Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Клуби і збірні не допускаються до змагань УЄФА та ФІФА, відсторонення від усіх хокейних турнірів: як світовий спорт відмовляється від Росії

Клуби і збірні не допускаються до змагань УЄФА та ФІФА, відсторонення від усіх хокейних турнірів: як світовий спорт відмовляється від Росії

Реакція на війну з Україною.

Автор — Ірина Козюпа
1 марта 2022, 09:32
13
Клуби і збірні не допускаються до змагань УЄФА та ФІФА, відсторонення від усіх хокейних турнірів: як світовий спорт відмовляється від Росії

Реакція на війну з Україною.

Світове спортивне ком’юніті активно реагує на війну Росії проти України. Клуби відмовляються від російських спонсорів, а федерації – від змагань на території РФ. Також частково під санкції міжнародних організацій потрапила Білорусь, як співучасник злочинів Росії против України. Жорсткі заборони прийшли 28 лютого, коли Росію позбавили можливості брати участь в змагання ФІФА та УЕФА на рівні клубів і збірних. 

Збираємо все в один пост і будемо оновлювати інформацію.

Рішення від 28 лютого

Попередні рішення

У Росії забрали чемпіонат світу з волейболу-2022

Міжнародна федерація волейболу (FIVB) повідомила про скасування ЧС-2022 з волейболу в Росії. 

«Після військового вторгнення Росії в Україну FIVB залишається серйозно стурбованою загостренням ситуації та безпекою народу України. Адміністрація FIVB прийшла до висновку, що підготувати та провести чемпіонат світу в Росії неможливо через війну в Україні. Відповідно, вона вирішила забрати у Росії організацію чемпіонату світу з волейболу FIVB серед чоловіків, який планується провести у серпні та вересні 2022 року.

FIVB шукатиме альтернативну(і) країну(и), щоб велика волейбольна сім’я, включаючи національні федерації, спортсменів, офіційних осіб та вболівальників, відчувала себе в безпеці та пишалася тим, що бере участь у радісному та мирному святі спорту».

ISU відсторонив Росію та Білорусь від міжнародних змагань

А ось і перше рішення від 1 березня. Міжнародний союз ковзанярів (ISU) усунув російських та білоруських спортсменів від міжнародних змагань на основі рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Мова йде про фігурне катання, шорт-трек та ковзанярський спорт. 

Рада ISU підтверджує свою солідарність з усіма, хто постраждав від конфлікту в Україні, наші думки з усім українським народом і країною. Рада ISU підтверджує свою повну солідарність з членами ISU в Україні, Українською федерацією ковзанярського спорту та Українською федерацією фігурного катання. Рада ISU оцінить можливості швидкої гуманітарної допомоги своїм українським членам ISU.

Дотримуючись рекомендації МОК, з метою захисту цілісності змагань з катання на ковзанах і безпеки всіх учасників міжнародних змагань, Рада ISU погодилась, що з цього моменту і до подальших повідомлень, жодні фігуристи, які належать до членів ISU в Росії (Російський союз ковзанярів і Федерація фігурного катання Росії) та Білорусі (Союз ковзанярів Білорусі), не можуть бути запрошені та не можуть брати участь в міжнародних змаганнях з ковзанярського спорту, включаючи чемпіонати ISU та інші змагання. Те саме стосується посадових осіб, перелічених у відповідних повідомленнях та положеннях ISU відповідно до Росії та Білорусі». 

УЄФА та ФІФА скасували участь російських клубів і збірних у будь-яких змаганнях під своєю егідою, УЄФА розірвала контракт з «Газпромом»

29 лютого європейська (УЄФА) та світова (ФІФА) футбольні організації виступили зі спільним рішенням щодо Росії. Вони вирішили відсторонити всі російські команди від участі в усіх футбольних турнірах.

«Після попередніх рішень, прийнятих радою ФІФА та виконавчим комітетом УЄФА, які передбачали вжиття додаткових заходів, ФІФА та УЄФА сьогодні разом вирішили, що всі російські команди, будь то національні команди чи клубні, будуть відсторонені від участі в змаганнях ФІФА та УЄФА до подальшого повідомлення.

