Tribuna/Хоккей/Блоги/Апельсинова кава/Треш в українському хокеї: «Донбас» відкликав гравців зі збірної, а ФХУ запросила росіян з «Сокола»

Треш в українському хокеї: «Донбас» відкликав гравців зі збірної, а ФХУ запросила росіян з «Сокола»

Війна Колеснікова і федерації продовжується.

Автор — Ірина Козюпа
12 ноября 2021, 23:44
33
Треш в українському хокеї: «Донбас» відкликав гравців зі збірної, а ФХУ запросила росіян з «Сокола»

Війна Колеснікова і федерації продовжується.

Український хокей накрив черговий скандал. Клуби і федерація знову посварилися, а жертвою стала збірна України. Розповідаємо коротко про головне.

«Донбас» відкликав своїх гравців зі збірної України за день до гри

Сьогодні команда Вадима Шахрайчука стартувала на етапі серії Euro Ice Hockey Challenge у Будапешті. У першому матчі українці програли Італії в серії булітів – 3:4.

Цей турнір – один з етапів підготовки до чемпіонату світу, який пройде навесні наступного року в Катовіце. Нашими суперниками стануть Польща, Естонія, Японія, Литва та Сербія. У заявку на турнір потрапили 22 хокеїсти. Тренер радів, що всі гравці здорові. Втім, напередодні матчу збірна втратила сімох представників. Журналіст Вадим Плачинда на своїй сторінці у фейсбук повідомив, що керівництво «Донбасу» відкликало своїх хокеїстів.

Згодом на сайті ФХУ вийшло підтвердження цієї інформації – «Зрада національних інтересів з боку «Донбасу» та його сателітів». Після тренування гравці донецького клубу повідомили тренерський штаб, що залишають розташування збірної і повертаються з Будапешта додому.

«Я не маю права засуджувати тих гравців, які нас покинули. Випробовування грішми витримають не всі. Щоб відстояти свою позицію за цих обставин, треба мати, як зараз модного говорити, сталеві яйця. Але нічого катастрофічного не сталося. Ви не перший день у хокеї і вмієте багато. Давайте зберемося і покажемо, що ми здатні грати і перемагати попри будь-які обставини», – сказав Шахрайчук на зібранні перед командою.

Один з хокеїстів «Донбасу» залишився у збірній, з ним розірвали контракт

Не всі гравці послухалися керівництво клубу. Нападник «Донбасу» Віталій Лялька залишитися в збірній. Реакція клубу була миттєвою – з ним попрощалися. На гравця відразу вийшов «Сокіл» з пропозицією.

«Ми ведемо переговори з агентом хокеїста щодо переходу в наш клуб. Зауважимо, що «Донбас» оголосив про розірвання контракту з Лялькою після того, як він єдиний серед своїх одноклубників проявив громадянську позицію. Він відмовився покинути лави збірної після відповідної вказівки власника донецького клубу Бориса Колеснікова», – повідомив «Сокіл».

Згодом ФХУ оголосила, що обраний капітаном збірної Андрій Міхнов передав функції Ляльці: «Хочу передати свої капітанські функції Віталіку Ляльці. Він заслужив таку честь своїм вчинком». 

Тим часом кадрові втрати у збірній України заповнили хокеїстами київського клубу.

«Відгукнулися семеро гравців, які наразі виступають із російськими паспортами, але мають українське коріння і хочуть прийняти громадянство нашої держави», – повідомили в ФХУ.  

При виборі гравців також враховували наявність віз, вакцини та негативних ПЛР-тестів.

Постраждала не тільки головна команда. Керівництво «Молодої гвардії» (фарм-клуб «Донбасу») відкликало 12 хокеїстів з команд U-20 та U-18 за кілька годин до виїзду в Польщу. Те саме зробив «Білий Барс».

Колесніков і Зубко посварилися на зборах клубів

У цьому конфлікті у кожного своя версія. Якщо коротко, то головні люди українського хокею посварилися ще на етапі порядку денного засідання загальних зборів УХЛ. Клуби подали до суду на незаконність прийому ФХУ в лігу і до його вердикту не хотіли приймати якихось рішень. Зубко намагався провести засідання і навіть влаштував голосування разом з президентом «Кременчука» Сергієм Мазурем. Колесніков просто вийшов з кімнати і покликав за собою інших представників клубів. Абсолютно епічна ситуація.

Колесніков та Зубко продовжили мірятися заявами, хто з них більше зло для українського хокею. Президент «Донбасу» ущипнув федерацію тим, що вона викликала в збірну російських легіонерів.

«Керівництво «Донбасу» та інших клубів не вважають Федерацію хокею України якоюсь законною організацією і вони мають право це робити. Це зграя шахраїв. Ми не будемо взаємодіяти з приватними лавками. Зубко говорить про патріотизм, а останню добу прокинувся, загрожує клубам, пряники пропонує хокеїстам більші, ніж у «Донбасі».

У результаті ФХУ відправила до Будапешту сімох російських легіонерів із «Сокола». Це щось неймовірне, адже сама федерація говорила, що в нашій країні є величезна кількість українських гравців».

Зубко у свою чергу звинуватив опонента, що той використовує гравців.

«Я не буду давати оцінку тим методам, які використовує Борис Колесніков. Ховання за спинами дітей, а тепер і гравців національної збірної навряд чи можна назвати сміливим кроком. Не буду робити голосних заяв. Усі дії цих клубів отримають належну оцінку від дисциплінарних органів.

Цього разу керівникам клубів не вдасться перевести стрілки на спортсменів. Що ж до збірної, то вивести її зі стану рівноваги ніяким злостивцям не вдасться. Команда виступить на турнірі в Будапешті і, сподіваюся, цей виступ буде успішним».

Федерація призначила Дмитра Христича генеральним менеджером УХЛ

Ліга та федерація вже давно воюють і це далеко не перший серйозний конфлікт між ними. Тільки за останній час вони не могли порозумітися через расистський скандал з американським легіонером «Донбасу» Джейленом Смереком. А гравця «Сокола» Віктора Андрущенка УХЛ звинуватила в тому, що він грає по недійсним документам. За киян вписався Зубко.

Сьогодні федерація повідомила, що Дмитро Христич (найрезультативніший український хокеїст в НХЛ) став генеральним менеджером УХЛ, а рішення про його призначення прийняли на зірваних вчора зборах. Сайт ліги про це нічого не знає. Раніше цю посаду займав Євген Количев, якого звільнили після скандалу зі Смереком. Зубко звинуватив Количева в заангажованості на користь одного клубу.

Залишається загадкою, як в таких токсичних умовах ФХУ та УХЛ збираються розвивати хокей. Здається, що Колесніков та Зубко ніколи не домовляться. Найгірше, що цього разу їхні розбірки вийшли за межі кабінетів і вони втягнули в них ще й хокеїстів та збірні України.

Другие посты блога

Все посты