Tribuna/Хоккей/Блоги/Поки Ви Спали/Чому драфт NHL в червні - це погана ідея

Чому драфт NHL в червні - це погана ідея

Автор — Vovka Vizhnyak
4 мая 2020, 13:50
Чому драфт NHL в червні - це погана ідея

NHL схиляється до драфту в червні. Пояснюємо, чому це не дуже хороша ідея.

Якби ліга визначилась з формулою як завершувати сезон, тоді простіше було б організувати драфт. Якщо буде розширений плей-оф за участю 24 команд, тоді чому б не дати 7 іншим клубам поборотись за перемогу в драфт-лотереї? Якщо хочеться дограти регулярку і провести плей-оф з 16 командами, то скажіть про це офіційно. Одним словом, надіюсь цього тижня почуємо хоча б якісь відповіді на ключові питання.

Але замість цього беруть і просувають ідею драфту в червні. І пофіг, що досі невідомо чи буде дограно сезон. І пофіг, що більшість генеральних менеджерів команд проти. І пофіг, що треба розрулити 15 трейдів, в яких драфт-піки підв'язані під виступи обміняних гравців в плей-оф. Плей-оф, який не факт, що взагалі відбудеться.

Конкретно проблему з драфт-піками в Лізі пропонують вирішити так: NHL пропонує обом сторонам трейду компромісний варіант. Якщо обидві команди НЕ влаштовує цей варіант, тоді у них є 7 днів, щоб виробити власний варіант трейду. До прикладу, Майк Ґрін в лютому перейшов з Детройта в Едмонтон в обмін на вибір в 4 раунді цьогорічного драфту, який може перетворитися на вибір в третьому раунді драфту-2021, якщо Едмонтон цього сезону вийде в фінал конференції + Ґрін зіграє мінімум половину матчів розіграшу Кубка Стенлі. Коротше, все складно і в будь-якому разі хтось буде незадоволений фінальним рішення щодо цього трейду.

Тепер про порядок вибору. За основу хочуть взяти турнірну таблицю станом на призупинення регулярки, але за відсотком набраних очок. Логічно, бо клуби зіграли різну кількість матчів. Але важливий момент: на драфт-лотереї одна з команд не зможе піднятися вище 4 позицій. Так хочуть виключити варіант, коли умовна Флорида може виграти драфт-лотерею, а потім все ж пробитись в плей-оф і виграти Кубок Стенлі. Сценарій із розряду фантастики, але Ліга хоче його повністю виключити.

Тому, якщо ці правила таки ухвалять, то Детройт гарантовано отримає або перший, або другий вибір на драфті (раніше така вірогідність складала 35%). Оттава гарантовано отримає два з перших чотирьох виборів, але не перші два (теж класно для фанів Сенаторів). Чому так? Бо Оттава окрім власного володіє ще й першим драфт-піком Сан-Хосе (це ще за Еріка Карлссона). Акули сезон провалили, тому Оттава обиратиме так високо.

Судячи з усього, ідею з драфтом в червні найбільше пушать телевізійники, яким нема що показувати. Плюс NHL із заздрістю дивилась на успішний драфт NFL. Але як можна порівнювати ці історії, якщо в NFL зараз міжсезоння? Плюс в NFL фани знають про багатьох задрафтованих, бо вони були зірками в коледжах. Кого, крім Алексіса Лафреньє (на фото) і ще кількох проспектів знають фанати хокею? Переважно це ноунейми, імена яких нікому нічого не скажуть. Родзинками кожного драфту є трейди, які їм або передують, або відбуваються прямо під час драфтування юних хокеїстів. Минулого року Пі Кей Суббан, Джейкоб Труба, Джей Ті Міллер були обміняні якраз перед драфтом. Якщо драфт відбудеться в червні, нічого схожого цього разу не буде. І це ще один жирний мінус драфту в червні.

Кого найбільше шкода, так це генмена Монреаля Марка Бержевена. Він назбирав аж 14 драфт-піків на драфт-2020, але тепер не зможе виміняти деякі з них на гравців, бо трейди заборонені, поки не закінчився сезон. Як на мене, є два логічні варіанти, щоб не ламати все через коліно: або скасовуйте сезон і проводьте драфт (з трейдами!) в червні, або догравайте сезон в липні-серпні і проводьте драфт у вересні чи жовтні. Є ще третій компромісний, згаданий на початку блогу, але навряд чи ми дочекаємось цього тижня формули щодо завершення сезону.

Більше про NHL: https://t.me/nhl_ua

Другие посты блога

Все посты