національну асоціацію усі необхідні документи про виплату посередникам платежів за їх послуги. Крім цього, клуби та гравці за запитом національної асоціації або ж ФІФА повинні надавати будь-які договори, які були укладені ними з посередниками. Кожного року, наприкінці березня, національна асоціація має опубліковувати інформацію щодо того, скільки коштів витратили клуби на послуги посередників за останні 12 місяців. Також повинні бути опубліковані відомості щодо сукупної кількості коштів, витрачених усіма без винятку клубами та гравцями на послуги посередників за вказаний період часу.

Зазнала значних змін і система виплат платежів. Тепер будь-який посередник не може отримати більше 3% від загальної заробітної плати гравця за весь термін дії його контракту, при підписанні якого послугами посередника скористався сам гравець чи клуб. Крім того, посередник не може отримати більше 3% і від суми трансферу, в якому він приймав участь. Посереднику взагалі заборонено отримувати будь-які виплати, якщо це стосується трансферу неповнолітнього гравця або підписання контракту з ним.

Ще однією помітною новацією в діяльності посередників стала відповідальність за порушення, здійснені ними в ході трансферів гравців. Віднині при подібних протиправних діях санкції будуть накладатися не безпосередньо на посередників, а на гравців, клуби та асоціації, що співпрацюють з цими посередниками.

Загалом, провідною тенденцією даної реформи є те, що ФІФА виключила посередників з-під своєї юрисдикції та переклала всю відповідальність за їх діяльність на плечі національних асоціацій, клубів та гравців.

Що стосується потенційного регулювання цього питання в Україні, то найдоречнішим в цьому випадку варіантом була б розробка та прийняття на основі чинного трудового та цивільного законодавства нашої держави, а також відповідного Регламенту ФІФА нового Регламенту Футбольної Федерації України (ФФУ) щодо діяльності посередників, який став би повноцінною заміною діючому на сьогодні Регламенту ФФУ щодо діяльності агентів гравців (2003).

Таким чином, діяльність посередників в Україні отримала б актуальну юридичну основу, що відповідала б мінімальним міжнародним стандартам та національному законодавству.

Фото: Theplayersagent, Footballcoachacademy

 

Аргументовані дискусії на NPanasiuk.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Коваленко в кубе
6 июня 2015, 16:39
4
Все посты