Ці рішення ухвалили сьогодні бюро ради ФІФА та виконавчий комітет УЄФА, відповідно, найвищі керівні органи обох установ з таких невідкладних питань.

Футбол повністю об’єднаний і в повній солідарності з усіма постраждалими в Україні. Обидва президенти сподіваються, що ситуація в Україні значно і швидко покращиться, щоб футбол знову став вектором єдності та миру між людьми».

Також УЄФА припинила співпрацю з «Газпромом» у всіх турнірах.

Боксерські організації відмовляються від проведення та визнання поєдинків у Росії

Одразу чотири провідні боксерські організації виступили із спільною заявою щодо агресії Росії проти України. WBO, IBF, WBC, WBA не будуть визнавати та заьтверджувати поєдинки і турніри в Росії. 

«Чотири організації у світі боксу об’єднуються, щоб висловити свою позицію щодо вторгнення військ РФ до України. Як світ вимагає припинення вогню, так і наші організації вирішили не визнавати чемпіонатів з боксу в Росії.

Крім того, ми не визнаватимемо і не затверджуватимемо бої на території Росії, поки не буде проведено подальшу оцінку ситуації». 

МОК закликав не допускати російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань

Міжнародний олімпійський комітет опублікував реолюцію щодо недопуску спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань. Там, зокрема, зазначається:

«З метою захисту чесності глобальних спортивних змагань та безпеки всіх учасників Виконком МОК рекомендує міжнародним спортивним федераціям та організаторам спортивних заходів не запрошувати та не дозволяти участь російських та білоруських спортсменів та офіційних осіб у міжнародних змаганнях».

Повна заборона для Росії та Білорусі у європейському гандболі та міжнародному хокеї

Європейська федерація гандболу 28 лютого скасувала участь російських та білоруських клубів і збірних у будь-яких змаганнях під своєю егідою. 

Рішення у сфері хокею – повна заборона для Росії та Білорусі на участь в будь-яких міжнародних турнірах. У Росії також забрали право провести молодіжний чемпіонат світу з хокею, який мав відбутися у 2023 році. 

Міжнародна федерація плавання (FINA) скасувала ряд змагань у Росії

Міжнародна федерація плавання скасувала етапи Світової серії з артистичного плавання та стрибків у воду, що мали пройти в Казані, а також матч Світової ліги з водного поло між збірними Росії та Греції, що мав пройти у Санкт-Петербурзі. 

«Після консультацій з багатьма спортсменами, а також національними федераціями та зацікавленими членами родини FINA гра чоловічої Світової ліги з водного поло Росія – Греція не відбудеться у Санкт-Петербурзі 8 березня. Крім того, етап Світової серії з артистичного плавання та стрибків у воду у Казані (8-10 квітня) буде скасовано». 

Євроліга перенесла матчі російських команд на нейтральні майданчики, а потім взагалі відсторонила російські клуби

Баскетбольна Євроліга 25 лютого провела засідання, за підсумками якого вирішила перенести всі домашні матчі російських команд у турнірі на нейтральні майданчики за межами Росії. 

Крім того, федерація баскетболу Нідерландів вирішила не проводити другий матч проти збірної Росії в рамках кваліфікації чемпіонату світу-2023. 

28 лютого Євіроліга оголосила про тимчасове відсторонення російських команд, таку саму санкцію запровадив і баскетбольний Єврокубок. 

МОК закликав усі федерації перенести або скасувати змагання, проведення яких заплановано у Росії та Білорусі

Виконавчий орган МОК звернувся до всіх федерацій із закликом скасувати або перенести будь-які змагання, що заплановані у Росії та Білорусі. Він вчергове засудив порушення олімпійського перемир’я владою Росії та Білорусі, що виказала підтримку. МОК наголосив, що федерації мають взяти до уваги порушення олімпійського перемир’я і надати цілковитий пріоритет безпеці спортсменів. Сам МОК також не планує будь-яких заходів у Росії та Білорусі. 

Крім того, виконком МОК закликає не вивішувати прапор Росії або Білорусі та не виконувати національний гімн на міжнародних змаганнях, що ще не підпадають під аналогічні санкції Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) відносно Росії. 

Європейська федерація регбі вже відгукнулася, оголосивши про скасування змагань всіх рівнів на території Росії. Трохи згодом стало відомо про те, що у РФ забрали чемпіонат Європи з керлінгу, що мав пройти у Пермі, а також московський фінал Кубка світу зі спортивного скелелазання. 

ФІДЕ забрала у Росії шахову Олімпіаду

Рада Фиде вирішила не проводити у Росії 44-ту Всесвітню шахову Олімпіаду, включно зі змаганнями для гравців з обмеженими можливостями,  так само як і Конгрес ФІДЕ. Організація повідомила, що шукатиме іншого організатора Олімпіади та Конгресу, про строки проведення повідомить згодом. Шахова Олімпіада-2022 мала пройти у Москві з 26 липня по 8 серпня. До речі, голова ФІДЕ – росіянин Аркадій Дворкович. 

Група депутатів Європарламенту закликала УЄФА відмовитися від співпраці з «Газпромом»

Група депутатів Європейського парламенту звернулася з листом до УЄФА: 

«Ми звертаємося до вас із закликом скликати позачергове засідання виконкому УЄФА, припинити співпрацю з «Газпромом» у якості спонсора УЄФА та розглянути питання про санкції відносно окремих російських посадовців, що причетні до порушень міжнародного права». 

«Формула-1» скасувала етап в Росії

«Формула 1» випустила заяву, в якій повідомила про скасування Гран-прі Росії в 2022 році через вторгнення російських військ в Україну.

«Формула 1 відвідує країни по всьому світу з позитивним баченням об’єднання людей і націй.

Ми з сумом і шоком спостерігаємо за подіями в Україні і сподіваємося на швидке і мирне вирішення ситуації, що склалася.

У четвер увечері «Формула-1», FIA та команди обговорили позицію нашого виду спорту, і дійшли висновку, включаючи думку всіх зацікавлених сторін, що проведення Гран-прі Росії в нинішніх умовах неможливе», – сказано у заяві.

FIS скасувала всі етапи Кубка світу, які мали пройти в сезоні-2021/22 на території Росії

Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) скасувала всі етапи Кубка світу, які мали пройти в сезоні-2021/22 на території Росії у зв’язку з вторгненням російських військ в Україну.

До цього числа входять:

– етап Кубка світу з фрістайлу у Челябінській області (25-27 лютого)

– етап Кубка світу з акробатики у Ярославлі (26-27 лютого)

– етап Кубка світу з акробатики у Москві (5 березня)

– етап жіночого Кубка світу зі стрибків на лижах з трампліну у Нижньому Тагілі (18-20 березня)

– етап жіночого Кубка світу зі стрибків на лижах з трампліну у Чайковському (25-27 березня)

– етап Кубка світу з лижних перегонів у Тюмені (18-20 березня).

У Росії забрали фінал Ліги чемпіонів

УЄФА перенесла фінал Ліги чемпіонів із Санкт-Петербурга після того, як Росія напала на Україну. Він пройде в Парижі на «Стад де Франс».

На сьогоднішньому засіданні, ймовірно, також обговорять подальшу участь клубів із Росії у єврокубкових турнірах під егідою УЄФА. Крім того, ФІФА стежить за розвитком ситуації, оскільки у Москві має пройти матч кваліфікації ЧС-2022 між збірними Росії та Польщі. На додаток, федерації футболу Польщі, Чехії та Швеції вже виступили із заявою, в якій категорично засуджують агресію Росії.

«Матчі плей-оф відбору на чемпіонат світу в Катарі не повинні проводитися в РФ. Ті, хто підписався під цим зверненням, не розглядають можливість поїздки до Росії та проведення там футбольних матчів. Військова ескалація, яку ми спостерігаємо, пов’язана із серйозними наслідками та значним зниженням рівня безпеки наших представництв та офіційних делегацій. Тому ми очікуємо негайної реакції ФІФА та УЄФА та подання альтернативних рішень для майбутніх матчів», – сказано у зверненні.

«Шальке» забрав напис «Газпром» з футболок клубу

«Шальке» виступив із офіційним рішенням прибрати напис «Газпром» із футболок команд клубу. «З урахуванням подій, розвитку та ескалації останніх днів – «Шальке» знімає з футболок напис «Газпром», – сказано у заяві німецького клубу.

«Газпром» – спонсор «Шальке» з 2007 року. Поки німецький клуб виступає у другій бундеслізі і отримує 9 мільйонів євро на рік від російської компанії. Контракт розрахований до 2025 року. «Шальке» проведе переговори з представництвом «Газпрому» у Німеччині. Також «Шальке» залишив Матіас Варніг. Він був представником російської компанії у клубі з липня 2019 року.

«МЮ» відмовився від «Аерофлоту»

«Манчестер Юнайтед» вирішив відмовитися від спонсорської угоди з російською компанією «Аерофлот». Керівники клубу хочуть дистанціюватися від компанії після вторгнення Росії до України. Наразі «МЮ» намагається домовитися з іншою авіакомпанією про співпрацю. Один із варіантів – Qatar Airways.

«Аерофлот» був спонсором «МЮ» з 2013 року. У 2017-му сторони підписали угоду на 40 мільйонів фунтів стерлінгів. Вона діє до літа 2023 року. Раніше «МЮ» не використовував цього авіаперевізника для польоту на матч з «Атлетіко» 23 лютого.

Setanta замість матчу «Зеніта» увімкне гімн України

Setanta Sports вирішила припинити трансляції матчів за участю команд із Росії. Про це повідомляє «Детектор медіа» із посиланням на холдинг Adjara Group. На 25 лютого раніше було запланована трансляція зустрічі Ліги Європи «Бетіс» – «Зеніт». Замість неї Setanta та Adjara Sport увімкнуть в ефірі гімн України.

Феттель і Ферстаппен не збираються їхати до Росії на Гран-прі

4-разовий чемпіон світу та пілот «Астон Мартін» Себастьян Феттель вважає, що гонки «Формули-1» не повинні проводитись у Росії. Він зазначив, що не їхатиме туди.

Пілот «Ред Булл» і чинний чемпіон світу Макс Ферстаппен додав: «Коли країна воює, неправильно проводити там перегони».

Гран-прі Росії заплановано на 23-25 ​​вересня у Сочі.

«Вісла» відмовилася грати з «Локомотивом» у FIFA

«Вісла» Плоцьк вирішила не проводити матч проти «Локомотива» у кіберспортивній лізі FIFA eClub Series.

«Сьогодні ми мали зіграти в першому раунді FIFA eClub Series проти «Локомотива».

Через ситуацію, що склалася за нашим східним кордоном, ми вирішили не приєднуватися до цього матчу та розпочати гру з сітки невдах. Тому чекаємо наступного суперника», – сказано у заяві «Вісли».

Йоханнес Клебо та Тереза Йохауг відмовилися виступати у Тюмені

П’ятиразовий олімпійський чемпіон з лижних перегонів із Норвегії Йоханнес Клебо заявив, що не планує виступати на етапі Кубка світу у Тюмені.

«Те, що відбувається зараз в Україні, лякає, і я справді це засуджую. Так, те, що сталося, здається нереальним і ставить наш світ у нову та небезпечну ситуацію. Це війна – і ми вступаємо у період надзвичайно високого ризику у кількох областях.

Особисто я не маю планів їхати в країну, яка вторгається в іншу державу», – сказав Клебо.

Згодом стало відомо, що на цей етап не приїде й чотириразова олімпійська чемпіонка з Норвегії Тереза Йохауг. 

Шведська лижна федерація відмовилася виступати на змаганнях у Росії

Федерація лижних видів спорту Швеції виступила із заявою через вторгнення до України.

«Ми не братимемо участі у жодних змаганнях у Росії. Це стосується і майбутнього етапу Кубка світу з фрістайлу у дисципліні скі-крос у «Сонячній долині» (спорткомплекс у Челябінській області)», – заявила глава федерації Карін Маттссон.

Турнір з тенісу перенесли із Санкт-Петербурга до Нур-Султану

А ось ATP ще вчора оголосила про перенесення турніру з Санкт-Петербурга до Нур-Султану у 2022-му році. St. Petersburg Open мав відбутися з 19 по 25 вересня.

Фото: BILD

Другие посты блога

Все посты