Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Грає краще, ніж це показує його статистика». Трансфер Яремчука в «Бенфіку» – особистий вибір Руя Кошти

«Грає краще, ніж це показує його статистика». Трансфер Яремчука в «Бенфіку» – особистий вибір Руя Кошти

Поговорили про Романа з португальськими журналістами.

Автор — Ірина Козюпа
18 октября 2021, 10:41
12
«Грає краще, ніж це показує його статистика». Трансфер Яремчука в «Бенфіку» – особистий вибір Руя Кошти

Поговорили про Романа з португальськими журналістами.

 

Роман Яремчук яскраво розпочав свою кар’єру в «Бенфіці». Український форвард перейшов у португальський гранд наприкінці липня з «Гента» за 17 млн євро, а його контракт розрахований до 2026 року.

З перших матчів Яремчук почав забивати і швидко став своїм у команді. Його полюбили фанати, а офіційний англомовний твіттер «Бенфіки» не раз міняв свою назву на честь гравця. Останній раз назву команди навіть написали українською мовою.

Романом зацікавилися в «Мілані», але поки він продовжує підкорювати Португалію. 

Серхіо Крітінас, журналіст Record

«Від Романа були великі очікування через ціну його трансферу. В останні роки клуб витрачав чималі кошти на форвардів, але всі вони не заграли. Наприклад, Факундо Феррейра з «Шахтаря». Новачки не забивали у стартових матчах після чого опинялися під сильним тиском і зрештою залишали клуб.

Яремчук вже забив чотири м’ячі і грає важливу роль у команді. Думаю, що він навіть грає краще, ніж це показує його статистика. Форвардів оцінюють за голами та результативними діями. Але Роман також виконує дуже багато корисних дій і великий об’єм роботи без м’яча. Наприклад, стримує захисників суперника. А ще чудово грає з мінімальною підтримкою від гравців півзахисту.

У «Бенфіці» він зможе краще прогресувати, ніж в Бельгії. Не кажу, що це найтоповіший клуб у світі, але тут неймовірний тиск з боку фанатів та преси. Плюс високі завдання на чемпіонат та Лігу чемпіонів. В «Генті» він такого не відчував.

Роману 25 і у нього немає паспорту Євросоюзу, але якщо він продовжить так забивати, то його захочуть підписати інші команди. «Бенфіка» заплатила за 70% прав на гравця 17 млн євро. Як правило, клуб продає футболістів за великі гроші. Думаю, Яремчука не відпустять поки за нього не запропонують вдвічі більшу суму.

Трансфер Яремчука в «Бенфіку» – це особистий вибір президента Руя Кошти і друга Андрія Шевченка, з яким він грав у «Мілані». Він буквально закохався в гру українця. На Євро-2020 він дивився матчі збірної України і вважав, що це ідеальний гравець для «Бенфіки». Кошта справді дуже хотів цей трансфер.

Поки ми не можемо сказати, що Яремчук – зірка «Бенфіки», але це навіть добре, адже менше тиску та очікувань від нього. Перед паузою на матчі збірних команда програла «Портімоненсі», а Роман втратив класний шанс забити. Він мав хоча б раз влучити у ворота. Я переписувався з другом і написав йому, що українець набагато кращий гравець, ніж люди про нього думають. Він дуже швидко інтегрувався у гру команди і робить саме те, що хоче від нього тренер.   

Більшість португальських команд добре вміють захищатися, а тренери і гравці ретельно готуються до матчів з топами. У нашому чемпіонаті завжди важко перемогти маленький клуб. А «Бенфіка» – це команда, яка завжди атакує. Тому у форвардів тут часто виникають проблеми – це не та ліга, де легко можна забивати голи, як в Бельгії та Нідерландах. Як правило, найкращі бомбардири не переходять рубіж у 20-25 голів за сезон. У нас немає такого, що хтось наколотить 40 м’ячів. Роман чудово готовий фізично і поки йому добре вдається давати собі раду з такими суперниками».

