Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Ярмоленко і «Вест Гем»: важливі голи, часті травми, вміння показувати молоточки

Ярмоленко і «Вест Гем»: важливі голи, часті травми, вміння показувати молоточки

Андрій залишає клуб після чотирьох сезонів.

Автор — Ірина Козюпа
17 мая 2022, 07:57
6
Ярмоленко і «Вест Гем»: важливі голи, часті травми, вміння показувати молоточки

Андрій залишає клуб після чотирьох сезонів.

Андрій Ярмоленко зворушливо попрощався з вболівальниками «Вест Гема». Вінгер вийшов на поле в компенсований час зустрічі з «Манчестер Сіті», а після гри разом з родиною та українським прапором подякував фанатам за підтримку.

«Сьогодні я пережив хвилюючий момент. Після матчу разом зі своєю родиною я вийшов на поле та попрощався з фанатами «Вест Гема». Це останній матч для мене на домашньому стадіоні, і я хотів подякувати кожному вболівальнику команди за підтримку на домашніх трибунах.

Щиро, з вдячністю і величезним коханням – до кожного з вас, до стадіону, до всієї родини «Вест Гема», – написав футболіст у своєму інстаграм.

У коментарях футболісту насипали чимало теплих слів на прощання: подякували за важливі голи і побажали всього найкращого йому та Україні. В Ярмоленка завершується контракт з «Вест Гемом», тому в наступному сезоні ми побачимо Андрія у футболці іншого клубу. 

А поки згадаємо топові моменти його кар’єри в Лондоні.

Травили через молоточки «Вест Гема». Це також символ «Шахтаря»

Ярмоленко перейшов у «Вест Гем» з «Боруссії» Дортмунд за 20 мільйони євро – хотів більше грати. А тут ще й можливість спробувати себе в АПЛ.

Ледь не перше фото Андрія у формі нової команди – зі схрещеними руками. А молоточки – це символ «Шахтаря». Андрій був не дуже щасливий робити такі фото – знав, яка реакція буде в українців. Особливо, когнітивний дисонанс міг виникнути у фанатів «Динамо».

«Ми потім згадали історію і дійшли висновку, що у «Вест Гема» цей знак з’явився набагато раніше», – викрутився Ярмоленко.

Травили Андрія через ці молоточки навіть у збірній. «Ніколи не говори ніколи. Він же казав, що до «Шахтаря» ніколи не перейде, але молотки довелося показати. Тож Андрюха молодець. Я сміявся з цього. У збірній ми жартували з нього», – не приховував Степаненко.

А згодом Ярмоленко вже без мук совісті показував фанатам молоточки. І це виглядало дуже мило. 

Ярмоленку у «Вест Гемі» дошкуляли травми. Одного разу він навіть святкував гол з медиками

Етап українця в Лондоні вийшов далеко не таким успішним, як міг би бути. Фанати часто докоряли Андрієві за високу зарплату та малу кількість ігрового часу. Він так і не став системотворчим футболістом команди за свої чотири сезони. Але на це є важлива причина – важкі травми.

У першому сезоні все починалося класно – дебют проти «Ліверпуля», згодом дубль за півгодини у ворота «Евертона». А тоді сталася важка травма ахілового сухожилля. Довелося пропустити майже весь сезон і повернутися на поле вже в наступному розіграші АПЛ.

Камбек вийшов ефектним – Ярмоленко забив красивенний гол «Норвічу» і побіг святкувати разом з медиками. Так він хотів віддячити людям, які допомогли йому повернутися у футбол. Вийшла дуже зворушлива історія. 

«Хочу подякувати всім тренерам, гравцям та медикам «Вест Гему», які багато працювали зі мною і чекали цього дня. Було дуже важко залишатися у гарному настрої. Минуло десять місяців після травми. Весь персонал дійсно дуже допоміг мені. Вони не просто працювали зі мною кожен день у тренажерному залі, а й розмовляли та змушували мене зосередитися на моєму одужанні», – сказав після матчу футболіст. 

На жаль, травми і далі переслідували Андрія. Його медична карта за цей час: травма спини, розрив м’яза, розрив зв’язки коліна та коронавірус. Головне, що зараз він здоровий і готовий продовжувати кар’єру. Нам ще на чемпіонат світу в Катар виходити. 

Забив переможний м’яч «Челсі», який врятував «Вест Гем» від вильоту

Недавно в Девіда Мойєса запитали про найпам’ятніший момент після повернення до клубу наприкінці 2019 року. І знаєте, що він сказав?

«Можливо, це гол Ярмоленка проти «Челсі», який, ймовірно, втримав нас у прем’єр-лізі. Але відтоді я дивлюся вище. Мені потрібно, щоб гравці вигравали понад 20 матчів за сезон. Ми закликаємо їх продовжувати це робити», – сказав тренер.

Нагадаємо, що трапилося влітку 2020 року. Ярмоленко на 89-й хвилині матчу з «Челсі» забив переможний гол своїм фірмовим ударом.

Гол на 2.27:

Його команда виграла ту драматичну зустріч – 3:2. Ця перемога дозволила молотобійцям піднятися із зони вильоту і в підсумку команда зберегла місце в АПЛ. 

З пам’ятних вау-матчів Ярмоленка також варто згадати покер результативних дій у Кубку англійської ліги проти «Галл Сіті». Тоді Андрій був у вогні – відзначився двома голам і віддав дві результативні передачі. 

Після початку війни забив перший гол в АПЛ за 1,5 роки і заплакав

Девід Мойєс надав Андрієві спеціальну відпустку, коли почалася повномасштабна війна Росії проти України. А коли перший шок пройшов, Ярмоленко пережив один з найкращих своїх періодів у клубі.

Вінгер забив шикарний гол «Астон Віллі». Цей м’яч значив для українця неймовірно багато. Андрій став на коліна, підняв руки догори, і заплакав. Він зміг не тільки відзначитися вперше з літа 2020 року, але й дати сигнал світу, що українці неймовірно сильні.

«Це було так емоційно для мене через ситуацію в моїй країні. Мені зараз так важко думати про футбол, тому що щодня російська армія вбиває українців», – пояснив свій стан Андрій.

Клуб і фанати підтримували свого гравця та Україну на матчах, а Ярмоленко дуже активно допомагав ЗСУ, рідному Чернігову та давав вогняні інтерв’ю. Зокрема, потролив російських футболістів, які люблять показувати яйця на камеру.

Вивів «Вест Гем» у чвертьфінал Ліги Європи

Якраз один з тих моментів, за які фанати молотобійців пам’ятатимуть Андрія. Українець вийшов на поле наприкінці матчу, забив вирішальний м’яч у ворота «Севільї» і вивів «Вест Гем» у чвертьфінал Ліги Європи. Цей гол став 200-м в кар’єрі українця.

«У мене досі немає слів. Я майже заплакав, хоча не плакав навіть при народженні обох моїх синів. Щиро кажу. Це неймовірно, я не можу в це повірити. Ярмоленко – який чоловік, яка історія! Крутий гравець», – екс-нападник «Вест Гема» Карлтон Коул щиро радів голу Андрія.

Після гри вінгер ще й зробив щасливим одного фаната з українським прапором – подарував хлопцеві свою футболку.

Молотобійці дійшли до півфіналу ЛЄ, де поступилися «Айнтрахту» з Франкфурта. Шкода, Ярмоленко зміг би поборотися за трофей. За чотири роки у «Вест Гемі» йому нічого не вдалося виграти з командою. Найвищим місцем молотобійців в АПЛ за цей час була шоста позиція. 

«Я підписував контракт на чотири роки з опцією продовження ще на рік. Ще рік назад було зрозуміло, що «Вест Гем» не скористається цією можливістю. У мене великий контракт, а я не граю стільки, скільки повинен грати футболіст, який заробляє такі гроші. Я також незадоволений своїм ігровим часом – хочу грати більше.

Процес пошуку клубу йде – є 3-4 клуби, з якими спілкується мій агент Вадим Шаблій. Мончі з «Севільї» поки що не телефонував. Напевно, не знайшов мій номер. Підпишу якийсь контракт тільки після зустрічей національної команди», – пояснив ситуацію Ярмоленко в інтерв’ю Віктору Вацку.

***

Всього Ярмоленко зіграв за «Вест Гем» 85 матчів, в яких забив 13 м’ячів і віддав 7 результативних передач. Пережив у команді різні моменти – від критики фанатів після промахів по воротах і до оплесків на трибунах та неймовірної підтримки у найважчі моменти. А головне – він був своїм у роздягальні. Товаришував з Андерсоном, вчив воротаря команди співати гімн України, тролив Ноблавін його). 

Це була класна пригода. А тепер настав час прощатися з Лондоном і шукати новий виклик. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты