Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Динамо» попрощалося з ЛЧ сніжним матчем: гол Гармаша, шедевр Левандовського і стильний Нагельсманн

«Динамо» попрощалося з ЛЧ сніжним матчем: гол Гармаша, шедевр Левандовського і стильний Нагельсманн

Репортаж з «Олімпійського».

Автор — Ірина Козюпа
24 ноября 2021, 15:50
15
«Динамо» попрощалося з ЛЧ сніжним матчем: гол Гармаша, шедевр Левандовського і стильний Нагельсманн

Репортаж з «Олімпійського».

«Динамо» зіграло свій найкращий матч в цій Лізі чемпіонів, але програло «Баварії» і вилетіло з турніру. В таких випадках говорять – «операція пройшла успішно, але пацієнт помер». Так буває, коли пізно звернутися за допомогою. І вже жодні героїчні подвиги не здатні вас врятувати.

Якщо вже проводити аналогії з оркестром, то «Динамо» нагадувало музикантів з «Титаніка», який повільно йшов під воду. Якщо вже помирати, то робити це з музикою. Так і вийшло – команда взагалі залишилася без євровесни, але зробила це у красивому матчі. Ясна річ, це така собі втіха для фанатів, яких серце болить за улюблені біло-сині кольори. Але якщо мені за 10 років доведеться знову писати ретро про зустрічі «Динамо» та «Баварії», то ця гра точно потрапить у підбірку.

Здається, ультракороткі прес-конференції – це новий тренд українського футбол. Перед матчем з «Баварією» в Бущана запитали, що треба зробити, щоб знову не влетіти з рахунком 0:5 голів. Георгій дав конкретну відповідь: «Головне, не пропустити».

«Ми граємо проти німців і ця гра коштує 3 мільйони євро. Як ви вважаєте, чи захоче «Баварія» завтра виграти?» – Луческу дав зрозуміти, що зовсім не розраховує на те, що немотивований турнірними завданнями суперник зробить «Динамо» різдвяний подарунок.

Раптовий снігопад накрив стадіон снігом, людей новорічним настроєм, а вашу стрічку у соцмережах фотографіями засніжених вулиць.  Працівники «Олімпійського»  яким довелося терміново прибирати поле, навряд чи раділи першому снігу. До старту матчу біля лавок запасних вже наскидали невеликі білі кучугури.

Як прийнято в таких екстремальних умовах – грали помаранчевим м’ячем, а розмітку поля зробили рожевою. На щастя, гравці швидко адаптувалися до погоди і на якість футболу перший сніг практично не вплинув. Тим більше, що на другий тайм інтенсивність опадів впала і поле знову стало зеленим. 

Тренер «Баварії» Юліан Нагельсманн роздав трохи стилю – він вийшов на матч в елегантному пальто пастельного кольору. Вибачте, але хтось мав про це написати. Перед матчем німець душевно привітався з Луческу – наче внук приїхав в гості до свого улюбленого дідуся.

А тоді почалася гра і це був справді класний матч. Звісно, тримаємо в голові, що «Баварія» розібрана, немотивована і з кадровими проблемами. Але ж чорт забирай, це все одно була «Баварія» з Левандовським, Нойером і Нагельсманном. Навіть магії Луческу не вистачає вже на те, щоб перетворити мишок у чистокровних скакунів. Великі амбіції та очікування – це все дуже добре, але відірвано від реальності. Не можна просто так взяти і порвати «Баварію», бо в 99-му «Динамо» рубалося з нею за фінал ЛЧ.  

А на холодному стадіоні просто хотілося кайфувати від матчу – коли ми ще побачимо таку гру. На жаль, УПЛ такого щастя нам не дарує. А як ми всі чудово пам’ятаємо – з наступного сезону місце в Лізі чемпіонів доведеться вигризати в кваліфікації. Навіть чемпіону Україну. Але про це подумаємо потім.

А зараз Циганков знімає рукавички і викидає їх за межі поля. Віктор, як джедай, з його улюблених «Зоряних воєн» протистоїть на своєму фланзі армії штурмовиків. Він дуже старався загострювати гру і саме він віддасть асист на Гармаша у другому таймі. А після матчу Нагельсманн назве Віктора чудовим футболістом.

Роберто Левандовський на засніженому полі створив таку красу, що весь «Олімпійський» ахнув. Дехто навіть почав аплодувати поляку – як раніше «Сантьяго Бернабеу» Мудрику. Сам Роберт після саму викладе фото голу через себе зі словами «Одного разу в Києві». Дайте вже йому «Золотий м’яч».

Нойера трохи підвела гра ногами – він промахнувся по м’ячу, але той влучив у штангу. Ще один момент матчу з вау-ефектом. Втім, найбільше диво цього вечора – гол Гармаша. Він забиває лише аутсайдерам УПЛ казали вони. А Денис вийшов проти «Баварії» і забив перший м’яч «Динамо» в цій Лізі чемпіонів.

«Бачите, пощастило. Забив – добре, але не взяли 3 очки – це погано. Форвардом себе не відчуваю. Тренер випускає, може щось бачить у мені. Моє щастя – грати на полі, і я цьому радий», – скромно сказав після матчу Денис. Це, однозначно, його осінь.

Після матчу гравці «Баварії» пішли до фан-сектору святкувати перемогу разом з фанатами. Хтось з футболістів кинув свою футболку. Фан-сектор «Динамо» все більше перетворюється на пустку – тепер там тільки перекреслений портрет Луческу, а гравці туди навіть не підходять. Перед матчем була штовханина і якийсь двіж біля обидвох фан-секторів, але в хаос це не переросло. Лише невелика зупинка в грі, бо в цей самий час напівголий фанат пробіг через все поле. Люди, а чому ви це робите? Хоча те саме риторичне питання стосується і дудок.

Луческу прийшов на прес-конференцію зі Шкуріним. Обидва виглядали не просто засмученими, а розбитими. «Я сказав хлопцям, що ми пропустили два м’ячі через свої грубі помилки, але ми грали добре. У другому таймі потрібно трохи додати. Уявити, що рахунок 0:0 і починати все спочатку – грати та забивати. Ми мали зіграти так, щоб не соромно було йти з поля перед уболівальниками».

А Нагельсманна навіть більше питали про коронавірус та вакцинацію гравців, ніж про сам матч. «А будуть ще будуть питання по футболу? Чи знову про ковід?», – підколював журналістів Юліан, який просидів усю прес-конференцію у своєму стильному пальто.  

Насамкінець, побажав всім гарного вечора і подякував «Динамо» за гостинність. А кияни попрощались з ЛЧ. Наступний матч пройде на виїзді – і він вже ніякого турнірного значення не матиме. В метро хтось з фанатів киян скандував щось про «Шахтар» і що треба з ним робити. Тепер головна боротьба буде за перемог в УПЛ.

Фото: «Динамо», «Баварія», Getty Images

Другие посты блога

Все посты