Норберто Лопес, журналіст JN

«Для мене цей трансфер став сюрпризом. Я знав, що Роман мав чудові виступи в єврокубках і за збірну України. Він форвард високого рівня. В цьому немає сумніву.  

Ще цей перехід незвичайний тим, що «Бенфіка» орієнтується на трансферний ринок Південної Америки – гравців з Бразилії, Аргентини, Уругваю. А тепер клуб купив гравця з України. Для «Бенфіки» це доволі нестандартний хід. Але Яремчук був одним з трансферних пріоритетів Руя Кошти. Він їздив в Бельгію, щоб домовитися про перехід українця.  

Ми вже побачили, що це хороше придбання. На мій погляд, він ще не повністю адаптувався до португальського футболу та нової країни. Наприклад, не говорить португальською. Але це нормально для новачка. Іноді Яремчук не реалізовує легкі голи. Пригадую матч проти «Жил Вісенте», в якому він мав забивати, але якимось дивом не влучив у ворота. Разом з тим у грі проти «Віторії Гімараєш» Роман видав чудовий перформанс і забив дуже складний м’яч. Він все ще звикає до вимог тренера і багато вчиться.

Знаю, що українські клуби виховують хороших футболістів. Якщо Роман чудово покаже себе в «Бенфіці», заб’є багато голів, то клуб більше уваги звертатиме на український ринок. Можливо помиляюся, але ваші гравці коштують не так дорого і це можливість для клубу зробити хороше придбання за невеликі гроші.

На мою думку, Роман проведе у «Бенфіці» два-три роки. У португальських клубів спортивно-фінансова філософія. Вони хочуть мати гравців, які допомагають здобувати результат і на яких можна заробити. Якщо буде хороша пропозиція, то «Бенфіка» продасть Яремчука. Думаю, за 30 млн євро клуб буде готовий відпустити гравця.

Але зараз українець потрібен команді, щоб забивати голи і здобувати титули. Роман дуже важливий для «Бенфіки», хоча першим номером нападу я вважаю Дарвіна Нуньєса. Уругваєць провів чудовий матч проти «Барселони» в Лізі чемпіонів. Він молодий і талановитий футболіст.

Дарвін і Роман – гравці різного стилю. Нуньєс більш вибуховий. Але у футболі все швидко змінюється. Можливо, в наступні місяці Яремчук покаже себе краще за уругвайця. Ще один форвард «Бенфіки» Харіс Сеферович зараз травмований. У минулому сезоні він багато забивав. Коли він відновиться, то буде конкурувати з українцем за місце у складі.

Португальські клуби закриті для преси. Дуже важко отримати доступ до гравців, щоб записати з ними якусь розмову. Майже неможливо. Роман досі не дав жодного інтерв’ю для португальських ЗМІ – клуб не дозволяє. Гравці спілкуються з офіційними медіа команди».

Карлуш Сантуш, футбольний експерт

«Це чудове підписання. Після того, як Жонас (чотири рази став чемпіоном Португалії) залишив «Бенфіку», у клубу виникла велика прогалина в атаці. Її частково заповнили Сеферович та Дарвін, але, схоже, Роман може стати знаковим форвардом для команди.

Тренер Жорже Жезуш чудово знає можливості українця. Він зі старту почав забивати і показав чудову статистику – 4 голи і 4 асисти в 11 матчах. Також Роман має великий вплив на гру. Навіть більший, ніж від нього очікували фанати. Він швидко знайшов порозуміння з партнерами і це дає команді результат.

Можливо, Яремчук ще не такий активний весь матч, але він чудово вміє знаходити вільний простір, перетягувати на себе увагу суперника і давати можливість Жуану Маріу та Юліану Вайглю створювати більшу небезпеку біля воріт суперника.

Українець все ще звикає до команди та чемпіонату, але його гра вражає, як у Португалії так і в Лізі чемпіонів.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты