Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Виявляється, й українець виграв Лігу Європи: 19 років в «Айнтрахті», футболісти називають татом

Виявляється, й українець виграв Лігу Європи: 19 років в «Айнтрахті», футболісти називають татом

Ігор Сімонов двічі перемагав у Кубку СРСР з «Шахтарем».

Автор — Ірина Козюпа
19 мая 2022, 23:20
9
Виявляється, й українець виграв Лігу Європи: 19 років в «Айнтрахті», футболісти називають татом

Ігор Сімонов двічі перемагав у Кубку СРСР з «Шахтарем». 

Гравці «Айнтрахта» щойно виграли Лігу Європи – їм вже повісили медалі на шиї, а тепер вони піднімають кубок над головою, і святкують перший за 42 роки євротрофей.

Тренер Олівер Гласнер обняв за плече і щось розповідає чоловіку в шортах і білій футболці. Це українець Ігор Сімонов – адміністратор або kit manager, який 19 років працює у клубі. Це також і його перемога.

Грав з «Шахтарем» у Кубку УЄФА проти «Айнтрахта»

Сімонову – 63 роки, він народився у Макіївці. Вихованець донецького «Шахтаря», з яким двічі виграв Кубок СРСР.  Грав з гірниками в Кубку УЄФА – зокрема проти «Айнтрахта».

Всього захисник шість років провів у першій команді гірників і зіграв понад 100 офіційних матчів за команду. Пішов з «Шахтаря» після приходу Олега Базилевича, який взявся оновлювати склад. Футболіст ще встиг пограти в незалежній Україні – у команді з рідної Макіївки та в аматорах. В середині 90-х поїхав в Німеччину.

«Не планував, але так сталося, що туди поїхала працювати моя дружина. Коли ж я залишився без роботи, то поїхав за нею. На новому місці все довелося починати все з нуля, і ми жили спочатку в невеликому селі. Я вчив мову і тренувався фактично наодинці – для себе.

Почав грати з місцевими хлопцями, а потім мене запросили поганяти м’яч із дорослими. Ті хлопці грали в якійсь аматорській лізі та були серед аутсайдерів. Але зрештою нам вдалося посісти третє місце, і мені вдалося пограти в оберлізі. Я вже мав тоді 40 років», – розповідав українець в інтерв’ю кілька років тому.

Згодом Сімонов переїхав жити в містечко біля Франкфурта, де влаштувався працювати на меблеву фабрику. Невдовзі потрапив під скорочення і втратив роботу.

Роде подарував квитки на матч ЛЧ «Баварія» – «Шахтар»

«Допоміг випадок, який став визначальним у моєму житті. Ми з дружиною зайшли в супермаркет за продуктами. Побачив рекламний щит з оголошенням про набір дітей у футбольну школу франкфуртського «Айнтрахту». І там фотографія тренерів, на якій я впізнав Карла-Хайнца Кербеля.

Це знаменитий німецький футболіст і рекордсмен за кількістю матчів у бундеслізі, проти якого мені довелося грати у матчах Кубка УЄФА. У мене виникла ідея зустрітися з ним. Приїхав на базу школи «Айнтрахта», і відразу помітив його. Набрався сміливості, підійшов і представився. Сказав, що маю тренерський досвід.

Кербель думав секунд десять. Потім ляснув мене по плечу і сказав, що я маю провести тренування з групою юних футболістів. Після заняття підписав контракт і почав тренувати дітей».

Від матчу в Кубку УЄФА до початку роботи у Франкфурті пройшло 23 роки. Його пригода з «Айнтрахтом» почалася у 2003-му.

«У мене було таке саме відчуття, як тоді, коли мені оголосили, що я зарахований до «Шахтаря». Так, було складно, роботи багато, але я отримував величезне задоволення від того, що практично кожен другий випускник нашої школи потрапляв до молодіжного складу клубу Бундесліги. Скажімо, наш вихованець Ніклас Зюле грає за «Баварію», доріс до національної збірної».

Сімонов і Кербель

З часом українець перейшов на посаду адміністратора першої команди. У клубі довго шукали заміну попередньому kit manager. Сімонова попросили тимчасово закрити вакансію. Але він став постійним адміністратором і пройшов з «Айнтрахтом» шлях з другої бундесліги до перемоги в Лізі Європи. Також в його колекції перемога в Кубку Німеччини-2018.

«Футболісти називають мене татом. Вони знають, що я грав, і ставляться з величезною повагою. І я до них, звичайно, з усією душею. До речі, як і у «Шахтарі», у нас чимало легіонерів. Коли я їм розповідаю, що грав за цю команду, вони вражені. Говорять, що «Шахтар» – це суперклуб».

Одного разу капітан «Айнтрахта» Себастьян Роде подарував Сімонову квитки на матч Ліги чемпіонів «Баварія» – «Шахтар» у Мюнхені. Гірники тоді програли 0:7. «Це був чудовий вчинок Роде, тому результат не такий і важливий», – говорив тоді українець.

Має родичів у Донецьку

З Євгеном Коноплянкою

У 2019 році «Шахтар» грав з «Айнтрахтом» в Лізі Європи. Домашні матчі єврокубків гірники грали тоді у Харкові. Німецька сайт «Wiesbadener kurier» написав про Сімонова окремий текст: «Kit manager «Айнтрахта» подорожує в минуле».

«Його свекор та два брати живуть у Донецьку. Ймовірно, вони не зможуть приїхати до Харкова як місця проведення матчу. Це надто важко з огляду на нинішню політичну ситуацію. «Тільки шкода», – каже завжди привітний Ігор.

Ігор Сімонов уникає розмов на цю тему і не говорить чітко на чиєму він боці: «Я просто бажаю миру і спокою на своїй батьківщині».

Його публічна позиція після 24 лютого поки невідома. Але на другий день повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олівер Гласнер розповів про ситуацію в родині українця.

«Я розмовляю з ним кожен день. Там (у Донецьку) у нього й досі є родина. Він каже, що його брати сидять вдома і бояться, що їх призвуть в армію, а потім, можливо, доведеться піти на фронт», – сказав тренер «Айнтрахта».

Після перемоги в серії пенальті над «Рейнджерс» Гласнер обіймав всю команду – і її багаторічного адміністратора. 

Фото: кадри з трансляції, Getti Images, «Айнтрахт»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты