Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Як справи у Коноплянки в «Краковії»: переживає через війну, набрав форму, але поки не може забити

Як справи у Коноплянки в «Краковії»: переживає через війну, набрав форму, але поки не може забити

А сьогодні вже травмувався😞

Автор — Ірина Козюпа
8 мая 2022, 14:20
5
Як справи у Коноплянки в «Краковії»: переживає через війну, набрав форму, але поки не може забити

А сьогодні вже травмувався😞

Зіграв повний офіційний матч вперше за понад два роки

На минулих вихідних Євген Коноплянка відіграв повний матч у складі «Краковії» у дербі проти «Вісли» (0:0). Українець провів на полі всі 90 хвилин вперше за понад два роки. До цього вінгер відіграв від свистка до свистка ще першого березня 2020 року у складі «Шахтаря».

В інтерв’ю після матчу Коноплянка висловив жаль, що йому не вдалося забити, і розповів про цікаву розмову з власником клубу.

«Тільки що до роздягальні зайшов президент і пожартував, що я зіграв як лайно. Це було весело. «Чому ти не забив, ти ж Євген Коноплянка? Я був впевнений перед матчем, що ти заб’єш». Ну але я йому пояснив, чому так сталося. Деколи так буває, це як в казино. Ти ставиш на чорне, а тут червоне», – сказав Євген.

Українець підписав контракт з «Краковією» на початку лютого цього року. Угода розрахована на півроку з опцією продовження ще на рік. Дебютував в матчі проти «Термаліки». Зіграв у семи матчах Екстракляси, але поки результативними діями не відзначився.

Загалом, місцева преса лояльна до українця і добре про нього відгукується.

«Трансфер Коноплянки – це дуже добра історія не тільки для вболівальників «Краковії», але і для всієї ліги, – говорить Даріуш Фарон з «Wirtualnej Polski». – В Екстраклясі бракує великих імен, індивідуальностей та гравців, на яких вболівальники приходять на трибуни. А це футболіст, який може зробити різницю на полі у нашому чемпіонаті. Він дуже вирізняється своєю технікою, особливо в порівнянні з іншими гравцями.

У дербі проти «Вісли» створив супернику багато проблем. Мав стати героєм матчу, але змарнував два моменти. Всі у «Краковії» вірять в нього і він одразу отримав статус легенди в команді.

Тренер наголосив, що для футболіста зараз дуже важкий час через війну. Всі бачать, як непросто гравцям з України мати спокійну голову, і думали лише про футбол у такій ситуації».

Важко переживає війну в Україні, має підтримку від фанатів

Домінік Пастернак з телеканалу TVP Sport теж наголошує на тому, що війна впливає на футболіста.

«Коноплянці непросто, адже він переживає за Україну і йому важко на 100% зосередитися на грі. Фанати люблять його, адже підтримують Україну і вірять, що війна швидко закінчиться.

Коноплянка мав проблеми з адаптацією в чемпіонаті Польщі, адже приєднався до команди, маючи проблеми з фізикою. Йому знадобився деякий час, щоб набрати форму, і бути готовим грати. Тренер Яцек Зелінський бачить в ньому великий потенціал і дає шанс, коли це можливо.

Всі бачать, що Коноплянка має дуже хорошу техніку, він може обіграти один в один. Він виходив лише у семи матчах через проблеми з м’язами. Якщо українець залишиться у «Краковії», то стане важливою частиною команди у наступному сезоні».

Грає все краще з кожним матчем, але поки не може забити

У Коноплянки вже є прогрес, але проблема поки в тому, що він не може забити чи відзначитися результативною дією.

«Він прогресує, – каже футбольний агент Мацей Зелінський (син тренера «Краковії). – Ви можете бачити, що Євген грає все краще з кожним матчем. Особливо, це стосується його фізичних кондицій. Він виглядає так наче вже майже повністю набрав форму. Проблема у тому, що він не може забити.

Коноплянка мав кілька 100% шансів відзначитися, але не зміг їх реалізувати. Він виглядає як гравець з великими потенціалом, який може робити різницю на полі, але йому треба забити, щоб відчути впевненість.

Читав це на фанатському форумі і можу погодитися з такою думкою. Українець – класний гравець, але в «Краковії» він самотній в ігровому плані. В атакувальній групі немає навіть близько когось, хто може грати і думати так само швидко, як він. Тому йому треба відходити назад і грати у примітивний футбол».

«Краковія» йде на восьмому місці у чемпіонаті. Сьогодні команда зіграла внічию (1:1) проти одного з лідерів Екстракляси «Ракува». Коноплянка вийшов у стартовому складі, але травмувався та був замінений вже на 20-й хвилині матчу. Ступінь пошкодження поки невідомий.

«Люди, які не стежать за «Краковією», можуть думати, що трансфер Коноплянки – помилка»

«Люди, які не стежать за «Краковією», можуть думати, що трансфер Коноплянки – помилка. Я не згодний з такими оцінками, – каже Маріуш Бєльський, який пише для тижневика «Wprost». – Якщо ви дивитеся матчі команди, то бачите, що є велика різниця в тому, як вона грає з Євгеном і без нього.

Українець дає якусь плавність, що дуже важливо. Так, йому бракує голів та асистів, але в цьому випадку йому просто не щастить. Ви не можете стати автором результативної передачі, якщо ваші партнери по команді не ефективно їх завершують. Пригадую ситуації, коли Євген створив чудові нагоди забити для когось з гравців, а вони не влучили у ворота.

Звісно, Коноплянка теж може грати краще. Є моменти, коли він на 10-15 хвилин випадає з гри. Але він той тип футболістів, які можуть грати погано 89 хвилин, а тоді віддати пас, який змінить гру. Просто він повинен робити це частіше».

У «Краковії» українцеві довелося змінити позицію.

«Люди пам’ятають Коноплянку, як вінгера, але в останніх матчах він виконував іншу роль. Зараз «Краковія» використовує формацію 3-4-2-1 з двома атакувальними півзахисникам під нападником. Євген – один з них. Думаю, це хороша зміна для нього.

Коли ти стаєш старшим, то втрачаєш у динаміці. Як атакувальний півзахисник тобі не треба стільки швидкості, як вінгеру. Але ти все ще можеш бути креативним гравцем на полі. Я думаю, що ця роль могла б бути адекватною можливостям Коноплянки в найближчі роки. Тобто, зараз Євген цілком окей. Але епізодами він показує скіли, які роблять з нього гравці вартого довіри. Він може грати набагато краще в наступному сезоні».

Поки важко сказати чи залишиться Коноплянка в команді. «Краковія» готується міняти трансферну політику – клуб критикують за велику кількість іноземців у складі.

«Не знаю, які плани у «Краковії» щодо Євгена. Ні для кого не секрет, що в майбутньому вони хочуть зробити команду більш польською. В останні роки і місяці великою проблемою був баланс між місцевими гравцями та легіонерами. «Краковія» нагадує Вавилонську вежу.

Але знову ж таки, для мене Євген – це той гравець, якого клуб має залишити в себе і дати йому пройти нормальну передсезону підготовку. Йому треба час, щоб повернутися у форму. Коноплянка втратив багато часу в «Шахтарі» і йому знову потрібно відчути ритм гри».

І ще раз про війну. І про сильний вчинок тренера «Краковії» Яцека Зелінського.

«Це так важко фокусуватися на футболі, коли твоя країна в такій небезпеці, і тобі треба думати про майбутнє України та своєї родини. Природньо бути у стресі в такій ситуації. І це ще одна причина дати Євгену можливість засяяти в Екстракласі в наступному сезоні. А разом з тим допомогти українцеві та його сім’ї. Наскільки я чув, то його родина зараз у Кракові.

Є історія, яку він розповів недавно в інтерв’ю. Зелінський викликав Коноплянку у свій кабінет, відкрив карту і намагався скласти план, як допомогти сім’ї Євгена виїхати з України. Це було у перші дні після того, як він перейшов у польський клуб».

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты